Iata Oppo Find X5 5G pareri si pret in Romania. In aceasta zi de weekend avem ceva cool si interesant pentru fanii care indragesc telefoanele tip flagship.

Producatorul chinez Oppo lanseaza noua gama Find X5. Ea cuprinde trei modele: Find X5 Pro, Find X5 si Find X5 Lite.

Astazi aruncam o privire (sau mai multe) peste varianta ‘standard’ de Find X5. Terminalul este un model tip ‘nava amiral’ care etaleaza diverse dotari interesante (camera principala, acumulator, configuratie, conectivitate etc).

Mergem mai departe cu partea de introducere si ne indreptam atentia catre pret. Va precizam ca device-ul este la precomanda pe magazinul online Oppo din Spania pentru suma de 1000 euro.

Ne putem astepta ca smartphone-ul sa fie lansat curand in Romania pentru suma cuprinsa intre 4900 – 5000 lei. Hmmm… La aceasta suma, terminalul intra pe ‘teritoriul’ lui Galaxy S22 Plus, ceea ce este problematic.

Avand in vedere acel aspect, este esential pentru smartphone-ul Oppo sa se prezinte excelent in cam fiecare segment hardware. Haideti sa descoperim impreuna daca reuseste acest lucru.

Va dorim o lectura plăcută 🙂

[UPDATE 04-05-2022] Terminalul Find X5 este la vanzare pe site-ul evoMAG.ro pentru suma de 4700 lei.

Oppo Find X5 pareri

PUNCTE PRO

Oppo Find X5 pareri – Display impecabil

Producatorul chinez a mers pe mana unui ecran high-end de cea mai noua generatie (era culmea ca display-ul sa fie unul mid-range 🙂 ).

FISA TEHNICA

# Panou AMOLED 6.55 inci

# Rezolutie FHD+ (2400×1080 pixeli) si 402PPI

# Raport ecran/corp de 89 procente

# Format 20:9

# Rata refresh de 120Hz si rata touch sampling de 240Hz (viteza cu care ecranul răspunde la touch)

# Culori pe 10-bit (1 miliard de culori)

# Spectru culoare sRGB si DCI-P3

# Luminozitate maxima de 1000 niti

# Protectie Gorilla Glass Victus

# Tehnologie HDR10+

# Functie Always-On

# Margini curbate destul de pronuntat

# Perforatie pozitionata in coltul din stanga

# Scanner de amprente incorporat in ecran

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Putem afirma ca ecranul are niste caracteristici impresionante 🙂 Va mentionam ca display-ul terminalului are destul de multe aspecte comune cu panoul utilizat de catre device-urile Motorola Edge 20 Pro si Motorola Edge 20.

Aici ne referim la format, rezolutie, numar culori, tehnologie HDR10+ si raport ecran/corp. Bine de stiut 🙂

Va informam ca noi am testat ambele modele Motorola. Asa ca, va invitam cu drag sa va uitati peste recenzii (vizitati cele 2 link-uri de mai sus).

Oppo Find X5 pareri

Oppo Find X5 pareri – Camera principala puternica

Camera dispozitivului poseda trio-ul de senzori 50MP + 50MP (ultra-wide) + 13MP (telephoto). Interesant 🙂 Si acum haideti sa detaliem cele enumerate.

Incepem prin a spune ca sistemul tri-camera poseda tehnologia Hasselblad Natural Color Calibration si procesorul de imagine MariSilicon X pe 6nm (dezvoltat de catre Oppo).

Tehnologia Natural Color Calibration a celor de la Hasselblad ofera in poze si filmari culori naturale si realiste (conform spuselor de pe site-ul oficial).

Apoi, in ceea ce priveste procesorul de imagine MariSilicon X, rolul sau este de a furniza clipuri video luminoase si bogate in detaliu atunci cand conditiile de luminozitate sunt slabe (pe noapte sau conditii low-light).

Pentru partea de audio a clipurilor capturate, smartphone-ul dispune de tehnologiile Binaural Recording si Dolby audio. Functia de inregistrare audio Binaural capteaza voci care se aud clar/realist, sunet cu zgomot de fond redus si un fundal sonor calitativ (conform site-ului oficial).

Legat de senzori, avem cateva lucruri interesante de precizat. Cel primar de 50MP (Sony IMX766) dispune de tehnologie OIS si functie de focalizare rapida.

Facem pasul catre senzorul ultra-wide 50MP (tot Sony IMX766) si va informam ca el poseda unghi de filmare la 110 grade si tehnologie de focalizare rapida.

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Tinem sa precizam ca concernul BBK Electronics (format din Oppo, Vivo, Realme, OnePlus) a folosit senzorul high-end Sony IMX766 pe cateva terminale mid-range premium precum OnePlus Nord 2 si Realme 9 Pro Plus.

Daca stam sa ne gandim bine, si Huawei a utilizat senzorul Sony IMX766 pe un telefon mid-range premium. Este vorba despre smartphone-ul Huawei Nova 9.

Dupa aceasta scurta paranteza, haideti sa revenim la smartphone-ul Find X5

Ne indreptam atentia catre senzorul telephoto 13MP (pentru zoom). El dispune de autofocus, zoom optic 5X si zoom digital 20X.

Din punct de vedere al filmarii, camera este capabila de 4K 60fps, slow-motion 1080p 240fps/720p 480fps si ultra steady video 1080p 60fps (filmare foarte stabila).

Cu toate ca hardware-ul foto este foarte impresionant, el nu este cu nimic mai grozav fata de ceea ce gasim pe flagship-urile Huawei Mate 40 Pro (review) si Huawei P40 Pro (review).

Apoi, camera dispozitivului Oppo este sub setup-ul foto al ‘batranului’ terminal high-end Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (lansat in Ianuarie 2021).

Oppo Find X5 pareri

Oppo Find X5 pareri – Baterie performanta (spre foarte performanta)

Oppo a pus pe device (mai bine spus in device 🙂 ) un acumulator echipat cu urmatoarele: capacitate de 4800mAh, incarcare rapida 80W si wireless charging 30W. Destul de impresionant 🙂

Pe site-ul oficial se precizeaza ca functia de incarcare 80W alimenteaza full bateria in 34 minute. Nu-i rau 🙂

Stocare si memorie de top

Smartphone-ul dispune de 8GB RAM LPDDR5 si 256GB stocare tip UFS 3.1. RAM-ul si stocarea sunt de top, insa nu e nimic iesit din comun pentru un flagship din 2021/2022.

Alte aspecte atractive

In acest punct al articolului dam voie specificatiilor sa-si faca de cap 🙂

FISA TEHNICA

# Boxe stereo

# Constructie din sticla (fata/spate) si metal (pe margini)

# Conectivitate – WiFi 802.11 ac, Bluetooth 5.2, USB C 3.1 cu video out, NFC, 5G, 4G, Dual SIM

Oppo Find X5 pareri – PUNCTE CONTRA

# Telefonul are un chipset destul de vechi, in speta Snapdragon 888

# Fara protectie IP68

# Camera selfie nu este capabila de filmare 4K

CATEVA OBSERVATII

Hmmm…. asta nu este in regula 🙁 Un telefon de 5000 lei trebuie sa se prezinte impecabil in fiecare segment hardware. Din punctul nostru de vedere, este complet inacceptabil faptul ca terminalul foloseste un chipset high-end relativ batran (lansat in Iunie 2021) care nici macar nu este varf de gama.

Oppo trebuia sa aleaga minim chipset Snapdragon 888 Plus. Din punctul nostru de vedere, smartphone-ul trebuia sa aiba la bord noul Snapdragon 8 Gen 1.

Apropo de propulsorul SD888 Plus, va precizam ca el echipeaza terminalul Moto G200. Am mentionat acest aspect deoarece echipa GadgetLab a pus laolalta Motorola Moto G200 5G review. Va invitam cu drag sa va uitati peste recenzia smartphone-ului 🙂

Ne indreptam din nou atentia catre Oppo Find X5. Alte 2 aspecte complet inacceptabile sunt lipsa protectiei IP68 (durabilitate la apa si praf) si captura video selfie limitata la 1080p 30fps.

Noi chiar nu-i intelegem pe cei de la Oppo. Un telefon cu asemenea pret nu are voie sa se prezinte excelent doar la cateva capitole hardware.

Pe noi nu ne incalzeste cu nimic faptul ca telefonul are o super camera principala. De ce oare chipset-ul nu este si el de categorie ‘super’ ? Foarte nasol 🙁

Precizam in partea de debut a articolului ca la 5000 lei, smartphone-ul Find X5 intra pe teritoriul lui Galaxy S22 Plus. Din punctul nostru de vedere, terminalul Oppo nu are nici o sansa in competitia cu smartphone-ul Samsung Galaxy S22 Plus.

Similar cu modelul Oppo, si smartphone-ul Samsung are o super camera principala. Insa, S22 Plus nu duce lipsa de dotarile premium firesti pentru un telefon de peste 1000 euro (cel mai nou chipset Exynos, protectie IP68, camera selfie capabila de 4K 60fps).

Oppo Find X5 pareri – 2 PRECIZARI IMPORTANTE

Fiind vorba de un telefon flagship, nu e nici o surpriza faptul ca de pe device absenteaza slotul MicroSD si jack-ul 3.5mm 🙁

UITE RESTUL DE SPECIFICATII TEHNICE

  • Sistem de operare Android 12 cu interfata ColorOS 12.1
  • Senzori – compas, lumina, proximitate, accelerometru, gravitatie, giroscop, pedometru
  • Culori – negru, alb
  • 160.3 x 72.6 x 8.7mm si 196 grame
  • Altele – deblocare faciala, WiFi Display, GPS/AGPS/Beidou/GLONASS/Galileo/QZSS, sistem de racire cu vapor chamber si folii termo conductoare din grafit
  • Altele 2 – Motor de vibratii X axis linear, antena la 360 grade
  • Accesorii – husa, adaptor USB A – USB C

Oppo Find X5 pareri – GANDURI DE FINAL

Intelegem ca hardware-ul foto high-end este foarte scump atunci cand vine vorba de telefoane mobile (si nu numai). Insa, camera principala foarte performanta (cel putin pe hartie) nu justifica pretul ridicol de mare al noului Oppo Find X5.

5000 lei pentru un telefon cu Snapdragon 888 nu este deloc in regula 🙁 Din punctul nostru de vedere, terminalul trebuie sa fie pozitionat in segmentul 3500 – 4000 lei. Mai mult nu merita.

Sursa 1 , Sursa 2

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).