Astazi avem placerea sa va prezentam unul dintre cele mai atractive smartphone-uri mid-range de la Lenovo. Este vorba despre modelul Lenovo P2, terminal ce vine cu corp metalic suplu si elegant, display Super AMOLED, baterie de capacitate impresionanta, hardware potent si sonorizare excelenta.

Lenovo P2 review – DESIGN

Lenovo P2 te surprinde placut cu design-ul sau elegant si foarte stilat. Carcasa este realizata aproape integral din metal. Modelul primit de noi la test a venit in culoare gri usor lucioasa. Aceasta nuanta se potriveste foarte bine corpului metalic. Singurele parti din plastic se regasesc sus si jos, ele fiind vopsite in ton cu invelisul de culoare gri.

Datorita aspectului premium, ai impresia ca tii in mana un device cu mult mai scump decat este in realitate. Sub banda din plastic de sus isi fac aparitia camera principala de 13-megapixeli si flash-ul LED dual-tone. Sub blitz este prezent simbolul ‘N’ care semnifica prezenta conectivitatii NFC.

Smartphone-ul are design slim de 8.3 milimetri grosime. Pe marginea stanga sunt insirate butoanele de volum si pornire/oprire. Din acest unghi putem observa ca modulul camerei foto este perfect aliniat cu carcasa.

Suprafata metalica de culoare gri arata foarte bine in bataia soarelui. Datorita nuantei inspre mat, spatele device-ului nu este un magnet de amprente si praf.

In partea frontala sade display-ul Super AMOLED cu diagonala de 5.5-inch si rezolutie de 1920×1080 pixeli.

Ecranul are margini slim iar dedesubtul lui apare un buton fizic care este echipat cu senzor pentru amprente. Senzorul este simplu de configurat iar odata setat, el poate fi utilizat pentru a debloca rapid device-ul.

Suprafata metalica de pe spate are aderenta destul de buna atunci cand device-ul este tinut in mana. Deasupra ecranului avem un difuzor pentru apeluri si camera selfie de 5-megapixeli.

CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Lenovo P2 poseda o carcasa metalica aspectuoasa, insa si foarte solida. Design-ul este unul modern, in ton cu tendintele actuale. Spatele metalic usor rotunjit inspre laturi livreaza un ‘feeling’ placut cand device-ul este manevrat sau tinut in mana.

Suprafata metalica este rezistenta la zgarieturi, insa va recomand sa purtati smartphone-ul cu husa, pentru a nu deteriora carcasa si aspectul impecabil.

Pe marginea dreapta, Lenovo a pus un buton glisant care odata miscat, activeaza modul extrem de economisire a energiei.

Cu aceasta functie activata, ai acces doar la functiile de baza: ceas, data, nivelul de incarcare al bateriei, telefon, contacte si mesaje. Pentru a dezactiva functia de economisire a energiei, trebuie doar sa glisezi butonul inapoi.

Pe marginea metalica de jos gasim portul MicroUSB 2.0 si un sistem audio dotat cu doua difuzoare. Sunetul emis de acestea impresioneaza. Chiar daca plasamentul lor nu este cel mai inspirat, boxele au un volum puternic, bass pronuntat si un sunet clar.

Clipurile video de pe YouTube se aud deosebit, iar sa asculti muzica este o placere. Daca vrei un plus de calitate audio, poti opta pentru auditia in casti.

Iesirea jack de 3.5mm este plasata pe marginea metalica de sus. Daca se conecteaza o pereche de casti performante, vei avea parte de o auditie la cel mai inalt nivel. Castile oferite la pachet cu smartphone-ul suna decent.

Ca sa concluzionam acest segment al recenziei, terminalul are un design frumos si constructie metalica de cea mai buna calitate. Culoarea gri semi-lucioasa se potriveste perfect acestui device.

Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos pentru a admira smartphone-ul din diverse unghiuri si pozitii.

Lenovo P2 review – GALERIE FOTO

ECRAN

Lenovo P2 ofera un ecran Full HD de cea mai buna calitate. Display-ul de origine Samsung foloseste tehnologia Super AMOLED si are diagonala de 5.5-inch.

Ecranul afiseaza 401PPI (densitate pixeli per inch) si suporta pana la 10 atingeri simultane. Peste display avem sticla Corning Gorilla Glass 3, ce este usor curbata inspre margini.

Panoul Super AMOLED cu 1920×1080 pixeli, livreaza o imagine clara si bogata in culori vii. Tehnologia AMOLED ofera unghiuri largi de vizualizare, multa luminozitate si un negru foarte inchis.

Daca ecranul este expus in lumina de afara, cu bara de lumina urcata inspre maxim, display-ul este perfect lizibil.

Atingerile sunt percepute instant iar pentru navigare avem 3 butoane de tip software (back, home si recent apps). Din setari, ordinea acestor butoane poate fi inversata (recent apps, home si back). Daca se doreste, bara de navigare poate fi complet ascunsa.

Design-ul metalic de calitate merge de minune cu acest display superb. Am testat ecranul in diverse situatii (YouTube, galerie media, filme) si putem spune cu certitudine ca imaginea redata arata impecabil.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Lenovo P2 ascunde sub capota 4GB de memorie RAM + 32GB stocare. Terminalul dispune de procesorul octa-core pe 64-biti Qualcomm Snapdragon 625 MSM8953 de 2.0GHz. Ca si placa grafica, regasim modelul Adreno 506.

Slotul MicroSD din dotare permite extinderea stocarii cu un plus considerabil de 128GB. Daca se doreste folosirea telefonului in configuratie Dual SIM, nu mai ai acces la slotul MicroSD. Poti opta fie pentru card Nano SIM + card MicroSD sau card Nano SIM + card Nano SIM.

Lenovo P2 review – PERFORMANTA

Combinatia de 4GB RAM + procesor Snapdragon 625 ofera un nivel de performanta excelent indiferent de ceea ce faci cu device-ul. Fie ca instalezi aplicatii, navighezi pe net, faci poze, te uiti pe YouTube, bagi gaming la greu etc, totul decurge cursiv si natural.

In multitasking, smartphone-ul exceleaza. Se pot rula lejer in background mai mult de 10 aplicatii fara ca device-ul sa dea semne de oboseala.

Apropo de gaming, telefonul obtine multe cadre pe secunda chiar si in jocuri pretentioase gen Real Racing 3. Jocurile se deschid si se incarca repede. Dupa un gaming prelungit, spatele metalic nu se incalzeste exagerat.

Gratie hardware-ului potent, este o reala placere sa butonezi zi de zi acest smartphone. In combinatie cu acumulatorul generos de 5100mAh, avem in fata un device mid-range foarte atractiv.

TESTE SINTETICE

Smartphone-ul poseda conectivitate WiFi pe doua benzi (2.4GHz + 5GHz). Pentru testarea conexiunii am apelat la binecunoscuta aplicatie Speedtest.net. Rezultatele obtinute sunt excelente. Banda de 2.4GHz a obtinut o valoare de 45.50Mbps. Banda de 5GHz de mare viteza a scos aproape 94Mbps (93.92).

In celebrul benchmark AnTuTu, phablet-ul a scos punctajul onorabil de 63795. La general, device-ul ocupa pozitia 51. AnTuTu ne dezvaluie urmatoarele detalii tehnice: sistem Android 7.0 Nougat, procesor Snapdragon 625, chip grafic Adreno 506, rezolutie Full HD si camera principala de 13-megapixeli.

Populara aplicatie CPU-Z a scos la iveala urmatoarele date: procesor cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 625 de 2.02GHz si placa grafica Adreno 506.

Mergand mai departe, avem display cu diagonala de 5.46 inch, rezolutie de 1920×1080 pixeli, 403 dpi (densitate pixeli per inch), 3603MB RAM si 23.87GB stocare interna.

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Lenovo P2 ruleaza noul sistem de operare Android 7.0 Nougat. Se poate opta intre doua tipuri de interfata: cea stock Android sau cea usor customizata, Lenovo VibeUI.

Daca se opteaza pentru interfata stock Android, avem icoane si meniuri deja clasice pentru acest sistem de operare. Interfata este bine optimizata, ceea ce rezulta intr-o functionare fara urme sesizabile de lag.

Daca esti un impatimit al personalizarii, ai la indemana o selectie excelenta de widget-uri, teme si imagini de fundal. In meniul general de setari poti configura smartphone-ul dupa bunul plac.

Daca decizi sa mergi pe mana interfetei Lenovo VibeUI, schimbarile grafice nu sunt majore, insa sunt ceva mici diferente in comparatie cu varianta stock.

Spre exemplu, aplicatiile din telefon sunt insirate pe mai multe ecrane. Nu exista un meniu dedicat care sa listeze programele din telefon. Meniul cu widget-uri este de asemenea usor diferit.

Chiar si cu interfata grafica personalizata, sistemul Android ruleaza in continuare foarte fluent.

CAMERA

Smartphone-ul integreaza o camera principala Sony dotata cu sistem de focusare PDAF, flash LED dual-tone si diafragma F2.0. Demn de mentionat e faptul ca filmarile video pot fi capturate in rezolutie 4K cu 30 de cadre pe secunda.

Putem spune ca in conditii de lumina buna, unitatea foto principala se descurca foarte bine. Imaginea este focalizata rapid, captura foto se face aproape instant iar imaginile realizate sunt bogate in detaliu si culoare.

Daca lumina din jur este slaba, camera inca performeaza decent, insa pozele clar nu mai arata asa bine ca si atunci cand sunt capturate pe lumina de intensitate buna.

Daca se intampla ca imaginea sa nu fie focalizata clar atunci cand fixezi obiectivul foto pe ceva anume, este de ajuns sa faci touch pe ecran iar imaginea devine clara si luminoasa.

Flash-ul LED este de real ajutor pe timp de noapte. Chiar si cu flash-ul activat, pozele sunt capturate destul de repede. Apare o mica intarziere, insa e ceva nesemnificativ.

Aplicatia de camera foto este usor de folosit si ofera acces rapid la setarile si functiile camerei.

Pentru poze selfie, avem la dispozitie o camera frontala de 5-megapixeli. Aceasta dispune de diafragma F2.2 si poate face captura video in rezolutie Full HD.

Camera selfie nu performeaza la nivelul camerei principale, insa reuseste sa scoata niste imagini de calitate suficient de buna pentru a fi postate pe Facebook.

Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos care a fost realizata cu camera foto principala.

BATERIE SI AUTONOMIE

Device-ul ascunde in corpul metalic stilat un acumulator Lithium-Ion non-removable dotat cu capacitatea impresionanta de 5100mAh.

Bateria a receptionat tehnologie ‘Rapid Charge’ iar alimentarea cu energie se face prin portul MicroUSB 2.0. Portul USB este compatibil OTG (USB On The Go).

Prin conectarea adaptorului MicroUSB – USB Full Size la smartphone (inclus in dotarea standard), ai la indemana un port USB identic celui de pe un desktop. Prin portul USB se poate lega cu usurinta un hard disk extern pentru a te delecta cu pozele si filmele preferate. Asta e foarte util cand calatoresti mult si nu prea ai acces la net.

Revenind la acumulator, cei 5100mAh asigura o autonomie foarte buna. Am testat device-ul intens timp de doua ore cu Youtube, camera foto, WiFi etc, si abia am reusit sa consum 15 procente din baterie.

Chiar daca se abuzeaza de el, smartphone-ul duce lejer o zi intreaga. Daca folosesti telefonul normal (1-2 ore pe zi de mail, facebook, apelare, mesaje si alte activitati obisnuite), telefonul nu te va lasa la greu nici dupa 4-5 zile, ceea ce mi se pare mai mult decat bine. Bateria este fara indoiala o mare bila alba pentru telefon.

Din masuratorile facute, incarcarea pana la 100 de procente se face in putin peste doua ore, fapt care demonstreaza ca tehnologia ‘Rapid Charge’ chiar functioneaza.

AMBALAJ SI ACCESORII

Lenovo P2 este livrat intr-o cutie mare cu aspect elegant. In box sunt incluse urmatoarele accesorii: incarcator, cablu MicroUSB, adaptor MicroUSB la USB, casti audio, folie display, cheita pentru slotul Dual SIM si manuale.

Lenovo P2 review – CONCLUZIE

Timpul petrecut cu Lenovo P2 ne-a determinat sa ajungem la urmatoarea concluzie: smartphone-ul se numara printre cele mai atractive telefoane mid-range de pe piata.

Are constructie impecabila, baterie uriasa, display de top, sistem audio potent si hardware cu multi ‘cai putere’.

Daca ar fi sa criticam ceva, camera selfie ofera poze de calitate decenta si nimic mai mult.

Smartphone-ul costa online in jur la 1500 lei. Daca punem la socoteala dotarile hardware excelente, pretul este pe deplin justificat.

PRO

  • Carcasa metalica superba; constructie solida si finisaje de calitate
  • Display Super AMOLED excelent; rezolutie FHD si protectie Corning Gorilla Glass 3
  • Hardware puternic (4GB RAM/32GB ROM + procesor octa-core Snapdragon 625)
  • Sistem de operare Android 7.0 Nougat foarte bine optimizat
  • Baterie uriasa de 5100mAh cu tehnologie Rapid Charge; autonomie de top
  • Camera principala de calitate; filmare video in rezolutie 4K
  • Gaming si multitasking cursive
  • Butoanele software de navigare pot fi inversate sau eliminate complet
  • Senzorul de amprente se configureaza in cativa pasi
  • Buton fizic care activeaza modul extrem de economisire a energiei
  • Sistem audio potent; volum puternic, bass bine redat si claritate
  • Iesirea jack de 3.5mm ofera o auditie la cel mai inalt nivel
  • Device-ul vine cu accesorii utile: folie de protectie, adaptor Micro USB – USB Full size

CONTRA

  • Camera selfie decenta, insa nimic mai mult

Smartphone-ul Lenovo P2 ne-a fost furnizat pentru review de catre partenerul nostru de incredere Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).