In saptamana care tocmai a trecut am avut in teste potentul smartphone mid-range Motorola Moto X4. Azi vrem sa va prezentam in detaliu impresiile noastre despre acest model interesant.
Terminalul are design premium, constructie solida, o configuratie performanta/bine echipata si dotari foto de noua generatie. Vrem sa mentionam ca telefonul a debutat oficial pe data de 1 Septembrie 2017.
1.DESIGN
Primul aspect care surprinde odata ce device-ul este scos din cutie e aspectul superb. Carcasa este imbracata cu sticla Gorilla Glass pe fata si spate. Zona din spate a device-ului este ‘vopsita’ intr-o culoare neagra care luceste aspectuos atunci cand device-ul este privit din unghi sau cand lumina soarelui bate pe spatele din sticla.
Sticla de pe spate are design usor curbat inspre cele doua parti laterale. Din acest unghi se observa perfect camera principala duala care iese subtil in afara carcasei. Camera are un design atractiv si ‘funny’ (cei doi senzori foto si flash-ul LED lasa impresia de 2 ochi si o gura). Putin mai jos sub camera este ‘desenat’ logo-ul Motorola.
In mod surprinzator, spatele din sticla nu este magnet de praf si amprente. Cu toate acestea, la manevrare trebuie avut grija deoarece spatele este destul de alunecos iar device-ul poate fi scapat pe jos cu usurinta. Din acest motiv cat si pentru a feri spatele de eventualele zgarieturi, este recomandat ca terminalul sa fie purtat cu husa. Pe spate (un pic deasupra ramei metalice) poate fi zarit unul din microfoane.
In partea frontala, Motorola Moto X4 gazduieste un display LTPS cu diagonala de 5.2 inci si rezolutie FHD. Fata este acoperita in totalitate cu sticla Gorilla Glass 3. Sticla de pe display este usor curbata, insa nu atat de pronuntat ca cea de pe spate.
Sub ecran gasim un alt microfon si un buton touch, care incorporeaza senzorul pentru amprente. Senzorul poate fi setat usor si rapid. El poate bloca si debloca terminalul aproape instant. In partea de sus a ecranului (in dreapta) isi face aparitia camera selfie de 16-megapixeli si flash-ul LED (in stanga).
Intre cele doua ‘fasii’ de sticla este asezata o rama metalica de culoare neagra. Rama este destul de subtire si se simte foarte solida atunci cand terminal este prins de margini. In aceasta poza se poate observa felul cool in care luceste sticla de pe spate.
2.CONSTRUCTIE
Materialele folosite la asamblare (sticla pe fata/spate, metal pe margini) sunt calitative si solide. Datorita dimensiunii compacte (diagonala de 5.2 inci), telefonul este super portabil si incape cu usurinta in buzunarul de la pantaloni sau blugi.
Deoarece spatele nu este din metal, smartphone-ul poate fi purtat fara protectie, insa cu conditia sa ai grija de el: sa nu pui telefonul in buzunar peste monezi/chei, sa nu-l ‘trantesti’ pe o suprafata tare etc. Noi va recomandam sa luati in considerare o husa din plastic sau una moale tip TPU pentru zona din spate, deoarece exista riscul ca terminalul sa iti alunece din mana.
Sticla Gorilla Glass care ‘imbraca’ partea frontala se simte placut la atingere. Afisajul are margini inguste iar ramele negre de sus si jos nu sunt exagerat de groase. Butonul touch care integreaza senzorul pentru amprente este realizat dintr-un plastic lucios care ofera un feedback bun la atingere.
In partea de sus, intre flash-ul LED si camera secundara, este pozitionat difuzorul audio. Sunetul emis de difuzor nu este rau deloc. Are volum bun, claritate iar uneori scoate si un pic de bass.
Pentru a scoate la maxim din smartphone in ceea ce priveste partea de audio, va recomandam sa optati pentru auditie in casti. Sunetul este foarte bun, mai ales daca se conecteaza o pereche de casti performante. Castile incluse de producator se descurca decent.
3.ALTE DETALII DE DESIGN
Rama metalica de culoare neagra are finisaje tip mat care arata bine. Rama este solida si subtire (la capete este usor mai groasa iar pe margini devine mai slim). Pe marginea metalica dreapta pot fi zarite butonul de pornire/oprire/blocare/deblocare si doua ‘taste’ pentru reglarea volumului.
Ne place faptul ca avem doua butoane pentru volum rdidicat si volum scazut. Ele nu au joc la apasare. Se poate sesiza faptul ca rama metalica este elegant curbata la colturi.
Pe marginea metalica de sus apare linia de antena cu tenta de gri si slotul pentru card-uri Dual SIM si card MicroSD (maxim 256GB). Din acest unghi observam modul stilat in care sticla de pe fata se imbina cu rama metalica, care dispune de muchie cu tenta glossy.
Pe marginea metalica de jos avem cateva elemente interesante: doua linii de antena iar intre ele jack-ul audio de 3.5mm si portul USB tip C 1.0 (compatibil OTG).
Per total, smartphone-ul are un design foarte reusit. Sticla de pe fata/spate se asorteaza excelent cu rama metalica eleganta. Va invitam sa va delectati cu galeria foto de mai jos pentru a admira terminalul in toata splendoarea lui.
GALERIE FOTO
4.ECRAN
Motorola Moto X4 are la bord un display LTPS IPS LCD echipat cu diagonala compacta de 5.2 inci si rezolutie FHD (1920×1080 pixeli). Avem de-a face cu un panou clasic tip 16:9 dotat cu tehnologie multi-touch in 10 puncte si densitate pixeli de 424PPI.
Pentru cei pasionati de detalii tehnice, raportul screen-to-body este de 68.4% (o valoare decenta pentru un panou 16:9). Precum am mentionat si in randurile de mai sus, protectia este asigurata de sticla Corning Gorilla Glass 3.
Dupa o perioada destul de indelungata petrecuta impreuna cu smartphone-ul, putem spune cu toata convingerea ca display-ul este foarte bun. Cei 1920×1080 pixeli ‘profita’ din plin de diagonala relativ mica. Asta rezulta intr-o imagine foarte clara.
Tehnologia LTPS IPS LCD livreaza niste culori naturale puternic nuantate si foarte placut la privit. Ca si luminozitate, ecranul face fata fara probleme in spatii deschise. Display-ul incepe sa devina luminos cu bara de lumina urcata de la jumatate in sus. In spatii inchise (camera de bloc), bara de luminozitate nu trebuie urcata mai mult de jumatate.
Unghiurile de vizualizare sunt bune iar afisajul percepe instant atingerile user-ului. Pentru navigare, smartphone-ul dispune de clasicele butoane tip software incorporate in display (back, home si recent apps). Acestea au efect de vibratie la atingere.
5.DOTARI HARDWARE INTERNE
Moto X4 este un smartphone mid-range potent care dispune de urmatoarele dotari hardware: procesorul octa-core 64-bit Qualcomm Snapdragon 630 (8 nuclee Kryo 280 LP), placa grafica Adreno 508 tactata la 700mHZ, 4GB de memorie RAM si 64GB de stocare interna.
Slotul MicroSD din dotare permite suplimentarea spatiului pentru ‘depozitare’ cu maxim 256GB. Terminalul dispune de conectivitate 4G LTE Cat13 600/150 Mbps.
6.PERFORMANTA
Gratie puternicului procesor Snapdragon 630 si celor 4GB de memorie RAM, smartphone-ul practic face fata la orice.
Aplicatiile din Google Play sunt descarcate si instalate rapid. Se poate porni instalarea a 15-20 de programe fara ca device-ul sa dea semne de oboseala. In aceste conditii, scrolling-ul prin magazinul Google Play este foarte cursiv.
Aplicatiile instalate pornesc aproape instant, multitasking-ul este ‘joaca de copii’ (se pot rula in background 20-25 programe fara sa apara urme de blocaj sau incetineala) iar navigarea pe web (cu browser-ul Chrome) este cursiva.
Am testat navigarea pe net si cu programul Dolphin Browser: am deschis in jur la 30 de taburi (in background rulau deja peste 25 programe) iar scrolling-ul prin pagini era in continuare fluent. In aceste conditii de utilizare, procesorul nu a sarit pragul de 30 grade.
Ca si gaming, am testat jocul Real Racing 3. Jocul este destul de mare (aproape 600MB), insa cu toate acestea procedura de download nu a durat mult. Jocul se incarca repejor iar numarul de fps-uri din timpul curselor cu multi oponenti este satisfacator.
Apar mici urme de ‘agatare’ atunci cand te aflii in mijlocul grupului de oponenti, insa nimic deranjant care sa strice experienta de gaming. Cat am testat smartphone-ul in gaming, procesorul nu a depasit temperatura de 37 grade.
Terminalul este unul performant care face fata cu brio oricarui scenariu de utilizare. Performantele ‘reale’ excelente sunt confirmate de scorurile obtinute in testele sintetice.
7.TESTE SINTETICE
1.Speedtest
2.AnTuTu
3. CPU-Z
8.SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Motorola Moto X4 este primul smartphone testat de noi care vine cu noul sistem de operare Android 8.0 Oreo (versiune stock). Interfata grafica este un aspectuoasa, simpla, ‘aerisita’ si usor de folosit.
Toate functiile sunt acolo unde te astepti sa fie iar optimizarea software este la cel mai inalt nivel. Interfata ruleaza cursiv iar pe parcursul testului, smartphone-ul nu s-a blocat sau ceva similar.
Accesul la meniul cu toate aplicatiile se face prin ‘swipe’ sus in partea de jos a ecranului sau apasand sageata de deasupra meniului cu aplicatii permanente. In meniul cu setari generale, functiile de baza sunt mai bine organizate fata de ceea ce gasim pe versiunile precedente de Android.
Ca si aplicatii bloatware non-Google, avem doar programele Linkedin si Microsoft Outlook (pentru mail). In schimb, pe device este instalata toata suita de programe Google: Slides, Sheets, Docs, Translate, Play Music, Drive, Maps, Google Search, Drive, Gmail, YouTube, Photos, Google Chrome, Calendar. Cateva din ele sunt fara indoiala esentiale, insa unele sunt in plus.
9.CAMERA FOTO PRINCIPALA
Motorola Moto X4 dispune de dotari foto atractive. Pe spatele device-ului avem sistemul dual-camera compus din perechea de senzori 12MP+12MP.
Camera este dotata cu flash LED dual-tone, apertura F2.0 (pentru senzorul principal de 12MP), apertura F2.2 (pentru senzorul secundar de 12MP), functie PDAF pentru focalizare rapida, auto-HDR si filmare video la 1080p 60fps/30fps sau 4K 30fps.
Trebuie sa recunoastem ca Motorola a inchegat un design atractiv pentru sistemul dual-camera. Lasand la o parte acest aspect, performantele camerei sunt multumitoare.
Imaginea este focusata destul de rapid, captura foto este realizata suficient de repede iar in majoritatea cazurilor, imaginile capturate arata bine. Noi am realizat poze atat pe timp de noapte, la rasarit si dimineata cand lumina este destul de prezenta afara. Pozele realizate pe timp de zi arata bine. Au detaliu, multa culoare si rezolutie ridicata.
Au existat cateva poze mai blurate (realizate neintentionat), insa per total functia PDAF pentru focalizare isi face bine treaba. Fotografiile facute mai pe inserate arata bine atat timp cat in zona este prezenta o sursa de lumina (lampa, stalp cu bec). Daca trebuie sa te bazezi strict pe flash-ul LED dual pentru lumina, pozele sunt decente, insa nimic mai mult. Cu sistemul dual-camera, clar se obtin cele mai bune rezultate pe timp de zi.
Apropo de cei doi senzori foto, camera poate face poze cu efect Bokeh de blur in background. Din meniul camerei, se poate seta nivelul de blur din fundal. Pozele realizate cu efectul Bokeh arata interesant. Camera delimiteaza destul de bine obiectul focusat de restul peisajului.
10.CAMERA FOTO SECUNDARA
Pentru poze selfie sta la dispozitie camera secundara dotata cu senzor foto/video de inalta rezolutie, in speta 16-megapixeli. Remarcam faptul ca in partea din fata este prezent flash-ul LED. Ca si functii, camera poseda deschidere F2.0, HDR si poate face filmari la 1080p.
Senzorul de 16-megapixeli scoate niste poze selfie destul de clare si frumoase. Senzorul capteaza bine lumina disponibila in jur, astfel incat pozele arata luminos chiar si atunci cand lumina ambientala este slaba. Flash-ul LED ‘clipeste’ rapid, astfel incat nu deranjeaza ochii.
CAMERE FOTO – interfata software
Meniul camerei foto este simplu de utilizat. Toate functiile cheie iti sunt puse la indemana pe ecranul principal iar meniul cu setari nu este prea stufos.
GALERIE (poze realizate cu camera principala)
11.PROTECTIE IP68 SI CONECTIVITATE BOGATA
Smartphone-ul are constructie dotata cu protectie IP68 pentru durabilitate la apa si praf (scufundare in apa de max 1.5 metri pentru 30 de minute). Ca sa fim sinceri, noi nu am scufundat telefonul in apa pentru a testa certificarea IP68. In schimb, pe timpul testului ne-a prins ploaia iar device-ul a ‘incasat’ cativa stropi de apa fara a intampina nici o problema.
In ceea ce priveste lista cu dotari pentru conectivitate, aceasta contine multe: NFC, WiFi 802.11 ac dual-band, WiFi Direct, WiFi Hotspot, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS/GLONASS, Radio FM, USB tip C cu OTG si jack de 3.5mm.
12.BATERIE SI AUTONOMIE
Smartphone-ul ascunde in corpul din sticla si metal un acumulator Lithium-Ion dotat cu 3000mAh si tehnologie fast charging 15W. Incarcarea se face prin portul USB tip C. Din masuratorile facute, de la 0 – 30%, bateria este incarcata in aproximativ 15-20 minute.
Ca si autonomie, bateria asigura 24 ore in conditii de utilizare destul de intensa (GPS, browsing pe net, camera, youtube, player audio, Facebook etc). Daca telefonul este utilizat ‘usor’, bateria poate duce pana la 3 zile. Din punctul nostru de vedere, autonomia este multumitoare.
13.AMBALAJ SI ACCESORII
Terminalul vine ambalat intr-o cutie albastra destul de mare. In box sunt incluse urmatoarele accesorii: incarcator TurboPower, cablu USB tip C, casti cu ‘bureti’ de rezerva si documentatie.
Motorola Moto X4 review – CONCLUZIE SI PRET
Din punctul nostru de vedere, Motorola Moto X4 este un smartphone mid-range atractiv. Handset-ul are un design premium, alaturi de care gasim o configuratie performanta si o selectie bogata de dotari.
Singurul aspect care poate sta in calea cumpararii acestui terminal este pretul un pic cam piperat. Moto X4 este vandut online la un pret cuprins intre 1700-1800 lei.
O alternativa dual-camera mai accesibila (tot Motorola) la acest model este terminalul Motorola Moto G5S Plus. Smartphone-ul este comercializat online pentru aproximativ 1300 lei.
PRO
- Design superb si constructie solida; protectie IP68, Gorilla Glass fata/spate
- Display Full HD excelent
- Hardware puternic (Snapdragon 630, 4GB RAM, 64GB ROM)
- Scanner de amprente usor de setat; blocheaza si deblocheaza smartphone-ul
- Sistem dual-camera destul de performant
- Camera selfie potenta cu flash LED
- Sistem de operare Android 8.0 Oreo in versiune stock; optimizare buna
- Difuzorul audio frontal scoate un sunet bun
- Butoane dedicate pentru ridicarea si scaderea volumului
- Port USB tip C, Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11 ac, jack de 3.5mm
- Acumulator cu fast charging si autonomie buna
CONTRA
- sticla de pe fata/spate este alunecoasa
- Camera duala nu se descurca prea grozav cand lumina este slaba
- Multe aplicatii Google
- pret ridicat
Motorola Moto X4 ne-a fost furnizat pentru review de catre partenerul nostru de incredere Lenovo Romania.