Azi avem deosebita placere sa va aducem Nokia 8 Sirocco review. Terminalul este foarte puternic, are design si dotari de top iar pretul de cumparare este pe masura (peste 3000 lei). Va reamintim ca recent am avut ocazia sa testam excelentul model mid-range Nokia 7 Plus.

Nokia 8 Sirocco review – DESIGN

Smartphone-ul te impresioneaza cu design-ul foarte elegant, materialele premium (sticla si metal) si dimensiunile sale reduse (chiar daca asta nu se prea observa in poze). Spatele device-ului este imbracat complet cu sticla Corning Gorilla Glass 5, care este curbata pronuntat inspre extremitatile laterale.

Sticla de culoare neagra dispune de finisaje glossy care arata extrem de bine atunci cand sunt expuse in bataia soarelui. Sticla retine amprentele si urmele de praf, insa asta nu este ceva care sa ne surprinda. Pe margini isi face aparitia o rama metalica slim.

Pe spatele din sticla gasim sistemul dual-camera cu lentile Carl ZEISS. In stanga camerei avem un microfon iar in dreapta camerei apare flash-ul LED dual. Sub camera principala este prezent senzorul pentru amprente.

Senzorul este simplu de configurat, identifica fara intarziere amprenta si deblocheaza device-ul aproape instant. Sub senzor mai jos este ‘desenat’ logo-ul Nokia iar sigla Android One indica faptul ca terminalul functioneaza cu sistem de operare complet stock.

Device-ul poseda rama metalica care iese usor in afara corpului din sticla. Rama este ‘vopsita’ in doua nuante: argintiu sus/jos si negru pe lateral.

Din acest unghi observam modul elegant in care este imbinata sticla curbata cu rama metalica slim. In ceea ce priveste camera duala, ea iese destul de pronuntat in afara sticlei Gorilla Glass.

Pe partea de design, lucrurile devin foarte interesante in zona frontala. Nokia 8 Sirocco dispune de un afisaj curbat ‘puternic’ in ambele parti laterale. Curburile sunt stilate iar imbinarea sticlei cu rama metalica este perfecta.

Toata partea frontala este invelita cu geam 3D Corning Gorilla Glass 5. Noi suntem de parere ca zona frontala are un look impecabil. Design-ul este simplu, ‘curat’ si foarte elegant. Legat de rama metalica, ea este slim pe laterale si ceva mai groasa in partile de sus si jos.

Daca privim cu atentie, pe rama metalica de sub ecran gasim in partea stanga o linie de antena. Legat de partea frontala, sus apar senzorul de lumina, difuzorul pentru convorbiri si camera secundara de 5-megapixeli. Remarcam faptul ca marginile negre de sus si jos sunt inguste.

Nokia 8 Sirocco review – CONSTRUCTIE

In ceea ce priveste calitatea constructiei, smartphone-ul este asamblat ireprosabil si are la bord materiale de top. De obicei, device-urile realizate din sticla si metal sunt usoare ca si greutate. Terminalul Nokia este surprinzator de greu (intr-un mod pozitiv).

Asta este un semn clar ca telefonul dispune de rama metalica solida si constructie durabila. Este important sa va mentionam ca Nokia 8 Sirocco dispune de protectie IP67 pentru durabilitate la apa si praf. Noi consideram ca asta este un mare plus.

Practic, terminalului nu ii este ‘frica’ atunci cand este expus la ploaie, caderi in vana cu apa, piscina, zone prafoase etc. Deoarece sticla Gorilla Glass atrage praful si amprentele, datorita protectiei IP67, telefonul poate fi curatat foarte rapid cu o carpa imbibata in apa.

Sticla arata foarte bine, insa pe langa faptul ca retine amprente/praf, ea este si alunecoasa. Asa ca, trebuie avut mare grija cand manevrezi telefonul. In dotarea standard, Nokia ofera o husa, insa, calitatea ei lasa de dorit. Cel mai indicat este sa cumparati o husa premium.

Partea din fata contine un ecran de 5.5 inci care te impresioneaza cu aspectul sau de fiecare data cand iei device-ul in mana. Display-ul este unul 16:9 iar de obicei ecranele de acest gen sunt dotate cu rame negre destul de groase. Smartphone-ul Nokia nu are asa ceva.

Nokia 8 Sirocco review – ALTE DETALII de DESIGN

Pe marginea metalica din partea stanga, sade slotul in care se poate introduce card Single SIM (Nano). Pacat ca device-ul nu dispune de slot Dual SIM. Din acest unghi observam cele doua nuante de culoare ale ramei metalice.

Pe dunga metalica din partea dreapta a flagship-ului gasim urmatoarele elemente: in partea de sus linie de antena, buton pentru reglarea volumului, tasta pornire/oprire si in partea de jos alta linie de antena.

Legat de cele doua butoane, ele se simt excelent la apasare. Cand tasta de volum este apasata, ai impresia ca apesi buton de click. Asta ofera o senzatie satisfacatoare.

In partea de jos a device-ului, pe dunga metalica cu finisaje glossy, gasim difuzorul audio, portul USB tip C 3.1 si o linie de antena. Legat de difuzor, el are volum puternic iar sunetul emis are calitate buna. Daca ai un auz ceva mai fin, vei fi un pic deranjat de inaltele parca prea accentuate.

Vrem sa mentionam ca de pe terminal lipseste jack-ul audio 3.5mm (sunet in casti prin USB C). In dotarea standard este inclus adaptorul USB C – jack 3.5mm. Castile din dotare au conector USB C. Castile scot un sunet de calitate.

Pe marginea metalica de sus sunt incorporate o linie de antena si microfon. Noua ne place mult design-ul si constructia smartphone-ului Nokia 8 Sirocco. Carcasa este cu adevarat premium iar device-ul lasa cand este tinut in mana un feeling placut de greutate.

Nokia 8 Sirocco review – GALERIE FOTO

Nokia 8 Sirocco review – DISPLAY

Nokia 8 Sirocco poseda un display dotat cu margini curbate pronuntat. Specificatiile afisajului sunt puternice: panou pOLED, diagonala de 5.5 inci, geam 3D Corning Gorilla Glass 5, rezolutie Quad HD (2560×1440 pixeli), format clasic de 16:9, ratie ecran-corp neobisnuit de mare pentru panou 16:9 (81.1%), densitate pixeli de 538ppi si tehnologie Always-On.

Cu display-ul pOLED pornit, se face remarcata imaginea de calitate excelenta. Ecranul este ‘prelungit’ pana la curburi iar cand device-ul este folosit, ecranul curbat arata special atunci cand urmaresti clipuri pe YouTube, poze etc.

Afisajul este cu adevarat high-end atunci cand vine vorba de urmatoarele aspecte: culoare, contrast, sensibilitate (la atingeri) si claritate. Avand in vedere ca display-ul poseda tehnologie pOLED, ne asteptam ca luminozitatea sa fie una ridicata. Insa in mod surprinzator, ea nu este.

In spatii inchise, nu este nici un fel de problema cu luminozitatea. Odata ce iesi afara, cu luminozitatea setata la maxim, ecranul este lizibil, insa parca nu suficient. Daca soarele bate direct pe ecran, apar probleme in a distinge ceea ce este afisat pe ecran. Pentru noi asta este surprinzator din partea unui panou high-end.

In rest, toate bune si frumoase. Este o reala placere sa butonezi acest ecran. Ecranul curbat arata foarte interesant iar imaginea se vede impecabil indiferent de activitate.

Nokia 8 Sirocco review – DOTARI HARDWARE INTERNE

Terminalul are la bord componente hardware foarte performante. Smartphone-ul este motorizat de procesorul octa-core 64-bit Qualcomm Snapdragon 835 2.46GHz. Procesorul se afla in compania selecta a combinatiei de 6GB RAM LPDDR4X + 128GB ROM tip UFS 2.1.

Vrem sa mentionam ca lipseste slotul MicroSD. Datorita celor 128GB, asta nu este o mare problema. Cu partea de procesare grafica se ocupa placa video Adreno 540.

Nokia 8 Sirocco review – PERFORMANTA

Combinatia de chipset Snapdragon 835+6GB RAM DDR4+stocare UFS 2.1 livreaza un nivel de performanta impresionant.

Telefonul ‘zboara’ atunci cand vine vorba de download si instalare aplicatii, multitasking, web-browsing, gaming, utilizare de zi cu zi, YouTube la rezolutie 1440p (2560×1440 pixeli) cu 60fps, sesiune de poze, navigare prin interfata si orice altceva la care te poti gandi.

Datorita constructiei din sticla, in bechmark-uri si gaming, spatele smartphone-ului (partea de sus) se incalzeste destul de tare. Nu este deranjant, insa in palma se simte caldura emisa de chipset.

Aspectul care pe noi ne-a impresionat foarte mult este viteza cu care telefonul instaleaza aplicatii. Practic, asta se face aproape instant. Exista intarziere de cateva secunde cand se instaleaza aplicatii mari gen jocuri. Insa, per total este remarcabil cat de rapid e telefonul. Asta este confirmat si de testele sintetice care au fost rulate pe device.

Nokia 8 Sirocco review – TESTE SINTETICE

# AnTuTu

# Geekbench

# 3DMark

# GFX Bench

# Androbench

-Aplicatie care testeaza viteza memoriei (stocare si ram). Se vede si se simte faptul ca bolidul dispune de stocare UFS 2.1. La citire, benchmark-ul a inregistrat un impresionant 704.25 MB pe secunda.

# Speedtest

# CPU-Z

# DevCheck

Nokia 8 Sirocco review – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Smartphone-ul imbina dotarile hardware foarte performante cu sistem de operare Android in versiune pura. Este vorba despre Android 8.1 Oreo, care apartine de programul Google Android One. Asta inseamna cele mai noi update-uri Google pentru aproximativ 2 ani de zile.

Deoarece avem de-a face cu Android full stock, multe lucruri nu sunt de spus despre sistemul de operare. Insa, exista cateva mici aspecte interesante. Telefonul dispune de functie double tap (activarea ecranului prin dubla atingere) si functie vizualizare Glance.

Functia Glance este de fapt tehnologia Always On care mentine display-ul activ pentru a avea acces la diverse informatii utile – ceas, data, nivelul de incarcare si notificari. Functia poate fi setata pentru a fi pornita permanent sau pentru o durata prestabilita (10 secunde, 15 secunde, 20 secunde, 25 secunde sau 30 secunde).

Mai avem si cateva functii de Gesturi: intoarcere telefon pentru respingere apel, activare mod silentios cand se receptioneaza apel (la ridicarea device-ului), pornirea rapida a camerei prin apasarea de 2 ori a butonului de pornire si afisarea meniului cu notificari prin glisarea in jos pe scanner-ul de amprente (cand ecranul este pornit).

Dintre functii, noua ne place mult Glance si double tap. In ceea ce priveste optimizarea, sistemul Android se misca impecabil (interfata este super cursiva).

Nokia 8 Sirocco review – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Smartphone-ul Nokia 8 Sirocco dispune de o camera principala de tip dual. Sistemul dual-camera 12MP (apertura F1.7)+13MP (apertura F2.6) include urmatoarele dotari: optica Carl ZEISS, focalizare rapida dual-pixel PDAF, zoom optic 2x, blit LED dual-tone, unghi de vizualizare 78.2 grade (senzorul 12MP), unghi de vizualizare 47.3 grade (senzorul 13MP), mod Pro (ajustarea manuala de diverse setari de imagine), auto-HDR, live Bokeh si video 4K 30fps.

Trebuie sa recunoastem ca inainte de testare aveam asteptari mari in ceea ce priveste comportamentul sistemului dual-camera. Per total, unitatea foto principala performeaza bine spre foarte bine, insa uneori calitatea pozelor nu impresioneaza. In conditii bune de lumina, imaginile sunt luminoase, bine colorate si foarte detaliate.

Pozele au o usoara tenta de ‘spalacit’ cand conditiile de lumina din jur nu sunt ideale. Asta nu apare in cazul sistemului dual-camera de pe smartphone-ul Nokia 7 Plus. Fotografiile usor spalacite ne face sa credem ca sistemul dual-camera care motorizeaza flagship-ul Nokia 8 Sirocco mai are nevoie de ceva optimizare software. Hardware-ul este clar de top, insa pe alocuri, rezultatele nu sunt conform asteptarilor.

Sistemul dual-pixel PDAF focalizeaza imaginea aproape instant iar pozele blurate isi fac rar aparitia. In ceea ce priveste filmarile, smartphone-ul este capabil de 4K 30fps, ceea ce este perfect in regula.

Era excelent daca telefonul putea 4K 60fps. Insa, am studiat atent specificatiile chipset-ului Snapdragon 835 iar el este capabil doar de playback 4K 60fps. Captura video in 4K este limitata la 30fps.

# INTERFATA SOFTWARE

Nokia 8 Sirocco review – CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru fotografii selfie, smartphone-ul etaleaza o camera secundara dotata cu senzor de 5-megapixeli, apertura F2.0, flash display (blit cu ajutorul ecranului), auto-HDR si video 1080p 30fps.

Noi am fi preferat o camera selfie cu ceva mai multi megapixeli, insa senzorul de 5MP isi face bine treaba. Pozele selfie sunt aspectuoase si pot fi share-uite fara probleme pe Facebook sau Twitter.

Nokia 8 Sirocco review – GALERIE FOTO (POZE FACUTE DE CAMERA PRINCIPALA)

Nokia 8 Sirocco review – BATERIE SI AUTONOMIE

Smartphone-ul adaposteste in corpul din sticla si metal un acumulator dotat cu 3260mAh. Bateria dispune de tehnologie fast charging Quick Charge 4.0 (prin USB C) si tehnologie wireless charging. In ceea ce priveste functia de incarcare rapida prin cablu, incarcarea de la 0 pana la 50% se face in cam 30-35 minute. Nu e rau deloc.

Device-ul se incarca foarte repede in intervale scurte gen 10% – 20% sau 5% – 15%. Legat de incarcarea fara fir, nu am putut testa aceasta functie deoarece in dotarea standard nu este inclus pad-ul pentru alimentare wireless.

Pe partea de autonomie, acumulatorul se descurca bine. Cu smartphone-ul incarcat la 96%, dupa 12 ore de utilizare moderata + intensa (youtube, benchmark-uri, camera foto,WiFi), din baterie au mai ramas 25 de procente.

Telefonul duce fara probleme o zi completa la servici. Daca telefonul este utilizat doar moderat, se pot atinge 2 zile. Avand in vedere dotarile hardware de top, noi consideram ca smartphone-ul se comporta onorabil pe partea de autonomie.

Nokia 8 Sirocco review – CONECTIVITATE SI SENZORI

Terminalul este echipat cu functii moderne de conectivitate. Avem port USB tip C, scanner de amprente, Bluetooth 5.0, 4G LTE Cat 12 600/150Mbps, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (MIMO), NFC, GPS/AGPS/GLONASS/BDS si slot Single SIM.

Va reamintim ca de pe dispozitiv lipsesc slotul Dual SIM, slotul MicroSD si jack-ul audio 3.5mm.

Pe device sunt prezenti diversi senzori: barometru, hall, giroscop, compas, accelerometru, lumina ambianta si proximitate.

Nokia 8 Sirocco review – AMBALAJ SI ACCESORII

Versiunea Sirocco de Nokia 8 vine ambalat intr-o cutie de dimensiune generoasa. La interior gasim urmatoarele accesorii: incarcator fast charger, cablu USB C 3.1, casti audio, adaptor USB C – jack 3.5mm, cheita pentru slotul SIM, husa si manuale.

Legat de husa, ea este de calitate slaba. Avand in vedere ca telefonul este unul high-end, ne asteptam ca Nokia sa includa o husa premium. Pacat.

Nokia 8 Sirocco review – CONCLUZIE SI PRET

Timpul petrecut cu flagship-ul Nokia 8 Sirocco a fost unul foarte placut. Smartphone-ul este foarte puternic, are constructie solida si design impecabil iar dotarile sunt la cel mai inalt nivel.

Datorita catorva mici aspecte mai putin reusite, telefonul nu este perfect. Cu toate acestea, daca doresti un device aparte cu design spectaculos si hardware potent, nu vei fi dezamagit de ceea ce ofera terminalul Nokia. Legat de pret, telefonul este vandut online pentru suma cuprinsa intre 3100-3300 lei.

Va reamintim ca recent am avut ocazia sa testam excelentul terminal mid-range Nokia 6.1 2018.

Nokia 8 Sirocco review:

PRO

  • Constructie solida (sticla+metal) si design impecabil
  • Display pOLED excelent; design curbat si protectie Gorilla Glass 5
  • Configuratie foarte puternica: SD835, 6GB RAM, 128GB ROM UFS 2.1
  • Sistem de operare Android 8.1 Oreo full stock (Android One); optimizare exemplara
  • Scanner de amprente rapid
  • Camere performante
  • Protectie IP67
  • Dotari moderne: USB C, NFC, Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 ac (MIMO)
  • Difuzor audio bun
  • Acumulator cu fast charging si wireless charging (pad-ul pentru incarcare fara fir trebuie cumparat separat)
  • Autonomie buna
  • Adaptor USB C – jack 3.5mm in dotarea standard
  • Casti USB C de calitate

CONTRA

  • Husa din plastic de slaba calitate
  • Fara slot MicroSD, slot Dual SIM, jack 3.5mm
  • Sistemul dual-camera scoate poze usor spalacite in conditii non-ideale de lumina
  • Afara in bataia soarelui, ecranul nu este suficient de luminos
  • Pret piperat

Am avut ocazia sa va aducem Nokia 8 Sirocco review gratie noului nostru partener Nokia Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).