Demaram saptamana cu ceva special. Este vorba despre Motorola Moto Z2 Play, un smartphone mid-range potent pe care noi l-am avut in teste in ultima perioada.

Terminalul ne-a fost trimis impreuna cu 5 Moto Mods-uri: Moto 360 Camera, boxa JBL SoundBoost 2, obiectivul Hasselblad True Zoom, bateria Moto TurboPower Pack si proiectorul Moto Insta Share Projector.

Moto Z2 Play este urmasul versiunii originale de Moto Z Play, smartphone pe care noi am avut prilejul sa-l testam anul trecut prin luna Mai impreuna cu 4 Moto Mods.

DESIGN

Odata ce am ‘extras’ device-ul din cutie, am ramas placut impresionati de aspectul elegant al terminalului. Partea din spate este complet metalica iar design-ul este unul super slim de 6 milimetri.

Suprafata metalica se simte placut la atingere si fiindca are finisaje de tip mat, pe metal nu raman la vedere urme de praf si amprente. Spatele este vopsit in culoare gri. Pe margini este inserata linia de antena, vopsita in culoare neagra.

In partea de jos gasim conectorul pentru accesoriile Moto Mods si un microfon (incorporat pe banda de culoare neagra). Mergand mai sus, putem observa logo-ul Motorola in culoare argintie si camera principala al carei modul iese destul de pronuntat in afara carcasei.

In partea frontala avem un display Super AMOLED cu diagonala de 5.5 inci si rezolutie FHD. Protectia este asigurata de sticla Corning Gorilla Glass. Sticla este usor curbata si ofera zonei frontale un aspect atractiv.

Sub display isi face aparitia un buton touch in care este incorporat scanner-ul pentru amprente. Vrem sa mentionam ca senzorul este foarte usor de setat si poate fi folosit la deblocarea si blocarea device-ului. Senzorul identifica rapid amprenta iar blocarea/deblocarea se face aproape instant. In partea stanga a scanner-ului sade microfonul.

Deasupra ecranului sunt pozitionate urmatoarele elemente: flash-LED dual-tone, difuzorul audio si camera secundara de 5-megapixeli.

Marginile sunt metalice iar telefonul este elegant rotunjit la toate cele 4 colturi. La manevrare, spatele are un grip destul de bun in mana.

Pentru a proteja spatele de eventualele zgarieturi, telefonul ne-a fost trimis impreuna cu un capac magnetic acoperit cu material textil elegant finisat si de culoare neagra. Cu capacul textil atasat, smartphone-ul se simte foarte aderent atunci cand e manevrat in palma.

CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Motorola Moto Z2 Play are ‘build’ foarte solid si aspect cu adevarat premium. Din orice parte se ‘apuca’ device-ul, niciodata nu ramai cu impresia de fragilitate. Logo-ul Motorola luceste elegant in bataia luminii iar inelul metalic care inconjoara camera principala are si el suprafata de tip glossy.

Este linistitor faptul ca partea frontala dispune de sticla Corning Gorilla Glass 3. Sticla ofera un feeling placut la atingere, insa din pacate este un magnet de amprente si praf.

Difuzorul audio frontal asezat in partea de sus ofera un sunet de o calitate surprinzator de buna. Difuzorul cu dimensiuni destul de reduse ofera un sunet clar, volum puternic si pe alocuri bass decent.

Din acest unghi se observa clar rama metalica si design-ul foarte slim al terminalului. Va reamintim faptul ca smartphone-ul masoara doar 6 milimetri. Rama metalica este de culoare gri iar finisajele sunt de tip semi-mat.

Pe marginea dreapta in partea de sus pot fi zarite urmatoarele butoane: pornire/oprire si volum. Este un plus faptul ca avem butoane dedicate pentru volum scazut si volum ridicat. Datorita ramei metalice foarte solida, tastele ofera un feedback excelent la apasare.

Marginea metalica stanga nu include nici un element hardware. Din acest unghi putem observa foarte clar modulul camerei principale care ‘scoate capul’ destul de pronuntat in afara corpului metalic.

Pe dunga de jos sunt pozitionate jack-ul audio de 3.5mm si portul USB tip C 3.1 (compatibil OTG). Apreciem faptul ca Motorola a pastrat jack-ul audio si nu a optat pentru auditie prin portul USB C. Se poate remarca faptul ca linia de antena de culoare neagra este integrata in jurul portului USB.

Pe marginea metalica de sus isi face aparitia un microfon, o alta linie de antena si slotul pentru carduri Dual SIM si card MicroSD.

Per total, smartphone-ul are un design foarte reusit. Carcasa este solida iar metalul e excelent finisat. Design-ul ultra-slim contribuie mult la feeling-ul premium al device-ului.

Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos pentru a admira terminalul in toata splendoarea lui.

GALERIE FOTO

ECRAN

Motorola Moto Z2 Play are in echipare un display Super AMOLED cu diagonala de 5.5 inci, rezolutie 1080p (1920×1080 pixeli), raport screen-to-body de 70.1 procente, 401 PPI densitate pixeli si tehnologie multi-touch in 10 puncte.

Ecranul este acoperit cu sticla Gorilla Glass 3. Afisajul dispune de format clasic tip 16:9.

Trebuie sa recunoastem ca ecranul este unul dintre aspectele forte ale acestui terminal mid-range. La utilizare, se vede clar ca ai de-a face cu un panou tip AMOLED. Ecranul este foarte luminos iar culorile sunt vii si intense.

Am testat telefonul in bataia directa a soarelui si putem spune ca afisajul este suficient de lizibil. Daca telefonul este utilizat in spatii inchise, bara de lumina trebuie urcata doar un pic. Contrastul este tipic pentru un panou AMOLED: negru inchis si profund.

Afisajul percepe instant atingerile iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Marginile negre de pe lateral sunt destul de inguste iar pentru navigare este disponibil trio-ul de butoane software: back, home si recent apps.

Este o adevarata placere sa ‘butonezi’ acest ecran in fel si fel de ‘scenarii’: YouTube, navigare prin interfata, poze, jocuri, browsing pe net etc.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Terminalul este un model mid-range puternic care vine motorizat de procesorul octa-core 64-bit Qualcomm Snapdragon 626 MSM8953-Pro. Procesorul este o versiune usor imbunatatita a popularului chipset Snapdragon 625.

Chip-ul Snapdragon 626 este tactat la frecventa de 2.2GHz si dispune de 8 nuclee Cortex A53. Cu partea de imagine si grafica se ocupa chipset-ul grafic Adreno 506.

Telefonul are la bord 4GB de memorie RAM, 64GB de stocare interna si slot MicroSD (maxim 256GB).

PERFORMANTA

Device-ul se descurca excelent in orice situatie. Cei 4GB RAM + procesorul Snapdragon 626 ofera performante de nivel inalt in multitasking, navigare pe net, aplicatii, gaming, in timpul sesiunilor de fotografiere, benchmark-uri etc.

Multitasking-ul este fluent chiar si atunci cand se ruleaza in background peste 20 de aplicatii. Trecerea de la un program la altul se face rapid si fara urme de incetineala.

‘Surfing-ul’ pe net este cursiv indiferent de web browser-ul utilizat (Google Chome, Opera, Dolphin Browser etc). Paginile se deschid repede iar scrolling-ul pe site-uri este o adevarata placere.

Programele de pe Google Play sunt descarcate si instalate intr-un timp scurt. Aplicatiile pornesc repede iar dezinstalarea lor se face la fel de rapid.

Gaming-ul este favorizat de procesorul rapid si chipset-ul grafic destul de performant. Jocurile mai pretentioase gen Real Racing 3 ruleaza cu un numar satisfacator de frame-uri pe secunda. Dupa o sesiune prelungita de gaming, smartphone-ul se incalzeste, insa nu exagerat.

In benchmark-uri se obtin scoruri foarte bune: peste 90 Mbps (banda de 5GHz) in aplicatia Speedtest si peste 80.000 puncte in benchmark-ul AnTuTu. Mai multe detalii in randurile de mai jos.

TESTE SINTETICE

1.Speedtest

2.AnTuTu

3. CPU-Z

4. Geekbench

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Moto Z2 Play are la bord sistemul de operare Android 7.1.1 Nougat in versiune stock. Telefonul va receptiona la un moment dat update-ul la noul Android 8.0 Oreo.

Optimizarea este excelenta iar asta inseamna o interfata cursiva si programe care se blocheaza foarte rar. Multe nu sunt de spus legat de sistemul Android. Practic avem de-a face cu varianta stock care pune la indemana toate functiile esentiale si clasice pentru acest sistem de operare.

Versiunea de 7.1.1 Nougat ofera functionalitate split-screen pentru rularea simultana a doua aplicatii si functie de ‘swipe in sus’ pe bara de jos pentru accesarea listei complete cu aplicatii. Nu lipseste gama generoasa cu aplicatii Google: Maps, Slides, Sheets, Docs, Translate, Youtube, Gmail etc.

CAMERA FOTO PRINCIPALA

Motorola Moto Z2 Play dispune de o camera principala non-duala dotata cu senzor de 12-megapixeli. Sunt incluse tehnologii moderne precum lentile cu deschidere F1.7, flash-ul LED dual, PDAF autofocus si laser autofocus pentru focalizare rapida, Auto-HDR, panorama, filmare la 1080p cu 60fps si filmare in 2160p (4K) cu 30fps.

Camera are un comportament multumitor. Imaginea este focalizata repede, ceea ce arata ca cele doua tehnologii de autofocus (PDAF si laser) chiar functioneaza. Captura foto este realizata instant iar in conditii de lumina generoasa, rar apar poze blurate.

Legat de calitatea fotografiilor, senzorul de 12MP scoate niste imagini colorate, luminoase si bine detaliate. Asta este valabil pe o zi insorita cu lumina din belsug in jur.

Pozele capturate in conditii de lumina mai redusa arata destul de bine. Imaginile realizate pe timp de noapte nu au mult zgomot iar flash-ul LED este de real ajutor.

CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru fotografii selfie avem la dispozitie camera secundara inzestrata cu senzor de 5-megapixeli, flash LED dual, lentile wide cu deschidere F2.2, mod Auto Night, mod de infrumusetare si captura video la 1080p cu 30fps.

La prima vedere, cei 5-megapixeli par a fi cam putini. Insa, va asiguram ca senzorul foto este capabil sa scoata niste poze clare, aratoase si bine luminate. Camera secundara performeaza cel mai bine in conditii de lumina abundenta.

Flash-ul LED de tip dual este indispensabil atunci cand se fac selfie-uri pe timp de noapte (bezna). Datorita lentilelor cu deschidere F2.2, lumina este bine capturata astfel incat pozele facute in locuri cu lumina redusa arata multumitor (luminozitate ok, detaliu bun, culori decente).

CAMERE FOTO – interfata software

Aplicatia pentru camera foto este bine optimizata si foarte usor de folosit. Toate functiile sunt acolo unde te astepti sa fie iar meniul general cu setari un este complex.

GALERIE FOTO (POZE REALIZATE CU CAMERA PRINCIPALA)

BATERIE SI AUTONOMIE

Motorola Moto Z2 Play ascunde in corpul metalic slim un acumulator nedetasabil Lithium-Ion echipat cu 3000mAh si tehnologie fast charging ‘TurboPower’. Pe site-ul oficial se mentioneaza faptul ca incarcarea de la 0 >>> 50% dureaza 30 de minute.

Dupa testul facut de noi, incarcarea de la 0 >>> 30 procente dureaza in jur la 11-12 minute. Incarcarea de la 30% pana la 50% se face in cam 12-minute. Putem spune ca timpul specificat de producator este real. Noi am atins in jur la 24 minute de la 0 >>> 50%.

Daca telefonul este utilizat usor, se poate atinge o autonomie cuprinsa intre 3 – 4 zile. Cu functiile mari consumatoare activate (GPS, 4G) si o utilizare tipica pentru o zi de servici (apeluri, mesaje, mailuri, facebook, ceva jocuri, camera etc), telefonul duce fara probleme o zi intreaga. Noi suntem de parere ca autonomia nu dezamageste.

MOTO MODS

Smartphone-ul ne-a fost livrat la test impreuna cu 5 Moto Mods-uri:

1.HASSELBLAD TRUE ZOOM

Hasselblad True Zoom este un accesoriu atractiv daca esti o persoana pasionata de fotografie. Camera dispune de un senzor cu 12-megapixeli si functie de zoom optic 10X. Nu lipseste tehnologia OIS pentru stabilizare a imaginii.

Mai avem in dotare butoane fizice pentru pornire/oprire, fotografiere si flash LED de tip Xenon, care emite o lumina foarte puternica. Odata ce camera este conectata, ea se manevreaza prin intermediul display-ului de pe smartphone.

Camera are un design atractiv iar materialele folosite la asamblare sunt cauciucul si plasticul. Obiectivul camerei este extins atunci cand aplicatia pentru camera de pe smartphone este pornita.

Camera scoate niste poze de calitate comparabila cu cele realizate de un aparat foto tip DSLR. Imaginile arata impecabil in conditii bune de lumina. Captura foto poate fi realizata prin atingerea butonului software de pe display sau prin apasarea butonului fizic de pe camera. Odata ce butonul de captura foto este apasat, exista o mica intarziere pana poza este realizata.

Deoarece senzorul de 12MP dispune de lentile cu deschidere cuprinsa intre F3.5 >>> F6.5, camera face poze luminoase si de calitate chiar si atunci cand lumina din jur are intensitate slaba. Daca este nevoie de extra lumina, puternicul flash LED tip Xenon este foarte util.

Un mare atu al acestui accesoriu este functia de zoom optic 10X. Cu functia de zoom setata la maxim, se pot captura niste detalii imposibil de surprins de o camera standard ce echipeaza un smartphone. Imaginea nu isi pierde mult din calitate atunci cand fotografiezi cu zoom-ul optic setat la 10X.

GALERIE FOTO (poze realizate cu camera HASSELBLAD)

2.MOTO INSTA-SHARE PROJECTOR

Moto Insta Share Projector este un proiector mobil care este capabil sa redea o imagine cu rezolutie de 854×480 pixeli si diagonala maxima de 70 inci. Accesoriul incorporeaza un acumulator de 1100mAh si port USB tip C pentru incarcare.

Proiectorul face fata fara probleme intr-o camera intunecoasa de dimensiuni medii. Imaginea proiectata se vede bine si este destul de clara. Pentru ajustarea claritatii, se utilizeaza butonul dedicat.

Proiectorul este dotat cu picior metalic care permite ajustarea device-ului in partile de sus si jos. Indiferent de unghiul setat, piciorul metalic sustine bine smartphone-ul si proiectorul.

Accesoriul poate fi foarte util atunci cand iti petreci seara impreuna cu prietenii. Problema este ca dupa un timp indelungat de utilizare, smartphone-ul si proiectorul se incalzesc destul de mult. Proiectorul este racit de un ventilator care isi da drumul cand device-ul incepe sa se incalzeasca.

3.Moto TurboPower Pack

Moto mod-ul Moto TurboPower Pack este un accesoriu extrem de util pentru smartphone-ul Moto Z2 Play. Practic, avem de-a face cu o baterie dotata cu un generos 3490mAh.

Accesoriul este acoperit cu un material cauciucat de culoare neagra placut la atingere. In partea de jos, sunt incorporate 4 lumini LED de culoare alba care indica nivelul de incarcare al bateriei.

Device-ul este dotat cu port USB tip C, care se utilizeaza pentru incarcare. Bateria este destul de slim iar odata ce e montata, smartphone-ul nu devine greu si prea gros.

Datorita materialului din cauciuc care acopera bateria, aproape ca dispare nevoia utilizarii unei huse dedicate. Spunem aproape deoarece marginile metalice ale smartphone-ului sunt expuse.

Conform spuselor producatorului, bateria asigura smartphone-ului un plus de autonomie de 24 ore. Dupa un timp destul de indelungat petrecut cu smartphone-ul, putem spune ca afirmatia este adevarata. Asta in cazul unei utilizari light spre moderata.

Daca fortezi smartphone-ul cu tot felul de aplicatii si jocuri, se obtin in plus cam pana la 12 ore de autonomie, ceea ce nu este de lepadat.

Accesoriul poate fi incarcat prin portul lui USB tip C sau prin portul USB al smartphone-ului. Cu moto mod-ul TurboPower Pack atasat de smartphone, prima data este consumata energia din Moto Mod, apoi cea din bateria incorporata in corpul metalic al smartphone-ului.

4.JBL SoundBoost 2

JBL SoundBoost 2 este practic o boxa cu dimensiune destul de generoasa. Ea incorporeaza 2 difuzoare dispuse in configuratie stereo care pot reda un sunet cu putere de 6 wati (3W per difuzor).

Difuzoarele sunt acoperite cu un grilaj metalic peste care vine aplicat un material textil. Rolul acestui material este de a nu lasa stropii de apa sa patrunda in boxa. Design-ul este unul placut iar boxa are in dotare un picior de sustinere.

Ca si dotari hardware, in interiorul boxei este incorporat un acumulator dotat cu 1000mAh. Bateria din boxa se incarca prin intermediul portului USB C de pe smartphone.

Sunetul redat de cele doua difuzoare are claritate, volum puternic si bass decent. Am sesizat faptul ca la volum maxim, boxa incepe sa distorsioneze.  Boxa suna cel mai bine cu bara de volum urcata un pic peste jumatate.

5.Moto 360 Camera

Precum si numele sugereaza, Moto 360 Camera este un accesoriu foto care poate realiza poze si filmari video la unghi de 360 grade. Rezolutia senzorului foto este de 2 x 13MP iar rezolutia video a clipurilor 360 este 4K cu 24 frame-uri pe secunda. Pe langa poze si video-uri la 360 grade, camera poate face poze cu unghi foarte larg la 150 grade.

Device-ul are un aspect interesant. Partea care se ataseaza de smartphone este realizata dintr-un material alb usor cauciucat. Modulul foto care iese in afara carcasei albe contine un senzor de 13MP pe o parte si un senzor de 13MP pe cealalta parte. Camera 360 se controleaza din aplicatia de camera de pe smartphone.

Fara nici o indoiala, pozele realizate cu aceasta camera arata interesant. Cand se fac poze la 360 grade, este indicat ca in campul de vizualizare sa nu existe in apropiere obiecte gen copac, stalp, cladire etc. Daca se fac poze astfel, obiectul din fundal va fi raspandit pe toata fotografia iar imaginea capturata nu arata nicicum.

Cele mai bune rezultate se obtin cand campul de vizualizare este ‘curat’ (precum in imaginile de mai jos). Pentru poze cat mai reusite, recomandam un selfie stick deoarece cand se fac poze 360 cu telefonul tinut in mana, degetele iti vor aparea in fotografie.

In galeria foto de mai jos, primele trei poze sunt de tip 360 grade, iar celalalte trei sunt realizate cu functia de unghi foarte larg la 150 grade.

GALERIE FOTO (poze realizate cu 360 Camera)

MOTO MODS CONCLUZIE

Toate cele 5 Moto Mods-uri primite de noi la test sunt interesante. Favoritele noastre sunt bateria Moto TurboPower Pack si boxa JBL SoundBoost 2. Acestea sunt si cele mai accesibile accesorii (in jur la 300 lei bateria si in jur la 400 lei boxa).

Camera Hasselblad True Zoom este foarte utila pentru pasionatii de fotografie, insa problema este pretul piperat cuprins intre 1000 – 1200 lei. In aceeasi situatie se afla si celalalte doua Moto Mods-uri: proiectorul costa in jur la 1400 lei iar camera 360 in jur la 1200 lei.

CONECTIVITATE

In departamentul de conectivitate sunt incluse multe dotari atractive. Avem urmatoarele: WiFi 802.11 a/b/g/n dual-band, WiFi Direct, WiFi Hotspot, Bluetooth 4.2 LE si aptX, GPS/AGPS/GLONASS, NFC, USB tip C 3.1 cu OTG, Radio FM, jack de 3.5mm, conector Moto Mods, accelerometru, giroscop, scanner de amprente, compas si 3 microfoane.

AMBALAJ SI ACCESORII

Moto Z2 Play este impachetat intr-o cutie solida de culoare rosie. Sunt incluse urmatoarele accesorii: incarcator, cablu USB tip C, cheita pentru slotul Dual SIM si documentatie.

Motorola Moto Z2 Play review – CONCLUZIE SI PRET

Dupa un timp indelungat petrecut cu Motorola Moto Z2 Play, putem spune cu toata convingerea ca smartphone-ul este un model mid-range foarte bun. Telefonul sta excelent la toate capitolele hardware iar design-ul este unul destul de impresionant (6 milimetri in grosime).

In acest moment, smartphone-ul poate fi ‘prins’ online impreuna cu un accesoriu Moto Mod (boxa sau camera 360) intre 1800 si 1950 lei. Cu accesoriul inclus, pretul este destul de ok. Pe unele magazine online, smartphone-ul este vandut la acele preturi fara nici un accesoriu, ceea ce este cam mult.

Va reamintim ca anul trecut prin luna Martie am avut ocazia sa testam smartphone-ul flagship Moto Z impreuna cu 3 Moto Mods-uri.

PRO

  • Display Super AMOLED excelent
  • Hardware puternic (Snapdragon 626, 4GB RAM, 64GB ROM)
  • Design metalic frumos si foarte slim (6 mm); constructie solida
  • Scanner de amprente usor de configurat; blocheaza si deblocheaza smartphone-ul
  • Camera principala performanta
  • Camera selfie cu flash LED; poze de calitate
  • Difuzor audio frontal surprinzator de bun
  • Port USB tip C 3.1, NFC, jack de 3.5mm
  • Sistem de operare bine optimizat (Android 7.1.1 Nougat in versiune stock)
  • Baterie cu fast charging si autonomie buna

CONTRA

  • inca nu este disponibil update-ul la Android 8.0 Oreo
  • pret ridicat

Smartphone-ul Motorola Moto Z2 Play + Moto Mods ne-au fost furnizate pentru review de catre partenerul nostru de incredere Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).