Avem placerea sa va aducem primul review marca GadgetLab pe anul 2019. Este vorba despre Motorola Moto Z3 Play review Romania. Am avut ocazia sa ‘butonam’ terminalul si dorim sa va prezentam parerile noastre de pe urma acestei experiente. Ne pare bine sa va anuntam ca am putut testa device-ul impreuna cu 4 Moto Mods-uri.

Demaram prin a preciza faptul ca Moto Z3 Play este un terminal mid-range interesant echipat cu hardware bun, design premium si dotari de calitate.

DESIGN

La primul contact cu terminalul Moto Z3 Play, ne-a atras aspectul premium si materialele de calitate. Toata partea din spate este acoperita cu sticla colorata elegant in albastru.

Sticla se imbina foarte frumos cu rama metalica subtire, care este si ea ‘stropita’ cu albastru. La fel ca terminalele Moto Z Play si Moto Z2 Play, device-ul Z3 Play poseda constructie foarte slim, in speta 6.8 milimetri.

Ca si greutate, telefonul cantareste 156 grame. Profilul slim, greutatea redusa si materialele de calitate dar alunecoase la manevrare, fac din acest dispozitiv unul care poate fi scapat cu usurinta pe jos.

Cel mai indicat este sa purtati telefonul cu capacul magnetic, care e acoperit cu material textil (este oferit in dotarea standard).

Pe spatele din sticla gasim in partea de sus sistemul dual-camera, care iese destul de pronuntat in afara carcasei. Sub camera sade logo-ul Motorola iar in partea de jos pot fi zarite conectorul pentru accesoriile Moto Mods si un microfon (deasupra ramei metalice).

PROTECTIE GORILLA GLASS 3 SI SUNET DE CALITATE

Partea frontala contine un display cu dimensiune generoasa de 6.01 inci. Afisajul este imbracat din cap pana in picioare cu sticla Gorilla Glass 3. Din imaginea de mai sus se poate observa faptul ca ecranul este posesor de margini negre inguste.

In partea de jos sunt incorporate doua microfoane iar intre ele este inscriptionat logo-ul producatorului. Mergem in partea de sus iar aici zarim camera secundara de 8-megapixeli si difuzorul audio.

Legat de difuzor, el scoate un sunet clar si placut auzului. In mod surprinzator, difuzorul frontal reuseste sa scoata o tenta de bass.

Zona din fata dispune de un look minimalist si modern. Marginile usor curbate se imbina perfect cu rama metalica. Cu toate ca pe rama neagra de jos apare logo-ul Motorola, ea este aproape la fel de ingusta ca si cea din partea de sus.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

La manevrare, device-ul ofera un feeling de satisfactie. Sticla de pe fata si spate ofera feeling-ul premium, insa atrag destul de tare urmele de amprente.

Din acest unghi se poate observa cat de mult iese in afara sistemul dual-camera. Rama metalica este frumos curbata la colturi iar culoarea albastra a device-ului este una aspectuoasa.

Sticla de pe ecran nu atrage amprentele asa tare precum cea de pe spate. Rama metalica subtire dispune de finisaje lucioase. Rama este solida si iti ofera o senzatie de incredere (atunci cand apuci device-ul de margini).

Motorola Moto Z3 Play review Romania – SENZOR DE AMPRENTE POZITIONAT PE LATERAL

Pe marginea metalica dreapta gasim in partile de sus si jos linii de antena ‘vopsite’ in negru. Se poate remarca faptul ca senzorul de amprente este asezat sub cele doua butoane de volum.

Avantajul acestei ‘tactici’ de design este ca avem un spate sau o parte frontala cu design ‘curat’ si minimalist.

In mare parte, plasamentul usor ciudat al scanner-ului de amprente este bine gandit. Insa, apar momente cand senzorul este apasat accidental (cand se fac poze cu camera principala, cand se ataseaza Moto Mods-uri, cand device-ul este luat in mana).

Ca si functionare, senzorul deblocheaza telefonul suficient de rapid. Exista o mica intarziere, insa nu este ceva care sa deranjeze.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – FUNCTIE FACE UNLOCK IMPERFECTA

Pentru deblocare, poate fi utilizata si functia de Face Unlock (deblocare faciala). Aceasta functioneaza bine daca in jur lumina este de intensitate buna. Intr-o camera ceva mai intunecata, functia de Face Unlock nu merge.

In ceea ce priveste tastele pentru reglarea volumului, este un plus faptul ca telefonul dispune de butoane dedicate pentru volum ridicat si scazut. Ele ofera un feedback placut la apasare.

Pe marginea metalica stanga gasim alte doua linii de antena (sus si jos) si buton de pornire/oprire/blocare/deblocare.

De obicei, butonul de pornire/oprire este sezat pe un smartphone sub butoanele de volum. Datorita pozitionarii senzorului de amprente, tasta de pornire/oprire a fost mutata pe cealalta margine metalica.

La primul contact cu telefonul, ai nevoie de o perioada de acomodare in ceea ce priveste plasamentul amprentei si a tastei de pornire/oprire. Putem spune ca ne-am obisnuit repede cu aceasta pozitionare usor ciudata.

Pe dunga metalica din partea de jos putem observa linii de antena de-o parte si de alta. La mijloc isi face aparitia portul USB tip C. Vrem sa mentionam ca USB-ul C este folosit pentru incarcare si iesire audio (in dotarea standard este inclus adaptorul USB C – jack 3.5mm).

Terminalul nu este dotat cu jack audio dedicat. Dupa parerea noastra, lipsa jack-ului 3.5mm este un minus. Trebuie precizat faptul ca ‘batranul’ Moto Z2 Play dispune de jack 3.5mm.

Pe rama metalica de sus isi fac aparitia doua linii de antena (de-o parte si de alta), microfon si slotul Dual SIM (SIM+SIM sau SIM+card MicroSD). Per total, Moto Z3 Play este un smartphone elegant, slim, solid care arata si se simte premium atunci cand este manevrat/butonat.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – GALERIE FOTO

Motorola Moto Z3 Play review Romania – DISPLAY

In partea frontala sade un display elegant de tip 18:9 Max Vision. Afisajul poseda urmatoarele caracteristici: diagonala de 6.01 inci, raport display/corp 79%, tehnologie Super AMOLED, rezolutie Full HD+ (2160×1080 pixeli), 402PPI si ‘geam’ 2.5D Corning Gorilla Glass 3 usor curbat inspre margini.

Display-ul este fara indoiala unul dintre punctele forte ale terminalului Moto Z3 Play. Afisajul de tip Super AMOLED scoate o imagine de calitate excelenta.

Culorile sunt intense, luminozitatea este generoasa, unghiurile de vizibilitate sunt bune iar contrastul este tipic pentru un panou AMOLED. Asta inseamna un negru profund si ‘autentic’.

Rezolutia FHD+ este suficienta pentru diagonala generoasa de peste 6 inci. Indiferent de scenariu (poze, jocuri, youtube, pagina web etc), imaginea este clara si bogat colorata. Panoul este bine optimizat atunci cand vine vorba de atingeri.

DOTARI HARDWARE INTERNE

Terminalul ascunde in invelisul elegant componente mid-range potente. Avem chipset-ul octa-core 64-biti Qualcomm Snapdragon 636, 4GB RAM LPDDR4X, 64GB ROM eMMC 5.1 si procesorul grafic Adreno 509.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – PERFORMANTA

Combinatia de chipset SD636 + 4GB RAM/64GB ROM ofera un nivel de performanta ridicat indiferent de ceea ce faci.

Instalarea/pornirea de aplicatii decurge rapid, navigarea prin sistemul de operare este foarte cursiva, multitasking-ul este la el acasa (se pot rula in fundal fara nici o problema peste 20 de aplicatii) iar activitatile uzuale (apelare, camera, mesaje etc) sunt o joaca de copii.

Pe partea de gaming, configuratia hardware asigura o experienta multumitoare. Jocuri pretentioase precum Asphalt 9 sau Real Racing ruleaza cu un numar bun de cadre pe secunda. Cand telefonul este utilizat intens, el se incalzeste, insa nu excesiv.

TESTE SINTETICE

a. SPEEDTEST

b. Motorola Moto Z3 Play review Romania – AnTuTu

c. CPU-Z

d. Motorola Moto Z3 Play review Romania – Geekbench

e. Androbench

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Pe device ruleaza sistemul de operare Android 8.1 Oreo in versiune apropiata de cea stock. Exista cateva mici personalizari pe partea de functionalitate intitulate Moto Actions.

Acestea sunt practic o selectie (destul de generoasa) de comenzi. Dintre acestea unele sunt chiar utile. Avem ‘navigare cu un buton’ si ‘captura de ecran cu trei degete’.

Navigarea cu un buton este foarte interesanta. Prin activarea acestei functii, clasicele butoane software (back, home si recent apps) sunt inlocuite de un singur buton.

Pentru a accesa aplicatiile din background, butonul software este miscat in partea dreapta. Pentru a merge la ecranul principal, se apasa butonul software. Pentru comanda de ‘back’, butonul software este miscat in partea stanga. In zona de optimizare, sistemul Android ruleaza cursiv si fara probleme.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Smartphone-ul Moto Z3 Play foloseste un sistem dual-camera 12MP+5MP bine echipat. Camera dispune de focusare dual-pixel PDAF, flash LED dual-tone, lentile F1.7 si capacitate de filmare video 4K 30fps.

Din punct de vedere software, camera include functii precum mod portret (bokeh), panorama, mod manual, Google Lens (identificare de obiecte, obiective turistice, traducere text), HDR, scanare text, filtre de imagine, YouTube Live (streaming live pe YouTube) etc.

Camera duala are un comportament bun spre foarte bun in conditii ideale de lumina. Noi am testat camera si intr-o zi ceva mai innorata iar pozele capturate arata multumitor. Pe timpul testului am remarcat viteza buna de focalizare si captura rapida de imagine.

Fotografiile realizate in mod Portret (efect Bokeh de background blurat) arata interesant, insa noi am fi dorit ceva mai mult blur in background-ul obiectului focusat.

Pe partea de filmare, clipurile video la rezolutie 4K 30fps si 1080p 60fps arata bine. Vrem sa mentionam ca la filmare 1080p 30fps este disponibila functia de stabilizare.

CAMERA SELFIE

Pentru fotografii selfie sta la indemana camera secundara de 8-megapixeli. Ea este echipata cu unghi larg de filmare (85 grade), flash display, lentile F2.0 si capacitate de video 1080p cu 30fps.

Camera secundara se descurca bine daca are la dispozitie luminozitate buna. Noi am realizat cateva poze si intr-o camera usor intunecoasa iar imaginile capturate au o usoara tenta de spalacit.

Pentru selfie-uri de calitate este nevoie de lumina ambianta cu intensitate generoasa.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – GALERIE FOTO (CAMERA PRINCIPALA)

Motorola Moto Z3 Play review Romania – BATERIE SI AUTONOMIE

In carcasa cu design slim este incorporat un acumulator Lithium-Ion dotat cu fast charging 15W si capacitate de 3000mAh.

Tehnologia de incarcare rapida este eficienta. Smartphone-ul este incarcat de la 0-20% in cam 10 minute. Incarcare de la 20% pana la 50% tine cam 20-25 minute, ceea ce nu este rau deloc. O incarcare completa se realizeaza in cam 1 ora si 10 minute.

Cum se descurca smartphone-ul ca si autonomie? Destul de bine. Bateria de 3000mAh asigura cam 20 ore de utilizare mixta (light combinat cu moderat). Asta implica apeluri, camera foto si conexiune 4G activa.

Cu un regim de utilizare destul de intens (jocuri, clipuri video, camera foto, muzica si navigare pe net), dupa 9-10 ore de functionare, smartphone-ul ramane cam cu 20% baterie, ceea ce este respectabil.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – CONECTIVITATE SI SENZORI

Ca si conectivitate, terminalul Moto Z3 Play ofera multe dotari atractive. Inainte sa le enumeram, mai mentionam inca odata ca lipseste jack-ul 3.5mm. Pacat 🙁

Smartphone-ul are la bord NFC, USB C 3.1 (OTG), WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, senzor de amprente (pe lateral), Face Unlock, slot Dual SIM, slot MicroSD (max 2TB), Radio FM, conector magnetic pentru Moto Mods si GPS/AGPS/GLONASS/Beidou.

Avem si o selectie generoasa de senzori – accelerometru, busola, giroscop, proximitate, lumina, pedometru etc.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – MOTO MODS

Pentru testare noi am primit 4 accesorii tip Moto Mods. Fiecare dintre ele ofera un plus de functionalitate binevenit. Ve-ti descoperi imediat in randurile de mai jos care consideram ca este cel mai util Moto Mod.

a. Power Pack

Moto Mod-ul Power Pack este practic o baterie cu capacitate de 2220 mAh. Daca se adauga acumulatorul smartphone-ului de 3000mAh, rezulta o capacitate totala de peste 5000mAh. Asta este impresionant.

Conform producatorului, acest Moto Mod asigura un plus de autonomie de pana la 16 ore. Se poate atinge aceasta valoare, insa depinde mult de ceea ce faci. Daca de exemplu bagi gaming la greu, bateria detasabila o sa-ti ofere in plus cam 4-5 ore de autonomie.

Acest accesoriu este ideal atunci cand se merge pe o utilizare moderata (convorbiri, net 4G, poze, mesaje, Facebook etc). In cazul acestui scenariu, autonomia se apropie de cele 16 ore.

b. Motorola Moto Z3 Play review Romania – JBL SoundBoost 2

Daca nu te multumeste calitatea sunetului emis de difuzorul audio frontal si pui mult accent pe partea de media (muzica, YouTube), Moto Mod-ul JBL SoundBoost 2 este un accesoriu foarte interesant.

Avem de-a face cu o boxa formata din doua difuzoare cu putere totala de 6 wati. Boxa suna foarte bine cu volumul setat la medium. Basul este redat bine, sunetul are claritate iar ca si volum, boxa poate acoperi fara probleme o camera de dimensiuni medii.

Pe partea de dotari, mai vrem sa mentionam ca acest Moto Mod este echipat cu baterie de 1000mAh (ea este incarcata prin portul USB-C al smartphone-ului).

c. Hasselblad True Zoom

Daca esti o persoana care pune mult accent pe fotografie, Moto Mod-ul Hasselblad True Zoom este un accesoriu util si totodata interesant.

Din punct de vedere hardware, obiectivul foto este inzestrat cu tehnologie de zoom optic 10X. Pozele sunt capturate de senzorul care vine dotat cu 12-megapixeli.

Pentru imagini clare si de calitate, este prezenta functia OIS de stabilizare. Camera este echipata cu flash LED tip Xenon capabil sa emita o lumina de intensitate puternica.

Din punct de vedere vizual, obiectivul arata placut. Ca si constructie, avem material cauciucat in partile din dreapta si stanga. Intre cele doua insertii cauciucate gasim un plastic albastrui de calitate buna.

Datorita functiei de stabilizare si tehnologiei de zoom optic 10X, obiectivul este in stare sa capteze chiar si cele mai mici detalii. Senzorul de 12MP face niste poze de calitate chiar si atunci cand conditiile de luminozitate nu sunt ideale. Asta se datoreaza lentilelor dotate cu diafragma situata intre F3.5 – F6.5.

Pe timp de noapte, intervine puternicul flash LED tip Xenon, care este capabil sa lumineze o suprafata de dimensiuni foarte generoase. Imaginile realizate astfel arata destul de bine.

Camera are un comportament ireprosabil cand lumina din jur are intensitate excelenta. Era de asteptat.

Camera este clar peste cea care motorizeaza smartphone-ul Moto Z3 Play. Am putea spune ca performantele sunt la nivelul unei camere DSLR entry-level/mid-range.

GALERIE FOTO ( poze realizate cu obiectivul HASSELBLAD)

d. Motorola Moto Z3 Play review Romania – Moto Insta-Share Projector

Moto Mod-ul Moto Insta Share Projector este un proiector portabil destul de potent. El poate proiecta o imagine cu diagonala de pana la 70 inci. Imaginea este redata la rezolutia de 854×480 pixeli.

Deoarece ‘lampa’ de proiectare consuma multa energie, producatorul a echipat accesoriul cu port USB C si baterie de capacitate generoasa la 1100mAh.

Device-ul are in dotare stand metalic solid, care ofera o buna sustinere intreg ‘ansamblului’ (proiector si smartphone). Standul poate fi ajustat la diverse unghiuri.

Proiectorul este potrivit intr-o camera de dimensiune mare/medie. Pentru o imagine cat mai calitativa, utilizarea pe timp de noapte este clar recomandata. In timpul zilei cu jaluzelele trase, proiectorul face fata decent.

Intr-o camera intunecoasa, imaginea proiectata de device arata satisfacator. Exista buton pentru ajustarea claritatii. In timpul functionarii, proiectorul se incalzeste destul de tare.

Exista sistem de ventilare, insa parca nu prea face fata. Vrem sa precizam ca odata cu proiectorul se incalzeste si smartphone-ul. Din acest motiv, nu este recomandat ca device-ul sa fie utilizat continuu pentru perioade lungi.

MOTO MODS – CONCLUZIE

Toate cele 4 Moto Mods-uri testate sunt interesante. Dupa parerea noastra, cel mai util si eficient este de departe acumulatorul Power Pack.

El vine inclus in pachetul telefonului iar asta este un mare plus. In ceea ce priveste restul de Moto Mods-uri, noua ne-a mai placut boxa portabila. Aceasta poate fi gasita online la un pret cuprins intre 300-500 lei.

Obiectivul Hasselblad True Zoom este o alegere interesanta pentru fanii de fotografie. Problema acestui accesoriu este pretul piperat (intre 1000-1200 lei).

La fel este si cu proiectorul. Este interesant ca si functionalitate, insa are cost piperat (1200-1500 lei).

Ne-am uitat pe magazinele online de la noi din tara iar obiectivul si proiectorul lipsesc din stocuri. Avand in vedere preturile, nu este surprinzator.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – AMBALAJ SI ACCESORII

Smartphone-ul vine ambalat intr-o cutie rosie de dimensiune generoasa. La interior am gasit urmatoarele accesorii – incarcator USB C, cablu USB, adaptor USB C – jack 3.5mm, Moto Mod Power Pack si capac protector.

Motorola Moto Z3 Play review Romania – CONCLUZIE SI PRET

Din punctul nostru de vedere, Motorola Moto Z3 Play este un smartphone mid-range atractiv. Telefonul este foarte bine echipat, are constructie premium iar display-ul este fara indoiala ‘vedeta’ configuratiei. Exista cateva aspecte mai putin reusite, insa per total Moto Z3 Play este un terminal care nu dezamageste.

In acest moment, telefonul poate fi gasit online pentru suma de aproximativ 1700 lei. In mod normal, in pachetul produsului trebuie sa fie inclus si Moto Mod-ul Power Pack.

Per total, telefonul + bateria reprezinta un pachet atractiv. Insa, chiar si cu bateria inclusa, pretul de 1700 lei ni se pare cam mare pentru un device motorizat de Snapdragon 636. Daca telefonul ascundea sub capota chipset-ul Snapdragon 660, precum Nokia 7 Plus, costul de 1700 lei era cat de cat justificat.

Motorola Moto Z3 Play review Romania

PRO

  • Design slim si constructie premium
  • Display Super AMOLED excelent
  • Configuratie puternica (SD636, 4GB RAM+64GB ROM)
  • Difuzor audio bun
  • Camera principala potenta
  • Camera secundara face selfie-uri de calitate in luminozitate buna
  • Senzor de amprente destul de rapid
  • Autonomie buna
  • Tehnologie fast charging rapida
  • Conectivitate generoasa (USB C, NFC, Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 ac etc)
  • Android 8.1 Oreo excelent optimizat
  • Moto Mod Power Pack in dotarea standard

CONTRA

  • Camera secundara face poze usor spalacite in conditii de luminozitate medie/scazuta
  • Fara jack audio 3.5mm
  • Functia Face Unlock nu functioneaza in conditii de luminozitate redusa
  • Plasamentul ciudat al scanner-ului de amprente; poate fi apasat accidental
  • Pret piperat

Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto Z3 Play review Romania gratie partenerului nostru de incredere Lenovo Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).