Uite Allview Android TV 40ePlay6100-F review si opinii. Astazi avem ceva special pentru voi. Parasim zona de telefoane mobile, insa nu complet 🙂 De ce spunem asta ?
In ultima saptamana am avut pe masa de testare televizorul Allview 40ePlay6100-F, un device inzestrat cu sistem de operare Android. Hmmm… Noi credem ca deja v-am starnit interesul 🙂
Daca nu am reusit sa facem asta, va mentionam ca televizorul afiseaza o imagine de calitate, poseda design cu rame foarte inguste, o constructie de calitate, o telecomanda intuitiva etc. Despre toate acestea si multe altele va invitam cu tot dragul sa descoperiti pe parcursul acestui review marca GadgetLab 🙂
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – DESIGN
Cu TV-ul scos din cutie si montat pe coltarul din sufragerie (speram ca va place rima 🙂 ), noi am ramas placut surprinsi de aspectul sau elegant si stilat. Atrage atentia design-ul bezel-less (pe marginile laterale si sus). Asta la privit/vizualizat este ideal.
Insa, cum ramane cu ‘scenariul’ cand televizorul trebuie scos din cutie sau manevrat/mutat dintr-o camera in alta ? Va mentionam inca de pe acum ca rama slim din plastic care inconjoara ecranul este una neobisnuit de solida.
Se poate prinde cu incredere de zonele din plastic deoarece acestea sunt solide si nu scrasnesc. In ciuda constructiei solide, televizorul (40 inci in diagonala) este surprinzator de usor ca si greutate. Poate fi manevrat si instalat cu usurinta de o singura persoana 🙂
Picioarele din dotare sunt elegante, usor de instalat si asigura o buna stabilitate TV-ului. Noi am fi dorit ca picioarele sa tina device-ul la o inaltime ceva mai mare.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Sub televizor nu a incaput decodorul nostru. Sunt sanse ca un soundbar sa nu incapa sub televizor. Daca aveti de gand sa utilizati un soundbar, noi va recomandam sa masurati exact spatiul disponibil pe lungime si inaltime intre picioarele TV-ului.
Rama din partea de jos arata foarte bine si nu este exagerat de groasa. Remarcam faptul ca piciorul de sustinere este asortat elegant cu marginea de jos a TV-ului 🙂
De pe laterale si sus aproape ca lipsesc marginile. Asta ii asigura device-ului un aspect premium, care lasa impresia de produs scump.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Datorita ramei argintii de jos suficient de lata (cat si picioarelor), TV-ul este usor de prins, manevrat sau mutat. Precum v-am mentionat in randurile de sus, se poate prinde cu incredere de ramele laterale sau de rama de sus, deoarece acestea sunt realizate dintr-un plastic surprinzator de solid.
Pe rama argintie sade in partea de mijloc logo-ul Allview. Din acest unghi putem observa ca picioarele ies destul de mult in partea din fata.
Sub logo-ul Allview avem o luminita care este aprinsa in rosu cand TV-ul este oprit si aprinsa in verde cand TV-ul este pornit.
Dispozitivul se muleaza perfect pe orice tip de mobilier. Design-ul fara margini este unul de efect iar diagonala de 40 inci este una destul de impozanta.
Plasticul de pe partea din spate este unul solid si foarte bine pus laolalta. Televizorul nu scarsneste atunci cand este manevrat sau mutat in alt loc.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Putem observa faptul ca in spate in partea de jos (de-o parte si de alta) avem margini late care sunt foarte utile atunci cand vrei sa prinzi de televizor.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review – Va precizam ca alimentarea este pozitionata in partea dreapta a device-ului (atunci cand privesti televizorul frontal si nu din spate). Faptul ca intrarea pentru alimentare este asezata pe lateral este destul de comod (ca si pozitionare cablu si acces).
Slotul pentru smart card este pozitionat in partea din spate pe insertia groasa si solida din plastic (care gazduieste si partea de conectivitate). Smart card-ul este usor de inserat iar TV-ul il recunoaste rapid.
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – CONECTIVITATE SI ACCESORII
Din punct de vedere al conectivitatii, Allview 40ePlay6100-F este destul de bine pus la punct. In ceea ce priveste porturile fizice, avem urmatoarele: jack 3.5mm, antena (intrare DVB-T/T2/C/analog si intrare DVB S/S2), 2 porturi USB, 2 intrari HDMI, iesire audio optica si LAN. In zona de conectivitate wireless, avem conexiune WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz.
Nu putem trece cu vederea faptul ca device-ul dispune de jack 3.5mm. Majoritatea televizoarelor Samsung si LG de pana in 2000 lei nu dispun de asa ceva (doar iesire audio optica).
Legat de porturile HDMI, am fi preferat ca TV-ul sa dispuna de 3 HDMI-uri. Daca folosesti TV-ul impreuna cu un decodor, iti mai ramane liber doar un HDMI.
Si acum haideti sa facem pasul spre accesorii. Allview a inclus urmatoarele: telecomanda cu baterii, cablu jack 3.5mm-composite, picioare de sustinere si 4 suruburi, cablu de alimentare si manuale.
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – DISPLAY
Am ajuns la aspectul esential al televizorului, in speta display-ul. Prima data ne focusam pe insirarea caracteristicilor tehnice.
Avem panou VA de 40 inci (101 cm), rezolutie FHD (1920×1080 pixeli), aspect ratio de 16:9, unghi de vizualizare 178/178 grade, luminozitate de 230 cd/mp si contrast nativ de 5000 la 1.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review – Dupa o lunga perioada petrecuta alaturi de televizor, putem spune fara nici un dubiu ca imaginea afisata este una de calitate. Panoul este luminos, nuantele de negru arata bine (spre excelent), culorile sunt destul de intense iar per total, calitatea imaginii este una multumitoare 🙂
Clipurile video de pe YouTube se vad bine, filmele rulate de pe platformele HboGo si Netflix arata placut iar canalele HD de pe cablu se vad mai mult decat ok.
Vrem sa va mentionam ca exista cateva optiuni avansate de reglare a imaginii (DNR si MPEG NR pentru reducerea zgomotului, mod film, mod joc, mod PC).
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Insa, nu exista functie de procesare gen Trumotion (LG) sau Auto motion Plus (Samsung) care sa asigure la vizionarea de continut video (cablu, filme de pe hard disk extern etc) asa zisul efect de telenovela (imagine cursiva), care este util atunci cand se urmaresc secvente in care exista multa miscare, actiune, explozii, urmariri etc.
Cu toate acestea, televizorul se descurca decent atunci cand vine vorba de continut in care exista multa miscare/actiune. Lipsa procesarii software pentru redare cursiva este resimtita in special cand se ruleaza filme de pe un stick sau hdd extern.
Spre exemplu, am urmarit un film in care era filmat un elicopter aflat in miscare. Cand imaginea cu elicopterul a inceput sa se roteasca, pe ecran au aparut mici si subtile sacadari (e mult spus). Este ca si cum imaginea ar fi redata cu 30 de fps.
Sa nu ne intelegeti gresit. Experienta de vizualizare este una perfect ok, insa noi am vrut sa va precizam acest aspect.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Apropo de filmele rulate de pe un hard disk extern, noi suntem de parere ca acestea pun cel mai bine in valoare panoul cu tehnologie VA. Aici ne referim in special la partile de luminozitate, contrast si nuante de negru. Acestea arata foarte bine (fara nici o exagerare).
Referitor la transmisiile sportive (meciuri de fotbal, tenis, motociclism, schi etc), panoul VA face fata destul de bine (exista mod de imagine Sport special pentru asa ceva).
In ceea ce priveste unghiurile de vizualizare, televizorul se descurca bine. Se poate urmari continut cu televizorul inclinat fara sa sesizezi schimbari majore in ceea ce priveste calitatea imaginii.
Vrem sa va mentionam ca atunci cand TV-ul este pornit, pe laterale si sus apar margini negre (nu sunt foarte groase). Marginea neagra din partea de jos este ingusta.
Precum v-am mentionat in randurile de mai sus, canalele TV in HD se vad foarte bine.
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – SUNET SI TELECOMANDA
Sistemul audio este pozitionat in partea de jos. El este compus din boxe stereo cu putere totala de 16W si optimizare cu tehnologia Dolby Audio.
Sunetul redat de boxe este bun. Vocile se aud clar, volumul este generos (spre foarte generos) iar muzica (de pe YouTube) se aduce decent (claritate ok si bass redat rezonabil).
Si acum urmeaza partea usor ciudata. Unele televizoare nu deranjeaza auzul prea tare atunci cand volumul este urcat foarte mult. La acest model Allview volumul puternic este prezent, insa el nu poate fi urcat prea mult datorita frecventelor parca prea inalte (auzul este usor deranjat).
In timpul testarii, noi nu am indraznit sa urcam volumul peste jumatate. Dupa acest prag, intr-o camera de bloc, televizorul urla prea tare si frecventele prea ridicate devin suparatoare. Televizorul este perfect audibil cu volumul urcat o idee de la valoarea de minim.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Suntem convinsi ca sistemul audio poate acoperi fara probleme o camera de casa de dimensiuni foarte mari 🙂
Facem pasul catre telecomanda si va precizam ca ea este una cu design destul de reusit. Noi apreciem mult dimensiunile generoase si faptul ca partea din spate (unde este inscriptionat logo-ul Allview) e usor inclinata. Datorita acestui aspect, poti tine si butona telecomanda usor si comod.
Telecomanda dispune de butoane dedicate pentru aplicatiile Google Assistant, Netflix, Youtube, Amazon prime video si Google Play. Acestea sunt mai mult decat binevenite 🙂
Daca ceva nu ne place la telecomanda, este combinatia de 4 taste pentru directie + buton OK in mijlocul lor. Acestea sunt prea apropiate unele de altele. Cu timpul te obisnuiesti si stii exact unde trebuie sa apesi. Insa, la inceput o sa ai parte de multe apasari accidentale.
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – GALERIE FOTO
CONFIGURATIE INTERNA
Avem de-a face cu un televizor dotat cu hardware specific smartphone-urilor entry-level. TV-ul poseda procesor quad-core Cortex A53, 1GB de RAM si 8GB de stocare interna.
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – PROCEDURA DE INSTALARE
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review – ‘Operatiunea’ de instalare si configurare a TV-ului este una destul de simpla. Practic, trebuie urmate instructiunile pas cu pas. Vrem sa va precizam ca primul lucru pe care il face TV-ul atunci cand configurarea este demarata este sa caute dupa accesorii (telecomanda).
Dupa ce se apasa combinatia de taste in scopul conectarii, dureaza un pic pana cand televizorul recunoaste telecomanda. O alta chestie la care ne-am poticnit usor a fost sectiunea de ‘Configurare rapida’ furnizata de Google. Instructiunile afisate pe ecran sunt cam neclare.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Practic, pentru a folosi functia de ‘Configurare rapida’, televizorul trebuie sa fie conectat la internet iar acest pas este o chestie care urmeaza sa fie facuta. Pentru a nu ramane blocat in fata televizorului, noi va recomandam sa sariti peste etapa de ‘Configurare rapida’.
In rest, configurarea decurge fara incidente 🙂 Noi va invitam cu tot dragul sa va uitati peste imaginile de mai sus in care instalarea/configurarea este ‘afisata’ pas cu pas 🙂
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – MENIURI, INTERFATA si FUNCTII
Device-ul ruleaza sistemul de operare Android TV versiune 9.0. Avem de-a face cu meniuri Android simplificate (in comparatie cu ceea ce gasim pe telefoane) si usor de accesat.
In mare parte, experienta navigarii prin meniurile televizorului este una placuta si destul de simpla/usoara. Spunem in mare parte deoarece exista cateva mici chestii care deranjeaza.
Atunci cand se selecteaza un mod de imagine (utilizator, standard, intens, sport, film, joc, economisirea energiei), pe ecran nu ramane activa fereastra cu modurile de imagine pentru ati face o idee despre cum arata imaginea afisata de acea presetare pe care ai ales-o.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Practic, selectezi un mod de imagine si fereastra cu presetarile de imagine dispare. De fiecare data cand vrei sa schimbi presetarea de imagine, trebuie sa intri in meniul televizorului si sa selectezi optiunea ‘Mod imagine’. Va mentionam ca pe telecomanda nu exista o comanda rapida care sa-ti permita sa accesezi presetarile de imagine.
Un alt aspect usor ciudat este felul in care sunt adaugate canalele TV favorite. Practic, televizorul nu iti afiseaza un meniu cu toate canalele care sa iti permita sa adaugi sau sa stergi rapid anumite canale TV. Pentru a adauga canalele TV favorite, trebuie navigat pe fiecare canal in parte si sa-l adaugi in favorite.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Mergem mai departe si va informam ca fereastra care este afisata atunci cand este reglat volumul este de culoare alba. Asta in combinatie cu o imagine de contrast deschis afisata pe TV face ca fereastra de volum sa fie dificil de vizualizat.
In ceea ce priveste schimbarea canalelor TV, dureaza un pic pana cand televizorul schimba de pe un canal pe altul. Va mentionam ca acest aspect nu deranjeaza prea tare. Chiar si un TV cu pret de 2000 lei schimba usor greoi canalele TV.
Pe partea de functii, prezenta Time Shift este un mare plus. Functia este usor de configurat si utilizat. Noi am testat Time Shift-ul pe o stocare SSD (rack) iar pauzarea/inregistrarea se face aproape instant 🙂 Vrem sa precizam ca functia de pauzare/inregistrare nu functioneaza pe canalele TV analogice.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
In setari noi am remarcat ca exista optiune pentru oprirea imaginii (sonorul ramane activ). Asta este o chestie utila daca esti o persoana care noaptea adoarme destul de greu sau careia ii place sa-i sune ceva in fundal 🙂
Pentru cei care au un canal TV favorit, televizorul poate fi setat sa porneasca direct cu acel canal TV afisat pe ecran (asta indiferent daca ai oprit televizorul in timp ce rula un alt canal).
Nu lipsesc functiile HDMI CEC (cand televizorul este pornit, device-urile compatibile HDMI CEC pornesc si ele) si HDMI ARC, ceea ce este binevenit 🙂 Va precizam ca functia HDMI ARC iti permite sa conectezi soundbar-ul la TV, ca apoi fiecare device conectat la TV (prin HDMI) sa redea sunet prin soundbar.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Pe partea de software, includerea functiei Google Assistant este foarte utila. Din testele facute de noi, in timp ce urmaresti programe TV, functia Google Assistant permite cautarea de canale TV si continut pe YouTube.
Cand te afli pe magazinul Google Play Store, functia Google Assistant permite cautarea de aplicatii iar in timp ce navighezi pe YouTube, Google Assistant poate fi utilizat pentru cautare de diverse clipuri, muzica etc.
Va precizam ca telecomanda dispune de buton Google Assistant. Pentru a cauta ceva, prima data trebuie sa apesi butonul. Apoi, astepti un pic ca pe ecran sa isi faca aparitia in partea de jos fereastra de cautare vocala.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Cand fereastra si-a facut aparitia, tii butonul de asistent vocal apasat si astepti sa apara mesajul ‘se asculta’. In timp ce tii butonul de cautare vocala apasat, rostesti ceea ce vrei sa cauti si astepti ca aplicatia sa proceseze comanda (in tot acest timp trebuie sa tii tasta de comanda vocala apasata).
Va precizam ca dureaza un pic pana te obisnuiesti cu functia de cautare vocala. Pe langa asta, exista momente cand Google Assistant ruleaza destul de greoi. Partea buna este ca functia de cautare vocala recunoaste surprinzator de precis cuvintele rostite 🙂
Aaa… si sa nu uitam. TV-ul dispune de functie Chromecast incorporata, care permite trimiterea de pe telefon pe TV de continut de pe YouTube, Google Photos etc. Din testele facute de noi, putem spune ca functia ruleaza in parametri optimi (speram ca va place expresia 🙂 ).
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – MEDIA PLAYER
Allview 40ePlay6100-F dispune de media player destul de bine pus la punct. Noi am rulat fara probleme filme in format mkv si decodare dolby audio.
In ceea ce priveste filmele cu decodare audio DTS, din pacate TV-ul nu suporta acest tip de format. Am incercat sa rulam filmele cu DTS prin VLC, MXPlayer, insa partea de audio nu a putut fi redata nici in acest mod.
Allview Android TV 40ePlay6100-F review – MENIUL HOME
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review – Meniul Home este un fel de panou de control intuitiv, frumos din punct de vedere grafic si usor de utilizat.
Aici poti accesa rapid aplicatiile preinstalate (Netflix, YouTube, media player, Live TV etc) cat si cele instalate de pe Google Play. Meniul Home poate fi accesat de pe telecomanda apasand tasta Home. In regula 🙂
Apropo de aplicatii, televizorul le ruleaza suficient de cursiv. Noi am testat HboGo si YouTube iar experienta a fost una placuta 🙂
In ceea ce priveste magazinul Google Play, avem de-a face cu o versiune adaptata pentru televizoare. Interfata este simplista, destul de rapida si intuitiva la utilizare. Download-ul si instalarea de aplicatii nu pot fi considerate a fi rapide, insa hardware-ul din dotare se misca decent.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review
Si acum urmeaza partea ciudata si un pic cam aiurea. In timp ce rulezi aplicatii gen YouTube, Netflix, HboGo etc, meniul cu setari al televizorului nu poate fi accesat.
Sunt cazuri cand vrei sa selectezi un alt mod de imagine (intens, standard etc) in timp ce rulezi Hbo Go, insa asta nu se poate face. Inainte de a rula o aplicatie, prima data trebuie sa te asiguri ca este selectata presetarea de imagine dorita. Noi speram ca Allview va remedia acest aspect cat de repede printr-un update software.
Vrem sa mentionam ca setarile TV-ului pot fi accesate din meniul Home, insa nu de pe butonul telecomenzii. Trebuie sa accesezi icoana de setari afisata in partea dreapta de sus a meniului Home.
Allview Android TV 40ePlay6100-F pareri – CONCLUZIE
Cu ce am ramas de pe urma utilizarii/testarii destul de indelungate a Android TV-ului Allview 40ePlay6100-F ? Device-ul ne-a surprins placut prin design-ul modern si constructia neasteptat de solida. In ceea ce priveste calitatea imaginii, lucrurile se prezinta bine (spre foarte bine).
Despre sistemul de operare Android, per total, optimizarea este bine pusa la punct. Exista cateva mici chestii (usor suparatoare) care speram ca vor fi reparate printr-un update software.
Ca sa concluzionam, noi suntem de parere ca televizorul este unul reusit. Partea usor delicata este reprezentata de pret. TV-ul este la vanzare pe site-ul Allview pentru suma de 1300 lei.
# Allview Android TV 40ePlay6100-F review – Pretul in sine este bine raportat la ceea ce ofera televizorul. Insa, pentru 200 – 300 lei in plus gasesti modele 4K de la LG (7500PLA) si Samsung atractiv puse la punct pe partile de imagine si smart tv.
PRO
- Design elegant si modern; constructie solida
- Display (40 inci) care livreaza o imagine de calitate; rame din plastic (sus si laterale) foarte subtiri
- Sunet bun (claritate si volum foarte generos)
- Conectivitate destul de bine pusa la punct (jack 3.5mm, slot CI, 2 porturi USB, 2 HDMI, audio optic etc)
- Telecomanda mare si comoda la utilizare; butoane pentru YouTube, Google Play, Netflix, Google Assistant
- Sistem de operare Android TV 9.0 bine optimizat; acces la Play Store
- Aplicatiile (Hbo Go, YouTube etc) ruleaza suficient de cursiv
- Meniu Home util, simplu de utilizat si aspectuos ca si grafica
- Functie Time Shit usor de configurat
- Functie Google Assistant bine implementata si relativ usor de folosit
- Functie Chromecast incorporata
- Sunt prezente tehnologiile HDMI CEC si HDMI ARC
- Setare care permite oprirea imaginii (sonorul ramane activ)
- Procedura de instalare/configurare este destul de simpla
- Picioare de sustinere solide/stabile si usor de instalat
- Greutate redusa
- Raportul pret/dotari este unul bun
CONTRA
- Spatiul dintre picioare nu este suficient de inalt pentru pozitionare de soundbar sau decodor
- Se simte lipsa celui de-al 3-lea port HDMI
- Cele 4 butoane de directie si butonul OK de pe telecomanda sunt prea apropiate unele de celalalte
- Cand schimbi modul de imagine, fereastra cu presetarile de imagine nu ramane pe ecran (ea dispare de fiecare data cand schimbi presetarea de imagine)
- Adaugarea canalelor TV favorite este usor anevoioasa
- Meniul software care indica reglarea volumului nu este prea lizibil
- Sistemul de operare si aplicatiile au momente cand se misca usor greoi
- Media player-ul nu suporta DTS
- Meniul cu setari nu poate fi accesat atunci cand se ruleaza aplicatii (YouTube, Netflix, HboGo si asa mai departe)
Am avut ocazia sa va aducem Allview Android TV 40ePlay6100-F review gratie partenerului nostru Allview Romania.