Uite ZTE Axon 30 5G pareri si pret in Romania. Dupa o scurta perioada de repaus, azi revenim in forta si va aducem la prezentare un terminal high-end intrat recent pe online-ul romanesc.

Daca va vine sa credeti, este vorba despre un telefon ZTE. Spunem asta in contextul in care telefoanele producatorului chinez au absentat pentru o lunga perioada atunci cand vine vorba de ‘piata’ de la noi din tara.

Va mentionam ca ultimul articol scris de noi despre un terminal ZTE a fost pe data de 27 Aprilie 2020. In fine. Lasam nostalgia de-o parte si ne focusam pe subiectul zilei de azi, in speta smartphone-ul flagship Axon 30.

Device-ul poseda multe ‘echipamente’ foarte interesante precum chipset vitezist, display impecabil, camera selfie incorporata sub ecran (hmmm… 🙂 ) si un fast charging puternic. Nu suna rau 🙂

Incheiem cu partea introductiva cu detalii despre pret. Precizam ca terminalul este la vanzare pe site-urile cel.ro si evomag.ro pentru suma de 2600 lei.

Si acum haideti sa trecem la treaba 🙂

[UPDATE 25-07-2022] Smartphone-ul Axon 30 este disponibil pe site-ul pcgarage.ro pentru suma de 2500 lei.

ZTE Axon 30 pareri

SEGMENTE HARDWARE ATRACTIVE

# ZTE Axon 30 pareri – Demaram cu ‘elefantul din camera’, in speta display-ul 🙂

Daca privim cu atentie partea frontala a device-ului, remarcam faptul ca display-ul nu este ‘perturbat’ de notch sau perforatie. Motivul pentru asta este simplu si foarte interesant 🙂

Axon 30 face parte din grupul restrans de telefoane care dispun de camera selfie tip UD camera (under display/pozitionata sub ecran). Foarte tare 🙂

Va precizam ca primul telefon cu selfie camera tip UD este tot un ZTE, in speta smartphone-ul Axon 20. Conform ZTE, tehnologia ‘UD camera’ de pe Axon 30 a fost imbunatatita in comparatie cu cea de pe Axon 20.

Nu o sa intram in multe detalii tehnice legat de acest lucru. Insa, va spunem ca tehnologia de pe noul device beneficiaza de 7 straturi transparente cu scopul de a asigura tot timpul conditiile propice pentru capturarea de selfie-uri.

Structura formata din straturi dispune de sticla de acoperire (cover glass), matrice transparenta, OLED special, catod transparent, polaroid, sticla de incapsulare si ‘basic glass’ (sticla standard/normala).

In ceea ce priveste senzorul foto, ZTE a optat pentru unul de 16-megapixeli (capabil de video 1080p 30fps). Facem pasul catre display si va relatam ca el este excelent pus la punct 🙂

FISA TEHNICA PENTRU ECRAN

# Panou AMOLED de 6.92 inci

# Rezolutie FHD+ (2460×1080 pixeli) si 400PPI

# Coloristica pe 10 bit (1 miliard de culori)

# Rata refresh de 120Hz si rata touch sampling de 360Hz

# Spectru culoare DCI-P3

# Format 20.5:9

# Rata contrast de 2.370.000:1

# Scanner de amprente optic (incorporat sub display)

# Sticla 2.5D Corning Gorilla Glass

# Tehnologie Always-On

# Raport ecran/corp de 81 procente

CATEVA OBSERVATII

Specificatiile ecranului sunt excelente. Insa, diagonala ecranului se apropie de 7 inci, ceea ce este prea mult pentru un telefon.

Amatorii de telefoane mari nu o sa aiba probleme cu cei 6.92 inci. Insa, noi credem ca multe persoane vor evita device-ul datorita diagonalei prea mari.

ZTE Axon 30 pareri

# ZTE Axon 30 pareri – Configuratie puternica (spre foarte puternica)

Din start va precizam ca smartphone-ul ZTE are la bord puternicul chipset Qualcomm Snapdragon 870. Mentionam ca noi suntem foarte familiarizati cu ceea ce poate chipset-ul SD870 🙂

Spunem asta in contextul in care echipa GadgetLab a testat terminalele flagship Motorola Moto G100 si Motorola Edge 20 Pro (device-uri cu Snapdragon 870).

Apropo de nave amiral Motorola, noi va invitam cu drag sa aruncati cateva priviri si peste Motorola Moto G200 5G review (smartphone testat de noi destul de recent).

CE ALTE DOTARI MAI CONTINE CONFIGURATIA

# 8GB de RAM tip LPDDR5

# 128GB ROM tip UFS 3.1

# Procesor grafic Adreno 650

# Sistem de racire format din 3 elemente: vapor chamber, mix de cupru/grafit si gel termoconductor

CATEVA SCURTE OBSERVATII

De fiecare data cand am testat telefoane cu Snapdragon 870, noi am ramas placut surprinsi de cat de eficient este chipset-ul atunci cand vine vorba de consum energie si temperatura de lucru.

Chiar si in conditii de utilizare foarte intensa, chipset-ul SD870 nu s-a incalzit tare. Avand in vedere acest aspect si faptul ca ZTE si-a dotat device-ul cu sistem de racire, noi suntem convinsi ca Axon 30 poate fi utilizat intens ore intregi fara grija ca chipset-ul se poate supraincalzi.

# ZTE Axon 30 pareri – Cateva dotari premium cool 🙂

O dotare care iese puternic in evidenta este fast charging-ul cu putere de 65W. Excelent 🙂 Mergem mai departe si va precizam ca smartphone-ul are port USB C 3.0 cu video out (display port). Asa da 🙂

Apoi, device-ul nu duce lipsa de conexiuni moderne precum NFC, WiFi 802.11 ax, Bluetooth 5.1 si 5G. Apropo de conectivitate, trebuie spus faptul ca dispozitivul poseda slot MicroSD 🙂

CE NU NE PLACE LA DEVICE

# Nu are boxe stereo

# Nu are jack 3.5mm

# Nu are un minim de protectie la apa si praf

# Nu are camera telephoto (pentru zoom)

# Nu are wireless charging

# Bateria putea fi mai mare

# Margini din plastic si spate realizat tot din plastic

# Pret mare

CATEVA OBSERVATII

Daca punem la socoteala dimensiunea foarte generoasa a device-ului (6.92 inci), absenta boxelor stereo si a jack-ului 3.5mm este inexplicabila 🙁

Apoi, precizam ca bateria poseda 4200mAh. De ce oare ZTE nu a mers pe mana unui acumulator de 5000mAh ? La cat de mare este telefonul, se putea monta fara probleme o baterie de capacitate mai generoasa.

In configuratia actuala, 4200mAh este putin pentru un telefon dotat cu ecran de 6.92 inci si refresh de 120Hz.

ALTERNATIVA

Din pacate, lipsurile sunt mult prea multe pentru un telefon de 2600 lei. In acest context, noi consideram ca pretul de 2600 lei este mare.

Ca sa va faceti o idee precisa despre ceea ce vrem sa spunem, smartphone-ul Galaxy S20 FE 5G costa 2500 lei iar device-ul aproape ca nu duce lipsa de nimic.

S20 FE dispune de protectie IP68, camera telephoto cu zoom optic 3X, wireless charging, boxe stereo, rama metalica etc.

Avand in vedere cele spuse, va mentionam ca noi am testat terminalul Samsung. Datorita acestui aspect, va invitam sa va uitati peste review in romana Samsung Galaxy S20 FE 5G.

UITE RESTUL DE CARACTERISTICI TEHNICE

  • Sistem de operare Android 11 cu interfata MyOS 11
  • Camera principala 64MP (Sony IMX682) + 8MP (ultra-wide) + 5MP (macro) + 2MP (adancime), video 4K 60fps
  • Conectivitate – 4G, Dual SIM, GPS/AGPS/GLONASS, deblocare faciala
  • Senzori – compas, accelerometru, lumina, giroscop, proximitate
  • 170.2 x 77.8 x 7.8mm si 189 grame
  • Accesorii – casti, adaptor USB C – jack 3.5mm, husa
  • Culori – albastru, negru

ZTE Axon 30 pareri – CONCLUZIE

ZTE Axon 30 este un device destul de cool. Are camera selfie ascunsa sub ecran, hardware foarte potent, un display de top etc. Este clar ca smartphone-ul aduce multe ‘chestii’ atractive.

Insa, telefonul are aproape la fel de multe lipsuri, ceea ce intr-un dispozitiv de 2600 lei nu poate fi trecut cu vederea.

In contextul celor precizate, noi suntem de parere ca smartphone-ul trebuie sa coboare rapid spre 2000 lei.

Sursa

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).