Uite Asus Zenfone 9 pareri si pret in Romania. Incheiem aceasta saptamana in mare stil si va aducem la prezentare un flagship compact lansat foarte recent. Este vorba despre terminalul Zenfone 9 al celor de la Asus.
Smartphone-ul aduce o gama larga si diversificata de dotari cool si interesante. Dintre acestea scoatem in prim plan panoul AMOLED high-end cu dimensiune compacta, cel mai puternic chipset Snapdragon al momentului, camerele performante si conectivitatea atractiva care include mult ravnitul jack 3.5mm. Hmmm… suna foarte bine 🙂
Mergem mai departe si aruncam o privire peste partea de pret. Zenfone 9 este la vanzare pe site-ul eMAG (precomanda) pentru suma de 3900 lei (8GB RAM/128GB), 4200 lei (8GB RAM/256GB) si 4500 lei (16GB RAM/256GB).
Cum avem de-a face cu un telefon foarte interesant, apelam la tipul de articol deja ‘marca inregistrata’ pentru site-ul nostru.
Astfel ca, in randurile de jos gasiti principalele 5 argumente/motive pentru care dispozitivul merita a fi pus in cosul de cumparaturi. Tot ce ne ramane de facut este sa va dorim o lectura placuta.
1. Asus Zenfone 9 pareri – Display high-end cu diagonala de 5.9 inci
Intr-un ocean de telefoane in care diagonala de 6.5 inci sau peste predomina, noul Zenfone 9 se face remarcat prin ecranul care dispune de ‘doar’ 5.9 inci. Suntem convinsi ca cei care indragesc flagship-urile compacte sunt in al noulea cer (poate ne-a cam luat valul).
Din punct de vedere tehnic, display-ul se prezinta impecabil. Inainte de a trece in revista specificatiile, tinem sa mentionam ca ecranul poseda suprafata plata. Excelent 🙂
FISA TEHNICA
# Panou Samsung AMOLED 5.9 inci
# Format 20:9 si rezolutie FHD+ (2400×1080 pixeli)
# 445PPI densitate pixeli
# Rata refresh de 120Hz si timp de raspuns de 1ms
# Luminozitate maxima de 1100 niti
# Spectru culoare DCI-P3 112% si sRGB 151.9%
# Tehnologii – HDR10/HDR10+, Always On
# Protectie Gorilla Glass Victus
O SCURTA OBSERVATIE
In acest moment, al 2-lea cel mai compact flagship de pe piata este smartphone-ul Xiaomi 12X (6.28 inci).
2. Asus Zenfone 9 pareri – Configuratie de top
Demaram acest punct al articolului prin a va spune ca smartphone-ul dispune de cea mai puternica motorizare Qualcomm, in speta chipset-ul Snapdragon 8 Plus Gen 1.
Conform spuselor celor de la Qualcomm, in comparatie cu ‘batranul’ Snapdragon 8 Gen 1, pe partile de procesor si chipset grafic, versiunea Plus consuma cu pana la 30% mai putina energie. Pe partea de performanta, noul SD8 Plus Gen 1 este cu 10% mai rapid decat Snapdragon 8 Gen 1. Interesant 🙂
Apropo de Snapdragon 8 Gen 1, noi am avut in teste cateva telefoane echipate cu acest chipset. Este vorba despre terminalele Poco F4 GT si Motorola Edge 30 Pro (review).
Apropo de terminalele mentionate, echipa GadgetLab a avut la testare modele ‘inrudite’ cu acele dispozitive. Aici mentionam modelul mid-range/high end Poco X4 GT (review in romana), modelul mid-range premium Motorola Edge 30 si terminalul mid-range/high-end Poco F4.
Revenim la flagship-ul Zenfone 9
Si acum haideti sa descoperim impreuna ce alte dotari mai contine configuratia bolidului.
FISA TEHNICA
# 8GB RAM sau 16GB RAM; tip LPDDR5
# 128GB sau 256GB ROM; tip UFS 3.1
# Sistem de racire format din camera de vapori (vapor chamber), pasta termica si foi/fasii de cupru si grafit
O SCURTA OBSERVATIE
In cazul unul telefon high-end, excesele nu au cum sa deranjeze 🙂 Sunt cei 16GB de RAM overkill ? Cu siguranta ca da. Insa, unui chipset de top ii sade bine sa aiba alaturi o capacitate ridicola de memorie RAM 🙂
3. Asus Zenfone 9 pareri – Camere foarte performante
Incepem cu cea principala. Asus a pus laolalta un ‘pachet’ foto foarte interesant.
FISA TEHNICA
# Senzori – Sony IMX766 50MP (stabilizator OIS gimbal pe 6 axe, focalizare PDAF 2×2 OCL) + Sony IMX363 12MP (ultra-wide 113 grade, focalizare Dual PDAF)
# Functii/dotari – mod macro, mod portret, mod pro, panorama, night, filmare 4K 30/60fps pe ambii senzori (stabilizare EIS), filmare 8K 24fps cu EIS (senzorul primar) etc
CATEVA OBSERVATII
Referitor la functia de focalizare PDAF 2×2 OCL, avem cateva precizari de facut. OCL inseamna On-Chip Lens. Conform Sony, acest tip de design aduce performante superioare la focalizarea pe intuneric (in comparatie cu clasicul PDAF).
Apoi, tehnologia de stabilizare gimbal pe 6 axe este foarte interesanta. Pe site-ul Asus se precizeaza ca functia monitorizeaza fiecare miscare a smartphone-ului si ajusteaza in timp real pozitia lentilei. Asta rezulta in poze clare chiar si atunci cand acestea sunt realizate in miscare (conform spuselor celor de la Asus).
Si acum haideti sa aruncam o privire peste camera selfie.
FISA TEHNICA
# Senzor Sony IMX663 12MP, autofocus dual pixel PDAF, video 4K 30fps sau 1080p 60fps
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Ne pare bine sa vedem ca Asus a pus pe device o camera frontala puternica. Filmarea 4K si functia de focusare dual pixel PDAF sunt 2 aspecte mai mult decat binevenite 🙂
4. Asus Zenfone 9 pareri – Sistem audio potent
Surpriza placuta in zona de audio este includerea pe noul Zenfone 9 a jack-ului 3.5mm. Bravo Asus! Trebuie spus faptul ca iesirea 3.5mm dispune de certificare Hi-res audio 192Khz/24 bit, ceea ce este excelent 🙂
Continuam cu vestile bune si va precizam ca smartphone-ul poseda boxe stereo cu amplificatoare Qualcomm WSA8835 si tehnologie Dirac HD.
Parasim zona audio prin a mentiona ca device-ul mai are 2 microfoane cu tehnologie OZO de anulare a zgomotului de fundal.
5. Asus Zenfone 9 pareri – Diverse ‘echipamente’ cu profil premium
In acest sector al prezentarii permitem caracteristicilor sa relateze povestea pentru noi 🙂
FISA TEHNICA
# Protectie IP68 (durabilitate la apa si praf)
# Rama metalica si Gorilla Glass Victus in zona frontala
# Conectivitate – 5G, 4G LTE Cat 20, WiFi 802.11 ax, NFC, Bluetooth 5.2 (LDAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, AAC), USB C 3.0
# Diversi senzori – compas, proximitate, lumina, hall, accelerometru, giroscop, pedometru, amprenta (pe lateral)
CE NU NE PLACE LA DEVICE
# Nu are incarcare wireless
# Fast charging-ul are doar 30W
# Nu are camera telephoto
# Partea din spate este din plastic
Asus Zenfone 9 pareri – CATEVA OBSERVATII
Hmmm… cateva minusuri destul de importante. Acumulatorul in sine are capacitate de 4300mAh, ceea ce este perfect decent.
Insa, Asus a echipat bateria cu incarcare rapida de doar 30W. Pentru un telefon high-end asta este prea putin. Xiaomi, Motorola si alti producatori folosesc incarcare 30/33W pe telefoane mid-range de buget.
Din punctul nostru de vedere, Zenfone 9 trebuia sa aiba fast charging de cel putin 50W. Apoi, absenta incarcarii wireless este un mare minus 🙁
Legat de camera principala, producatorul putea face un efort si sa echipeze telefonul cu senzor telephoto capabil de macar zoom optic 2X.
In ceea ce priveste cei 16GB de RAM, este cam aiurea sa treci cu vederea niste dotari esentiale (pentru un flagship) si sa te focusezi pe un aspect care conteaza si nu prea.
Noi consideram ca Asus trebuia sa investeasca banii cheltuiti pe modulele de 16GB RAM in dotari care conteaza cu adevarat (incarcare wireless, spate din sticla, senzor telephoto, incarcare rapida mai potenta).
UITE RESTUL DE SPECIFICATII TEHNICE
- Sistem de operare Android 12 cu interfata ZenUI
- Conectivitate – WiFi Direct, GPS/AGPS/Glonass/Galileo/Beidou/QZSS/NavIC, Dual SIM
- 169g, 146.5 x 68.1 x 9.1 mm
- Culori – negru, alb, rosu, albastru
- Lipsuri – fara slot MicroSD
O SCURTA OBSERVATIE
Nu am trecut lipsa slotului MicroSD la parti contra deoarece in prezent sunt foarte rare flagship-urile echipate cu asa ceva. Daca stam sa ne gandim bine, singurul high-end cu slot MicroSD este Sony Xperia 1 IV.
Asus Zenfone 9 pareri – GANDURI DE FINAL
Noul Asus Zenfone 9 este un flagship interesant (spre foarte interesant). Avem multe dotari excelente iar pretul de 3900 lei este relativ ok pentru un varf de gama.
Insa, terminalul are cateva minusuri cu greutate destul de mare. Datorita acestui aspect, cel mai potrivit ar fi ca smartphone-ul sa coboare la pragul de 3400-3500 lei (versiunea 8GB RAM/128GB).