Motorola Edge 30 Ultra review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
SPECIFICATII
# Senzori – 200MP (Samsung ISOCELL HP1, F1.9, tehnologie ultra-pixel, functie OIS, focalizare PDAF) + 50MP (Samsung JN1 ultra-wide 114 grade, functie pentru pozare Macro, f2.2, tehnologie quad-pixel) + 12MP (telephoto zoom optic 2X, F1.6, focalizare PDAF)
# Functii/dotari – auto HDR, smart high resolution, auto night vision, mod macro, mod portret, mod night vision, fotografii active, filtre imagine, timer, mod pro, spot color, panorama, mod ultra res 200MP, mod ultra res ultra-wide 50MP, mod ultra-wide night vision, dual-capture, timelapse, video 4K 60fps, 4K 30fps HDR10+, ultra-wide 4K 30fps, super slow motion 1080p 960fps, macro video 4K 30fps, spot color video, dual-capture video, 8K 30fps, functie de stabilizare video etc
Motorola Edge 30 Ultra review in romana – CATEVA OBSERVATII
Tinem sa va spunem ca Motorola Edge 30 Ultra este cel de-al 2-lea telefon cu camera Samsung ISOCELL HP1 200MP testat de echipa GadgetLab. Primul a fost terminalul 12T Pro al celor de la Xiaomi. In acest context, noi va invitam cu drag sa va uitati peste review in romana Xiaomi 12T Pro.
Legat de camera ultra-wide Samsung JN1 50MP, va precizam ca ea este prezenta si pe terminalele Motorola Edge 30 Pro (review) si Motorola Edge 30. Bine de stiut 🙂
PARTEA DE FOTO
Demaram aceasta parte a review-ului prin a va spune cum performeaza camera de 200MP a device-ului. Inainte de toate, mentionam faptul ca pozele 200MP au rezolutia efectiva de 16384×12288 pixeli. Dimensiunea unei poze este cuprinsa intre 35MB si peste 70MB. Daca conditiile de lumina sunt excelente iar peisajul fotografiat este foarte complex, poza poate urca pana la 80MB. Oau 🙂
Dimensiunea directorului (85 de poze realizate) a fost de aproape 5GB (4.77). Clar trebuie avut grija in ceea ce priveste numarul de poze capturate. Apoi, legat de viteza de captura si procesare, gratie chipset-ului foarte puternic, pozele 200MP sunt captate si procesate rapid. Excelent 🙂 Aaaa… sa nu uitam. Functia de focalizare lucreaza excelent (este bine optimizata).
MOD ULTRA RES 200MP – LUMINA ASA SI ASA
In momentul testarii, noi am prins o vreme inchisa (soarele s-a ascuns dupa nori). Insa, trebuie spus faptul ca afara a nins iar albul din jur a asigurat un plus de luminozitate in poze. In aceste conditii atmosferice (speram ca va place expresia), modul ultra-res 200MP a performat bine 🙂 Pozele sunt foarte clare, au detaliu generos, culori placute (este disponibila functia HDR) si luminozitate buna.
MOD ULTRA RES 200MP – CONDITII BUNE DE LUMINA
Pentru a testa asa cum trebuie capabilitatile camerei 200MP, noi am facut teste si in conditii de lumina buna (cer relativ senin, soare sus pe cer). Pozele captate arata excelent 🙂 Luminozitatea este generoasa, detaliul este foarte bogat, rezolutia de 200MP face ca imaginea sa fie impresionant de clara iar gratie HDR-ului, culorile sunt vii si frumos intensificate.
MOD ULTRA-WIDE ULTRA RES 50MP – LUMINA ASA SI ASA
Inainte de toate, va precizam ca acest mod foto poate fi accesat din meniul ultra-res 200MP. Si cand am testat camera ultra-wide, afara nu am prins vreme grozava. Cu toate acestea, datorita zapezii, lumina din jur a avut intensitate decenta. Per total, pozele ultra-wide de inalta rezolutie (8160×6144 pixeli) arata bine.
Gratie unghiului larg de filmare (114 grade), in poze incape mult peisaj (daca se poate spune asa). In poze, culorile arata placut (este disponibila functia HDR), detaliu redat este generos, luminozitatea este destul de buna iar imaginea este clara. In ceea ce priveste distorsionarea imaginii din extremitaile laterale, ea este prezenta. Insa, ne pare bine sa va anuntam ca de cele mai multe ori, ‘fenomenul’ este de intensitate redusa.
MOD ULTRA-WIDE ULTRA RES 50MP – CONDITII BUNE DE LUMINA
Fotografiile ultra-wide 50MP realizate in conditii bune de lumina arata placut 🙂 Insa, trebuie spus faptul ca ‘fenomenul’ de distorsionare al extremitatilor laterale nu dispare. Parca el este ceva mai accentuat. Cu toate acestea, distorsionarea este in continuare de intensitate redusa iar calitatea imaginii nu este afectata de catre acest aspect.
MOD NIGHT VISION
Mergem mai departe si spunem cateva vorbe despre modul foto night vision (pentru pozare pe timp de noapte). De cele mai multe ori, pozele capturate arata bine (spre foarte bine). Fotografiile au o luminozitate buna, culori frumoase, detaliu destul de generos si per total, o calitate satisfacatoare a imaginii.
Insa, trebuie spus faptul ca uneori isi fac aparitia pozele usor blurate. Asta se intampla in special cand in jur lumina este de intensitate foarte slaba (putine surse de lumina in jur). Pozele usor blurate isi pot face aparitia si cand in jur lumina este de intensitate buna.
Apoi, o alta chestie sesizata care deranjeaza un pic este aparitia in poze de raze luminoase atunci cand fotografiezi aproape de o sursa de lumina.
MOD NIGHT VISION ZOOM OPTIC 2X
Va mentionam ca in modul foto night vision este disponibila functia de zoom optic 2X. Atat timp cat lumina din jur este de intensitate buna, pozele night vision (cu zoom optic 2X) arata bine. Exista o scadere in calitate (in comparatie cu night vision fara zoom), insa per total fotografiile arata placut. Situatia se schimba daca lumina din jur este de intensitate slaba. Pozele arata asa si asa (imaginea este blurata).
MOD NIGHT VISION ULTRA-WIDE
Va precizam ca modul foto night vision (pozare pe timp de noapte) este disponibil si pe camera ultra-wide. Din pacate, fotografiile capturate arata asa si asa. Fenomenul de distorsionare din extremitatile laterale este destul de accentuat (imaginea este stearsa si/sau blurata).
Apoi, in conditii slabe de lumina (putine surse de lumina in jur) pozele sunt o idee cam intunecate. Un alt aspect remarcat de noi in poze pe timpul testarii este aparitia de raze luminoase (de dimensiune mare) atunci cand pozezi aproape sau la semi-distanta de o sursa de lumina.
MOD PORTRET
Modul foto portret este foarte ok optimizat 🙂 Majoritatea din pozele captate arata bine (spre excelent). Background-ul este blurat uniform si suficient de intens iar subiectul pe care s-a focalizat este clar, detaliat, frumos colorat si bine evidentiat.
MOD MACRO
Si acum haideti sa facem pasul catre modul foto macro. Din pacate, el nu performeaza conform asteptarilor. Fie ca e vorba de conditii slabe sau bune de luminozitate, prea multe din pozele capturate de noi au iesit blurate.
Fotografiile care nu au fost afectate de blur arata bine (culori frumoase, imagine clara, detaliu generos). Noi speram ca Motorola va remedia cu un update problemele intampinate de modul foto macro.
MOD STANDARD
Modul foto standard se evidentiaza prin urmatoarele aspecte: focalizarea rapida, captura foto instanta si calitate perfect decenta a imaginii.
MOD STANDARD ZOOM OPTIC 2X
Si acum haideti sa descoperim impreuna cum performeaza camera telephoto a device-ului (12MP cu zoom optic 2X, focalizare PDAF). Noi am realizat teste in conditii asa si asa de luminozitate (vreme inchisa, zapada in jur). Per total, calitatea imaginii este buna.
Insa, avem cateva mici precizari de facut. Atunci cand se fotografiaza un peisaj intins, calitatea imaginii scade (in comparatie cu modul foto standard fara zoom optic 2X). Cand se fotografiaza obiecte, cladiri etc, calitatea imaginii este comparabila cu a pozelor captate cu modul standard fara zoom optic 2X. Asta este destul de impresionant 🙂
MOD STANDARD ZOOM 4X (digital)
Am mers mai departe cu testarea camerei telephoto si am aplicat din interfata camerei functia de zoom 4X (digital). In mare masura, avem parte cam de aceeasi situatie intalnita la modul zoom optic 2X. Cand se fotografiaza obiecte, cladiri etc, calitatea imaginii nu este cu mult mai slaba decat a pozelor realizate cu zoom optic 2X.
Cand se pozeaza suprafete largi, la zoom 4X (digital) calitatea imaginii scade (comparativ cu poze cu zoom optic 2X). Insa, spre surprinderea noastra, scaderea in calitate nu este mare. Noi consideram ca pozele arata perfect decent.
MOD STANDARD ZOOM 8X (digital)
Am continuat cu testarea camerei telephoto si am aplicat functia de zoom 8X (digital). Scaderea in calitate (comparativ cu zoom 4X) este semnificativa. Acest aspect este cel mai evident atunci cand este pozat un peisaj. Cand se pozeaza un afis publicitar, o cladire, o masina etc, imaginea arata rezonabil.
MOD STANDARD ZOOM 10x (digital)
Incheiem cu testarea camerei telephoto prin a spune cum performeaza senzorul cand este aplicata functia de zoom 10X (digital). Daca este pozat un afis publicitar, un balcon de bloc etc, poza arata chiar rezonabil. Insa, daca se pozeaza un peisaj sau un grup de obiecte (daca se poate spune asa), calitatea imaginii este slaba.
MOD PANORAMA
MOD FILTRE IMAGINE
MOD SPOT COLOR
MOD DUAL CAPTURE
MOD ULTRA WIDE STANDARD
CAMERA FOTO SECUNDARA
SPECIFICATII
# Senzor wide 60-megapixeli, F2.2, tehnologie quad pixel
# Functii/dotari – auto HDR, display flash, timer, fotografii active, infrumusetare, auto night vision, filtre imagine, mod portret, mod pro, spot color, dual capture, timelapse, spot color video, dual capture video, 4K 30fps, 4K 30fps HDR10+, functie de stabilizare video etc
Functionarea camerei selfie este indicata de ‘led-ul’ alb aprins in jurul senzorului 60MP.
In mod default/standard, camera selfie este setata sa capteze poze la rezolutia 15MP quad pixel. Pentru poze selfie de inalta rezolutie (60-megapixeli nativi) trebuie comutat pe modul 60MP.
CATEVA POZE (mod foto de inalta rezolutie, 60-megapixeli)
Din cele cateva teste realizate, pe timp de zi au iesit niste poze selfie de calitate buna (spre excelenta). In cazul pozelor capturate pe timp de noapte, avem functie Auto Night Vision. Per total, pozele realizate pe timp de noapte arata destul de bine.
In ceea ce priveste filmarea selfie, va reamintim ca terminalul este capabil de captura video 4K 30fps sau captura video 4K 30fps HDR10. In ambele cazuri, este disponibila functia de stabilizare. Filmarea este reusita (afara in spatiu deschis), insa atunci cand am filmat pe timp de zi (cer insorit) intr-un spatiu inchis (camera de apartament), si-a facut aparitia fenomenul de overexposure (zonele luminoase sunt intensificate prea mult).