Uite Oppo Reno 8 5G pareri si pret in Romania. Dupa cateva momente de gandire/debatere, ne-am hotarat ca astazi sa ne uitam in detaliu peste noul mid-range premium Reno 8 al brand-ului chinez Oppo.

Smartphone-ul este un ‘amalgam’ de componente pur mid-range + mid-range cu valente high-end. Va precizam inca de pe acum ca ‘setup-ul’ este unul interesant si atractiv.

In zona de hardware pur mid-range putem include display-ul si constructia. In segmentul mid-range imbinat cu high-end avem chipset-ul, stocarea, partea de incarcare etc. Hmmm… ‘suna’ bine 🙂

In speranta ca am reusit sa va starnim la maxim interesul, incheiem introducerea articolului cu informatii despre pret. Va precizam ca Reno 8 este la vanzare pe store-ul Oppo Spania pentru suma de 549 euro (8GB RAM/256GB).

Ne putem astepta ca device-ul sa fie lansat curand in Romania pentru suma de aproximativ 2650 lei. Va tinem la curent in legatura cu acest aspect.

[UPDATE 5-10-2022] Smartphone-ul Reno 8 5G este la vanzare pe site-ul digi.ro pentru suma de 3200 lei.

Oppo Reno 8 5G pareri

CE NE PLACE LA DISPOZITIV

# Display-ul

# Chipset-ul

# Combo-ul stocare + memorie

# Bateria

# Partea de conectivitate

# Design-ul

OBSERVATII

Si acum haideti sa o luam treptat.

Oppo Reno 8 5G pareri – Incepem cu ecranul

Ne-am uitat cu atentie peste informatiile de pe site-ul oficial si am remarcat faptul ca avem de-a face cu display de Oppo Reno 4 Lite, care din fericire a receptionat cateva upgrade-uri (refresh mai mare, spectru culoare DCI-P3, protectie Gorilla Glass 5 etc). Haideti sa parcurgem specificatiile iar apoi o sa ne dam cu parerea despre ele.

FISA TEHNICA

# Panou AMOLED 6.4 inci

# Format 20:9, rezolutie 2400×1080 pixeli si 409PPI

# Refresh de 90Hz si rata touch sampling de 180Hz

# Spectru culoare: sRGB, 97% NTSC, 95% DCI-P3

# Luminozitate maxima de 800 niti

# Protectie Gorilla Glass 5

# Perforatie in stanga sus

# Tehnologie Always-On

Display-ul este fara indoiala bun. Insa, daca punem la socoteala pretul device-ului, putem spune ca Oppo nu s-a prea straduit.

Ecranul trebuia sa aiba optiune de refresh 120Hz, tehnologie HDR, culori pe 10 bit (1 miliard de culori) etc. Din punctul nostru de vedere, nu prea este in regula faptul ca producatorul a ales sa foloseasca cam acelasi ecran utilizat pe terminalul Reno 4 Lite (lansat Septembrie 2020).

Intradevar, display-ul a primit cateva imbunatatiri notabile, insa noi aveam asteptari mai mari. Daca stam sa ne gandim bine, afisajul terminalului este similar cu cel utilizat de Xiaomi Redmi Note 11 (review), smartphone de buget ce poate fi gasit online pentru sub 1000 lei.

Hmmm… asta nu pune intr-o lumina favorabila smartphone-ul Oppo. In fine. Per total, noi consideram ca ecranul este ok. Insa, clar era loc de mai bine.

Oppo Reno 8 5G pareri – Chipset

Gustul usor amarui lasat de ecran este puternic indulcit de catre performantul chipset MediaTek Dimensity 1300. El poseda o arhitectura moderna si avansata: un nucleu Cortex A78 de 3GHz + 3 nuclee Cortex A78 2.6GHz + 4 nuclee Cortex A55 2.0GHz, tehnologie 6nm, procesor grafic Mali G77 MC9, suport pentru stocare UFS 3.1, conectivitate WiFi 6 si suport pentru ecran cu refresh de pana la 168Hz.

Nivelul de performanta de care este capabil Dimensity 1300 impresioneaza. Ne-am uitat pe Youtube si am descoperit ca chipset-ul MediaTek atinge in Antutu 9 scorul de aproape 678.000 puncte. Asta este foarte aproape de ceea ce poate chipset-ul Snapdragon 870 (685.000 puncte).

Va relatam ca noi suntem foarte familiarizati cu procesorul Snapdragon 870. Afirmam asta in contextul in care noi am testat 2 telefoane motorizate de acest chipset.

Este vorba despre Poco F4 si Motorola Edge 20 Pro. Hmmm… daca stam sa ne gandim bine, de fapt am testat 3 telefoane cu chipset SD870. Al 3-lea terminal este Motorola Moto G100 (review in romana).

Apropo de telefoane echipate cu chipset-uri MediaTek puternice, echipa GadgetLab a avut in laboratorul de teste smartphone-urile Poco X4 GT (Dimensity 8100) si Xiaomi Redmi Note 11 Pro Plus 5G (Dimensity 920).

Oppo Reno 8 5G pareri

Oppo Reno 8 5G pareri – Stocare + memorie

Oppo Reno 8 face parte din grupul restrans de telefoane mid-range dotate cu stocare de tip UFS 3.1. Excelent 🙂 De acest grup mai apartin smartphone-ul Honor 70 si terminalul Edge 30 al celor de la Motorola. Cum noi am testat Edge 30, va invitam sa parcurgeti review in romana Motorola Edge 30.

In ceea ce priveste capacitatea de stocare, smartphone-ul Oppo este oferit in 2 versiuni: 128GB sau 256GB. Pe partea de memorie, smartphone-ul dispune de 8GB RAM LPDDR4X.

Baterie

Continuam pe acelasi traseu foarte pozitiv si va precizam ca smartphone-ul etaleaza un acumulator echipat cu 4500mAh si incarcare rapida SuperVOOC 80W. Destul de impresionant 🙂

Din punct de vedere al tehnologiei de incarcare, va precizam ca noi am avut in teste 2 telefoane dotate cu fast charging 120W. Este vorba despre terminalele Poco F4 GT (review) si Xiaomi Redmi Note 11 Pro Plus (review).

Alte telefoane testate de echipa GadgetLab care dispun de incarcare potenta sunt flagship-ul Motorola Edge 30 Pro (68W), Poco X4 Pro 5G (67W), Xiaomi Redmi Note 11 Pro 4G (67W) si Motorola Moto G60S (50W).

Oppo Reno 8 5G pareri – Si acum este randul conectivitatii

Si acest segment hardware lasa o impresie pozitiva 🙂

FISA TEHNICA

# 5G, 4G, Dual SIM, WiFi 802.11 ax, WiFi Display, WiFi Hotspot, Bluetooth 5.3, USB C, NFC, GPS/AGPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS

# Scanner amprente (optic) incorporat in ecran, deblocare faciala

# Senzori – geomagnetic, lumina, proximitate, accelerometru, gravitatie, giroscop, pedometru

Design

Din review-urile citite despre Oppo Reno 8, am desprins faptul ca device-ul nu are protectie la apa si praf. Insa, pe site-ul oficial Oppo Spania este specificat faptul ca smartphone-ul dispune de protectie IP54 (durabilitate la praf si stropiri cu apa). Bine de stiut 🙂

Din punct de vedere vizual, smartphone-ul arata bine. Avem un design unibody modern, elegant si slim (7.67mm). Va precizam ca telefonul are carcasa din plastic. Nimic iesit din comun pentru un mid-range.

CE NU NE PLACE LA DEVICE

# Fara boxe stereo

# Fara MicroSD si jack 3.5mm

# Camera ultra-wide si senzorul macro

# Camera selfie nu stie filmare 4K

# Pret mare

Oppo Reno 8 5G pareri – OBSERVATII

Incepem cu camera principala. Va mentionam ca senzorul primar este foarte bun. Avem de-a face cu senzorul flagship Sony IMX766. El dispune de functii avansate precum All Pixel PDAF (focalizare rapida, performante imbunatatite in conditii low light) si DOL HDR (functie HDR imbunatatita). Pana aici toate bune si frumoase.

Insa, noi nu putem intelege de ce un smartphone de 550 euro nu are tehnologie OIS (stabilizare optica). Apoi, ceilalti 2 senzori ai camerei principale sunt de umplutura. Avem un senzor ultra-wide 8MP si unul macro 2MP.

Daca va vine sa credeti, Oppo Reno 3 5G (lansat in Decembrie 2019), Reno 4 5G, Reno 5 5G, Reno 6 5G, Reno 7 5G si Reno 8 5G toate folosesc cam acelasi senzor ultra-wide 8MP si senzor macro 2MP (la unele modele este folosit pe post de senzor bokeh).

Urat din partea Oppo ca dupa toti acesti ani nu s-a sinchisit sa aduca un upgrade macar unuia dintre cei 2 senzori. Cel mai bine era daca producatorul renunta la senzorul de 2MP si punea pe noul Reno 8 o camera ultra-wide adecvata.

Facem pasul catre camera selfie. Similar cu camera principala, senzorul camerei selfie este unul performant. Avem de-a face cu senzorul RGBW Sony IMX709 de 32-megapixeli. Pana aici totul ok.

Insa, camera nu are autofocus (fixed focus) si este limitata la captura video 1080p 30fps. Hai sa zicem ca lipsa autofocus poate fi trecuta cu vederea. Insa, absenta filmarii selfie 4K de pe un mid-range premium scump nu este in regula.

Va precizam ca Motorola Edge 20 (review), Edge 30, Samsung Galaxy A52s, Galaxy A53, Huawei Nova 9 etc toate sunt capabile de filmare selfie in 4K. Pare ca Oppo nu ia in considerare acest aspect.

Oppo Reno 8 5G pareri

Oppo Reno 8 5G pareri

Mergem mai departe si ne indreptam atentia catre jack-ul 3.5mm si slotul MicroSD. Acestea lipsesc de pe device. Nimic care sa surprinda. Aproape toti producatorii practica acest trend bolnavicios.

Aspectul care surprinde (in mod negativ) este lipsa boxelor stereo. Asta este de neiertat intr-un device de peste 2000 lei.

Picatura care umple paharul este pretul de 550 euro (in jur de 2650 lei). Intradevar, smartphone-ul are 256GB stocare, insa asta nu poate justifica pretul foarte piperat.

Daca Oppo va lansa in Romania versiunea cu 128GB, probabil ca pretul va fi cuprins intre 2300 – 2400 lei. In continuare este mult.

Daca punem la socoteala cele cateva minusuri cu greutate mare si display-ul AMOLED tipic unui device de 1100 – 1200 lei, noi consideram ca un pret corect pentru Oppo Reno 8 este de maxim 2000 lei.

Ca sa va faceti o idee despre pretul mare al Oppo Reno 8, smartphone-ul Motorola Edge 30, care este superior, poate fi gasit online pentru 1800 lei.

Oppo Reno 8 5G pareri – GANDURI DE FINAL

Noul Oppo Reno 8 este un mid-range performant si frumos. Insa, pretul practicat de producator este mult prea mare pentru ceea ce ofera device-ul. Daca telefonul este pozitionat in pragul 1800 – 2000 lei, putem spune ca este o alegere destul de buna.

Uite restul de specificatii tehnice

  • Sistem de operare Android 12 cu interfata ColorOS 12.1
  • Culori – negru, auriu
  • 160.0 x 73.4 x 7.67mm si 179 grame
  • Accesorii – husa

Sursa 1 , Sursa 2

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).