Incepem saptamana cu o surpriza placuta pentru voi. Noul smartphone mid-range de buget Nokia 3.1 2018, care a fost introdus destul de recent la nivel international, gaseste drumul spre tara noastra. Terminalul este la vanzare (precomanda) pe site-ul eMAG.ro pentru pretul de 699.99 lei iar oferta completa o puteti gasi aici.

Smartphone-ul aduce multe lucruri atractive, iar din acest motiv am hotarat sa realizam pentru voi ceva special.

Este vorba despre un ghid detaliat in care va prezentam parerile noastre despre device si top 5 motive pentru achizitie. Fara a mai prelungi lucrurile inutil, demaram articolul cu poate cel mai atractiv aspect hardware.

1. DISPLAY 18:9 CU DIAGONALA DE 5.2 INCI

De obicei telefoanele lansate cu display 18:9 poseda diagonale generoase cuprinse intre 5.5 inci si peste 6 inci. Iata ca proaspatul model Nokia face exceptie de la regula si incorporeaza un afisaj 18:9 cu diagonala de 5.2 inci.

Suntem convinsi ca acest device Nokia va face pe plac celor care nu prea agreeaza device-urile tip phablet. Ecranul IPS LCD 18:9 de marime compacta este echipat cu rezolutie HD+ (1440×720 pixeli), ceea ce din punctul nostru de vedere este excelent.

Sunt telefoane de 6 inci gen Xiaomi Redmi S2 care poseda aceeasi rezolutie HD+. Prin urmare, ne putem astepta din partea afisajului de pe terminalul Nokia sa redea o imagine de calitate excelenta.

Aspectul care nu ne prea incanta este legat de design. Daca privim cu atentie partea frontala, putem observa ca marginea de sub ecran este destul de groasa.

Asta rezulta intr-un raport screen-to-body usor dezamagitor pentru un panou 18:9, in speta 69.4%. Era ideal daca marginea de jos era la fel de ingusta ca si cea de sus.

In rest, chiar nu avem motive de nemultumire in ceea ce priveste aspectul zonei frontale. Display-ul este invelit cu sticla curbata Corning Gorilla Glass care asigura protectie si un look elegant.

2. CARCASA SOLIDA SI ASPECTUOASA

De cand Nokia face telefoane cu Android, aproape toate modelele au beneficiat de design premium si constructie durabila.

Terminalul 3.1 2018 este supus aceluiasi ‘tratament’ si receptioneaza pe margini o rama metalica frumoasa, sticla durabila (Gorilla Glass) in partea frontala si policarbonat pe partea din spate.

Trebuie sa recunoastem ca device-ul arata foarte bine. Spatele este curbat destul de pronuntat catre extremitati iar modulul camerei principale iese discret in afara corpului din policarbonat. Noi personal am fi preferat un spate full metalic, insa asa pretul telefonului ar fi fost mai mare.

Sesizam ca producatorul a incorporat pe rama metalica linii subtiri de antena (in partile de sus si jos). Mai vrem sa mentionam ca telefonul are un profil slim, in speta 8.7 milimetri.

3. CONFIGURATIE CU PROCESOR OCTA-CORE si 2GB RAM

Nokia 3.1 2018 nu este un smartphone cu hardware intern ‘spectaculos’. Insa, telefonul ofera dotari decente care pot sa asigure un nivel solid de performanta.

Avem procesorul octa-core MediaTek MT6750N 1.5GHz, chipset-ul grafic ARM Mali T860 MP2, 2GB de RAM si 16GB de stocare nativa.

In ceea ce priveste acumulatorul, Nokia a mers pe mana unuia de aproape 3000mAh (2990), ceea ce este in regula. Datorita sistemului Android stock si a diverselor optimizari, ne putem astepta ca acumulatorul sa asigure o autonomie multumitoare.

4. CAMERE FOTO CU DOTARI BUNE

Terminalul este bine pus la punct ca si dotari foto. Pe zona din spate gasim camera principala de 13-megapixeli echipata cu automatic scene detection (identifica tipul de peisaj gen landscape, portret), autofocus, lentile cu apertura F2.0 si flash LED.

Daca punem la socoteala senzorul de 13MP, noi ne asteptam ca imaginile capturate sa aiba claritate si detaliu bun. Aspectul dezamagitor este faptul ca filmarile sunt realizate doar la rezolutie 720p cu 30fps.

In partea frontala avem o camera selfie cu dotari interesante: senzor de 8-megapixeli, lentile cu unghi larg de vizualizare la 84.6 grade (potrivite pentru poze selfie in grup) si apertura F2.0.

5. CONECTIVITATE BINE PUSA LA PUNCT

Smartphone-ul poseda o parte de conectica populata cam cu tot ce este necesar si esential. Surprinde placut prezenta pe dispozitiv a conectivitatii WiFi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band.

Continuam cu port MicroUSB 2.0 (compatibil OTG), 4G LTE Cat 4, slot Dual SIM, slot MicroSD (max 128GB), Bluetooth 4.2, jack de 3.5mm, GPS/AGPS/GLONASS/Beidou si Radio FM.

ALTE DETALII

Nokia 3.1 2018 a receptionat o selectie importanta de senzori: lumina ambientala, proximitate, accelerometru, giroscop si magnetometru (compass).

Apreciem mult faptul ca Nokia a pus pe terminalul 3.1 2018 acelasi sistem de operare care motorizeaza telefoane Nokia din gama mid-range premium si high end.

Este vorba despre sistemul Android 8.0 Oreo (Android One) in versiune pura, fara customizari grafice.

Carcasa este disponibila in 3 variante de culoare: alb, albastru sau negru. Difuzorul audio este asezat pe marginea metalica de jos.

CE NU NE PLACE

Pe langa faptul ca smartphone-ul poate filma doar in 720p, pe device nu este prezent scanner-ul de amprente. Cam dezamagitor.

Huawei compenseaza lipsa scanner-ului prin dotarea anumitor terminale (Y5 2018, Y5 Prime 2018) cu tehnologie Face Unlock (deblocare faciala). Aceasta tehnologie nu isi face aparitia pe smartphone-ul Nokia. Pacat 🙁

Nokia 3.1 2018 – CONCLUZIE SI PRET

In ciuda catorva aspecte mai putin reusite, avem in fata un smartphone atractiv. Din punctul nostru de vedere, zonele forte sunt design-ul si ecranul. Restul de dotari sunt in regula.

Smartphone-ul Nokia 3.1 2018 este la vanzare pe site-ul eMAG.ro pentru 699.99 lei. Va reamintim ca terminalul Motorola Moto G6 Play are pret similar iar dotarile sunt mai puternice.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).