Toamna este deja aici iar pentru a celebra acest moment special ne-am gandit sa va aducem in atentie un super device in persoana lui Lenovo Yoga 720-13IKB. Portabilul este mai mult decat un simplu laptop deoarece dispune de ecran rabatabil la unghi de 360 grade. Asta iti ofera posibilitati multiple si atractive in felul in care poti sa utilizezi device-ul. Configuratia hardware este foarte puternica, avem sistem de operare Windows 10 Pro si un corp metalic cu design superb si sofisticat.

DESIGN

Lenovo Yoga 720-13IKB are un ecran rabatabil care este actionat prin intermediul unui mecanism solid si usor de folosit. Partea cu display-ul este prinsa de carcasa cu doua balamale metalice destul de groase. Odata ce afisajul este fixat in pozitie, balamalele tin foarte bine ecranul. Modul de pozitionare ‘tent’ (cort) este ideal pentru a urmari filme, clipuri pe YouTube si poze.

In partea de sus intre balamale observam unul dintre grilaje prin care este evacuat aerul cald. Cand gadget-ul este setat in mod de functionare tableta, sistemul de operare Windows 10 se schimba automat in modul tableta (interfata este simplificata pentru a putea accesa cat mai rapid aplicatiile de pe device).

Balamalele de sustinere fixeaza foarte bine partea cu display-ul chiar si cand acesta este destul de mult inclinat. Putem spune ca in aceasta pozitie, la atingere display-ul are joc minim. Din acest unghi se observa clar felul in care functioneaza mecanismul de rabatare. Tastatura de sub partea metalica nu atinge suprafata pe care device-ul este asezat.

Tastatura este usor coborata iar punctele de sprijin sunt dungile metalice care inconjoara tastatura. Cu gadget-ul fixat in aceasta pozitie, observam din nou sistemul de racire dotat cu grilaj de dimensiune generoasa.

RABATARE LA 360 GRADE SI MOD LAPTOP


Gratie mecanismului de rabatare la unghi de 360 grade, partea cu ecranul poate fi ‘lipita’ complet de spatele metalic al device-ului. In aceasta configuratie, device-ul este pus in modul tableta. Cu dispozitivul setat in acest mod de functionare, observam clar marginile negre inguste ale display-ului de 13.3 inch. Pe margini ecranul este inconjurat de metal iar in partea frontala a afisajului apare camera web cu rezolutie 720p (1280×720 pixeli).

Odata ce scula este asezata in pozitie clasica de laptop, observam cat de elegant si stilat arata. Cand display-ul este rabatat in pozitie clasica de laptop sau cand este inchis, mecanismul are un mic scartait, insa nu lasa impresia de fragilitate. Privit din acest unghi, portabilul atrage atentia prin touch pad-ul de dimensiuni generoase.

In dreapta pad-ului, inspre margine, gasim senzorul de amprente. Vrem sa mentionam ca acesta este primul laptop testat de noi care dispune de scanner pentru amprente. Suprafata panoului frontal este imbracata complet cu sticla. Ramele metalice nu ajung pe suprafata display-ului.

CONSTRUCTIE

Carcasa metalica de culoare argintie este foarte solida si arata deosebit. Suprafata metalica are tenta predominant mata. Pe ea nu raman urme de amprente. Lenovo Yoga 720-13IKB are design foarte slim de doar 14.3 milimetri. Logo-ul YOGA este inscriptionat cu litere metalice. Partea cu display-ul este simplu de rabatat in sus deoarece are margine usor iesita in afara.

Privit din spate, observam mecanismul de rabatare care incorporeaza balamale metalice groase. Intre ele este asezat unul dintre grilajele prin care este evacuat aerul cald. Din aceasta pozitie, carcasa din metal arata super elegant. Chiar si din spate, laptop-ul are design slim.

Aceasta poza ne dezvaluie clar cat de slim este portabilul. Pe marginea dreapta sunt insirate butonul de pornire, care este iluminat, si portul USB 3.0.

Pe marginea stanga gasim doua porturi USB tip C, din care unul este folosit si pentru incarcarea acumulatorului. USB-ul tip C folosit pentru incarcare are langa el o lumina alba care indica faptul ca device-ul este incarcat cu energie.

Balamalele permit ajustarea device-ului in fel si fel de unghiuri si pozitii. Acestea fixeaza ecranul excelent indiferent de unghiul in care afisajul este rabatat.

ALTE DETALII SI SONORIZARE

Capacul de pe spate este si el complet din metal. In colturi, producatorul a pus picioare din cauciuc care sunt ideale atunci cand laptop-ul este asezat pe o suprafata lucioasa. Picioarele din cauciuc tin laptop-ul ridicat la cativa milimetri measupra mesei. Asta inseamna ca grilajul sistemului de racire poate evacua fara probleme aerul cald emis de componente.

Gadget-ul este dotat cu sistem audio compus din doua boxe JBL. Acestea sunt pozitionate de-o parte si de alta a picioarelor de sustinere. Putem spune ca plasamentul lor nu este cel mai inspirat. Cand device-ul este folosit in pozitie de laptop, boxele sunt orientate in jos iar sunetul emis este destul de infundat. Boxele suna foarte bine atunci cand sunt orientate in sus. In pozitie optima, sistemul audio are claritate si volum destul de puternic.

Per total, Lenovo Yoga 720-13IKB are design si constructie impecabile. Carcasa metalica arata deosebit iar finisajele sunt de cea mai buna calitate. Va invitam sa vizionati galeria de mai jos pentru a admira portabilul in toata splendoarea lui. Galeria contine un total de 135 poze.

Lenovo Yoga 720-13IKB review – GALERIE FOTO

Lenovo Yoga 720-13IKB review – ECRAN

Lenovo Yoga 720-13IKB are la bord un display IPS LCD multitouch cu diagonala de 13.3 inch si rezolutie de 1920×1080 pixeli. Afisajul de diagonala compacta pentru un laptop profita din plin de cei 1920×1080 pixeli.

Avem o imagine viu colorata, clara si cu negru bine definit. Apreciem faptul ca display-ul poseda margini negre inguste in partea de sus si pe laterale. Datorita ecranului rabatabil, laptop-ul poate fi setat in diverse moduri de functionare, iar in fiecare din ele afisajul raspunde foarte prompt la atingeri.

Pe timpul testului, noi am utilizat mult device-ul in configuratie de tableta. Cand butonezi device-ul, ai o senzatie destul de speciala stiind ca in spatele acelui display FHD de calitate se ascund 16GB de RAM, procesor Core i7 si SSD de 512GB.

Ecranul sta decent cu luminozitatea, insa parca se putea si mai bine. Pe timp de zi intr-o camera luminoasa este nevoie sa urci bara de luminozitate la maxim. Odata ce seara se apropie, bara de lumina trebuie urcata doar putin.

Panoul este acoperit cu sticla lucioasa care in mod surprinzator nu reflecta tare lumina.

Cand este utilizat in configuratie de laptop, panoul IPS nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Nivelul de luminozitate difera in functie de gradul de inclinare al ecranului.

Ecranul este cel mai luminos cand este inclinat in fata. Display-ul incepe sa devina mai inchis de indata ce display-ul este usor rabatat inspre tine. Acest aspect nu este un mare minus, insa ne-am gandit sa vi-l aducem in atentie.

Imaginea este suficient de lizibila cand panoul este privit din lateral. In ciuda tehnologiei IPS, imaginea isi schimba destul de mult nuanta si scade in luminozitate.

Lenovo Yoga 720 review – TASTATURA

Laptop-ul dispune de o tastatura care ofera un feedback bun la utilizare. Tastele sunt mari, comode si au cursa scurta la apasare. Majoritatea butoanelor nu sunt inghesuite. Exceptie fac tastele de directie, sus si jos, care sunt prea apropiate una de alta. In gaming, tastele te cam incurca.

Tastatura include butoane ce sunt fiecare montate pe ‘sasiul’ metalic al portabilului. Ele sunt realizate dintr-un material plastic aderent si de calitate buna. La utilizare putem spune ca tastatura este destul de slientioasa. Cursa scurta a butoanelor avantajeaza tastarea rapida si lucrul eficient in aplicatii tip office.

Pentru un acces cat mai rapid la functiile de baza, se pot utiliza tastele de la F1 pana la F12. Prin apasarea acestora, se pot face urmatoarele: reglarea luminozitatii display-ului, ajustarea volumului, pornirea/oprirea camerei web, refresh la sistem, blocarea tastaturii, activarea modului avion etc.

Vrem sa mentionam faptul ca nu este prezenta sectiunea pentru butoane de tip numeric.

TOUCHPAD si SENZOR DE AMPRENTE

Touch pad-ul de dimensiune generoasa este usor de folosit. Sageata de mouse se directioneaza rapid si precis, iar cele doua butoane fizice de click sunt incorporate direct in pad, jos in stanga si dreapta. La apasare, butoanele se simt placut sub deget si au un click silentios.

Scrolul in pagina se face prin miscarea a doua degete in jos. Scrolul are lag redus si este foarte intuitiv. Faptul ca pad-ul are dimensiune mare, ajuta mult atunci cand faci scrol in diverse pagini. Pentru a deschide programele instalate pe laptop, tot ce trebuie sa faci e sa atingi touch pad-ul de doua ori.


Device-ul este dotat cu senzor de amprente. Rolul acestuia este de a te autentifica rapid in sistemul de operare fara a fi nevoie de utilizarea unei parole. Senzorul poate fi configurat accesand sectiunea ‘Windows Hello’ din setarile Windows 10. Configurarea acestuia se face simplu si rapid prin plasarea repetata a degetului pe scanner.

Dupa ce amprenta a fost configurata, la urmatoarea pornire sau restartare, tot ce trebuie sa faci este sa plasezi degetul pe scanner-ul de amprente. Logarea se face instantaneu.

Ne bucura faptul ca tastatura dispune de iluminare. Aceasta este o dotare binevenita atunci cand device-ul este utilizat pe timp de noapte. Butoanele sunt luminate intr-un alb odihnitor pentru ochi. Intensitatea luminii nu poate fi ajustata. Iluminarea tastelor poate fi activata din setari sau apasand indelung combinatia de butoane ‘Fn’ + ‘Space’.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Lenovo Yoga 720-13IKB are o configuratie hardware de invidiat. Avem 16GB de RAM tip DDR4, stocare tip SSD Samsung de 512GB si procesorul dual-core Intel Core i7 7500U de 2.7GHz. Daca se ruleaza aplicatii mari consumatoare de resurse hardware, pentru un plus de putere frecventa procesorului trece pragul de 3GHz (3.2GHz). Cu redarea imaginii pe afisajul Full HD se ocupa placa grafica integrata Intel HD Graphics 620.

PERFORMANTA

Lenovo Yoga 720-13IKB straluceste la acest capitol. Procesorul Intel Core i7 de 2.7GHz (3.2GHz maxim) impreuna cu cei 16GB RAM DDR4 si SSD-ul de 512GB ofera un nivel de performanta impresionant. Programele se instaleaza si se deschid foarte repede. Web-browsing-ul este o joaca de copii, sistemul Windows 10 porneste aproape instant iar multitasking-ul este floare la ureche.

Laptop-ul este mai rapid decat multe sisteme desktop. Ca sa va faceti o idee, calculatorul pe care a fost scris acest review are ‘doar’ 12GB RAM, cu 4 mai putin decat ce este instalat pe ‘bolidul’ celor de la Lenovo.

Cei 16GB RAM DDR4 + SSD-ul Samsung de 512GB sunt componente care de obicei de regasesc in laptop-uri si sisteme desktop de gaming. Este oarecum pacat ca laptop-ul nu are placa video dedicata, gen Geforce GTX 1050. Performantele in jocuri ar fi fost excelente. Includerea unei placi video ar fi avut insa un impact destul de mare asupra consumului de energie.

In configuratia actuala, laptop-ul foloseste chip-ul grafic integrat Intel HD Graphics 620. Laptop-ul clar nu este focusat pe gaming, insa la nevoie se pot rula jocuri mai vechi gen FIFA 16 in conditii decente.

DETALII COMPONENTE SI SISTEM DE RACIRE

Stocarea de 512GB tip SSD este mai mult decat suficienta pentru depozitarea de filme, poze, programe, jocuri etc. SSD-ul se misca foarte repede atunci cand se deschid programe sau cand se porneste laptop-ul.

Cei 16GB RAM DDR4 au grija ca portabilul sa ruleze fluent chiar si in conditii ‘extreme’. Este binecunoscut faptul ca browser-ul Google Chrome se ‘hraneste’ cu memorie RAM. Noi am deschis peste 25 de site-uri, iar din totalul de 16GB RAM erau folositi 8GB, deci ‘doar’ 8GB de RAM ramasi disponibili.

Procesorul Intel Core i7 duce fara probleme clipuri video de pe YouTube in rezolutie 4K. In acest fel, nivelul de utilizare al procesorului urca pana in maxim 50%. Impresionant!

Sistemul de racire tine componentele interne la temperaturi destul de scazute. In sarcina, procesorul urca pana la 50 de grade iar placa de baza sta in cam 30 de grade. Valori excelente. In idle, procesorul sta intre 36 – 40 grade iar placa de baza pe la 28 grade. Sistemul de racire este destul de silentios chiar si cu ventilatoarele turate la maxim.

TESTE SINTETICE

Populara aplicatie CPU-Z a scos la iveala detalii hardware atractive. Avem procesorul dual-core (4 thread-uri) Intel Core i7 7500U de 2.7GHz, 16GB RAM tip DDR4 si procesor grafic integrat Intel HD Graphics 620.

In aplicatia Speccy a celor de la Piriform (CCleaner) a fost surprinsa o lista vasta cu detalii tehnice. Dintre acestea am vrea sa enumeram cele mai importante: sistemul de operare Windows 10 Pro, procesorul Intel Core i7 7500U Kaby Lake 2.7GHz, display-ul cu rezolutie FHD, stocarea interna tip SSD de origine Samsung cu 512GB (476GB efectivi), 16GB RAM in Dual Channel si placa de sunet integrata Realtek High Definition. Mai vrem sa mentionam modemul WiFi Qualcomm Atheros care ofera conectivitate pe doua benzi (2.4GHz + 5GHz).

Pentru a verifica cat de performanta este conexiunea WiFi, am apelat la celebrul site de testare a vitezei de Internet, Speedtest.net. Banda de 2.4GHz a scos valoarea de 37.58Mbps. Banda de 5GHz a performat exemplar, reusind sa obtina valoarea excelenta de 113.90Mbps. Aceste scoruri confirma performantele de top din web-browsing si streaming video la rezolutie 4K.

BATERIE SI AUTONOMIE

Laptop-ul ascunde in corpul metalic slim si superb un acumulator lithium-ion de 48Wh (48, 130mWh conform programului BatteryInfoView). Incarcarea se realizeaza prin intermediul portului USB tip C. Incarcarea pana la 100 de procente se face destul de repede, in aproximativ 2 ore si 30 de minute.

Daca portabilul este utilizat intens (Youtube in rezolutie 4K, filme, multitasking, jocuri, web browsing), acumulatorul este ‘stors’ complet de energie in cam 2 ore si 30 minute. Daca se foloseste device-ul strict pentru filme, bateria tine peste 7 ore, ceea ce este destul de impresionant.

La o utilizare light spre medie (browsing pe net, mail, instalare de programe, ceva Youtube, office), bateria duce pana la 6 ore, ceea ce din nou este foarte bine.

AMBALAJ SI ACCESORII

Lenovo Yoga 720-13IKB este ambalat intr-o cutie la fel de aspectuoasa ca si laptop-ul in sine. Pe capacul care se ridica in sus este inscriptionat in culoare argintie logo-ul si brandul produsului. Box-ul este mare, solid si protejeaza excelent laptop-ul. Versiunea primita de noi la test a incorporat un incarcator pentru baterie cu cablu USB tip C.

Lenovo Yoga 720 review – CONCLUZIE

Lenovo Yoga 720-13IKB este un laptop convertibil foarte special. Are design de top, constructie metalica superba, configuratie foarte performanta si un display bun.

Device-ul are cateva minusuri (display cu unghiuri de vizualizare si luminozitate mediocre, mecanism de rabatare care scartaie usor cand laptop-ul este inchis), insa acestea pot fi trecute cu vederea daca punem la socoteala intreg ansamblul pe care il primim.

Constructia de top si configuratia super performanta isi cere insa drepturile. Versiunea acestui model cu 8GB RAM si SSD de 256GB costa online in jur la 5500 lei. Modelul testat de noi (16GB RAM, SSD de 512GB) cel mai probabil costa undeva pe la 6500 lei, poate si mai mult. Din pacate pretul este piperat.

PRO

  • Display Full HD 13.3-inch rabatabil la unghi de 360 grade; mecanism de rabatare solid si usor de actionat
  • Display fara rame, imbracat complet cu sticla; afisaj multitouch care raspunde prompt la atingeri
  • Aspect superb, carcasa metalica foarte solida; design slim de doar 14.3 milimetri
  • Configuratie hardware foarte puternica: Intel Core i7, 16GB RAM DDR4, SSD de 512GB
  • Sistem de racire eficient si destul de silentios
  • Baterie cu autonomie excelenta
  • 2 porturi USB tip C, port USB 3.0; incarcare prin portul USB tip C
  • Senzor de amprente usor de configurat; te logheaza instant in sistemul de operare Windows 10 Pro
  • Sistem audio de calitate cu doua boxe JBL
  • Tastatura excelenta care dispune de iluminare
  • Touchpad de dimensiune generoasa si usor de folosit; lag redus la scrolling
  • Ambalaj aspectuos

CONTRA

  • Mecanismul de rabatare scartaie usor
  • Boxele sunt plasate neinspirat (sub laptop)
  • Display cu luminozitate si unghiuri de vizualizare mediocre
  • Pret piperat

Lenovo Yoga 720-13IKB ne-a fost furnizat pentru review de catre partenerul nostru de incredere Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).