Iata LG Velvet review in romana si ganduri personale. Continuam cu sirul de recenzii si astazi va aducem la review un smartphone LG recent aparut si foarte interesant 🙂
Avem de-a face cu un mid-range premium dotat cu hardware performant, aspect foarte elegant si multe echipamente care de care mai cool. Gata cu atata mister ! Despre cine este vorba ?
Despre smartphone-ul LG Velvet, care in opinia noastra este cel mai performant device mid-range lansat vreodata de producator. Daca ne inselam in legatura cu acest aspect, va rugam sa ne trageti de urechi 🙂
Mai continuam un pic cu teasing-ul si va spunem ca telefonul poseda un display OLED masiv, protectie la apa/praf, un sistem de operare bogat in functii etc. Detalii pe larg despre aceste aspecte si multe alte chestii interesante va invitam cu drag sa aflati pe parcursul acestui lung review marca GadgetLab 🙂
Inainte de a porni la drum tinem sa va mentionam ca noi am avut prilejul sa testam noul terminal LG prin programul Orange Smartphone Tester.
LG Velvet review romana – DESIGN
La primul contact cu smartphone-ul, noi am ramas placut impresionati de aspectul foarte elegant si de feeling-ul premium pe care il emana device-ul. Carcasa este un mix de sticla (pe fata/spate) si metal cu profil slim (pe margini de jur imprejur).
Cel de-al 2-lea aspect pe care il vei remarca la prima experienta cu telefonul este inaltimea generoasa a acestuia. Putem spune ca terminalul este unul dintre cele mai inalte pe care le-am avut pe masa de testare 🙂
Sticla de pe spate poseda curburi destul de evidente inspre partile laterale. Finisajele sunt de tip oglinda iar ca si aspect, ele arata modern si interesant. Insa, nici cu acest terminal nu am scapat de vechea problema: sticla glossy este un magnet de amprente si praf 🙁
Mergem mai departe si va precizam ca device-ul este impecabil pus laolalta. Sticla si rama metalica se simt placut in mana. Apropo de rama metalica, din imaginea de mai sus putem observa ca ea este ingrosata la colturi. Asta ne face sa credem ca telefonul poate rezista cu brio in cazul unei trante in dunga (si nu numai).
# LG Velvet review romana
Ne avantam sa spunem asta deoarece telefonul dispune de certificare MIL STD 810G (durabilitate la socuri, lovituri, vibratii, temperatura etc). Ca tot am precizat acest aspect, va spunem ca telefonul are si protectie IP68 pentru durabilitate la apa si praf. Excelent 🙂
Trebuie avut grija cand manevrezi device-ul deoarece finisajele tip oglinda sunt alunecoase. Daca mana iti este un pic transpirata, dispozitivul adera bine in palma. Insa, in majoritatea cazurilor trebuie sa fii atent (protectiile device-ului te fac sa fii ceva mai relaxat).
Spatele dispozitivului are un design curat si minimalist. In partea de sus se face remarcata camera principala, care poseda 3 senzori frumos aliniati unul sub altul.
# LG Velvet review romana
Cel mai mare senzor iese un pic in afara carcasei. Sub cei 3 senzori este pozitionat flash-ul LED. In partea de jos zarim inscriptionat logo-ul producatorului.
Sticla lucioasa arata foarte bine atunci cand este expusa la o sursa de lumina. Device-ul are o culoare care sade intre albastru si gri.
Sticla curbata inspre laterale asigura terminalului o pozitie comfortabila in palma utilizatorului.
Facem pasul catre zona frontala. Aici suntem intampinati de un display mare, elegant si curbat destul de pronuntat inspre partile laterale.
Design-ul curbat ofera zonei frontale un aspect modern si sofisticat.
Va mentionam in partea de inceput a acestui review ca telefonul este unul inalt. Imaginea de mai sus releva perfect acest aspect 🙂
In partea de sus a ecranului este incorporata camera selfie. Deasupra afisajului sade unul dintre cele 2 difuzoare audio.
LG Velvet review romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Pe marginea metalica din partea de jos sunt aliniate (de la stanga spre dreapta) urmatoarele elemente: jack-ul audio 3.5mm, linie de antena, port USB C 3.1, o alta linie de antena, microfon si cel de-al doilea difuzor audio.
In ceea ce priveste performantele sistemului audio cu boxe stereo prezent pe device, avem doar cuvinte de lauda 🙂 Volumul este unul puternic, sunetul este clar iar cu telefonul butonat in mod landscape (jocuri, clipuri pe YouTube), exista separare stereo.
La volum maxim, difuzoarele distorsioneaza usor (basul dispare). Boxele suna cel mai bine cu volumul coborat un pic sub valoarea maxima. In anumite piese (house) isi face aparitia un pic de bass. In gaming si filme, difuzoarele livreaza un sunet foarte bun.
Pe rama metalica din partea de sus observam (de la stanga spre dreapta) un alt microfon, doua linii de antena si slotul Dual SIM Hybrid.
# LG Velvet review romana
Pe marginea metalica slim din stanga gasim spre partea de sus butoane pentru volum, buton Google Assistant si o linie de antena.
Legat de reglarea volumului, avem tasta dedicata pentru volum up si tasta dedicata pentru volum down. Cand telefonul este utilizat in mod landscape, tastele de volum sunt usor de gasit si apasat. Asta este valabil si atunci cand telefonul este folosit in pozitia lui naturala.
Pe marginea dreapta intalnim doua linii de antena (una jos, una sus) si butonul pentru pornire/oprire/blocare/deblocare.
Felul in care sunt pozitionate butoanele este unul comod atat pentru dreptaci cat si pentru stangaci. Poate ca butonul pentru Google Assistant este pozitionat un pic cam jos (fata de butoanele de volum). Insa, el este relativ usor de gasit si apasat.
Per total, noua ne place mult felul in care arata gadget-ul. La asta adaugam constructia solida si protectiile IP68 si MIL STD 810G, care sunt un mare plus 🙂
LG Velvet review romana – GALERIE FOTO
LG Velvet review romana – DISPLAY
Partea frontala a terminalului contine un display echipat cu diagonala foarte generoasa de 6.8 inci. Din punct de vedere tehnic, ecranul etaleaza niste caracteristici atractive 🙂
Display-ul incorporeaza tehnologie P-OLED, rezolutie FHD+ (2460×1080 pixeli), 395PPI, refresh standard de 60Hz si raport ecran/corp care se apropie de 90 procente (88.6%). Inca nu am incheiat 🙂 Afisajul nu duce lipsa de functie Always-On, tehnologie HDR10+ si spectru culoare DCI-P3.
Imaginea afisata este una tipica pentru un panou OLED. Ce inseamna asta ? Avem culorii vii si nuantate (nuantele intense pe rosu, verde deschis, galben etc arata foarte bine), luminozitate generoasa, contrast excelent si un negru veritabil (inchis si profund).
# LG Velvet review romana
Rezolutia FHD+ (2460×1080 pixeli) sa impaca foarte bine cu diagonala masiva de 6.8 inci. Aici ne referim la faptul ca imaginea redata este una bine pixelata (aproape 400PPI) si suficient de clara.
Purcedem mai departe si va informam ca unghiurile de vizualizare sunt excelente iar atingerile sunt percepute prompt si rapid de catre display.
Refresh-ul de 60Hz este in regula, insa noi consideram ca panoul OLED trebuia sa aiba optiunea de 90Hz.
Suprafata vizibila a ecranului nu este extinsa mult inspre partile laterale. Afisajul este inconjurat pe toate cele 4 margini de o dunga neagra slim.
In partea de sus a display-ului gasim un notch mic si subtil in forma de U.
Datorita formatului tip 20.5:9, ecranul de 6.8 inci este inalt si destul de ingust iar asta il face relativ usor de manevrat/butonat intr-o singura mana. Spunem relativ deoarece iti trebuie o mana mare (mai bine zis lunga) pentru a face touch in partea de sus sau jos a ecranului.
# LG Velvet review romana
Display-ul inalt si ingust face din telefon accesoriul ideal pentru aplicatii de stiri, sport etc unde trebuie sa faci mult scrolling.
Daca notch-ul de mici dimensiuni nu este pe placul tau, el poate fi ascuns usor si rapid din setarile device-ului.
Pentru deblocare, smartphone-ul dispune de scanner amprente optic incorporat sub display. Icoana de amprenta isi face aparitia prin atingerea usoara a partii de jos.
Configurarea amprentei se face rapid iar procedura de deblocare dureaza cam 1 secunda. Scanner-ul de amprente este bine optimizat si foarte rar (spre deloc) de rateuri la recunoasterea amprentei. Excelent 🙂
Ecranul Always-On este usor lizibil si are un aspect grafic placut. In ecranul Always On, prin swipe in partea de jos (pe icoana de baterie), poti accesa cateva functii rapide (lanterna, bluetooth, volum, wifi etc) si poti controla muzica care ruleaza in player-ul audio. Putem spune ca acestea sunt niste chestii destul de utile 🙂
Ca si lizibilitate in lumina de afara, panoul OLED se vede bine. In bataia directa a soarelui, un plus de luminozitate era binevenit.
LG Velvet review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Smartphone-ul este propulsat de o motorizare mid-range performanta alcatuita din urmatoarele componente:
# Chipset Qualcomm Snapdragon 765G
# Procesor grafic Adreno 620
# 6GB de memorie RAM tip LPDDR4X (configuratie dual-channel)
# 128GB de stocare interna tip UFS 2.1
LG Velvet review romana – PERFORMANTA
Telefonul se misca foarte bine indiferent de ceea ce alegi sa faci sau sa rulezi pe el. Nimic de reprosat aici 🙂
La utilizare foarte intensa, partea din spate se incalzeste destul de tare. Insa, acest aspect apare in special cand se exagereaza cu benchmark-urile, precum AnTuTu.
Noi am rulat AnTuTu de 4 sau 5 ori consecutiv iar la ultima testare, de la 300.000+ puncte cat scoate terminalul in mod normal, scorul a picat la 276.812 puncte. Banuim ca asta s-a intamplat datorita ‘fenomenului’ de thermal throttling.
La utilizare normala si inclusiv gaming, temperaturile sunt la un nivel scazut (destul de scazut pentru gaming).
# LG Velvet review romana
Apropo de gaming, noi am testat jocul Asphalt 9 in detalii high iar el a rulat cu suficient de multe fps-uri 🙂
Pentru jocuri, in setarile device-ului exista sectiune de Gaming, care iti pune la indemana functii utile precum game tools, game graphics si brake time.
Functia de ‘game tools’ iti permite ca in timp ce rulezi un joc sa accesezi rapid cateva optiuni utile precum oprirea notificarilor (pentru un gaming fara intreruperi), ajustarea setarilor grafice, realizarea unei capturi de ecran etc.
Setarea ‘brake time’ este foarte cool atunci cand lasi telefonul din mana si jocul continua sa mearga. Dupa 5 minute de rulaj in care tu nu faci nimic, setarea ‘break time’ reduce automat luminozitatea si nivelul de performanta disponibil cu scopul de a preveni incalzirea device-ului si cu scopul de a reduce consumul de baterie. Daca obisnuiesti sa te joci mult, functia este chiar utila 🙂
LG Velvet review romana TESTE SINTETICE
ANTUTU
GEEKBENCH
3DMARK
ANDROBENCH
SPEEDTEST
AIDA64
LG Velvet review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul ruleaza sistemul de operare Android 10, peste care vine aplicata interfata LG UX 9. Sistemul de operare ruleaza rapid/cursiv, este bine optimizat iar interfata arata frumos din punct de vedere grafic.
Exista cateva aplicatii cu tenta de bloatware, insa acestea fac parte din ecosistemul LG iar unele dintre ele sunt chiar utile (LG Health, QuickMemo+, LG ThinQ).
Poate interfata este un pic cam incarcata de personalizarile realizate de LG, insa acestea sunt clar binevenite. Apropo de personalizari, sistemul de operare contine multe setari interesante si totodata utile, pe care va invitam cu tot dragul sa le descoperiti in capturile de ecran din randurile de mai jos.
LG Velvet review romana – INTERFATA
HOME si APP DRAWER
HOME SIMPLU (fara app drawer, aplicatii insirate pe mai multe ecrane)
LG Velvet review romana – SETARI
LG Velvet review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Terminalul are la bord un sistem tri-camera dotat cu aspect elegant si caracteristici bune. Prima data ne focusam pe zona tehnica a camerei.
# Senzori – 48MP (wide, F1.8) + 8MP (ultra-wide 120 grade, F2.2) + 5MP (adancime/bokeh, F2.4)
# Functii/dotari – flash LED, HDR, focalizare tip PDAF, stabilizare optica a imaginii, mod foto 48MP, mod portret, filtre de imagine, mod Night View, mod panorama, mod manual, filmare 4K 30fps, filmare 1080p 30fps cu stabilizare, functie de YouTube Live, video time-lapse 4K 30fps etc
# LG Velvet review romana
Primul aspect remarcat de noi atunci cand am inceput sa testam ‘aparatul foto’ este aplicatia de camera, care e simpla si bine organizata/structurata.
Camera in sine are un comportament bun indiferent de modurile foto pentru care se opteaza. Cum noi am testat cateva din modurile foto disponibile, haideti sa o luam treptat.
Incepem cu modul portret. Senzorul de 5MP poate capta niste imagini cu efect bokeh (background blurat) foarte artistice. Senzorul reuseste sa delimiteze bine obiectul focusat de fundalul blurat. Asta este important.
Va mentionam ca atunci cand se focalizeaza pe un obiect pentru capturare de poza tip bokeh, aplicatia de camera semnaleaza cand modul Portret este pregatit pentru poza pe care vrei sa o capturezi prin mesajul ‘Portrait is available’. Asta este util 🙂
Acum haideti sa ne indreptam atentia catre modul foto standard. Pozele realizate in modul standard cu senzorul 48MP au rezolutia efectiva de 12MP. Camera focalizeaza rapid imaginea iar de cele mai multe ori fotografiile captate arata placut.
# LG Velvet review romana
Comportamentul camerei este unul bun (spre excelent) atunci cand lumina din jur are intensitate generoasa. Cu HDR-ul activat, cerul albastru si verdeata din jur sunt frumos accentuate. Daca lumina scade in intensitate (soarele se ascunde dupa nori), cateodata senzorul foto are tendinta de a intuneca un pic cam mult pozele captate. Nu este ceva deranjant, insa am vrut sa va precizam acest aspect.
Despre senzorul ultra-wide 8MP (unghi filmare 120 grade) avem lucruri bune de spus. Gratie unghiului larg de filmare, el poate incadra cu usurinta in obiectiv peisaje foarte largi si obiecte foarte voluminoase (copaci inalti, case/cladiri inalte si late etc).
Va mentionam ca senzorul ultra-wide are uneori tendinta de a blura usor decorul de pe marginile fotografiei captate. Insa, per total, telefonul poate capta constant niste fotografii ultra-wide reusite 🙂
# LG Velvet review romana
Am testat si modul foto 48MP (poze cu rezolutie efectiva de 8000×6000 pixeli) iar daca conditiile de lumina sunt propice, se pot captura niste imagini bogate in detaliu si bineinteles in claritate. In functie de complexitatea peisajului capturat, poate dura cateva secunde pana cand fotografia de 48MP este capturata. Timpul de asteptare nu este deranjant de lung.
Camera are la bord si mod foto Night View pentru pozarea pe timp de noapte. Acest mod foto poate scoate niste imagini de calitate atat timp cat in jur exista o sursa relativ generoasa de lumina. Asta este valabil in special cand afara este intuneric complet.
Daca faci poze cu modul Night View seara intr-un oras cu multa lumina in jur, pozele capturate arata bine (zgomot redus, detaliu si claritate decente). Noi am testat modul Night View la o casa la munte, iar fara sursa/surse de lumina in jur, pozele captate pe timp de noapte sunt cam intunecate.
# LG Velvet review romana
Inainte de a incheia cu partea de foto, va mentionam ca modul panorama este unul usor de utilizat iar daca in jur dispui de spatiu suficient, se pot capta niste panorame cu aspect cool 🙂
In ceea ce priveste filmarea, telefonul este capabil de 4K 30fps si 1080p 30fps cu stabilizare. Filmarile 1080p cu stabilizare sunt reusite (imaginea ramane bine fixata), insa calitatea video putea fi ceva mai buna.
In schimb, filmarile 4K 30fps se prezinta net superior pe partea de calitate video si audio. Daca filmezi pe timp de zi iar conditiile de lumina sunt bune, camera se descurca perfect ok 🙂
In randurile de mai jos gasiti o galerie foto detaliata care cuprinde poze captate cu modurile foto testate de noi. Sub galeria foto gasiti un video sample 4K 30fps si un video sample 1080p 30fps cu stabilizare. Va dorim vizionare placuta 🙂
LG Velvet review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
Demaram acest capitol al review-ului prin a va mentiona ca smartphone-ul poate filma cu camera frontala la rezolutie 4K 30fps. Foarte tare 🙂
Fotografiile si filmarile selfie sunt capturate de catre o camera frontala inzestrata cu senzor de 16-megapixeli. Camera dispune de functii precum HDR, display flash, mod portret, efecte de animatie 3D AR, filtre de imagine etc.
Dupa cateva teste, putem spune ca telefonul are un comportament pozitiv atat la poze, cat si la filmare 4K. Clipurile selfie filmate la rezolutie 4K se evidentiaza prin claritate si detaliu destul de generos.
LG Velvet review romana – INTERFATA CAMERA FOTO
LG Velvet review romana – GALERIE FOTO
MOD FOTO STANDARD
MOD FOTO ULTRA-WIDE
MOD FOTO 48MP
MOD FOTO PORTRET (background blurat)
MOD FOTO NIGHT VIEW
MOD FOTO PANORAMA
LG Velvet review romana – FILMARI
1080p 30fps cu stabilizare
4k 30fps
LG Velvet review romana – BATERIE SI AUTONOMIE
Smartphone-ul incorporeaza in corpul elegant si slim un acumulator inzestrat cu capacitate de 4300mAh, tehnologie fast charging cu putere 25W si tehnologie wireless charging cu putere 9W.
Prima data va aducem in prim plan detalii despre timpii de incarcare. Va precizam ca incarcatorul inclus de producator nu se sincronizeaza cu fast charging-ul 25W de care este capabil acumulatorul.
Adaptorul oferit de LG poate maxim 16.2W, ceea ce este cam modest pentru un telefon de asemenea calibru. Datorita acestui aspect, timpii de incarcare nu sunt prea grozavi.
# Incarcare 0 – 50% – 40 de minute
# Incarcare 50 – 100% – 1 ora si 13 minute
# Incarcare full – 1 ora si 53 minute
Cu un incarcator 25W, suntem increzatori ca o incarcare full dura in jur de 60 minute.
In ceea ce priveste tehnologia wireless charging, ne pare bine sa va anuntam ca noi am avut la indemana un pad (non-LG) pentru incarcare wireless. In modul fara fir, o incarcare completa este finalizata in cam 4 ore.
UTILIZARE FOARTE INTENSA (50% din timp ecran setat la luminozitate maxima si utilizare conexiune 4G)
Ne pare bine sa va anuntam ca bateria se descurca bine in conditiile unui rulaj foarte intens. De la 100% pana la 50%, noi am testat telefonul afara in lumina zilei (luminozitate urcata la maxim, 4G LTE). De la 50% baterie, am testat device-ul la domiciliu (luminozitate medie, WiFi).
Telefonul a fost stresat intens si continuu cu activitati precum YouTube, gaming (Asphalt 9), benchmark-uri (AnTuTu, Geekbench, 3DMark), web browsing, rulaj film 4K etc. Dupa aproape 6 ore si 50 minute, din baterie au mai ramas 8 procente. Noi suntem de parere ca este o valoare perfect decenta 🙂
UTILIZARE TIP MEDIA (Youtube si rulaj filme; conexiune WiFi)
Ecranul mare (OLED de 6.8 inci) este foarte potrivit pentru exces de YouTube si filme. Noi ne-am conformat acestei regului si am testat autonomia intr-un astfel de regim.
Va relatam ca situatia se prezinta excelent 🙂 Cu ecranul setat la luminozitate medie si mai jos de medie, dupa 14 ore si 33 minute de rulaj continuu de YouTube si filme 4K (cu VLC) (si cateva benchmark-uri), din baterie au mai ramas 10 procente. Din nou spunem excelent 🙂
LG Velvet review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
In acest punct hardware, va ‘avertizam’ ca telefonul exceleaza 🙂
# DOTARI MODERNE/PREMIUM – conexiune 5G, scanner de amprente incorporat in ecran, NFC, Bluetooth 5.1, WiFi 802.11 ac, WiFi Direct, Miracast, USB C 3.1 (OTG)
# DOTARI OLD-SKOOL – 4G LTE Cat 16, Dual SIM, slot MicroSD max 2TB (in regim single SIM), jack 3.5mm, GPS/AGPS/GLONASS/BDS/GALILEO
# SENZORI – barometru, hall, busola, lumina, giroscop, accelerometru, proximitate, pedometru etc
O scurta observatie despre conectivitatea 5G
Smartphone-ul dispune de chipset-ul Snapdragon 765G, care este capabil de conectivitate 5G. Va mentionam ca momentan 5G-ul nu este disponibil pe smartphone-ul LG Velvet. Functia 5G va fi activata in curand de LG printr-un update software.
Din punctul nostru de vedere, asta nu e ceva care sa deranjeze. Daca la noi in tara reteaua 5G ar fi super bine pusa la punct iar vitezele oferite de 5G sa fie ceva de care nu te poti lipsi, atunci absenta temporara a 5G-ului de pe telefon putea fi considerata un minus.
Insa, mai dureaza mult si bine pana cand 5G-ul va fi cu adevarat pus la punct (la noi in tara si la nivel global). In acest context, ar fi aiurea sa ne plangem ca de pe telefon absenteaza momentan conexiunea 5G.
LG Velvet review romana – AMBALAJ SI ACCESORII
Modelul primit de noi pentru testare a venit cu incarcator si cheita pentru slotul SIM.
LG Velvet review romana – CONCLUZIE SI PRET
In opinia noastra, LG Velvet este un telefon mid-range bun (tinde spre foarte bun). Smartphone-ul este bine pus la punct in cam toate segmentele hardware iar asta nu poate fi trecut cu vederea.
Design-ul este elegant/durabil, display-ul este foarte bun, configuratia este una rapida, camerele sunt perfect ok, sistemul audio este potent, autonomia este buna si asa mai departe. Ne oprim aici cu insiruirea pentru ca altfel ne-am intinde prea mult cu concluzia acestui articol 🙂
Din punct de vedere hardware, aspectele care noua nu ne prea plac sunt incarcarea lenta si lipsa panoului cu refresh de 90Hz.
Va precizam ca terminalul LG Velvet este disponibil pe site-ul Orange pentru suma de 3190 lei (pret standard). Intelegem ca telefonul este un mid-range premium 5G bine (spre excelent) accesorizat.
Insa, in ciuda diverselor dotari premium, telefonul este la baza un mid-range pur. Din acest motiv, suma de 3200 lei ni se pare cam piperata. Noi consideram ca un pret corect pentru acest device este de pana in 2500 lei.
PRO
- Aspect elegant/premium si constructie solida/durabila (protectie IP68 si certificare MIL STD 810G)
- Display OLED excelent
- Configuratie mid-range puternica – SD765G, 6GB RAM si 128GB ROM UFS 2.1
- Sistem de operare Android 10 bine optimizat si bogat in functii/setari
- Acumulator de 4300mAh compatibil cu fast charging 25W si wireless charging; autonomie buna
- Camere potente; camera selfie filmeaza in 4K 30fps
- Difuzoare stereo cu sunet clar si volum puternic
- Scanner de amprente (incorporat in ecran) rapid si precis
- Conectivitate excelent pusa la punct – NFC, USB C 3.1, barometru, jack 3.5mm, Dual SIM, MicroSD etc
- Buton dedicat pentru volum up si buton dedicat pentru volum down
CONTRA
- Display-ul nu este capabil de refresh 90Hz
- Display-ul putea fi o idee mai luminos in bataia directa a soarelui
- Datorita incarcatorului slab din dotarea standard, bateria este incarcata lent
- Pret piperat