Luna Noiembrie ‘a debutat oficial’ iar cu aceasta ocazie va aducem la review un smartphone mid-range nou si interesant: Motorola Moto G5S. Terminalul este fratele mai mic al modelului Moto G5S Plus. Profitam de aceasta ocazie si va invitam sa cititi si Motorola Moto G5S Plus review.
Moto G5S aduce un corp metalic foarte elegant, configuratie destul de potenta si un display Full HD de calitate. Terminalul este disponibil la vanzare online in Romania pentru suma cuprinsa intre 1100-1300 lei.
DESIGN
La primul contact cu smartphone-ul am ramas placut surprinsi de aspectul foarte stilat. Avem o carcasa metalica solida si excelent finisata. Modelul primit de noi la test a venit in culoare aurie care se potriveste excelent device-ului. Spatele metalic este frumos rotunjit la colturi si in toate cele 4 laturi. Asta contribuie mult la ‘grip-ul’ bun pe care il are terminalul atunci cand este manevrat in mana. Suprafata metalica este semi-lucioasa iar aceasta arata super stilat atunci cand este expusa la o sursa de lumina.
Chiar daca metalul are finisaje cu tenta spre mat, cand device-ul este tinut in mana, spatele retine destul de usor urmele de amprente. Daca smartphone-ul este purtat fara husa, trebuie sa ai mare grija cum manevrezi si pe ce suprafete pui device-ul. Spunem asta deoarece carcasa metalica poate fi usor zgariata. Pentru a pastra aspectul impecabil, recomandarea noastra este ca smartphone-ul sa fie echipat cu husa.
Carcasa are design slim de 8.2 milimetri. Spatele metalic este traversat in partile de sus si jos de linii antena care se asorteaza cu nuanta de auriu a telefonului. Pe spate gasim camera foto principala de 16-megapixeli al carei modul foto iese elegant in afara carcasei. In interiorul modulului este incorporat si flash-ul LED. Sub camera gasim logo-ul Motorola care este inscriptionat intr-o mica adancitura.
In partea frontala sade un display cu diagonala de 5.2 inci. Ecranul are margini inguste si este invelit cu sticla protectoare Corning Gorilla Glass 3. Vrem sa mentionam ca atat ecranul cat si restul device-ului pot incasa fara probleme usoare stropiri cu apa. Pe dunga metalica aurie observam sus si jos cum urca liniile de antena.
Sub afisaj este incorporat un buton capacitiv care contine senzorul pentru amprente. Senzorul se configureaza in cativa pasi si poate fi utilizat pentru a bloca si debloca instant device-ul. Deasupra ecranului isi fac aparitia camera secundara de 5-megapixeli si flash-ul LED.
CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII
In poza de mai sus se poate observa design-ul slim al smartphone-ului. Carcasa metalica arata deosebit de elegant, insa este si foarte solida. Indiferent de unghiul din care este privit spatele metalic, nu ‘scapi’ de senzatia de premium.
Pe marginea stanga, in dreptul camerei principale, observam usa metalica in spatele careia sunt gazduite sloturile Dual SIM si MicroSD.
Pe marginea dreapta sunt montate butoanele pentru pornire/oprire si reglarea volumului. La apasare, acestea ofera o senzatie placuta.
Pe dunga metalica de sus gasim jack-ul audio de 3.5mm. Din acest unghi se vede perfect felul in care camera principala iese elegant in afara corpului metalic.
Pe dunga metalica de jos intalnim urmatoarele elemente: microfon, port MicroUSB 2.0 si difuzor audio. Sunetul emis de difuzor are volum destul de puternic. Ca si calitate, sunetul este cam infundat cand smartphone-ul este tinut in pozitie normala.
Sunetul devine ceva mai clar cand difuzorul este orientat aproape de tine. Basul este slabut iar la volum ridicat inaltele sunt cam deranjante. Difuzorul este ok pentru sunetele din filme si clipuri video, insa cand vine vorba de muzica, nu prea face fata.
Motorola Moto G5S sta foarte bine din punct de vedere al constructiei si al design-ului. Carcasa metalica emana un feeling premium care de obicei il primesti de la device-uri mai scumpe.
Va invitam sa urmariti galeria foto de mai jos in care telefonul apare in diverse unghiuri si pozitii.
Motorola Moto G5S review: GALERIE FOTO (66 de poze)
Motorola Moto G5S review: ECRAN
Telefonul a primit un ecran de dimensiune compacta cu diagonala de 5.2 inci. Display-ul IPS LCD ocupa 67.6% din suprafata panoului frontal. Ca si specificatii, avem urmatoarele: rezolutie 1080p (1920×1080 pixeli), format 16:9, tehnologie multi-touch in 10 puncte, 424PPI si protectie Corning Gorilla Glass 3.
La diagonala de 5.2 inci este suficient si un panou cu rezolutie HD pentru a avea o imagine clara si de calitate. Cei 1920×1080 pixeli de care dispune afisajul de pe smartphone-ul Moto G5S se traduc intr-o imagine foarte clara, plina de detaliu si bogata in culori vii.
Pe timpul testului am remarcat faptul ca luminozitatea este excelenta. Intr-o camera destul de luminoasa, bara de lumina trebuie urcata doar un pic. Daca display-ul este expus in lumina de afara, cu bara de luminozitate urcata la maxim nu intampini nici o problema in a vedea ceea ce este pe ecran. Daca telefonul este folosit pe timp de noapte, lumina emisa de ecran nu este suparatoare pentru ochi. Asta cu conditia ca bara de lumina sa fie pastrata undeva catre minim.
Panoul IPS LCD ofera unghiuri largi de vizualizare si nuante de negru excelent redate. Pentru operare avem la dispozitie butoane de tip software, care la atingere vibreaza.
Ecranul percepe instant atingerile iar sticla Gorilla Glass care imbraca zona frontala nu retine instant urmele de amprente. Clipurile video de pe Youtube se vad excelent in rezolutie Full HD iar gaming-ul este o placere pe acest display.
DOTARI HARDWARE INTERNE
Motorola Moto G5S ascunde sub capota o configuratie mid-range destul de puternica: procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 430 MSM8937 1.4GHz, placa grafica Adreno 505, 3GB RAM si 32GB ROM. Cei 32GB de stocare pot fi extinsi cu pana la 256GB prin slotul MicroSD. Terminalul este compatibil 4G LTE Cat 4 150/50Mbps.
Motorola Moto G5S review: PERFORMANTA
Smartphone-ul este ceva mai lent decat fratele mai mare Moto G5S Plus. Cu toate acestea, performantele oferite de combinatia procesor Snapdragon 430 + 3GB RAM sunt satisfacatoare.
Instalarea de aplicatii de pe Google Play se face repede. Se poate da drumul sa se instaleze mai multe programe fara ca device-ul sa incetineasca deranjant. In tot acest timp cat aplicatiile se instaleaza in background, se poate naviga cu usurinta prin interfata sau pe internet cu browser-ul Google Chrome. Apar din cand in cand mici pauze, insa nimic ‘alarmant’.
Multitasking-ul este bun. Se pot rula mai mult de 10 programe in background fara ca telefonul sa inceapa sa mearga greoi. Daca in background sunt deschise peste 20 de aplicatii, navigarea cu browser-ul Chrome devine usor greoaie, insa smartphone-ul este in continuare utilizabil.
Exista o mica intarziere pana cand pornesc aplicatiile care consuma ceva mai multe resurse hardware, insa nu este ceva care sa deranjeze.
Telefonul face fata cu brio in gaming. Am testat pe device jocul Real Racing 3 si putem spune ca este perfect jucabil. Numarul de cadre pe secunda incepe sa scada atunci cand actiunea devine intensa pe ecran sau cand placa grafica trebuie sa redea ceva intensiv din punct de vedere grafic, gen un peisaj mai elaborat. Chiar si asa, avem un numar suficient de FPS-uri pentru o experienta placuta.
TESTE SINTETICE
1.Speedtest
Este un mare plus faptul ca smartphone-ul vine dotat cu functie WiFi dual-band. Pentru testarea conexiunii WiFi, ne-am indreptat catre populara aplicatie Speedtest. Rezultatele obtinute sunt destul de impresionante: 43.56Mbps pe banda de 2.4GHz si 102.87Mbps pe banda de 5GHz.
2.AnTuTu
In super popularul benchmark AnTuTu, smartphone-ul a obtinut scorul respectabil de 45958 puncte. Pentru mai multe detalii dezvaluite de benchmark, click pe imaginile de mai jos.
4.CPU-Z
Programul CPU-Z ofera atat informatii despre procesor cat si despre restul de componente:
4.Aida64
Acesta este un program excelent care pune la dispozitie o pleiada de informatii hardware:
5.Geekbench
Procesorul Snapdragon 430 s-a comportat destul de bine in benchmark-ul Geekbench. In testul ‘Single Core’ s-au obtinut 625 puncte iar in testul ‘Multi Core’ avem 2266 puncte. Aceste rezultate sunt clar mai slabe in comparatie cu cele obtinute de procesorul Snapdragon 625, care echipeaza smartphone-ul Moto G5S Plus. Snapdragon 625: ‘Single Core’ – 844 puncte si ‘Multi Core’ – 4306 puncte.
SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Moto G5S este dotat cu o versiune noua de Android, in speta 7.1.1 Nougat. Avem interfata complet stock care ruleaza rapid si super cursiv. Lipsesc cu desavarsire aplicatiile tip bloatware, ceea ce doar poate sa ne bucure.
Pe device este prezenta optiunea de split screen, a carei utilitate este destul de redusa in cazul device-urilor cu diagonala de sub 5.5 inci. Pe un ecran de diagonala mica mare lucru nu se poate distinge. Ca si optiuni de customizare, practic totul este clasic Android: widget-uri, wallpapers, diverse setari etc.
CAMERE FOTO
Motorola Moto G5S are la bord o camera principala de 16-megapixeli dotata cu phase detection autofocus, diafragma F2.0, auto-HDR si flash LED. Camera poate face filmari video la rezolutie 1080p cu 30 fps.
Camera are momente cand performeaza bine. Camera poate scoate imagini aratoase atata timp cat ai la dispozitie in jur lumina de intensitate generoasa. Pozele arata destul de banal si sterse atunci cand lumina din jur scade. Flash-ul LED este activat automat in conditii foarte slabe de lumina. Cu pozele realizate in acest fel, rezultatele obtinute sunt destul de ok.
Functia PDAF (phase detection autofocus) este eficienta deoarece imaginea este focalizata repede. Fotografiile blurate sunt destul de rare iar captura foto este realizata suficient de repede.
Avand in vedere cei 16-megapixeli, noi personal aveam asteptari ceva mai mari de la camera principala. Camera se descurca decent, insa clar este loc de mai bine.
Aplicatia de camera foto porneste repede si este usor de utilizat. Pe ecranul principal ne sunt puse la dispozitie in partile de sus si jos cele mai importante functii. Meniul de setari generale nu este stufos, iara asta este un lucru bun.
Acum haideti sa trecem spre camera secundara. Smartphone-ul a primit o camera selfie de 5-megapixeli dotata cu flash LED si diafragma F2.0. Apreciem prezenta langa camera a blitz-ului LED.
Camera este capabila de poze destul de reusite chiar si atunci cand este putina lumina in jur. Flash-ul LED este de real ajutor in aceasta situatie. Lumina blitz-ului este puternica, insa nu deranjeaza mult ochii. Captura foto se face suficient de rapid.
Va invitam sa va delectati cu galeria foto de mai jos care a fost realizata prin intermediul camerei principale.
BATERIE SI AUTONOMIE
In carcasa metalica eleganta este ascuns un acumulator nedetasabil care a primit tehnologie fast charging. Cu toate ca pe cutia smartphone-ului si pe site-ul oficial se mentioneaza capacitatea de 3000mAh, aplicatia Aida64 a indicat capacitatea de 2800mAh.
Am testat cu alte doua programe, iar bateria a aparut cu capacitate de 3032mAh. Probabil cei 2800mAh sunt o eroare din partea programului Aida64. Acumulatorul este ‘hranit’ cu energie prin portul MicroUSB 2.0.
Bateria face fata cu brio in fel si fel de scenarii. Se poate atinge pana la 5 zile de autonomie, insa doar prin o utilizare ‘light’ (apeluri, camera, muzica). Daca se recurge la utilizare usoara spre moderata (verificare mail, diverse programe, poze, net), acumulatorul duce 2 zile, ceea ce nu este rau deloc.
Daca device-ul este ‘forjat’ cu fel si fel de activitati mari consumatoare de energie (gaming, youtube, benchmark), terminalul este ‘stors’ de energie in cam cateva ore. Per total, noi ne declaram multumiti de cum se comporta bateria.
Vrem sa precizam ca o incarcare completa (0-100%) se realizeaza in cam 60 minute, ceea ce demonstreaza ca functia fast charging este destul de eficienta. Inainte de a incheia cu bateria, mai vrem sa spunem ca incarcarea de la 0-15% se face rapid.
AMBALAJ SI ACCESORII
Smartphone-ul sade intr-o cutie de dimensiune mica care vine cu look placut si constructie solida. Odata ce cutia este deschisa, esti intampinat de urmatoarele accesorii: cablu USB, incarcator ‘Turbo Power’, documentatie si cheita pentru slotul Dual SIM.
Motorola Moto G5S review: CONCLUZIE SI PRET
Motorola Moto G5S este un smartphone atractiv ce o sa faca pe plac celor care doresc un device compact cu diagonala de sub 5.5 inci. Calitatea imaginii redata de display este impecabila, dotarile sunt bune iar corpul metalic superb este ‘cireasa de pe tort’.
Aspectele mai putin reusite sunt difuzorul audio slabut si camera principala care performeaza sub asteptari.
Terminalul este la vanzare online pentru suma cuprinsa intre 1100-1300 lei. Dupa parerea noastra pretul corect pentru acest model este de 1000 lei. Ce e peste aceasta valoare, e deja un pic cam mult.
PRO
- Display FHD de 5.2 inci; imagine de calitate si luminozitate excelenta
- Configuratie hardware destul de potenta (Snapdragon 430, 3GB RAM + 32GB ROM)
- Sistem Android 7.1.1 Nougat in versiune stock; optimizare excelenta
- Corp metalic solid, slim si cu design superb
- Scanner de amprente
- Camera secundara cu flash LED; poze selfie reusite
- Conexiune WiFi dual-band
- Acumulator de 3000mAh cu fast charging; autonomie buna
CONTRA
- Pret piperat
- Camera principala de 16MP performeaza sub asteptari
- Difuzor audio slab
Motorola Moto G5S ne-a fost furnizat pentru review de catre partenerul nostru de incredere Lenovo Romania.