Iata Nokia 9 PureView review romana si parerile noastre. Azi avem placerea sa va aducem la review cel mai puternic smartphone Nokia.

Acest ‘titlu’ a fost detinut pentru o perioada destul de indelungata de catre terminalul Nokia 8 Sirocco, al carui review complet il puteti citi aici. Iata ca acestui device ii este ‘furata coroana’ de cel mai rapid device (marca Nokia) de catre Nokia 9 PureView.

Terminalul este ‘impodobit’ cu design superb, configuratie potenta, multe dotari ‘cool’ si o camera principala compusa din 5 senzori foto. Suna interesant? Noi credem ca da 🙂

Asa ca, va invitam sa descoperiti impreuna cu noi aspecte de design si tehnice in detaliu, puncte forte, puncte slabe si bineinteles sincerele noastre pareri.

Nokia 9 PureView review romana

Nokia 9 PureView review romana – DESIGN

Nokia 9 PureView review romana

La primul contact cu terminalul, noi am ramas placut impresionati de aspectul foarte elegant si de constructia cu adevarat premium (putea sa fie altcumva 🙂 ). De pe spatele device-ului este ‘imposibil’ sa treaca neobservata ‘ciudatenia’ de camera principala, care dispune de 5 senzori 🙂

Partea din spate este ‘invelita’ cu sticla, curbata destul de pronuntat inspre margini. Sticla poseda finisaje glossy elegante, care reflecta ‘imprejurimile’.

Va ‘atentionam’ ca sticla este alunecoasa si trebuie avut foarte multa grija unde si cum asezi device-ul. Este ‘obligatorie’ achizitionarea unei huse. Din pacate, husa nu este inclusa in dotarea standard.

Nokia 9 PureView review romana

Pe marginile smartphone-ului avem o rama metalica vopsita in albastru (in ton cu spatele din sticla). Rama metalica este argintie la extremitati. Sub camera principala (daca i se poate spune asa 🙂 ) avem inscriptionat logo-ul producatorului iar in partea de jos sade ‘linistit’ logo-ul Android One.

Nokia 9 PureView review romana

Partea frontala ‘contine’ un display 18:9 dotat cu diagonala de 6 inci si look simplist/elegant. Sticla Gorilla Glass care acopera afisajul nu dispune de curburi inspre zonele laterale. In partea de sus gasim logo-ul Nokia, camera selfie de 20-megapixeli, difuzorul pentru apeluri si doi senzori (banuim ca lumina si face unlock).

Nokia 9 PureView review romana

Nokia 9 PureView review romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Nokia 9 PureView review romana

In ciuda diagonalei de 6 inci, telefonul poseda o dimensiune surprinzator de compacta. Formatul 18:9 face ca afisajul sa fie unul destul de inalt. Remarcam ca pe margini sticla dispune de ‘insertii’ de culoare albastra (in ton cu rama si spatele).

Nokia 9 PureView review romana

Revenim la partea din spate si ne ‘minunam’ din nou de felul cool in care arata camera principala. Parca seamana cu un extraterestru 🙂 Lasam gluma deoparte si mentionam ca noua ne place combinatia de high-tech + design minimalist pe care o etaleaza zona din spate.

Nokia 9 PureView review romana

Ca sa fim sinceri, am fi dorit ca ramele albastre de sus si jos sa fie un pic mai inguste (asta nu inseamna ca le consideram a fi prea late).

Nokia 9 PureView review romana

Pe marginea metalica din partea de sus pot fi zarite slotul Single SIM iar inspre colt avem linie neagra de antena si microfon (incorporat pe linia de antena). Vrem sa mentionam ca smartphone-ul nu dispune de slot MicroSD. Pentru unele persoane asta poate fi un minus.

Pe marginea metalica de jos gasim o linie neagra de antena, un difuzor audio, port USB C 3.1, un alt microfon si o alta linie neagra de antena. Apropo de difuzor, el suna destul de bine, insa sunetul redat parca este prea ‘infundat’.

Vrem sa mentionam ca la volum maxim, difuzorul distorsioneaza puternic. Un alt aspect care nu poate fi trecut cu vederea este absenta jack-ului audio 3.5mm. Acest aspect este fara indoiala un minus. Vestea buna este ca in dotarea standard e inclus un adaptor USB C – jack 3.5mm.

Nokia 9 PureView review romana

Marginea stanga a device-ului este aproape ‘curata’. Spunem ‘aproape’ deoarece in partea de sus poate fi zarita o linie de antena ‘vopsita’ in negru.

Nokia 9 PureView review romana

Pe marginea metalica glossy din dreapta sunt insirate butoanele pentru volum si pornire/oprire. Vrem sa mentionam ca butoanele ofera un ‘feeling de premium’ la apasare.

Per total, noi suntem de parere ca Nokia 9 poseda un look elegant, finisaje bine lucrate si o constructie solida. Aaaa.. si sa nu uitam, dispozitivul are protectie IP67 pentru durabilitate la apa si praf. Asta este un plus.

Nokia 9 PureView review romana – GALERIE FOTO

Nokia 9 PureView review romana – DISPLAY

Nokia 9 PureView review romana

Partea frontala a device-ului este ‘dominata’ de un display fara notch (perfect 🙂 ) dotat cu protectie Gorilla Glass 5, design minimalist superb si caracteristici puternice.

Avem panou cu tehnologie pOLED, diagonala de 5.99 inci, rezolutie QHD+ (2880×1440 pixeli), 537PPI, tehnologie Always-On, functie HDR10 si raport ecran/corp de aproximativ 80 procente. In premiera pentru un terminal Nokia, avem scanner de amprente incorporat in ecran 🙂

Nu exageram deloc cand spunem ca ecranul este punctul forte al acestui terminal Nokia. Imaginea redata este de o calitate excelenta: culori foarte vii, luminozitate ridicata si contrast autentic (negru foarte inchis) .

Intr-o zi insorita, ecranul telefonului este suficient de lizibil (cu bara de lumina urcata la maxim). Vizionarea de clipuri pe YouTube in rezolutie 1440p pe acest ecran OLED este o reala placere. De altfel, orice activitate este foarte placuta pe display-ul acestui device.

Apreciem faptul ca Nokia nu s-a complicat sa echipeze partea frontala cu mult ‘hulitul’ notch. Astfel, afisajul poseda un aspect curat si ‘firesc’. In ceea ce priveste design-ul, parca marginile de sus si jos puteau fi o idee mai inguste.

Nokia 9 PureView review romana

Legat de tehnologia Always-On, ea trebuie activata din meniul cu setari. Ea afiseaza nivelul de incarcare al bateriei (in partea de jos), locul unde trebuie apasata amprenta, data/ora si notificari.

In ceea ce priveste scanner-ul pentru amprente, el este ‘asa si asa’. In primul rand, entuziasmul initial provocat de includerea amprentei in ecran este potolit de catre procedura de configurare a amprentei. Dureaza cam mult pana cand scanner-ul ‘citeste’ toate trasaturile amprentei tale.

Apoi, deblocarea in sine nu este ce ar trebui sa fie. Daca esti acasa ‘stationat’ intr-un fotoliu, de cele mai multe ori, amprenta este recunoscuta rapid. Insa, daca esti afara si te afli in miscare, deblocarea decurge greoi (amprenta nu este recunoscuta sau dureaza mult pana cand este identificata). Daca mai ai si degetul transpirat, cu greu poti debloca device-ul cu amprenta.

Gustul usor amar lasat de scanner-ul pentru amprente este ‘indulcit’ de catre tehnologia pentru deblocare faciala. Ea functioneaza eficient in conditii de luminozitate buna, medie si destul de bine in lumina scazuta.

Nokia 9 PureView review romana

Nokia 9 PureView review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Terminalul este unul high-end iar asta este ‘oglindit’ de puternicele dotari hardware: chipset Qualcomm Snapdragon 845, 6GB de RAM LPDDR4X, 128GB ROM UFS 2.1 si procesor grafic Adreno 630.

Nokia 9 PureView review romana – PERFORMANTA

Comportamentul device-ului in fel si fel de ‘situatii’ (benchmark-uri, multitasking, instalare aplicatii, gaming, youtube, navigare pe net etc) este unul impecabil. Pe partea de gaming, telefonul ruleaza cursiv cele mai pretentioase jocuri de pe Google Play precum Asphalt 9.

Vrem sa precizam ca telefonul se incalzeste (spatele si marginile device-ului) atunci cand este ‘forjat’ cu gaming sau benchmark-uri. Spatele se incalzeste si la incarcare. In ambele situatii, nivelul de caldura este unul acceptabil.

TESTE SINTETICE

ANTUTU

ANDROBENCH

GEEKBENCH

GFX BENCH

3D MARK

SPEEDTEST

CPU-Z

AIDA64

Nokia 9 PureView review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Daca esti fan Android stock, atunci te afli in locul potrivit. Smartphone-ul vine cu sistemul de operare Android 9.0 Pie (versiune Android One), care ruleaza cursiv, este bine optimizat si dispune de o interfata minimalista si intuitiv de utilizat.

Nokia 9 PureView review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Aspectul cel mai ‘arzator’ al smartphone-ului Nokia 9 PureView este fara indoiala camera principala. Ea dispune in premiera pe un telefon mobil de 5 senzori foto, fiecare fiind dotat cu 12-megapixeli. Din cei 5 senzori, 2 sunt de tip RGB (color) iar ceilalti 3 de tip monochrome (alb negru).

Alaturi de cei 5 senzori se afla un senzor de tip 3D ToF (time of flight) care se ocupa cu efectele bokeh si de adancime din fotografii.

Senzorii foto lucreaza simultan iar imaginea captata are rezolutia efectiva de 12-megapixeli.

Pe partea de dotari/functii, camera este generos accesorizata. Ea poseda optica Carl Zeiss, apertura F1.82, flash LED dual, HDR, tehnologie Google Lens (identificare de obiecte), mod panoramic, mod bokeh (blur in background), mod monchrome (poze alb negru), mod square (poze in forma de patrat), mod profesional (ajustarea manuala a diverse setari de imagine), functie de infrumusetare (accentueaza culorile si contrastul), efect de adancime, video 4K HDR 30fps, video slow-motion, video time lapse etc.

Nokia 9 PureView review romana

In conditii de lumina buna, medie si scazuta, camera este capabila sa scoata constant niste imagini de o calitate excelenta. Focalizarea este rapida iar captura foto se face repede.

Insa, exista doua aspecte destul de enervante: interfata software a camerei se misca greoi iar dupa ce se realizeaza captura foto, imaginea este procesata iar asta dureaza cateva secunde bune (pana la 8 secunde).

Practic, poti sa ‘admiri’ poza capturata abia dupa ce ‘procesarea’ este finalizata. Din punctul nostru de vedere, este usor frustrant ca dupa fiecare poza capturata sa astepti secunde bune pana sa poti vizualiza imaginea. Datorita acestui aspect, cel mai eficient mod de pozare este captura la ‘gramada’.

Daca esti in dispozitie de ‘pozare’, faci vreo 15-20 poze odata iar apoi lasi telefonul sa isi faca treaba cu procesarea. Ce iese bun in urma procedurii de procesare (speram ca va place expresia 🙂 ) sunt pozele de o calitate foarte buna (uneori spre impresionanta).

Nokia 9 PureView review romana

Va mentionam ca atunci cand telefonul proceseaza mai multe imagini, bateria este golita repede. Haideti sa lasam de-o parte aspectele ‘suparatoare’ si sa ne focusam exclusiv pe partile bune ale camerei.

Putem spune ca pozele tip bokeh (blur in background) captate de device sunt pe alocuri de o calitate impresionanta. Datorita senzorului 3D ToF, efectul de blur adaugat este unul care arata foarte natural (ai impresia ca asa trebuie sa arate poza).

Pozele realizate in modul standard arata foarte bine si ele. HDR-ul nu accentueaza fara rost culorile iar ceea ce rezulta este pe placul privirii. Daca se activeaza efectul de adancime, pozele captata un plus de ‘savoare’.

Nokia 9 PureView review romana

Daca ti se pare ca imaginea nu este colorata suficient de intens (putin probabil), se poate ‘bifa’ din meniul camerei efectul de infrumusetare. Prin intermediul unei bare software, poti ajusta cat de intense sa fie culorile si contrastul. Cu bara urcata la maxim, obtii o imagine parca prea colorata 🙂

Noua ni s-a parut foarte cool modul monochrome care capteaza poze in alb-negru. Daca te afli intr-un decor potrivit, poti capta niste imagini cu un look foarte artistic.

Un alt punct forte al camerei sunt pozele captate in modul panoramic. Daca telefonul este tinut in mana cat de cat stabil, se pot capta niste panorame cu look foarte interesant.

Din pacate, smartphone-ul nu dispune de mod pentru pozare pe timp de noapte. Cu toate acestea, putem spune ca pozele realizate in conditii de lumina scazuta (spre foarte scazuta) arata decent de cele mai multe ori.

Nokia 9 PureView review romana

Noi speram ca Nokia va introduce prin intermediul unui update acest mod de pozare. Va reamintim ca noi am avut prilejul sa testam terminalul Motorola One Vision, care dispune de camera duala (senzor 48MP) dotata cu mod de fotografiere pe timp de noapte.

Legat de filmare, terminalul Nokia este in stare de video 4K 30fps. Aspectul interesant este ca se poate filma in 4K 30fps cu efect HDR. In comparatie cu o filmare 4K standard, cea cu HDR are culori mai vii si un contrast ceva mai pronuntat. Per total, filmarile in HDR arata bine (spre foarte bine).

In randurile de mai jos gasiti poze captate cu diversele moduri de pozare pe care terminalul le pune la dispozitie. Vizionare placuta 🙂

Nokia 9 PureView review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru poze selfie, smartphone-ul pune la indemana o camera puternica dotata cu senzor de 20-megapixeli, care este capabila sa filmeze in 4K 30fps cu HDR. Ca si functii/dotari, camera dispune de display flash, HDR, mod Bokeh, mod profesional, video time lapse, functie de infrumusetare etc.

Putem spune ca unitatea foto frontala este in stare sa capteze niste selfie-uri de calitate foarte buna. Va precizam ca in cazul camerei secundare, pozele pot fi captate si vizualizate instant (software-ul nu proceseaza nimic).

INTERFATA CAMERA FOTO

Nokia 9 PureView review romana – GALERIE FOTO

POZE REALIZATE IN MODUL STANDARD

POZE REALIZATE IN CONDITII DE LUMINA SCAZUTA

POZE REALIZATE CU EFECT BOKEH (blur in background)

POZE REALIZATE CU EFECT DE ADANCIME

POZE REALIZATE CU FUNCTIE DE INFRUMUSETARE

POZE REALIZATE CU EFECT MONOCHROME (alb-negru)

POZE TIP PANORAMA

POZE TIP SQUARE (patrat)

BATERIE SI AUTONOMIE

In corpul slim realizat in mare parte din sticla este incorporata o baterie de 3320mAh dotata cu fast charging 18W si tehnologie wireless charging. Noi am testat fast charging-ul device-ului si am obtinut urmatoarele rezultate:

– incarcare 0% – 20% = in 11 minute

– incarcare 20% – 50% – in 21 minute

– incarcare 50% – 100% – in 1 ora si 34 minute

Incarcarea pana la 50 de procente decurge suficient de repede. Insa, nu putem intelege de ce dureaza asa mult de la 50 procente pana la 100 procente. Practic, o incarcare full dureaza peste 2 ore, ceea ce este mult in cazul unui device de tip flagship.

Nokia 9 PureView review romana

Nokia 9 PureView review romana

In ciuda bateriei de capacitate relativ mica, terminalul se descurca surprinzator de bine pe partea de autonomie. Dupa 6 ore si 35 minute de utilizare continua ( 3 ore si 45 minute de YouTube; 1 ora si 10 de video streaming prin browser-ul Opera, camera foto, instalare aplicatii de pe google play), din baterie au mai ramas 9 procente.

Va mentionam in ‘sectorul’ de camera foto ca atunci cand se proceseaza mai mule poze, bateria este golita rapid. Dupa o sesiune de pozare care a durat 4 ore si 30 minute, bateria a mai ramas cu 13 procente. Daca stam sa ne gandim bine, putem spune ca acumulatorul face fata decent atunci cand aparatul foto este utilizat intens.

In conditiile unei utilizari moderate, bateria poate duce peste o zi intreaga. Noi consideram ca telefonul se descurca decent pe partea de autonomie. Clar era de preferat un acumulator de capacitate mai mare, insa noi banuim ca asta nu a fost posibil datorita camerei principale.

Nokia 9 PureView review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

Nokia 9 PureView review romana

Va mai precizam inca odata ca de pe ‘dispozitiv’ absenteaza slotul MicroSD si jack-ul 3.5mm. In rest, putem spune ca Nokia 9 are multe dotari atractive focusate pe conectivitate. Avem urmatoarele:

# USB C, 4G LTE Cat 16 4×4 MIMO, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS/AGPS/GLONASS/BDS, ANT+

# Senzori – busola electronica, giroscop, hall, barometru, lumina, accelerometru, proximitate, pedometru etc

Nokia 9 PureView review romana – AMBALAJ SI ACCESORII

In cutia ‘produsului’ (care este destul de solida) gasim urmatoarele accesorii – incarcator fast charger 18W, cablu USB, casti, adaptor USB C – jack 3.5mm, manuale si cheita pentru slotul SIM. Din pacate, din dotarea standard lipseste husa.

Nokia 9 PureView review romana – CONCLUZIE SI PRET

Smartphone-ul Nokia 9 PureView este un flagship care in mare parte stie sa se faca placut. Are un afisaj excelent, dotari puternice si o camera principala care capteaza niste poze de o calitate excelenta. La toate acestea se adauga pretul bun pentru un device de acest gen. Terminalul poate fi gasit online pentru suma de aproximativ 2500 lei.

Din pacate, pentru un device de tip nava amiral exista cam multe puncte slabe. Hai sa zicem ca unele dintre ele pot fi ‘iertate’, insa aspectul usor dezamagitor este chiar camera principala.

Ea scoate niste imagini pe alocuri superbe. Din pacate, asta cade pe plan secundar datorita functionarii frustrante si greoaie. Noi speram ca Nokia va da drumul cat de repede unui update care sa repare toate acestea.

PRO

  • Display OLED excelent
  • Configuratie puternica – Snapdragon 845+128GB ROM UFS 2.1
  • Design elegant si constructie premium; protectie IP67
  • Camera principala scoate poze si filmari de calitate foarte buna
  • Camera secundara potenta; filmare 4K 30fps cu HDR
  • Autonomie multumitoare; fast charging si wireless charging
  • Conectivitate cu multe dotari moderne/utile – NFC, USB C, Bluetooth 5.0, barometru etc
  • Deblocare faciala eficienta
  • Sistem de operare Android 9.0 Pie (Android One)
  • Adaptor USB C – jack 3.5mm
  • Pret bun pentru un flagship

CONTRA

  • Aplicatia de camera foto se misca greoi
  • Dupa fiecare captura foto (camera principala), telefonul proceseaza imaginea pentru cateva secunde bune; asta consuma multa baterie
  • Scanner-ul de amprente din ecran nu este eficient; configurare si functionare greoaie
  • Fara jack 3.5mm si slot MicroSD
  • Difuzorul audio suna infundat si distorsioneaza puternic la volum maxim
  • Fara husa in dotarea standard

Am avut ocazia sa va aducem Nokia 9 PureView review romana gratie partenerului nostru Nokia Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).