Cel mai mare producator roman de telefoane si gadget-uri, Allview, continua cu sirul de lansari si aduce oficial noul smartphone mid-range Allview Soul X5.

Acesta este cel de-al treilea model din gama Soul X5 si reuseste sa capteze atentia gratie dotarilor atractive, design-ului in pas cu ultimele trenduri si prin pretul piperat (nimic neobisnuit pentru un device Allview nou aparut). Telefonul costa 1100 lei. 🙁

Terminalul aliniaza o combinatie reusita de dotari hardware, iar asta ne-a ‘impins’ catre ceva usor neobisnuit. Vrem sa ‘spargem gheata’ prin a mentiona ceea ce nu ne place la device. Odata ‘scapati’ de acest lucru, ne putem focusa pe multele aspecte atractive ale smartphone-ului.

# Lipseste portul USB tip C 🙁

Avand in vedere pretul destul de piperat si faptul ca in acesti bani exista alternative cu mult mai atractive, Xiaomi Mi A2 (versiunea 4GB RAM/32GB), noi nu putem intelege un aspect. Oare de ce terminalul nu a receptionat port USB tip C?

Cand echipezi un device cu MicroUSB 2.0, logica din spatele acestei decizii este pentru a putea oferi telefonul la un pret cat mai convenabil. Insa, nu e cazul cu proaspatul Allview Soul X5.

Noi consideram ca este mare pacat ca doar flagship-ul gamei, Soul X5 Pro, se bucura de portul USB tip C. Acum haideti sa ne focusam pe cele mai notabile aspecte forte.

a. Configuratie cu Helio P22 si 4GB RAM

Allview Soul X5 este un smartphone potent iar asta este bine (daca punem la socoteala pretul). Terminalul este motorizat de noul chipset MediaTek Helio P22 (octa-core Cortex A53 2.0GHz, placa grafica PowerVR GE8320), care ofera performante similare cu procesorul Snapdragon 450. Vrem sa mentionam ca acest chipset Qualcomm este utilizat de excelentul mid-range Motorola Moto G6.

Soul X5 mai utilizeaza 4GB de memorie RAM, 32GB de stocare si acumulator de 3000mAh. Nu e rau deloc. Legat de chipset-ul Helio P22, el dispune „AI Computing Power” – Inteligenta artificiala. Aceasta tehnologie este aplicata in special pe partea de foto. Insa, despre camere vom discuta in randurile de mai jos.

Inainte de a trece mai departe, vrem sa precizam ca hardware-ul intern este capabil sa scoata in benchmark-ul AnTuTu un punctaj de aproximativ 68.000 – 70.000. Destul de bine.

b. Display 19:9 cu decupaj

Un alt aspect atractiv al device-ului Allview este afisajul. Partea frontala contine un display cu look ‘nonconformist’ (conform spuselor de pe site-ul producatorului).

Nu este chiar asa (cam toti producatorii lanseaza telefoane cu decupaj), insa ecranul arata foarte bine gratie urmatoarelor elemente: decupaj generos in partea de sus, margini inguste si geam Corning Gorilla Glass 3 curbat destul de pronuntat.

Pe partea de specificatii, per total lucrurile se prezinta bine. Avem panou IPS LCD, format 19:9, diagonala de 5.86 inci si rezolutie de 1520×720 pixeli (HD+). Multitouch-ul este cel mai probabil in 5 puncte. Este important sa precizam ca peste ecran s-a aplicat un start anti-amprente. Excelent 🙂

Avand in vedere procesorul MediaTek dotat cu suficient de multa putere, este pacat ca nu s-a mers pe mana unui ecran FHD+.

Diagonala de 5.86 inci este destul de mare iar cei 2160×1080 pixeli erau ideali. In configuratia actuala, banuim ca ecranul este capabil de aproximativ 290PPI, ceea ce este destul de bine.

c. Camera principala duala ‘desteapta’

Noi apreciem faptul ca producatorul brasovean a pus mult accent in ceea ce priveste camera principala. Rezultatul este un sistem dual-camera 16MP+5MP cu dotari performante.

Din start vrem sa precizam ca unitatea foto dispune de tehnologia MediaTek Imagiq, care se ocupa cu partea de inteligenta artificiala.

Asta inseamna functie de detectare a scenelor foto, efect Bokeh, performante bune in conditii de iluminare scazuta, functie de reducere a zgomotului si focusare rapida tip PDAF.

In ceea ce priveste restul de dotari ale camerei, avem functie EIS (stabilizare electronica a imaginii), lentile cu apertura F2.0, flash LED, Live Photo (fotografii miscatoare), Time lapse, HDR, mod Profesionist (ajustarea manuala de diverse setari foto), video slow-motion si video 1080p 30ps.

d. Diverse dotari noi si interesante

Cu noul Allview Soul X5, producatorul a vrut sa creeze un smartphone modern si noi credem ca a reusit. Telefonul dispune de o selectie importanta cu dotari moderne.

Avem scanner amprente, Dual 4G, 4G LTE Cat 13 (conexiune mobila de mare viteza), Face ID (deblocare faciala), FunEmoji (camera frontala transforma chipul tau in emoji-uri funny) si difuzor audio optimizat cu tehnologia DTS.

Uite restul de detalii tehnice pentru Allview Soul X5

  • Android 8.1 Oreo (interfata grafica Visual UI 3.0 Swipe); asistent vocal AVI in limba Romana
  • Slot MicroSD (256GB), GPS/AGPS/GLONASS, Radio FM, jack de 3.5mm, microfon dual, Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct
  • Accelerometru, senzor magnetic, giroscop, proximitate, lumina
  • Camera secundara 16-megapixeli, apertura F2.0, inteligenta artificiala (efect Bokeh), video 1080p, group selfie
  • 149 x 72 x 7.9 mm si 185 grame
  • Culoare: negru
  • Accesorii: casti, husa silicon
  • Carcasa cu sticla pe fata, margine lucioasa din policarbonat, spate lucios policarbonat

Concluzie

Smartphone-ul Allview Soul X5 este unul interesant, care din pacate este tras in jos de pretul inexplicabil de mare. Noi consideram ca device-ul era cu adevarat un model demn de luat in considerare daca pretul era de cel mult 850 lei.

Intelegem perfect ca producatorul a investit mult in noile sale device-uri (sistem de operare cu interfata proprie, asistent vocal etc).

Insa, sunt mici sansele sa te orientezi catre un astfel de terminal cand poti sa devii proprietar de Xiaomi Mi A2 (SD660, display FHD+, USB C, quick charge 3.0, corp full metalic etc).

Sursa: Allview.ro

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).