Iata Nokia 3.2 review romana, pareri si impresii. Continuam cu ‘sirul’ de recenzii si va aducem intr-o prezentare completa noul terminal entry-level Nokia 3.2.
Avem de-a face cu un device interesant care poseda un aspect elegant (speram ca va place rima 🙂 ) si al carui principal atu hardware este acumulatorul de capacitate mare.
Insa, asta nu inseamna ca restul de dotari sunt de lepadat 🙂 Inainte de a trece la ‘fapte’, tinem sa va reamintim ca in 2019 noi am avut ocazia sa mai facem review la alte doua terminale Nokia, in speta performantul mid-range Nokia 8.1 si atractivul Nokia 7.1.
Nokia 3.2 review romana – DESIGN
De indata ce noi am ‘extras’ device-ul din ‘ambalaj’, ne-a captat atentia spatele realizat din plastic cu finisaj glossy destul de ‘intens’.
Partea din spate nu lasa impresia de ‘ieftin’ iar ca si design putem spune ca arata destul de bine. Ca si in cazul oricarui telefon ‘inzestrat’ cu design ‘lucios’, partea din spate este un magnet pentru amprente si praf.
Marginile dispun de curburi subtile, care se ‘muleaza’ bine in palma utilizatorului. In partea de sus gasim camera principala de 13-megapixeli. Noua ne place faptul ca senzorul de 13MP si flash-ul LED sunt incorporate in acelasi modul.
Asta iti lasa impresia ca terminalul poseda sistem dual-camera. Pe mijlocul partii din spate este incorporat logo-ul Nokia iar mai jos avem ‘sigla’ Android One.
‘Migram’ spre partea frontala iar aici suntem intampinati de un look minimalist si modern. Se fac remarcate marginile negre slim ale display-ului. Marginea neagra de jos este o idee mai lata si incorporeaza logo-ul Nokia.
In partea de sus ne face cu ‘ochiul’ un notch ‘introvertit’ care nu vrea sa atraga atentia prea mult 🙂 Deasupra lui isi face aparitia difuzorul pentru apeluri.
Nokia 3.2 review romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Se poate remarca faptul ca de pe spatele device-ului ‘absenteaza’ scanner-ul de amprente. Asta este valabil doar in cazul versiunii echipate cu 2GB RAM+16GB ROM (modelul testat in articol). Din punctul nostru de vedere, asta este un minus. Varianta motorizata de 3GB RAM+32GB ROM poseda scanner de amprente.
Pentru a compensa oarecum lipsa senzorului de amprente, Nokia a dotat camera secundara cu tehnologie Face Unlock pentru deblocare faciala. Noi am testat Face Unlock-ul in diverse conditii de luminozitate. Functia deblocheaza smartphone-ul destul de repede in conditii bune de lumina (in jur de 2 secunde).
Intr-o camera destul de intunecata (pe timp de zi), Face Unlock-ul functioneaza, insa are momente cand intarzie cu deblocarea (cateva secunde). In conditii de intuneric, functia pentru deblocare faciala cateodata merge, cateodata nu (mai mult nu). In bezna totala, Face Unlock-ul nu mai face nimic.
In ceea ce priveste ‘senzatia’ pe care o lasa terminalul atunci cand este tinut in mana, el se simte a fi bine inchegat. In mod surprinzator, spatele lucios nu este ‘alunecos’ (speram ca va place rima 🙂 ) . El se ‘lipeste’ bine de palma utilizatorului.
Pe marginea dreapta a smartphone-ului ‘intalnim’ butoanele de volum si pornire/oprire. La apasare, ele ofera un feedback bun, insa parca sunt o idee cam zgomotoase. Remarcam ca design-ul glossy este ‘extins’ pana spre marginile smartphone-ului.
Pe marginea stanga gasim slot triplu (dual SIM + MicroSD max 400GB) si buton dedicat ‘asistentului’ vocal Google Assistant. Daca esti un pic ‘lenes’ in ceea ce priveste ‘tastarea’, atunci functia Google Assistant poate fi utila in diverse situatii (functia ‘merge’ si cu device-ul setat in limba Romana).
Nokia 3.2 review romana
Vrem sa mentionam ca daca device-ul este blocat iar Face Unlock-ul este gata setat, prin apasarea butonului Google Assistant, telefonul este ‘trezit’, Face Unlock-ul deblocheaza device-ul (telefonul trebuie sa fie indreptat inspre chipul tau) iar aplicatia Google Assistant este pornita. O chestie utila 🙂
In ceea ce priveste butonul de pornire/oprire, el este dotat cu LED de culoare alba care clipeste atunci cand primesti mesaje, notificari etc si ramane permanent aprins cand telefonul este pus la incarcat. Din punctul nostru de vedere asta este o ‘chestie’ destul de cool.
Pe marginea de sus pot fi zarite jack-ul audio 3.5mm si un microfon.
Pe dunga din partea de jos sunt ‘incorporate’ difuzorul audio, portul MicroUSB 2.0 si un alt microfon. Difuzorul emite un sunet ok, insa nimic special.
Aspectul ciudat pe care l-am remarcat este felul in care functioneaza volumul. Cu volumul urcat pana aproape de jumatate, nu se aude mare lucru. Abia de la jumatate in sus, boxa incepe sa aiba un volum adecvat.
Per total, Nokia 3.2 are un aspect placut si constructie care ‘emana’ incredere. Plasticul lucios de pe spate este de calitate si are aderenta buna (in ciuda faptului ca luceste destul de intens 🙂 ).
Nokia 3.2 review romana – GALERIE FOTO
Nokia 3.2 review romana – DISPLAY
Partea frontala a terminalului ‘contine’ un display elegant care vine dotat cu notch mic/subtil, diagonala mare de 6.26 inci si caracteristici decente. Avem panou TFT LCD, rezolutie HD+ (1520×720 pixeli), 269PPI densitate pixeli, format 19:9, raport ecran/corp de peste 80 procente si sticla 2.5D.
Noi am utilizat terminalul destul de mult si tot ce putem spune este ca ecranul ofera o imagine de calitate destul de buna. Daca inainte ai utilizat un telefon cu ecran de rezolutie mai mare (FHD sau Quad HD), culorile o sa ti se para un pic ‘spalacite’.
Insa, va asiguram ca imaginea dispune de ‘coloristica’ decenta si claritate de nivel bun. Pe partea de luminozitate, noi consideram ca la utilizarea in lumina de afara, display-ul este destul de lizibil. Asta cu conditia ca soarele sa nu bata direct spre ecran.
In ceea ce priveste notch-ul, pentru noi este un plus ca el poseda dimensiune redusa. Suntem convinsi ca si pentru voi este la fel 🙂
Nokia 3.2 review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Telefonul este pus in ‘miscare’ de urmatoarele dotari hardware: chipset quad-core Qualcomm Snapdragon 429 (Cortex A53 2.0GHz), procesor grafic Adreno 504, 2GB RAM DDR3 si 16GB stocare tip eMMC.
Nokia 3.2 review romana – PERFORMANTA
Combinatia de chipset SD429 + 2GB RAM/16GB ROM se descurca bine la utilizarea de zi cu zi: download/instalare/rulaj de aplicatii, browsing pe net, multitasking, camera foto, YouTube etc.
Configuratia isi arata limitele atunci cand se ruleaza multe aplicatii in background sau cand se face download/instalare la aplicatii mari gen jocuri. Apropo de spatiul de stocare, vrem sa mentionam ca lucrurile nu se prezinta prea bine.
Din cei 16GB (13.68 liberi efectiv), 7.9GB sunt ocupati de sistemul de operare. Oare de ce asa mult? Practic, pentru aplicatii si jocuri sunt liberi doar 5.78GB, ceea ce este putin.
Noi am instalat aplicatiile noastre tipice cu care testam un device iar din stocare au mai ramas liberi 2.32GB. Spatiul nu a fost suficient pentru instalarea jocului Asphalt 9.
Dupa cateva aplicatii dezinstalate, am reusit sa dam drumul instalarii jocului Asphalt 9. Achizitionarea unui card MicroSD este obligatorie in cazul acestui device.
Legat de felul in care ruleaza ‘titlul’ Asphalt 9, chipset-ul Snapdragon 429 (procesor grafic Adreno 504) nu dispune de suficienta putere pentru a rula jocul in conditii decente. Smartphone-ul poate rula cu ‘succes’ jocuri mici care nu pun atat de mult focus pe cernite hardware.
Nokia 3.2 review romana – TESTE SINTETICE
1. AnTuTu
2. Geekbench
3. Androbench
4. Speedtest
5. Aida64
6. CPU-Z
Nokia 3.2 review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Fanii de Android pur o sa se simta ca acasa cu acest terminal Nokia. Device-ul ruleaza sistemul de operare Android 9.0 Pie (in versiune Android One).
Interfata este una ‘familiara’, arata bine, se misca rapid si este bine optimizata. Multe nu avem de spus in acest ‘subcapitol’ al review-ului. Tot ce putem face este sa va invitam sa va delectati cu ‘capturile de ecran’ de mai jos 🙂
Nokia 3.2 review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Pentru poze sta la dispozitie o camera foto principala echipata cu senzor de 13-megapixeli, tehnologie autofocus, flash LED, diafragma F2.2, auto HDR, functie Google Lens (identificare obiecte), mod panoramic, video time-lapse si video 1080p cu 30fps.
Camera se descurca surprinzator de bine in conditii de luminozitate buna/medie. Functia HDR accentueaza frumos culorile (nuanta de verde arata foarte bine) iar pozele captate arata interesant si atractiv.
Tehnologia de autofocus se descurca decent iar viteza de captura foto este buna. Vrem sa mentionam ca telefonul trebuie tinut fix pentru ca pozele sa nu devina blurate. In conditii non ideale de luminozitate, camera are un comportament rezonabil.
CAMERA FOTO SECUNDARA
Selfie-urile sunt captate de o camera frontala accesorizata cu senzor de 5-megapixeli, functie de focus fix, diafragma F2.2, auto HDR, display flash si video 1080p 30fps.
Cu lumina de intensitate buna in jur, camera secundara este capabila sa ‘scoata’ niste poze selfie destul de aratoase (cu HDR-ul activat). In lumina redusa, pozele sunt ‘asa si asa’.
INTERFATA CAMERA FOTO
GALERIE FOTO
Nokia 3.2 review romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul ‘glossy’ este integrat un acumulator de capacitate mare, in speta 4000mAh. Bateria dispune de incarcare 5V/2A 10W (asta nu este fast charging).
Vrem sa mentionam ca ‘procedura’ de alimentare cu energie se realizeaza prin intermediul portului MicroUSB 2.0. Precum era de asteptat, bateria este incarcata destul de greoi de la o-100 procente. Dureaza peste 2 ore.
Putem spune ca partea de autonomie este punctul forte al acestui smartphone. Cei 4000mAh sunt capabili sa asigure aproape 11 ore de utilizare continua.
Noi am testat device-ul in felul urmator: aproape 5 ore si 30 minute de YouTube (rulaj continuu), peste 4 ore si 30 minute de video streaming folosind browser-ul Opera (rulaj continuu) si 45 minute de utilizare a diverse aplicatii (benchmark-uri, Google Play, camera foto).
Dupa cele aproape 11 ore de ‘forja’, smartphone-ul a mai ramas cu 4 procente din baterie. Din punctul nostru de vedere, terminalul se descurca bine (spre foarte bine) pe partea de autonomie atunci cand este folosit intens si continuu.
In conditiile unei utilizari light mixata cu moderata, se pot depasi 2 zile fara probleme. Vrem sa va mentionam ca in standby, telefonul consuma putina baterie. 18 ore si 30 minute de standby au ‘mancat’ doar 1 procent din baterie.
Nokia 3.2 review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
Pe partea de conectivitate, terminalul Nokia 3.2 dispune cam de tot ce este necesar si esential in ziua de azi.
# MicroUSB, jack 3.5mm, slot MicroSD dedicat, slot Dual SIM dedicat, 4G LTE Cat 4, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS/AGPS/GLONASS/BeiDou, Radio FM, VoLTE, VoWiFi
# Senzori – lumina ambianta, proximitate, accelerometru, face unlock
Va reamintim ca versiunea cu 2GB RAM/16GB (cea primita de noi la test) nu dispune de scanner amprente.
AMBALAJ SI ACCESORII
Terminalul ‘sade comfortabil’ intr-o cutie destul de solida in care pot fi gasite urmatoarele elemente: cablu USB, incarcator 5V/2A, documentatie si cheita pentru slotul SIM. Din pacate, din dotarea standard lipseste husa.
Nokia 3.2 review romana – CONCLUZIE SI PRET
Noul Nokia 3.2 este un smartphone entry-level bun. Device-ul puncteaza bine (spre foarte bine) pe partea de autonomie. Nivelul de dotari este ok, design-ul e placut iar Android-ul full stock este un plus.
Insa, exista doua aspecte ‘delicate’: stocarea de 16GB este mica iar pretul terminalului este prea mare. Nokia 3.2 este disponibil pe online-ul romanesc pentru suma de aproximativ 640 lei.
Practic, pretul este acelasi cu al smartphone-ului Nokia 5.1 Plus (in jur de 650 lei), care este un device superior din toate punctele de vedere. In acest conext, va invitam sa va delectati cu recenzia pentru Nokia 5.1 Plus.
PRO
- Display decent
- Constructie de calitate si design elegant
- Configuratie suficient de potenta pentru task-uri de zi cu zi
- Acumulator de 4000mAh care asigura o autonomie excelenta
- Buton Power dotat cu LED alb care inlocuieste LED-ul pentru notificari
- Buton Google Assistant
- Camera principala buna
- Sistem de operare Android 9.0 (Android One); rulaj cursiv si o buna optimizare
- Functia Face Unlock este destul de eficienta
- Slot Triplu (Dual SIM + MicroSD)
CONTRA
- Cei 16GB de stocare nu sunt de ajuns
- Fara scanner de amprente
- Spatele este un magnet de amprente si praf
- Pret mare
- Fara husa in dotarea standard
Am avut ocazia sa va aducem Nokia 3.2 review romana gratie partenerului nostru Nokia Romania.