Azi avem ceva special pentru voi. Este vorba despre Motorola Moto G6 Play review, iar in acest articol dorim sa va prezentam in detaliu parerile noastre despre device. In ultima saptamana am avut prilejul sa testam acest nou device Motorola.

Smartphone-ul poseda configuratie mid-range potenta, un display atractiv, acumulator mare si un pret destul de accesibil.

Motorola Moto G6 Play review – DESIGN

Primul aspect observat atunci cand device-ul este ‘extras’ din cutie e design-ul elegant cu margini curbate si finisaje glossy al partii din spate. Carcasa lasa impresia ca este realizata din sticla, insa capacul nedetasabil este de tip polimer.

Suprafata lucioasa arata foarte aspectuos in bataia luminii, insa dezavantajul e ca retine rapid urme de amprente si praf. Practic asta este o problema ‘universala’ pentru toate smartphone-urile dotate cu corpuri glossy (fie metalice, din sticla sau din policarbonat).

Pe spatele smartphone-ului se afla unitatea foto principala, care iese usor in afara corpului lucios. Sub camera sade senzorul pentru amprente, in care este inscriptionat si logo-ul producatorului.

Vrem sa mentionam ca scanner-ul pentru amprente are dimensiuni generoase iar asta face sa fie usor de gasit si atins. Scanner-ul este simplu de setat si poate fi folosit pentru a debloca rapid smartphone-ul.

Partea frontala poseda un design elegant si sticla usor curbata la toate cele 4 laturi. In partea de jos gasim inscriptionat logo-ul ‘motorola’ iar pe marginea de sus sunt incorporate urmatoarele componente hardware: camera selfie de 8-megapixeli, difuzor audio si flash LED.

Legat de difuzor, el are un volum destul de puternic. Cand primesti apeluri sau notificari, acestea nu vor fi ratate. Cand se asculta muzica, calitatea sunetului nu este prea grozava.

Spatele terminalului are o aderenta buna atunci cand device-ul este manevrat in mana. Avand in vedere suprafata glossy, ne asteptam ca aceasta sa fie destul de alunecoasa. Insa, se fixeaza foarte bine in mana utilizatorului. Daca aveam sticla, era cu totul altceva. Cu siguranta, telefonul era destul de ‘alunecos’.

Motorola Moto G6 Play review – CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Smartphone-ul Moto G6 Play are o carcasa frumoasa dar si solida. In ciuda faptului ca nu avem spate metalic sau din sticla si rama metalica pe margini, device-ul poseda o constructie solida care in nici un moment nu lasa impresia de fragilitate.

Din acest unghi se poate observa curbura (destul de pronuntata) de pe laterale a capacului. Spatele glossy pare a fi destul de rezistent la zgarieturi, insa noi va recomandam sa purtati telefonul in husa din silicon oferita standard.

Partea frontala are dimensiune generoasa gratie display-ului dotat cu diagonala de 5.7 inci. Sticla care acopera ecranul nu este un magnet de amprente precum spatele lucios.

Privit din lateral, observam ca telefonul are design destul de slim (9 milimetri). Pe marginea dreapta gasim incorporate urmatoarele butoane: pornire/oprire si volum. Acestea sunt din plastic si lasa un feedback placut la apasare.

Pe marginea stanga, este inclus in partea de sus slotul Dual SIM. Rama telefonului are finisaje glossy ca si partea din spate.

Pe dunga de jos sunt prezente portul MicroUSB 2.0 si un microfon. Observam ca rama este frumos rotunjita la colturi.

Pe marginea de sus isi fac aparitia jack-ul audio de 3.5mm si un alt microfon. Din acest unghi se poate vedea clar cat de subtil iese modulul camerei principale in afara carcasei din polimer lucios.

Noua ne place felul in care arata smartphone-ul Motorola Moto G6 Play. Design-ul este modern, suficient de slim iar constructia este una solida si de calitate. Chiar nu se simte lipsa unei rame metalice sau a unui spate din sticla.

Motorola Moto G6 Play review – GALERIE FOTO

Motorola Moto G6 Play review – ECRAN

Din punctul nostru de vedere, noutatea principala adusa de telefonul mid-range Motorola Moto G6 Play este display-ul. Partea frontala ‘adaposteste’ un ecran IPS LCD Max Vision de tip 18:9 dotat cu diagonala generoasa de 5.7 inci si rezolutie HD+ (1440×720 pixeli).

Alte detalii tehnice de interes sunt raportul screen-to-body de 75.2% (o valoare buna) si cei 282PPI densitate pixeli.

Ecranul 18:9 afiseaza o imagine clara si frumos colorata. Calitatea imaginii este buna iar asta demonstreaza ca diagonala mare de 5.7 inci si rezolutia HD+ se ‘impaca’ destul de bine.

Per total, panoul raspunde prompt la atingeri, insa sunt momente cand atingi icoana (atingere mai light) iar ecranul un percepe comanda. Daca se atinge ceva mai pronuntat, ecranul raspunde la comanda.

Pe timpul testului am remarcat ca afisajul are o luminozitate generoasa. In spatii inchise, ecranul este foarte lizibil chiar si cu bara de luminozitate urcata doar un pic. Afara, cu bara fixata aproape de maxim sau la maxim, display-ul este lizibil.

Unghiurile de vizualizare sunt in regula iar dupa o folosire indelungata, ecranul nu devine obositor pentru ochi. ‘Geamul’ usor curbat nu este un magnet de amprente iar la atingere, sticla ofera un feedback bun.

Panoul 18:9 este inalt, destul de lat si dotat cu margini laterale inguste. Ramele negre de sus si jos sunt si ele slim. Diagonala mare de 5.7 inci este excelenta atunci cand se urmaresc clipuri pe YouTube sau cand te joci.

Pentru operare, avem ‘traditionalele’ taste software (incorporate in display): back, home si recent apps.

Motorola Moto G6 Play review – DOTARI HARDWARE INTERNE

Smartphone-ul Motorola Moto G6 Play are la bord componente mid-range destul de puternice. Avem procesorul octa-core Qualcomm Snapdragon 430 MSM8937 1.4GHz (Cortex A53), chipset-ul grafic Adreno 505 de 450 MHz, 3GB de memorie RAM si 32GB de stocare nativa.

Motorola Moto G6 Play review – PERFORMANTA

Dotarile hardware mid-range destul de puternice asigura un nivel solid de performanta. Aplicatiile sunt deschise repejor, descarcarea si instalarea de aplicatii decurge rapid, multitasking-ul este neasteptat de bun (se pot rula in background multe programe fara ca device-ul sa de semne de oboseala), navigarea pe net este cursiva (testat cu Google Chrome) iar interfata se misca multumitor de rapid.

Trebuie sa recunoastem ca procesorul octa-core Snapdragon 430 performeaza foarte bine. Asta in combinatie cu sistemul de operare excelent optimizat, rezulta intr-un rulaj cursiv, rapid si fara ‘crash-uri’.

Pe partea de gaming, am incercat popularul joc de curse Real Racing 3. Instalarea jocului si apoi download-ul de date (526MB) au decurs destul de rapid.

Jocul in sine ruleaza acceptabil. Numarul de fps-uri incepe sa scada (nu ‘dramatic’) atunci cand te afli in mijlocul oponentilor, insa odata ce i-ai depasit, imaginea devine suficient de cursiva.

Cu alte jocuri testate (Angry Birds, Subway Surfers, Temple Run 2, 8 Ball Pool) nu am intampinat nici un fel de problema.

Per total, smartphone-ul se descurca destul de bine in gaming. Titlurile mai ‘pretentioase’ ca si cerinte hardware pot pune probleme device-ului.

Motorola Moto G6 Play review – TESTE SINTETICE

Multe lucruri nu prea avem de spus in acest punct al review-ului. Practic, lasam imaginile sa ‘vorbeasca’. Vrem sa precizam doar doua aspecte: lipsa WiFi dual-band (device-ul are WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz) si scorul bun de peste 58.000 puncte obtinut in benchmark-ul AnTuTu.

1.Speedtest

2.AnTuTu

3.Geekbench

3.CPU-Z

Motorola Moto G6 Play review – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Terminalul are preinstalat din ‘fabrica’ sistemul de operare Android 8.0 Oreo, care este in versiune pura, ‘necontaminata’ de customizari grafice fara rost.

Din punctul nostru de vedere asta este un mare plus. Interfata software ruleaza rapid si este excelent optimizata (nu se blocheaza, fara urme sesizabile de lag, aplicatiile nu se opresc din ‘senin etc).

Deoarece avem de-a face cu Android stock, toate functiile sunt acolo unde te astepti sa fie. Nu lipseste suita de aplicatii Google, ceea ce nu poate fi considerat bloatware.

Practic, majoritatea sunt aplicatii esentiale sau foarte utile. Ca si aplicatii in plus, pe device sunt prezente urmatoarele: Linkedin si Microsoft Outlook.

Motorola Moto G6 Play review – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Motorola Moto G6 Play poseda o camera foto principala cu dotari atractive. Avem senzor de 13-megapixeli, tehnologie PDAF pentru focalizare rapida, lentile cu diafragma F2.0, flash LED, Panorama, HDR, mod manual, Face Detection si video 1080p cu 30fps.

Camera principala se descurca bine in conditii de luminozitate buna. Camera scoate imagini destul de frumoase si detaliate.

Functia PDAF focalizeaza imaginea rapid iar captura foto este realizata aproape instant. Exista o mica intarziere pana cand poza este realizata atunci cand te aflii in spatii mici (camera de bloc) cu lumina redusa.

Apropo de poze realizate in conditii non-ideale de lumina, putem spune despre camera ca are un comportament rezonabil.

Imaginile au putin ‘zgomot’ (cand lumina este redusa), insa daca exista o sursa minima de lumina, lentilele cu diafragma F2.0 o capteaza iar rezultatul final este o imagine de calitate decenta.

In ceea ce priveste filmarile, camera se descurca onorabil. Vrem sa mentionam ca se poate face captura video in 1080p cu 30 de cadre pe secunda.

Motorola Moto G6 Play review – CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru selfie-uri avem o camera frontala dotata cu urmatoarele: senzor de 8-megapixeli, flash LED si filmare video in 1080p 30fps.

Camera secundara are un comportament similar cu cea principala. Poze de calitate buna in spatii deschise cu multa lumina si poze decente in conditii non-ideale de lumina.

Vrem sa precizam ca flash-ul LED este foarte util pe timp de noapte. Cu blitz-ul activat in timpul sesiunilor de fotografii selfie, lumina clipeste repede si nu deranjeaza prea mult ochii utilizatorului.

Motorola Moto G6 Play review – GALERIE FOTO (CAMERA PRINCIPALA)

Motorola Moto G6 Play review – BATERIE SI AUTONOMIE

In corpul realizat din sticla si polimer este montat un acumulator de capacitate generoasa, in speta 4000mAh. Bateria dispune de tehnologie fast charging iar incarcatorul din dotare este unul de tip TurboPower. Incarcarea se face prin intermediul portului MicroUSB.

Pe site-ul oficial Motorola ni se mentioneaza ca acumulatorul de 4000mAh asigura o autonomie de pana la 32 ore. Dupa testare, putem spune ca aceasta valoare poate fi atinsa daca smartphone-ul este utilizat moderat.

Daca se opteaza pentru un rulaj intens (jocuri, youtube, browsing pe net, facebook, mail etc), bateria poate duce pana la 16 ore. Dupa un gaming prelungit, bateria este golita de energie intre 8-10 ore, ceea ce nu este rau deloc.

Vrem sa mentionam ca incarcarea pana la 100 de procente se face in mai putin de 2 ore. Nivelul de incarcare urca pana la 8% in doar cateva minute.

Motorola Moto G6 Play review – CONECTIVITATE si SENZORI

Pe partea de conectica, terminalul Motorola dispune de cam tot ce este necesar. Insa, avem o usoara nemultumire. Din pacate, lipseste functia WiFi 802.11 a/b/g/n dual-band.

Cu toate acestea, functia WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz asigura viteza suficienta pentru orice fel de activitate: download-uri, navigare pe net, diverse aplicatii etc.

Mai vrem sa mentionam ca pe terminal este incorporat portul MicroUSB 2.0. Avand in vedere ca Moto G6 Play este practic modelul ‘entry-level’ din noua gama G6 a celor de la Motorola, oarecum putem intelege decizia producatorului in a-si echipa gadget-ul cu acest tip de port. Cu siguranta, prezenta USB-ului C aducea multe plusuri.

Acum haideti sa enumeram dotarile incluse pe smartphone: 4G LTE Cat 4 150/50Mbps, slot Dual SIM, slot MicroSD (pana la 256GB), port MicroUSB 2.0 cu OTG, Bluetooth 4.2 cu EDR si BLE, jack de 3.5mm, GPS/AGPS/GLONASS, Radio FM, WiFi Direct si WiFi Hotspot.

Pe partea de senzori avem amprenta (pe spate), accelerometru, giroscop, proximitate si lumina ambientala.

Motorola Moto G6 Play review – AMBALAJ SI ACCESORII

Smartphone-ul vine intr-un box solid de culoare verde in care sunt incluse urmatoarele accesorii: husa transparenta din silicon, incarcator TurboPower, cablu MicroUSB, cheita pentru slotul SIM si ghid de utilizare.

Motorola Moto G6 Play review – CONCLUZIE SI PRET

Dupa o perioada destul de indelungata petrecuta cu Motorola Moto G6 Play, putem spune fara probleme ca smartphone-ul este un model mid-range atractiv.

Din punctul nostru de vedere, terminalul atrage mult prin combinatia de display 18:9 cu diagonala generoasa si acumulator de capacitate respectabila. Asta nu inseamna ca restul de dotari sunt de ‘lepadat’.

Exista cateva aspecte mai putin reusite, insa per total smartphone-ul isi merita locul pe lista voastra de cumparaturi. Telefonul este disponibil online pentru un pret cuprins intre 700 si 800 lei.

PRO

  • Design elegant si constructie solida
  • Display 18:9 de calitate, rezolutie HD+
  • Configuratie mid-range potenta (Snapdragon 430 + 3GB RAM/32GB ROM)
  • Sistem Android 8.0 Oreo in versiune stock
  • Camere foto cu performante bune; camera secundara cu flash LED
  • Scanner de amprente usor de configurat
  • Acumulator de 4000mAh cu fast charging; autonomie buna
  • Husa din silicon in dotarea standard
  • Pret accesibil

CONTRA

  • Fara WiFi dual-band
  • Difuzor audio slabut
  • Fara USB tip C
  • Jocurile cu cerinte hardware ridicate pun probleme device-ului

Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G6 Play review gratie partenerului nostru de incredere Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).