Iti aducem Motorola Moto G7 Power review romana. Am avut ocazia si placerea sa ‘ne jucam’ in ultima saptamana cu noul terminal mid-range Moto G7 Power iar astazi vrem sa va impartasim gandurile noastre despre acest ‘proaspat’ device.

Vrem sa incepem prin a spune ca telefonul exceleaza pe partea de autonomie, fiind dotat cu acumulator masiv de 5000mAh. In ceea ce priveste restul de dotari hardware, asta ramane sa descoperiti in randurile de mai jos 🙂

Motorola Moto G7 Power review romana – DESIGN

Smartphone-ul poseda un aspect elegant si spate realizat din sticla polimer (un plastic de calitate) cu finisaje glossy. Spatele dispune de curburi pronuntate in zonele laterale iar asta face ca device-ul sa se fixeze comod in palma utilizatorului.

Suprafata lucioasa arata placut in bataia luminii, insa atrage destul de ‘intens’ urmele de amprente si praf.

In ciuda acumulatorului de capacitate mare, putem spune ca design-ul este unul rezonabil de slim, in speta 9.3 milimetri. Chiar daca de pe spate lipseste sticla, constructia emana un feeling de calitate si soliditate. Asta este important.

Va atentionam ca daca device-ul nu este prins cu grija, spatele lucios poate sa devina destul de alunecos. Pentru a pastra finisajele lucioase intacte, este recomandat ca telefonul sa fie purtat cu husa. Ne pare bine sa va anuntam ca husa este inclusa in dotarea standard.

In partea frontala gasim un afisaj elegant, de dimensiuni generoase si dotat cu look ‘curat’ si stilat. Display-ul este imbracat cu sticla, care nu retine foarte tare urmele de amprente. Sticla nu dispune de curburi evidente la extremitati.

In partea de jos (pe rama neagra) este ‘desenat’ logo-ul motorola iar in partea de sus pot fi zarite camera secundara de 8-megapixeli si difuzorul audio (care este utilizat si pentru apeluri).

Motorola Moto G7 Power review romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Smartphone-ul poseda scanner de amprente incorporat direct in logo (sau mai bine zis logo-ul este incorporat pe senzorul de amprente 🙂 )

Scanner-ul are dimensiune generoasa, ceea ce-l face usor de gasit si apasat. Configurarea amprentei se face rapid iar ca si viteza de deblocare, senzorul este departe de a fi considerat lent 🙂

Pentru deblocare, Moto G7 Power are la bord si functie Face Unlock (deblocare faciala). Configurarea functiei este simpla si se realizeaza in cativa pasi.

In ceea ce priveste viteza tehnologiei Face Unlock, pe noi ne-a surprins placut. Odata ce telefonul este indreptat in dreptul fetei, ecranul este activat iar deblocarea se face repejor.

Din 10 incercari pentru a debloca telefonul cu chipul, 7 o sa mearga fara probleme. Asta nu e rau deloc 🙂

Deasupra scanner-ului pentru amprente sade camera principala dotata cu 12-megapixeli. Modulul camerei iese usor in afara carcasei.

Difuzorul audio este plasat in partea de sus alaturi de camera secundara. In ciuda dimensiunilor reduse, ‘boxa’ din dotare scoate un sunet destul de clar si cu volum bun.

Vrem sa mentionam ca volumul incepe sa devina destul de puternic de la jumatate in sus. Basul lipseste in majoritatea pieselor iar uneori frecventele inalte parca sunt prea ridicate. Cam acestea ar fi minusurile ‘sistemului’ audio.

Pe marginea dreapta sunt ‘expuse’ butoanele de volum si pornire/oprire. Ele sunt din plastic si ofera un feedback bun la apasare. Butoanele nu lasa impresia de fragilitate.

Pe marginea de sus gasim jack-ul audio 3.5mm si un microfon.

Pe marginea de jos sunt prezente portul USB C si un alt microfon.

Pe marginea stanga isi face aparitia o ‘usita’ in spatele careia se ascund slotul Dual SIM si slotul MicroSD (dedicat). Per total, noua ne place cum arata device-ul. La asta se adauga materialele de calitate buna si asamblarea solida.

Motorola Moto G7 Power review romana – GALERIE FOTO

Motorola Moto G7 Power review romana – DISPLAY

In partea frontala a device-ului sade un display dotat cu diagonala mare si caracteristici medii. Avem panou LTPS LCD echipat cu diagonala de 6.2 inci, raport 19:9, notch in partea de sus, rezolutie HD+ (1520×720 pixeli) si 271 ppi densitate pixeli.

Conform site-ului Devicespecifications.com, afisajul poseda protectie Gorilla Glass 3, contrast de 1500 la 1 si luminozitate de 500 cd/m2. Vrem sa mentionam ca aceste trei informatii nu sunt confirmate oficial.

Daca inainte ai avut pe mana un telefon cu ecran FHD+ sau FHD, datorita combinatiei de rezolutie HD+ si diagonala de peste 6 inci de care dispune Moto G7 Power, culorile redate de ecran par a fi usor sterse/spalacite. Insa va asiguram ca ecranul se vede decent.

Imaginea este suficient de clara, unghiurile de vizibilitate sunt ok, o imagine de fundal pe negru are contrast bun iar daca inainte nu ai folosit un telefon cu rezolutie mai mare, culorile redate de display-ul lui G7 Power arata placut ochiului.

In ceea ce priveste luminozitatea, daca bara este urcata usor peste jumate, ecranul este decent luminat pentru spatii interioare destul de bogate in lumina de zi.

Pentru a face ecranul perfect lizibil intr-un spatiu interior luminos, bara de lumina trebuie urcata la maxim. Cu bara de lumina setata astfel, afisajul se vede rezonabil afara intr-o zi insorita, insa nimic mai mult.

Ca si design, ne place faptul ca marginile negre ale afisajului sunt inguste si frumos curbate la colturi.

Legat de notch, el ofera ecranului (implicit partii frontale) un aspect interesant. Aplicatiile populare si actualizate la zi sunt compatibile cu notch-ul (spatiul din jurul decupajului este umplut; nu ramane negru).

Doar daca se ruleaza programe vechi si neactualizate, exista sanse ca display-ul din jurul notch-ului sa ramana negru.

Motorola Moto G7 Power review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Pe partea de configuratie interna, terminalul Motorola dispune de urmatoarele componente: chipset-ul octa-core 64 biti Qualcomm Snapdragon 632 1.8GHz (14 nm, 8 nuclee Kryo 250), procesor grafic Adreno 506, 4GB de memorie RAM si 64GB de stocare interna.

Chipset-ul Snapdragon 632 are performante similare cu ale modelului Snapdragon 630, care propulseaza smartphone-ul Motorola Moto G6 Plus.

Motorola Moto G7 Power review romana – PERFORMANTA

Chipset-ul Snapdragon 632 asigura un nivel de performanta ‘solid’ intr-o gama larga de activitati (navigare pe net, twitter, facebook, camera foto, youtube, multe aplicatii deschise in fundal, benchmark-uri etc).

Inclusiv jocurile pretentioase gen Asphalt 9 sau Real Racing 3 ruleaza cursiv cu un numar neasteptat de bun de frame-uri pe secunda.

Probleme am intampinat la download-ul aplicatiilor mari. Telefonul nu dispune de conexiune WiFi dual-band.

Functia WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz face fata fara probleme in majoritatea cazurilor, insa cand am dat sa descarcam Asphalt 9 (un joc de 1.5GB), putem spune ca a durat destul de mult.

In ceea ce priveste instalarea de aplicatii, memoria din dotare este una destul de rapida (dureaza putin pana cand aplicatiile/jocurile sunt instalate si apoi pornite).

Motorola Moto G7 Power review romana – TESTE SINTETICE

1. Speedtest

2. Aida64

3. Geekbench

4. Antutu

5. Androbench

Motorola Moto G7 Power review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Telefonul are la bord sistemul de operare Android 9.0 Pie dotat cu interfata stock si cateva customizari realizate de Motorola (Moto Actions si Moto Display).

Moto Actions reprezinta o selectie de comenzi care iti permit sa controlezi anumite functii ale telefonului prin gesturi.

Cateva din aceste gesturi sunt utile/interesante (functia pentru deblocare faciala, screenshot prin apasarea ecranului cu 3 degete, bara software pentru navigare care inlocuieste clasicele butoane back/home/recent apps).

Moto Display dispune de functia Peek Display care iti permite sa vezi diverse informatii utile (notificari, ora, nivelul de incarcare al bateriei) cu ecranul oprit.

Vrem sa mentionam ca deblocarea faciala lucreaza partial atunci cand functia Peek Display este activa. Daca te uti la telefon, detectarea chipului este ‘semnalata’ printr-o scurta vibratie iar pe ecran apare pictograma de ‘lacat inchis’. Mai departe (pentru a debloca telefonul) se face swipe pe ecran.

Sistemul de operare este foarte bine optimizat, avand un rulaj cursiv si rapid. Pe timpul testarii, nu am avut parte de ‘crash-uri’.

Motorola Moto G7 Power review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Si iata ca am ajuns la camera principala (de tip non-dual). Ea dispune de niste dotari destul de potente. Avem senzor de 12-megapixeli, focalizare tip PDAF (phase detection auto-focus), lentile cu apertura F2.0, auto HDR, zoom digital 8x, tehnologie Google Lens (recunoastere de obiecte, text), mod panoramic, mod portret, mod manual, filtre de imagine, streaming live pe YouTube, video slow-motion, video timelapse, video 4K cu 30fps etc.

Dupa sesiuni indelungate de pozare, am ajuns la urmatoarea concluzie. Camera are un comportament bun (uneori spre foarte bun) in conditii favorabile de luminozitate.

Functia PDAF este eficienta (dureaza putin pana cand imaginea este focalizata), captura foto se face rapid iar pozele captate arata placut (nuante realiste de culoare, lumina buna, mult detaliu).

In conditii vitrege de luminozitate, camera capteaza uneori poze blurate (asta se intampla in spatii inchise slab luminate). Pozele care scapa de blur, arata binisor, insa lipsa luminozitatii de intensitate adecvata isi spune cuvantul. Vrem sa precizam ca asta este valabil cand se realizeaza poze intr-un local, la domiciliu etc.

Cand se iese afara, chiar daca lumina este redusa in intensitate, camera capteaza destul de eficient lumina disponibila iar ceea ce rezulta sunt niste poze de calitate decenta spre buna.

Legat de filmarea in 4K 30fps, putem spune ca asta este un plus. Filmarile realizate astfel sunt de calitate buna atat timp cat ele sunt realizate pe timp de zi cand lumina este abundenta.

Motorola Moto G7 Power review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru amatorii de fotografii selfie, terminalul Moto G7 Power ofera o camera frontala (incorporata in notch) dotata cu 8-megapixeli. Camera poseda functii precum apertura F2.2, display flash, auto HDR, Face Beauty (mod de infrumusetare), mod Manual, mod Portret (selfie-uri cu background blurat), video slow-motion, streaming live pe YouTube si Live Filter (diverse filtre de imagine).

Camera focalizeaza rapid si captureaza (tot rapid) niste poze aspectuoase atat afara cat si in spatii inchise (in conditii de lumina buna). Fotografiile arata clar, sunt realist colorate iar nivelul de detaliu este bun.

Daca lumina din jur are intensitate slaba (atat afara cat si intr-un spatiu inchis) calitatea fotografiilor scade o idee (dispare claritatea, uneori fotografiile capata o usoara tenta de blur).

Vrem sa mentionam ca ‘aparatul’ foto selfie poate filma in rezolutie 1080p cu 30 de cadre pe secunda. Filmarile arata multumitor (rezolutie buna, lumina eficient captata, detaliu bun).

GALERIE FOTO (CAMERA PRINCIPALA)

Motorola Moto G7 Power review romana – BATERIE SI AUTONOMIE

Aspectul cel mai impresionant al smartphone-ului Motorola Moto G7 Power este fara indoiala acumulatorul. In corpul de 9.3 milimetri grosime este incorporata o baterie performanta inzestrata cu capacitate de 5000mAh si tehnologie fast charging cu putere 18W.

Dupa 2 ore de utilizare (ceva jocuri, clipuri youtube, instalare aplicatii de pe Google Play), de la 100 procente, nivelul bateriei a scazut la 92 procente. Asta nu e rau deloc. Daca se continua cu utilizarea destul de intensiva, cele 92 de procente sunt suficiente pentru aproximativ 18-20 ore.

Deci telefonul poate oferi spre 24 ore (minus 2 ore 🙂 ) autonomie la utilizare aproape continua (bineinteles cu cateva mici pauze). Daca nu se ‘abuzeaza’ de functiile telefonului si se merge pe o utilizare moderata combinata cu ‘light’ (apelare, camera foto, mesaje si youtube), se pot atinge 3 zile.

In ceea ce priveste incarcarea acumulatorului de 5000mAh, incarcatorul cu putere de 18W urca nivelul bateriei de la 0-25 procente in 20-25 minute. Destul de bine.

Va reamintim ca am avut la test atractivul mid-range de buget Motorola Moto G6 Play, care poseda un acumulator echipat cu un generos 4000mAh (dispune de fast charging).

Motorola Moto G7 Power review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

In zona rezervata conectivitatii, terminalul este bine pus la punct. Avem cititor de amprente, deblocare faciala, port USB C, slot MicroSD (compatibil cu maxim 512GB), slot Dual SIM, jack 3.5mm, Radio FM, Bluetooth 4.2 LE, WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz, WiFi Hotspot, GPS/AGPS/GLONASS, 4G LTE Cat 7 300/50 Mbps si diversi senzori (proximitate, accelerometru, lumina ambientala, giroscop).

Motorola Moto G7 Power review romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Telefonul vine ‘impachetat’ intr-o cutie solida de culoare verde. La interior pot fi gasite urmatoarele accesorii – husa transparenta, incarcator fast charger, cablu USB C, cheita pentru slotul SIM si manual de utilizare.

Motorola Moto G7 Power review romana – CONCLUZIE SI PRET

Noi suntem de parere ca Motorola Moto G7 Power este un smartphone bun. Telefonul o sa faca pe plac celor care doresc un device durabil din punct de vedere al autonomiei. In ceea ce priveste restul de aspecte hardware, configuratia este una destul de puternica, dotarile sunt atractive iar design-ul este elegant.

Care sunt punctele slabe? Noi credem ca display-ul si absenta conexiunii WiFi dual-band. Intelegem perfect strategia celor de la Motorola de a combina ecran de rezolutie medie cu acumulator mare pentru o autonomie excelenta. Insa, avand in vedere cei 5000mAh, un display cu rezolutie Full HD+ nu punea mari probleme acumulatorului.

Sa nu ne intelegeti gresit. Ecranul HD+ (271 PPI) reda o imagine de calitate decenta, insa un panou FHD+ (peste 400 PPI) era cu totul altceva.

In ceea ce priveste pretul, G7 Power este disponibil online (Altex, Digiromania) pentru suma de 900 lei. Daca punem la socoteala ceea ce ‘livreaza’ device-ul, noi consideram ca pretul de achizitie este bun.

Din punctul nostru de vedere, era ideal daca in cei 900 lei erau prezente ecranul Full HD Plus si conexiunea WiFi pe doua benzi (802.11 ac sau 802.11 a/b/g/n).

PRO

  • Design elegant si constructie solida
  • Configuratie potenta (Snapdragon 632, 4GB RAM+ 64GB ROM)
  • Acumulator de 5000mAh cu fast charging 18W si autonomie excelenta; incarcare prin USB C
  • Sistem de operare Android 9.0 Pie stock; optimizare excelenta
  • Camere bune
  • Difuzor audio decent
  • Scanner de amprente rapid, de dimensiuni mari si usor de gasit
  • Tehnologie pentru deblocare faciala care se ‘misca’ repede
  • Slot MicroSD dedicat
  • Husa in dotarea standard

CONTRA

  • Display HD+
  • Fara WiFi dual-band

Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G7 Power review romana gratie partenerului nostru de incredere Motorola Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).