Uite Huawei MatePad Pro 13.2 pareri si pret in Romania. In articolul de azi ne focusam toata ‘forta’ si atentia catre o noua tableta Huawei intrata pe online-ul romanesc ๐ Este vorba despre modelul high-end MatePad Pro 13.2.
Din start va spunem ca tableta este la vanzare pe magazinul oficial Huawei Romania pentru suma de 5000 lei. In mod evident ca avem de-a face cu un gadget scump. Daca merita sau nu investitia generoasa, asta ramane sa descoperiti pe parcursul acestui articol ๐
Inchidem partea introductiva prin a va spune ca modelul Huawei este prima tableta care poseda panou OLED de peste 120Hz. Foarte tare ๐ Pe langa acest lucru, device-ul are la bord incarcare foarte rapida, carcasa premium superba, sistem audio alcatuit din multe difuzoare, chipset Huawei destul de performant etc. Hmmm… ‘suna’ foarte bine ๐
A sosit momentul sa facem pasul catre partea de prezentare device. Tot ce ne mai ramane de facut este sa va uram o lectura cat mai placuta.
1. Huawei MatePad Pro 13.2 pareri – Panou OLED impresionant
Nu exageram cand spunem ca Huawei a creat pentru device poate cel mai bun ecran pus vreodata pe o tableta ๐
FISA TEHNICA
# Panou OLED 13.2 inci
# Rezolutie 2880×1920 pixeli si 262PPI
# Culori pe 10 bit si spectru culoare DCI-P3
# Rata refresh de max 144Hz
# Luminozitate max de 1000 niti (in cazul afisarii continutului HDR)
# Contrast de 1.000.000:1
# Tehnologie Huawei X-True (accentueaza contrastul)
# Raport ecran/corp de 94 procente
# Perforatie asezata sus pe mijloc
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Tot ce putem spune este oau ๐ Ecran de tableta (panou OLED) cu refresh 144Hz, luminozitate 1000 niti si ratie ecran/corp de 94% este ireal (poate ne-a cam luat valul ๐ )
Pe langa asta, ‘setup-ul’ diagonala de peste 13 inci + raportul ecran/corp de 94% este de-a dreptul ridicol ๐ Practic, toata partea frontala este un display masiv. Noi nu avem nimic impotriva acestui aspect ๐
Ca si fapt divers, tableta cu cel mai potent display testata de echipa GadgetLab este Lenovo Tab P11 Pro Gen 2.
Daca luam in considerare diagonala de 13.2 inci a tabletei Huawei, avem ceva cool de mentionat ๐ Tableta cu cel mai generos ecran (ca si dimensiune) testata de noi este Lenovo Tab P12 (12.7 inci).
2. Huawei MatePad Pro 13.2 pareri – Super baterie
Alaturi de ecranul OLED impecabil, Huawei a inclus un acumulator care nu se lasa mai prejos ๐ Dansul are capacitate de 10.100mAh si incarcare rapida Huawei SuperCharge 88W. Din nou spunem oau ๐
Pe site-ul oficial ni se precizeaza ca incarcarea pana la 85% este realizata in doar 40 de minute ๐ Mai este mentionat faptul ca incarcare full este facuta in 65 de minute, ceea ce este excelent ๐
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Tehnologia de incarcare prezenta pe tableta Huawei este aproape la fel de potenta cu ceea ce gasim pe diverse smartphone-uri (mid-range premium si high-end). Aici evidentiem cateva modele testate/butonate de catre echipa GadgetLab. Avem Realme 11 Pro Plus (100W), Redmi Note 12 Pro Plus (120W), Xiaomi 13 Pro (120W), Xiaomi 12T Pro (120W) si Motorola Edge 30 Ultra (125W).
3. Design superb
Producatorul a aplicat ‘tratamentul’ high-end si carcasei ๐ Tableta dispune de rama metalica, profil de doar 5.5mm si greutate de 580 grame.
4. Huawei MatePad Pro 13.2 pareri – Sistem audio puternic
Experienta vizuala de top asigurata de panoul OLED trebuie sa aiba alaturi un sunet pe masura. Huawei a tinut cont de acest aspect si a motorizat tableta cu 6 difuzoare. Foarte tare ๐ Va mentionam ca dintre acestea, 4 sunt de tip woofer (redare bass, frecvente joase etc) iar celalalte 2 difuzoare sunt de tip tweeter (redare frecvente inalte).
5. Setup RAM + stocare foarte performant
Tableta dispune de 12GB RAM LPDDR5X + 256GB stocare UFS 3.1. Excelent ๐
Cum e cu chipset-ul/procesorul tabletei ? Bun, insa chipset-ul este mid-range
In ciuda interdictiilor aplicate de guvernul American (Huawei nu are voie sa foloseasca hardware produs de companii americane), Huawei a apelat la producatorul chinez de semiconductori SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation; companie care opereaza sub controlul guvernului chinez). Era culmea sa fie companie din SUA ๐
Astfel ca, SMIC a dezvoltat pentru Huawei chipset-ul Kirin 9000S. Din start va mentionam ca chipset-ul este unul mid-range pe 7nm. Chiar daca SMIC inca nu este la nivelul tehnologic al TSMC (Taiwan Semiconductor) si Samsung, compania chineza a progresat foarte mult in ultimii ani.
In 2020, SMIC a lansat procesorul Kirin 710A (chipset mid-range 14nm). Noi am avut ocazia sa testam un terminal Huawei motorizat de acest procesor, in speta P Smart 2021 (review). Daca in 3 ani, SMIC a reusit sa faca pasul la tehnologia 7nm, este evident faptul ca producatorul se afla pe drumul cel bun in a putea sa concureze (in cativa ani) cu gigantii TSMC si Samsung. In fine. Deja deviem.
Huawei MatePad Pro 13.2 pareri
Apropo de chipset-ul Kirin 9000S, dansul livreaza nu nivel de performanta similar cu al chipset-ului Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1. Nu-i rau ๐ Din punct de vedere tehnic, Kirin 9000S este un procesor octa-core (1 nucleu Taishan 2.65GHz + 3 nuclee Taishan 2.15GHz + 4 nuclee Cortex A510 1.5GHz pentru eficienta).
Chipset-ul are procesor grafic Maleoon 910 MP4 (4 nuclee grafice, frecventa 750MHz), suporta RAM LPDDR5X si stocare UFS 3.1. Kirin 9000S mai incorporeaza modem 5G (in cazul telefoanelor mobile) si mai ofera suport pentru conectivitate WiFi 6 si Bluetooth 5.2. Interesant ๐
Am mentionat in randurile de sus ca Kirin 9000S performeaza similar cu chipset-ul Snapdragon 7 Gen 1. Legat de acest lucru, va precizam ca noi am testat Motorola Razr 40 (terminal tip foldable echipat cu procesor Snapdragon 7 Gen 1).
Huawei MatePad Pro 13.2 pareri – ASPECTE DE LUAT IN CALCUL
Poate ca principalul lucru care trebuie luat in calcul (ca si punct contra) este lipsa serviciilor Google (play store, drive, gmail, maps etc).
Facem trecerea catre restul de parti reusite ๐ Tableta mai are are conector magnetic (pentru conectare tastatura sau alte accesorii), port USB C 3.1 Gen 1 (cu displayport – iesire video) si camera principala duala 13MP + ultra-wide 8MP capabila de video 4K.
Revenim la partile slabe (mai bine zis lipsuri) si va spunem ca device-ul nu are slot MicroSD, jack 3.5mm si camera selfie (16MP) capabila de video 4K. Absenta MicroSD si jack 3.5mm nu este surprinzatoare. Insa, Huawei trebuia sa echipeze tableta cu senzor selfie mai performant (32MP capabil de video 4K).
Huawei MatePad Pro 13.2 pareri – GANDURI DE FINAL
Fara indoiala ca noul Huawei MatePad Pro 13.2 este un device foarte, foarte interesant ๐ Cateva din dotarile tabletei sunt pur si simplu oau ๐ (ecran, baterie, sunet etc).
Pe partea de configuratie, tableta sta bine. Insa, procesorul din dotare este unul pur mid-range (ca si performante). Datorita acestui aspect si datorita faptului ca tableta nu are aplicatii Google, pretul de 5000 lei al device-ului ni se mare cam piperat.
Va precizam ca noi suntem posesori de Huawei MatePad 11 2021. Tableta este foarte ok, insa atunci cand vine vorba de aplicatii, trebuie facut un extra efort pentru a face totul sa ruleze asa cum trebuie (trebuie download de apk-uri, unele aplicatii nu merg datorita lipsei google play etc). Cum noi am achizitionat tableta MatePad 11 resigilata la 1200 lei, acel extra efort nu este ceva care sa deranjeze.
Insa, in cazul unei tablete de 5000 lei, nu este in regula faptul ca trebuie apelat la tot felul de manevre pentru a face ca device-ul sa ruleze dupa bunul plac. Practic, la 5000 lei te astepti ca totul sa mearga brici. Este ceva firesc. Aaa… sa nu uitam. In oferta de lansare, tableta vine la pachet cu tastatura si stilou M-Pencil. Asta este important. Nu putem spune cat o sa dureze aceasta oferta/perioada promotionala.
Datorita celor mentionate, noi suntem de parere ca Huawei trebuie sa faca ajustari pretului. Nu putem ignora faptul ca MatePad Pro 13.2 vine cu tastatura si stilou. Datorita acestui aspect, hai sa zicem ca in cazul acestui device ne putem impaca cu un pret de 3800 – 4000 lei. Insa, in niciun caz 5000 lei.
UITE RESTUL DE CARACTERISTICI TEHNICE
- Sistem de operare HarmonyOS 4
- Camera frontala 16MP + senzor TOF (adancime, efecte bokeh)
- Conectivitate – WiFi 802.11 ax, Bluetooth 5.2 (LDAC), USB C 3.1 Gen 1 cu OTG, GPS/GLONASS/BeiDou/Galileo/QZSS
- Senzori – lumina, hall, giroscop, compas, gravitatie
- Audio – 4 microfoane
- Culoare – gri
- Accesorii – incarcator 88W