Continuam sirul de review-uri cu un device foarte interesant. Este vorba despre hybrid-ul tableta/laptop Lenovo Yoga Book. Portabilul propune un design original, dotari excelente si hardware intern performant.

Lenovo Yoga Book review – DESIGN

Device-ul are un design special care impresioneaza. Partea cu display-ul si partea de jos sunt ambele rabatabile. Asta iti permite sa ajustezi device-ul in nenumarate pozitii. Cele doua parti pot fi rabatate pana se lipesc una de cealalta.

Mecanismul de rabatare este solid. El este compus din bari si rotite metalice. Rabatarea se face usor. Odata ce te-ai hotarat in privinta unghiului, mecanismul fixeaza foarte bine cele doua parti ale gadget-ului.

Pozitionat in modul ‘TENT’ (cort), Yoga Book este ideal atunci cand urmaresti filme sau stai pe YouTube. Observam pe marginea de sus mecanismul pentru rabatare care este frumos ‘impletit’.

El vine in culoare argintie. Rabatarea display-ul sau a tastaturii este un procedeu care se invata rapid. Device-ul este solid, bine asamblat iar asta iti ofera incredere atunci cand manevrezi device-ul.

Device-ul poate fi folosit atat pe post de tableta, cat si ca laptop. Pentru tastare avem o tastatura cu butoane touch iluminate.

Sub butonul ‘Space’ sade touch pad-ul, care la randul lui este iluminat. Portabilul poate fi operat atat prin intermediul display-ului cat si cu ajutorul touch pad-ului.

In aceasta pozitie, ecranul poate fi usor inclinat pentru a atinge unghiul de vizualizare dorit.

Din acest unghi putem observa ca gadget-ul este rabatat complet. Aceasta este pozitia clasica de tableta.

In partea frontala apare display-ul cu diagonala de 10.1 inch si rezolutie de 1920×1200 pixeli. Pe margini, ecranul este inconjurat de o dunga metalica subtire.

CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Lenovo Yoga Book are o carcasa metalica cu aspect superb. Aceasta este de culoare argintie iar finisajele sunt de cea mai buna calitate. Suprafata metalica usor lucioasa arata bine in bataia luminii.

Carcasa este frumoasa, insa si foarte solida. Cand rabatezi display-ul, carcasa nu scartaie si nu lasa in nici o clipa senzatia de fragilitate.

Carcasa are design slim de doar 9.6 milimetri grosime si cantareste 690 grame. La prima vedere poate parea mult, insa va asigur ca gadget-ul se simte usor in mana.

Mecanismul de rabatare in argintiu se potriveste perfect cu nuanta de culoare gri a carcasei. In colt observam inscriptionat logo-ul ‘Lenovo’.

Capacul metalic este rezistent la zgarieturi si nu retine multe urme de amprente. Gadget-ul se simte solid indiferent din ce pozitie il apuci. Constructia metalica isi spune cuvantul.

Pe marginea dreapta sunt plasate jack-ul audio de 3.5mm, butonul de reglare a volumului, difuzorul audio si butonul de pornire oprire. Din acest unghi putem observa cat de slim este portabilul.

Pe marginea stanga sunt insirate portul Micro USB 2.0, locasul pentru card MicroSD, portul Mini HDMI si difuzorul audio.

Cele doua boxe din dotare sunt optimizate cu tehnologia audio Dolby Atmos. Difuzoarele scot un sunet clar, detaliat si cu volum destul de puternic fie ca vizionezi filme sau asculti muzica. Bass-ul este redat decent.

Per total, noi suntem de parere ca Lenovo Yoga Book are un look foarte reusit, design slim in ton cu tendintele in 2017 si carcasa solida.

Va invitam sa vizionati galeria de mai jos pentru a admira tableta din diverse unghiuri si pozitii (91 de poze).

Lenovo Yoga Book review – ECRAN

Lenovo Yoga Book aduce un afisaj IPS LCD cu diagonala de 10.1 inch si rezolutie de 1920×1200 pixeli. Display-ul este dotat cu 16.7 milioane de culori si are o luminozitate de 400 niti.

Display-ul afiseaza o imagine luminoasa, colorata si cu destul de multa claritate. Rezolutia de 1920×1200 pixeli este in mare parte suficienta pentru diagonala de 10.1 inch.

Avand in vedere ca avem de-a face cu un device din clasa premium, este putin surprinzator ca Lenovo nu a mizat pe un ecran cu rezolutie Quad HD, in speta 2560×1440 pixeli.

Panoul de tip IPS ofera unghiuri de vizualizare bune iar negrul afisat are nuanta inchisa, fara tenta de gri. Diagonala mare este perfecta pentru consumul multi-media precum YouTube, gaming, filme etc.

Display-ul raspunde prompt la comenzi iar operarea se face cu ajutorul butoanelor software, care sunt pozitionate in partea stanga jos.

Marginile ecranului sunt destul de groase, insa in acest caz e un lucru pozitiv. Daca afisajul este pornit si il rabatezi in sus sau jos, degetele nu iti ajung pe suprafata display-ului.

Daca era vorba despre o tableta simpla, acele margini negre groase erau cu siguranta un minus. In cazul lui Yoga Book sunt chiar utile.

Display-ul FHD de pe Yoga Book nu poate fi catalogat ca fiind slab. El afiseaza o imagine de calitate, are unghiuri de vizualizare bune si culori naturale. Insa lucrurile stateau altfel daca se opta pentru un panou Quad HD.

TASTATURA

Unul dintre aspectele de atractie ale tabletei Lenovo Yoga Book este tastatura de tip touch. Butoanele sunt mari, iluminate, vibreaza si scot sunet la apasare.

Nivelul de luminozitate al tastelor poate fi ajustat din setari. Efectele de sunet si vibratie pot fi oprite.

Tasatura ofera aproape toate butoanele clasice regasite pe o tastatura fizica. In plus, ea este dotata cu buton de Home, care odata apasat te directioneaza in pagina principala.

Tastatura este comoda si percepe comenzile instant. Sunt prezente taste pentru ajustarea volumului, a luminozitatii, buton de mute, buton pentru pornire/oprire WiFi etc.

Sub tastatura, apare touch pad-ul care este destul de precis. El este foarte util atunci cand se navigheaza pe net. Pentru deschiderea unei aplicatii, tot ce trebuie sa faci este sa atingi o data touch pad-ul.

Touch pad-ul este iluminat in 5 puncte iar pe timp de noapte este usor de identificat. Suprafata pad-ului este suficient de lata pentru a manevra confortabil cursorul de mouse.

STILOU SI ALTE FUNCTII

Tableta este dotata cu stilou care iti permite sa desenezi, sa iei notite etc. Aceste activitati se realizeaza prin intermediul aplicatiei ‘Note Saver’. Cu stiloul se poate scrie direct pe display sau pe suprafata tastaturii (tastatura este oprita cand se scrie pe suprafata touch).

Touch pad-ul poate identifica scrisul de mana de pe o coala de hartie si sa salveze continutul in format digital direct in memoria tabletei. Scrisul se face cu stiloul, care vine cu cateva rezerve de cerneala.

Lenovo pune la dispozitie un Pad magnetic dotat cu foi de hartie pentru notite. Pad-ul se ataseaza de suprafata touch.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Tableta ascunde sub capota procesorul quad-core pe 64-biti Intel Atom X5 Z8550 tactat la frecventa de 2.4GHz. In departamentul de memorie gasim combinatia excelenta de 4GB RAM + 64GB.

Imaginea pe ecranul Full HD este redata de placa video Intel HD Graphics. Daca este nevoie de mai mult spatiu pentru stocare, din dotarea standard nu lipseste slotul MicroSD (compatibil cu pana la 128GB).

Lenovo Yoga Book review – PERFORMANTA

Combinatia de procesor Intel Atom + 4GB RAM face fata cu brio la orice tip de activitate.

Am dat drumul sa se instaleze in jur la 20-30 aplicatii de pe Google Play, in background erau pornite cel putin 10 aplicatii iar in browser-ul de internet Google Chrome au fost deschise peste 12 tab-uri. Chiar si in aceste conditii, device-ul a mers destul de bine.

Gratie conexiunii WiFi de banda larga, aplicatiile de pe Google Play se descarca repede. Web browsing-ul este si el cursiv. Instalarea si lansarea de aplicatii decurge foarte natural.

Cei 64GB de stocare sunt mai mult decat suficienti pentru jocurile si aplicatiile preferate.

Gratie diagonalei de 10 inch, tableta este ideala pentru gaming. Placa video Intel HD Graphics este puternica. Jocul Real Racing 3 a rulat foarte cursiv pe tot parcursul testului.

In testele sintetice ne sunt confirmate performantele excelente inregistrate in utilizarea de zi cu zi.

TESTE SINTETICE

Tableta are conectivitate WiFi dual-band 2.4GHz + 5GHz. Vitezele inregistrate de functia WiFi sunt excelente.

Aplicatia Speedtest.net a fost folosita pentru testare. Pe banda de 2.4GHz s-au atins 78.15Mbps iar banda larga de 5GHz a inregistrat scorul impresionant de 186.14Mbps.

In celebrul benchmark AnTuTu, Yoga Book a performat exemplar. Scorul de 82953 un este foarte indepartat de al smartphone-ului Meizu MX6 – 91265 puncte. Tableta ocupa locul 51 in clasamentul general.

In binecunoscutul program CPU-Z au fost identificate urmatoarele date: procesor cu 4 nuclee Intel Atom X5 Z8550 si placa video Intel HD Graphics.

Diagonala este de 10.03 inch iar ca rezolutie avem 1920×1200 pixeli. Display-ul este capabil de 225dpi. Memoria RAM este in cuantum la 3850MB iar pentru stocare gasim disponibili 51.99GB.

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Lenovo Yoga Book ruleaza sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow. Interfata grafica are look apropiat de versiunea stock Android. Exista mici customizari grafice insa nimic radical. Interfata are look atractiv, icoane mari si meniuri intuitive.

Pacat ca inca nu este disponibil update-ul la Android 7.0 Nougat.

Platforma Android poate fi personalizata in diverse modalitati. Avem la dispozitie o selectie buna de widget-uri si wallpapers. In meniul general cu setari avem acces la o multitudine de functii.

Sistemul Android instalat pe gadget este bine optimizat. Interfata ruleaza cursiv fara a fi perturbata de lag. Rulajul fluent se datoreaza si platformei hardware cu multi cai putere (procesor Intel Atom quad-core + 4GB de RAM).

Aplicatiile tip bloatware sunt putine (am numarat 5). Asta e excelent deoarece memoria RAM si procesorul nu sunt incarcate inutil, ceea ce duce la o functionare fluenta.

Device-ul poate rula simultan mai multe aplicatii, insa functia de Multi-Window este cam limitata. Fereastra unei aplicatii deschise pe display nu poate fi marita sau facuta mai mica. Avem o dimensiune fixa. Pe langa asta, anumite aplicatii nu pot fi rulate in mod Multi Window.

Odata ce ai deschis o aplicatie, pe bara de jos apare icoana acelui program. Acest aspect te ajuta mult cand ai deschise multe aplicatii.

CAMERA

Portabilul a primit o camera principala de 8-megapixeli dotata cu tehnologie de auto-focus. Camera face poze decente in conditii de lumina buna. Daca lumina ambientala este scazuta in intensitate, fotografiile capturate sunt ok, insa nimic mai mult.

Pentru poze selfie avem la indemana camera secundara de 2-megapixeli. Camera se descurca acceptabil.

Tableta nu pune accent pe dotarile foto iar asta nu e foarte deranjant. Pana la urma putine persoane vor face poze cu un device de 10.1 inch in diagonala.

Pentru utilizare ocazionala, camerele sunt ok. Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos care a fost realizata cu ajutorul camerei principale.

Lenovo Yoga Book review – BATERIE SI AUTONOMIE

Tableta are la bord o baterie Lithium-Polymer de capacitate impresionanta in cuantum la 8500mAh. Acumulatorul este incarcat prin intermediul portului MicroUSB 2.0.

Incarcarea pana la 100 de procente dureaza aproximativ 2 ore si 45 minute, ceea ce nu este rau de loc daca punem la socoteala capacitatea mare.

Bateria rezista fara probleme intre 9-10 ore in cazul unei utilizari moderate spre intense (gaming, web browsing, youtube, muzica, filme). Daca tableta este utilizata mai usor, se atinge autonomia de 15 ore specificata de producator.

AMBALAJ SI ACCESORII

Lenovo Yoga Book este impachetata intr-o cutie de dimensiuni generoase de culoare alba cu portocaliu.

Modelul primit de noi la review a venit dotat cu urmatoarele accesorii: stilou, carpa pentru curatare, cablu USB, incarcator si Pad magnetic dotat cu foi de hartie pentru notite, schite.

CONCLUZIE

La finalul acestui review putem spune fara indoiala cu Lenovo Yoga Book este un gadget care merita toata atentia. Are design deosebit, constructie solida, hardware intern potent si dotari de top.

Faptul ca device-ul poate fi ajustat in diverse unghiuri si pozitii, este cu siguranta unul dintre punctele forte ale acestui hybrid tableta/laptop.

Daca ar fi sa criticam ceva, este lipsa ecranului cu rezolutie Quad HD (2560×1440 pixeli).

Yoga Book este disponibil online pentru aproximativ 2600 lei.

PRO

  • Design deosebit si constructie metalica solida
  • Carcasa slim
  • Display si tastatura rabatabile
  • Mecanism solid de rabatare
  • Gadget-ul poate fi utilizat in diverse moduri: tableta, laptop, TENT etc
  • Ecran Full HD calitativ
  • Sistem audio de calitate; sunet clar, volum destul de puternic
  • Baterie de 8500mAh cu autonomie buna
  • Tastatura touch precisa si comoda; taste iluminate
  • Touch pad precis cu iluminare
  • Stilou
  • Hardware intern puternic (procesor Intel Atom quad-core + 4GB RAM/64GB)
  • Conexiune WiFi rapida
  • Sistem de operare Android bine optimizat; putine aplicatii bloatware

CONTRA

  • pacat cu nu dispune de display Quad HD
  • inca nu este disponibil update-ul la Android 7.0 Nougat
  • functia de Multi-Window este limitata
  • Camere foto slabute

Lenovo Yoga Book ne-a fost furnizat pentru review de catre partenerul nostru de incredere Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).