Iti aducem Asus ROG Zephyrus S GX531GX pareri si pret in Romania. Acum ca weekend-ul bate ‘vertiginos’ la usa, ne-am decis sa va prezentam un laptop de-a dreptul ridicol. Este vorba despre unul dintre cele mai puternice modele Asus de pe piata de la noi din tara.
Va dati seama ca asta inseamna ca se numara si printre cele mai scumpe. Surprinde pe cineva? Nu credem 🙂 Astfel ca, portabilul ROG Zephyrus S GX531GX este la vanzare pe site-ul eMAG.ro pentru suma de 14.110 lei.
Fara sa punem in umbra hardware-ul si tehnologiile de top ale acestui device, din punctul nostru de vedere este pur si simplu ridicol sa achiti 3000 euro pe un laptop, fie el si ultra performant.
Insa, scopul acestui articol nu este de a ‘ridiculiza’ pretul foarte mare de achizitie. Suntem convinsi ca exista in Romania multi pasionati de laptop-uri foarte puternice care nu vad nimic in neregula in a investi intr-un astfel de dispozitiv.
Avem tot respectul pentru aceste persoane pasionate de tehnologie (pana la urma exact asa suntem si noi). Asa ca, fara alta vorbarie inutila si fara rost, va prezentam in randurile de mai jos cele mai ‘cool’ aspecte hardware ale super laptop-ului ROG Zephyrus S.
# Asus ROG Zephyrus S GX531GX pareri – CONFIGURATIE DE TOP
Incepem cu ceea ce intereseaza pe toata lumea la un laptop de gaming, in speta cata putere are? Laptop-ul dispune de 24GB RAM DDR4 2666MHz si SSD ultra-rapid tip M2 PCIe dotat cu un impresionant 1 Terabyte stocare. Se poate plange cineva ca device-ul nu are destula memorie? Nu credem 🙂
Legat de memoria RAM, vrem sa mentionam felul in care este montata in laptop. Din cei 24GB, 8GB sunt direct integrati pe placa de baza. Restul de 16GB sunt incorporati intr-un modul instalat pe singurul slot de memorie disponibil.
Unii ar putea spune ca upgrade-ul este un pic dificil de facut datorita lipsei celui de-al doilea slot. Insa, sa fim seriosi, 24GB RAM sunt deja ‘overkill’ chiar si pentru cel mai pretentios utilizator.
Acum este randul placii video. Va asiguram ca merita 🙂 Asus a mers pe mana chipset-ului grafic NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, care este echipat cu 8GB memorie GDDR6 (frecventa de 12GHz) si interfata pe 256 biti.
Nu o sa abordam cele mai mici detalii tehnice ale placii video Nvidia. Insa, spunem doar atat: conform site-urilor de specialitate, GeForce RTX 2080 Max-Q poate rula cele mai noi si mai tari jocuri la rezolutie 4K UltraHD in detalii maxime. In acest conext, urmeaza aspectul interesant si usor ciudat.
# Asus ROG Zephyrus S GX531GX pareri
Laptop-ul ROG Zephyrus S GX531GX dispune de afisaj IPS Full HD (1920×1080 pixeli) dotat cu diagonala de 15.6 inci si rata refresh la 144Hz. La prima vedere, se poate spune ca era de preferat un panou dotat cu rezolutie 4K sau cel putin 2K.
Insa, in acest mod nu se putea atinge impresionanta rata de refresh de 144Hz si timpul de raspuns de doar 3 milisecunde. Avand in vedere aceste aspecte, noi nu avem nimic impotriva panoului FHD. Combinatia de ecran FHD 144Hz + chipset grafic RTX 2080 asigura o experienta de gaming de neegalat.
Daca acasa dispui de un televizor sau monitor 4K de diagonala mare, atunci ‘problema’ cu gaming-ul in 4K este rezolvata. Conectezi TV-ul/monitorul la HDMI-ul laptop-ului si esti gata de actiune 🙂
Pana aici toate bune si frumoase. Cum sta laptop-ul pe partea de procesare? De la excelent in sus 🙂 Inima device-ului este procesorul hexa-core (12 fire de executie) Intel Core i7 8750H tactat la 2.2GHz (urca pana la 4.1 GHz in modul turbo).
Vrem sa va precizam ca acest procesor Intel motorizeaza si laptop-ul ROG Strix Hero II, aflat tot in curtea celor de la Asus.
Conform site-ului cpubenchmark, modelul i7 8750H obtine punctajul de 12479 puncte. Ca sa va faceti o idee precisa despre performanta acestui procesor, fostul model high-end Core i7 4790K pentru desktop obtine punctajul de 11175 puncte. Cu asta cred ca am spus tot.
# Asus ROG Zephyrus S GX531GX pareri – DESIGN SURPRINZATOR DE SLIM
Toate aceste super dotari hardware sunt incorporate intr-o carcasa (metal + plastic) de 16.15 milimetri grosime. Pentru un device de acest gen, asta este remarcabil.
Exista smartphone-uri rugged care sunt mai groase decat acest laptop 🙂 Aaaa… si sa nu uitam, laptop-ul cantareste doar 2.1 kilograme. Excelent 🙂
Inainte de a trece mai departe, vrem sa va precizam ceva foarte interesant. Laptop-ul poseda protectie MIL STD 810G pentru durabilitate in diverse situatii nefericite (temperaturi vitrege, socuri puternice, vibratii etc). Daca esti o persoana care isi ia laptop-ul in excursii si calatorii, acest tip de protectie este mai mult decat binevenit.
De pe ‘bolid’ nu absenteaza sistemul de racire performant. Asta este important. Conform Asus, laptop-ul incorporeaza in zonele unde se afla procesorul si chipset-ul grafic, 5 conducte termoconductoare.
La asta se adauga cele 4 radiatoare de mari dimensiuni si cele 2 ventilatoare tip 12V. Potrivit spuselor celor de la Asus, acest sistem de racire tine temperatura procesorului si a placii video sub 80 de grade (in momentele de forja maxima). Asta nu e rau deloc.
UITE RESTUL DE INFORMATII TEHNICE
- Sistem de operare Windows 10 Home
- Tastatura cu iluminare RGB in 4 zone distincte; taste cu cursa la apasare de 1.2mm; taste de gaming WASD evidentiate
- Sistem audio compus din boxe stereo (2x2W) si amplificator
- Conectivitate – port USB tip C cu DisplayPort, port USB tip C, port USB 3.1, 2 porturi USB 2.0, HDMI 2.0b, combo jack 3.5mm si microfon, WiFi 802.11 ac Gigabit 2×2, Bluetooth 5.0
- Carcasa metalica cu logo Asus ROG iluminat
- Baterie Lithium-Ion cu 4 celule, putere 60 Whr; adaptor de 230W
- Camera web HD
CONCLUZIE
La finalul acestui articol (speram noi ca interesant), putem spune ca Asus ROG Zephyrus S GX531GX este un device impresionant atat ca hardware cat si ca pret. Ca sa fim sinceri, nu putem recomanda un device care costa cat o masina second-hand decenta.
Insa, nu putem sa nu-i dam credit acestui super laptop. Noi laudam Asus pentru indrazneala de a crea un device atat de slim si atat de puternic. Daca aveti de gand sa investiti intr-un asemenea gadget, tot ce va putem spune este sa aveti noroc de el si bineinteles, spor la gaming 🙂