Continuam cu sirul de prezentari si va aducem Nokia 7.1 review si pareri. Am avut placerea sa petrecem destul de mult timp cu terminalul Nokia si vrem sa va impartasim impresiile pe care ni le-a lasat acest device mid-range premium.
Spargem gheata prin a preciza ca telefonul poseda dotari hardware bune si un design de calitate (deja tipic pentru Nokia 🙂 )
DESIGN
Smartphone-ul Nokia 7.1 impresioneaza prin aspectul elegant si asamblarea cu adevarat premium. Toata partea din spate este din sticla ‘vopsita’ in culoare de albastru inchis. Zona din spate se simte placut la atingere si in mod surprinzator nu este ‘super’ alunecoasa.
Precum era de asteptat, sticla retine urmele de amprente si praf, insa nu ‘excesiv’. Daca device-ul este expus in lumina destul de puternica, spatele luceste foarte aspectuos. Sticla poseda curburi subtile inspre margini iar colturile sunt stilat rotunjite.
Partea din spate a dispozitivului adaposteste urmatoarele elemente hardware: sistemul dual-camera si senzorul pentru amprente. Apropo de senzor, el este foarte usor de setat/configurat si deblocheaza smartphone-ul rapid.
Sub scanner-ul de amprente gasim ‘inscriptionat’ logo-ul Nokia iar in partea de jos isi face aparitia logo-ul Android One.
Nokia 7.1 review si pareri
Facem pasul catre zona frontala iar aici descoperim un display-ul ‘marisor’ echipat cu design ‘simplist’, dar modern si foarte elegant. Intreaga partea frontala poseda sticla Gorilla Glass 3, care este curbata fin inspre margini.
In partea de sus se face remarcat notch-ul, in care sunt incorporate camera secundara de 8-megapixeli si difuzorul pentru apeluri. Putem sesiza ca marginile negre laterale sunt slim. Rama neagra de jos adopta profil slim si pe ea gasim logo-ul producatorului.
In ciuda constructiei realizata in mare parte din sticla, nu iti este ‘frica’ sa manevrezi device-ul in mana. Sticla este destul de aderenta. Comfortul bun in mana si siguranta este data de rama metalica, care inconjoara terminalul de jur imprejur.
Nokia 7.1 review si pareri – CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII
Combinatia de sticla si metal arata excelent iar cele doua materiale sunt puse laolalta impecabil (nu exista spatii inestetice).
Afisajul are dimensiune compacta (5.84 inci) iar asta face ca device-ul sa fie usor de ‘butonat’ intr-o singura mana. Sticla Gorilla Glass 3 ofera un feedback placut la atingere si retine destul de tare amprentele (surprinde pe cineva? 🙂 ).
Telefonul incorporeaza o rama metalica solida si ‘vopsita’ in doua nuante (albastru inchis, argintiu in partile de sus si jos). Pe rama metalica din partea dreapta gasim butoanele pentru volum si pornire/oprie. La apasare, ‘tastele’ metalice fac un click care lasa un feedback placut.
Pe marginea metalica stanga gasim slotul Dual Nano SIM Hybrid (SIM+SIM sau SIM + MicroSD).
Pe dunga metalica din partea de jos sunt ‘aliniate’ doua linii de antena de-o parte si de alta. Intre cele doua linii gasim un microfon, portul USB C si difuzorul audio (dotat cu amplificator). Legat de difuzor, la volum scazut, sunetul redat parca este usor infundat.
Insa, odata ce volumul este urcat, senzatia de infundat dispare iar sunetul redat este unul chiar bun. Cu volumul urcat aproape de maxim, sunetul este puternic iar mica boxa nu distorsioneaza.
Pe rama metalica de sus pot fi zarite doua linii de antena. Pe o linie este integrat jack-ul 3.5mm iar pe cealalta microfonul. Un design interesant si bine gandit.
Per total, smartphone-ul exceleaza pe partea de design. Carcasa arata si se simte impecabil in mana iar asamblarea este una solida si bine pusa la punct.
Nokia 7.1 review si pareri – GALERIE FOTO
Nokia 7.1 review si pareri – ECRAN
In partea frontala a device-ului poate fi zarit un display elegant dotat cu notch si design modern (colturi frumos rotunjite, geam curbat spre extremitati, margini negre slim).
Legat de notch, nu o sa intram intr-o ‘dezbatere’ inutila. Unora o sa le placa, altor persoane nu. Noi credem ca notch-ul ofera un aspect interesant. Si cu asta gata 🙂
Acum haideti sa trecem la partea care conteaza cel mai mult: caracteristicile. Afisajul se prezinta foarte bine din acest punct de vedere.
Avem un ecran denumit PureDisplay care dispune de tehnologie IPS LCD, diagonala compacta de 5.84 inci, format 19:9, rezolutie Full HD+ (2280×1080 pixeli), 431 ppi densitate pixeli, raport afisaj/corp de 80 procente si protectie cu sticla Corning Gorilla Glass 3.
Inainte de a va prezenta impresiile noastre despre display, vrem sa mentionam ca Nokia a ‘motorizat’ ecranul device-ului cu tehnologia HDR10.
Nokia 7.1 review si pareri
Combinatia de diagonala compacta de sub 6 inci si panou potent FHD+, rezulta intr-o imagine clara si de calitate. Afisajul scoate niste culori placute privirii, contrastul este unul bun (nuante de negru frumos redate) iar luminozitatea este una decenta intr-un spatiu exterior bine luminat.
Ecranul percepe prompt comenzile iar unghiurile de vizibilitate sunt ok. Panoul IPS LCD se vede cel mai bine atunci cand este orientat inspre privire in pozitia lui ‘nativa’. Am sesizat ca atunci cand ecranul este inclinat intr-o parte, isi pierde un pic din luminozitate, insa nu si din culoare.
Legat de tehnologia HDR10, noi am facut teste in aplicatiile YouTube si HBO Go. Cu HDR-ul activ, imaginea capata un plus de culoare, negrul este o idee mai profund iar ‘partile’ luminoase dintr-un video sau film (lumini dintr-un concert live, soare care iese de dupa o cladire, rasarit, cer luminat etc) devin mai accentuate si mai placute privirii.
Am oprit din setari functia HDR10, iar diferenta este sesizabila imediat. Clar ca tehnologia aduce un plus daca obisnuiesti sa urmaresti frecvent continut HD de pe YouTube sau alte aplicatii.
Nokia 7.1 review si pareri
In ceea ce priveste notch-ul, imaginea este bine redata in jurul si in apropierea lui. Cand este afisata o imagine pe alb, parca exista o usoara tenta de ‘umbra’, mai ales atunci cand telefonul este inclinat un pic. Insa, nu e ceva foarte sesizabil si care sa deranjeze.
Aproape toate aplicatiile testate de noi au fost compatibile cu notch-ul. Aici ne referim la imaginea afisata in jurul decupajului. Spunem ‘aproape’ deoarece cand am rulat programul pentru testare al stocarii interne, display-ul a ramas negru in jurul notch-ului.
Noi credem ca motivul pentru asta este aplicatia in sine (Androbench) care a ‘cunoscut’ ultimul update in Noiembrie 2016. Am ‘probat’ diverse aplicatii populare si actualizate la zi (Facebook, Whatsapp, OLX, eMAG, Youtube, Instagram etc) si toate au afisat imagine in jurul notch-ului.
Noi suntem convinsi ca daca se ruleaza aplicatii care sunt actualizate regulat de developeri, nu o sa fie probleme cu ‘umplerea’ ecranului din jurul decupajului.
Nokia 7.1 review si pareri – DOTARI HARDWARE INTERNE
Terminalul Nokia se afla in posesia unei configuratii mid-range cu destul de multi ‘caluti putere’. Avem chipset-ul octa-core 64 bit Qualcomm Snapdragon 636 1.8GHz, 4GB RAM LPDDR4X, 64GB ROM eMMC 5.1 si procesorul grafic Adreno 509.
Nokia 7.1 review si pareri – PERFORMANTA
Duo-ul chipset Qualcomm Snapdragon 636 + memorie destul de rapida asigura un nivel de performanta bun in diverse scenarii/situatii: navigare prin interfata, browsing pe internet (noi am testat cu Google Chrome), download-ul/instalarea/rulajul de aplicatii, multitasking destul de intensiv, utilizare camera foto, GPS etc.
Unde am sesizat ca telefonul are nevoie de putere in plus este in jocurile pretentioase (gen Asphalt 9) si la download-ul/instalarea aplicatiilor cu dimensiune mare (spre foarte mare, gen jocuri).
In Asphalt 9, numarul de fps-uri este decent, insa apar momente cand imaginea agata. Pe langa asta, grafica nu arata prea grozav. Imaginea redata este de mica rezolutie.
Noi credem ca pentru a tine pasul cu actiunea de pe ecran, in jocuri tari ca cerinte hardware (gen Asphalt 9), chipset-ul grafic automat scade din detalii si rezolutie pentru ca imaginea sa fie redata cu un numar cat mai ok de fps-uri.
In cazul aplicatiilor mari (peste 60 MB), dureaza un pic pana acestea sunt instalate. Nu este deranjant, insa daca inainte ai avut pe mana un device mai potent (motorizat de Snapdragon 660), acest aspect este sesizabil.
Per total, Nokia 7.1 este un smartphone suficient de potent pentru o gama larga de activitati/aplicatii. Noi am fi preferat ca device-ul sa fie dotat cu un chipset ceva mai performant, gen Snapdragon 660, care echipeaza excelentul mid-range Nokia 7 Plus.
Nokia 7.1 review si pareri – TESTE SINTETICE
1. Speedtest
2. CPU-Z
3. AnTuTu
4. Geekbench
5. Androbench
Nokia 7.1 review si pareri – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul Nokia 7.1 ruleaza cea mai noua versiune de Android, in speta 9.0 Pie (Android One). Sistemul de operare ofera exact ceea ce te astepti.
Intalnim o interfata full stock, ecosistem complet cu aplicatii Google (Chrome, Maps, Photos, YouTube, Play Music, News etc), rulaj cursiv, optimizare excelenta si cateva optiuni noi si interesante (in comparatie cu ‘batranul’ Android Oreo).
Nokia 7.1 review si pareri – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Pe spatele device-ului sade un sistem dual-camera inzestrat cu optica Carl-ZEISS. Unitatea foto principala are la bord perechea de senzori 12MP (F1.8) + 5MP (F2.4), focalizare dual-pixel PDAF, flash LED dual, auto-HDR, mod live Bokeh (poze cu background blurat), tehnologie Google Lens (recunoastere obiecte) si mod de infrumusetare.
Continuam cu mod dual (pe ecran apare ceea ce filmeaza camera selfie si cea principala) mod Pro (ajustarea manuala de diverse setari), video 4K 30fps si incheiem cu functia de streaming live pe Youtube sau Facebook.
In timpul petrecut ‘alaturi’ de camera principala, putem spune ca ea se descurca bine (spre foarte bine) mai ales in conditii favorabile de luminozitate.
Pozele capturate sunt bine colorate, destul de detaliate si luminoase. Daca soarele se ascunde dupa nori iar lumina din jur este de intensitate medie, zonele cu negru din poze parca sunt prea accentuate.
Sistemul de focalizare Dual Pixel PDAF este eficient si rapid. Camera nu ‘gandeste’ mult pana cand imaginea este focalizata complet. In ceea ce priveste pozele de tip Bokeh, acestea arata bine, insa parca camera nu adauga suficient de mult efect de blur in background.
Pe anumite site-uri de profil, apare ca telefonul nu stie sa filmeze la rezolutie 4K (limitat la 1080p 30fps). Va confirmam faptul ca telefonul este capabil de video 4K Ultra HD la 30fps 🙂
Filmarile capturate astfel arata bine in conditii bune de luminozitate. Daca se filmeaza intr-un spatiu inchis cu putina lumina, in filmare apar ‘pureci’ (mai bine zis zgomot ).
Nokia 7.1 review si pareri – CAMERA FOTO SECUNDARA
Pozele selfie sunt capturate de o camera secundara echipata cu urmatoarele elemente: senzor 8-megapixeli, tehnologie fixed focus, lentile cu apertura F2.0 si captura video 1080p cu 30fps.
Camera selfie are un comportament apropiat de excelent daca in jurul tau exista multa lumina. Camera este dotata cu functie Bokeh, iar pozele realizate astfel arata chiar bine. Am putea spune ca efectul Bokeh este mai bine aplicat de camera selfie decat de cea principala. Usor surprinzator.
Nokia 7.1 review si pareri – GALERIE FOTO (CAMERA PRINCIPALA)
Nokia 7.1 review si pareri – BATERIE SI AUTONOMIE
In carcasa asamblata din materiale premium, Nokia a decis sa incorporeze un acumulator accesorizat cu 3060mAh si tehnologie fast charging 9V/2A (18W).
Din testele realizate de noi, am remarcat ca incarcarea de la 0 – 20 procente se face rapid (undeva la 10-15 minute). O incarcare full se realizeaza in cam o ora si 10 minute. Daca nu sunt deschise aplicatii in background, incarcarea poate dura mai putin.
Ca si autonomie, smartphone-ul se descurca decent. In conditiile unei utilizari normale (ceva apeluri, conexiune 4G activa pentru notificari, verificare status Facebook, poze si alte scenarii similare), la finalul zilei, bateria ramane cam cu 10-20 procente (bateria a fost incarcata full).
Daca se foloseste conexiunea GPS sau vorbesti mult, te poti baza pe telefon ca duce o zi de lucru (8-10 ore). Acumulatorul clar nu exceleaza, insa nici nu poate fi considerat slab. Este undeva la mijloc 🙂
Nokia 7.1 review si pareri – CONECTIVITATE SI SENZORI
Pe sectorul dedicat conectivitatii, putem spune ca device-ul este echipat cu tot ce este necesar intr-un smartphone mid-range generatie 2018/2019.
Prima data va enumeram dotarile cu valente premium. Avem port USB tip C, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, WiFi Hotspot, Bluetooth 5.0, NFC , scanner de amprente (plasat pe spatele din sticla) si 4G LTE Cat 6 300/50Mbps.
In zona cu elemente de conectica clasice/esentiale gasim jack-ul audio 3.5mm, slotul Dual SIM, slot MicroSD (compatibil cu max 400GB) si GPS/AGPS/GLONASS.
Ca si senzori, smartphone-ul dispune de lumina ambianta, proximitate, accelerometru, busola, giroscop si pedometru.
Nokia 7.1 review si pareri – AMBALAJ SI ACCESORII
In cutia device-ului (care este destul de solida si mare) pot fi gasite urmatoarele accesorii: casti audio, incarcator, cablu USB C, cheita metalica pentru slotul Dual SIM si manuale.
Ne pare rau sa vedem ca producatorul nu a inclus in dotarea standard o husa (era deajuns una ieftina tip TPU transparenta si din silicon).
Nokia 7.1 review si pareri – CONCLUZIE SI PRET
Smartphone-ul Nokia 7.1 este un model mid-range care stie sa se faca placut. Device-ul este bine echipat, are un display excelent iar asamblarea este una de inalt nivel.
Telefonul intampina probleme pe partea de performanta. Chipset-ul Snapdragon 636 nu este suficient de performant in anumite siuatii.
Legat de pret, cand device-ul si-a facut aparitia pe piata din Romania, terminalul costa peste 1700 lei. Acest pret era exagerat. In acest moment, telefonul poate fi gasit online pentru suma cuprinsa intre 1200-1300 lei.
Pretul este rezonabil, insa problema e ca terminalul Nokia 7 Plus este cu aproximativ 50 lei mai scump. In acest context, putem spune ca Nokia 7.1 trebuie sa se mai ieftineasca avand in vedere problemele pe care le intampina pe partea de performanta.
Nokia 7.1 review si pareri
PRO
- Design premium si constructie solida
- Display excelent dotat cu HDR10
- Camere foto bune; cea principala poate filma la rezolutie 4K
- Difuzor audio de calitate
- Sistem de operare Android 9.0 stock excelent optimizat
- Senzor de amprente rapid
- Conectivitate bine pusa la punct
- Baterie cu fast charging; autonomie decenta
CONTRA
- Chipset-ul Snapdragon 636 intampina probleme de performanta in anumite situatii (gaming si instalarea de aplicatii mari)
- Fara husa in dotarea standard
- Pret usor ridicat (Nokia 7 Plus este doar cu putin mai scump)
Am avut ocazia sa va aducem Nokia 7.1 review si pareri gratie partenerului nostru Nokia Romania.