Motorola Moto G73 5G review in romana – DISPLAY

Motorola Moto G73 5G review in romana

Va propunem sa incepem acest punct al review-ului prin parcurgerea segmentului de specificatii.

FISA TEHNICA

# Panou LCD 6.5 inci

# Format 20:9 si rezolutie Full HD+ (2400×1080 pixeli)

# 405PPI densitate pixeli

# Rata refresh de 120Hz

# Raport ecran/corp de aproape 86%

# Perforatie pozitionata sus pe mijloc

CATEVA OBSERVATII

Va precizam ca am instalat pe telefon aplicatia Device Info HW iar conform acesteia, ecranul dispune de urmatoarele tehnologii: spectru culoare DCI-P3, HDR10, HLG si HDR10+.

Mentionam inca de pe acum ca display-ul afiseaza niste culori foarte frumoase. Datorita acestui aspect, nu punem la indoiala prezenta functiei DCI-P3 pe terminal.

Apoi, in ceea ce priveste tehnologia HDR10+, la rulajul de clipuri Youtube, ne-am convins ca si ea este prezenta pe smartphone.

Tot ceea ce putem spune despre cele precizate este excelent 🙂 Prezenta tehnologiilor enumerate mai sus este semn clar ca Motorola a echipat telefonul cu panou LCD de calitate.

Inainte de a trece mai departe, va precizam ceva cool 🙂 Telefoanele cu cele mai performante panouri LCD testate de noi sunt Motorola Moto G200 5G (review) si Poco X4 GT.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Motorola Moto G73 5G review in romana

Practic, incepem cu concluzia despre ecran. Va mentionam ca panoul LCD pus de Motorola pe device este bun (spre foarte bun).

Aspectele care tind spre foarte bun sunt culorile vii/intense, luminozitatea in spatii interioare, imaginea foarte cursiva (cand refresh-ul este setat la 120Hz), setup-ul diagonala 6.5 inci + rezolutie 2400×1080 pixeli (livreaza o imagine clara si generos pixelata) si raspunsul excelent la touch.

Motorola Moto G73 5G review in romana

In ceea ce priveste restul de aspecte, unghiurile de vizualizare si contrastul sunt decente iar luminozitatea in lumina de afara este si ea decenta. Insa, avem indoieli ca ecranul o sa aiba lizibilitate ok in bataia unui soare puternic de vara.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Ca si design, marginile negre de sus si de pe laterale au profil slim. Marginea din partea de jos este ceva mai lata.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Mentionam in randurile de sus ca unghiurile de vizualizare sunt decente. Cu device-ul tinut in pozitie normala si inclinat usor, imaginea isi schimba nuanta doar un pic.

Insa, la un unghi cu inclinatie mare, panoul LCD capata o nuanta de inchis. Nimic neobisnuit pentru un display care foloseste tehnologie LCD.

In ceea ce priveste suprafata ecranului, el are profil plat.

Per total, functia de ‘adaptive brightness’ (luminozitate adaptiva/automata) este in regula. Insa, trebuie spus faptul ca ea are momente cand nu se poate decide in ceea ce priveste ajustarea (luminozitatea urca, scade, urca, scade etc).

Acest comportament l-am remarcat pe timp de noapte cu becul aprins in camera (noi eram asezati chiar sub bec). Atunci cand se face tranzitia de la lumina la intuneric, noi nu am sesizat probleme cu ajustarea luminozitatii.

Nici pe timp de zi (afara sau in casa) nu am observat probleme cu functia ‘adaptive brightness’. Pot aparea probleme seara in lumina artificiala.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Cu modul ‘dark theme’ activat, negrul afisat prin meniuri arata surprinzator de bine (pentru un panou LCD).

Motorola Moto G73 5G review in romana

Gratie formatului 20:9, ecranul etaleaza niste caracteristici potrivite (display inalt si relativ ingust) pentru activitati precum scrolling, web browsing etc.

Notch-ul asezat sus pe mijloc este de dimensiune redusa. Aducem din nou in atentie unghiurile de vizualizare si va precizam ca prin inclinarea display-ului (destul de tare), in jurul notch-ului isi face aparitia o nuanta de negru. In cazul unui ecran LCD, asta nu este ceva iesit din comun.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Legat de capabilitatea device-ului de a rula continut HD de pe diverse platforme, va precizam ca noi am testat Youtube si aplicatia Disney Plus. Ambele functioneaza excelent.

Despre Youtube va precizam ca telefonul poate rula clipuri video setate la rezolutia maxima de 1440p 60. Nu-i rau 🙂 Va precizam ca in aplicatia Youtube este disponibila si optiunea 4K (2160p60).

Insa, telefonul nu poate rula Youtube in aceasta rezolutie. Odata ce este setata optiunea 4K, rezolutia Youtube cade brusc la 480p.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Un aspect care ne-a surprins placut este prezenta pe device a functiei ‘peek display’ (activare ecran prin simpla atingere sau prin miscare device pentru vizualizare de informatii esentiale precum data, ora, notificari, nivel incarcare etc).

Cele 3 teme de ceas oferite de functia ‘peek display’ arata foarte bine.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Notificarile sunt afisate clar, frumos si elegant in partea de jos a ferestrei ‘peek display’. Interactiunea cu acestea este foarte intuitiva.

Si acum haideti sa parcurgem o functie proaspat introdusa de Motorola pe device-urile sale, in speta ‘Freeform apps’. Mentionam ca ea permite deschiderea unei aplicatii intr-o fereastra ‘plutitoare’ si ajustabila ca si dimensiune. Felul in care Motorola a implementat aceasta functie este cool, simplu si intuitiv.

Se activeaza din setari optiunea ‘Use freeform apps’. In partea dreapta a ecranului isi face aparitia o bara. Prin swipe pe aceasta bara, pe ecran apare o fereastra care ofera acces rapid la cateva din aplicatiile din telefon. Va precizam ca in fereastra pot fi adaugate pana la 7 aplicatii.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Odata ce se deschide o aplicatie din fereastra ‘freeform’, aplicatia este afisata sub forma unei ferestre plutitoare (daca se poate spune asa).

Motorola Moto G73 5G review in romana

Interactiunea cu aplicatiile ‘freeform’ este simpla si intuitiva. Trebuie precizat faptul ca pe ecran nu se poate deschide mai mult de o aplicatie ‘freeform’.

Fereastra lock screen este minimalista si eleganta.

O alta chestie noua observata de noi in setari este felul in care pot fi afisate notificarile in meniul lock screen. Avem 2 optiuni de afisare: Chip sau List.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Meniul lock screen ofera cateva functii/setari interesante.

In sectiunea display size gasim doua ‘bari’ pentru ajustare marime elemente interfata si marime font. Pe langa asta, se poate opta pentru text de tip ‘bold’ (ingrosat) si/sau text cu contrast ridicat.

Motorola Moto G73 5G review in romana

 

Daca obisnuiesti sa consumi multe ore seara cu ochii in ecran, atunci functia ‘Night Light’ o sa-ti fie foarte utila.

Motorola Moto G73 5G review in romana

In sectiunea ‘Colors’ a ecranului gasim doua optiuni pentru afisare culori: natural sau saturated. Pe langa asta, aici poate fi ajustata si temperatura culorii (rece, cald).

Motorola Moto G73 5G review in romana

Facem pasul catre partea de refresh a ecranului. Aici ne sunt oferite 3 optiuni: auto (functia AI ajusteaza refresh-ul in functie de utilizare), 60Hz (refresh standard) sau 120Hz.

Cu ecranul setat sa ruleze la 120Hz, totul devine cursiv si fluent 🙂 Legat de asta, chipset-ul prezent pe telefon are o contributie importanta.

Mentionam ca smartphone-ul dispune de propulsorul MediaTek Dimensity 930. Chipset-ul este potent iar datorita acestui aspect el tine pasul lejer cu refresh-ul de 120Hz al ecranului.

O alta chestie noua adusa de device este felul foarte cool in care sunt grupate gesturile. Acestea poate fi gasite toate pe o singura pagina. Gesturile sunt grupate in 3 categorii: on screen gestures, physical key si kinetic gestures.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Din punct de vedere al navigarii, se pot utiliza gesturile (excelent optimizate) sau se pot alege clasicele butoane software (back, home, recent apps).

Apoi, pe baza comenzii dublu tap, Motorola a implementat 2 functii utile: put display to sleep (double tap in home screen sau lock screen pentru a bloca device-ul) si jump to lock screen (activare ecran prin dublu tap).

De pe terminal nu lipsesc functiile deja clasice pentru un telefon Motorola: attentive display (cat timp te uiti la ecran, el nu se blocheaza), screenshot cu 3 degete, swipe to split (rulaj simultan de 2 aplicatii), screen record (inregistrare ecran la 720p sau 1080p) etc.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Cand functia de autorotate este dezactivata iar ecranul este orientat in pozitie landscape, in partea de jos apare o icoana, care apasata roteste ecranul in pozitia dorita.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Meniul de pornire/oprire poate fi accesat prin intermediul butonului fizic sau din meniul drop down cu notificari (buton software in partea de jos).

Aplicatiile de pe device pot fi grupate in 2 moduri: app try (app drawer) sau open (toate aplicatiile sunt afisate pe ecranul home).

In setarile Home, avem prezenta functia ‘Swipe Access’ (prin swipe dreapta din ecranul Home este accesat feed-ul Google News.

Motorola Moto G73 5G review in romana

Daca esti genul de user care prefera ca icoanele aplicatiilor instalate sa fie cat mai mari, atunci o sa gasesti utila setarea ‘Icon size’.

Cand smartphone-ul este pus la incarcat, in partea de jos a ecranului apare mesajul ‘TurboPower connected’. Procedeul de incarcare este frumos/elegant afisat in fereastra peek display.

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).