Uite Huawei Mate 30 Pro review in romana si opinii personale. Astazi avem ceva foarte special pentru voi 🙂 Noi am avut ocazia sa butonam foarte intens ‘controversatul’ flagship Mate 30 Pro al firmei chineze Huawei. De ce spunem controversat ?
Terminalul nu dispune de aplicatii Google iar asta este ceva ce nu poate fi neglijat/trecut cu vederea. Producatorul a incercat si inca incearca sa remedieze aceasta speta prin propriul ecosistem de aplicatii denumit Huawei AppGallery.
Reuseste acest magazin de aplicatii sa fie o alternativa viabila la popularul Google Play ? Noi va invitam cu tot dragul sa descoperiti asta in acest lung si detaliat review.
Inainte de a porni in aceasta lunga si interesanta ‘expeditie’, va mentionam ca Mate 30 Pro poseda hardware foarte puternic, un display foarte bun, o baterie potenta si o camera principala de top. Ce parere aveti ? Noi credem ca toate acele elemente v-au starnit puternic interesul 🙂
Tinem sa va mentionam ca noi am avut ocazia sa testam terminalul Huawei prin programul Orange Smartphone Tester.
Huawei Mate 30 Pro review romana – DESIGN
De indata ce noi am extras dispozitivul din cutie, am ramas impresionati de aspectul sic al terminalului 🙂 Sticla de pe partea din spate arata pur si simplu superb. Avem o culoare care imbina griul cu albastru iar rezultatul este unul de efect. In functie de intensitatea luminii din jur, spatele emana niste reflectii foarte aspectuoase.
De pe spatele device-ului este imposibil sa treaca neobservata camera principala. Cei 4 senzori foto sunt elegant ordonati intr-un decupaj sub forma de cerc. Senzorii foto sunt acoperiti cu sticla iar de jur imprejurul decupajului avem o suprafata semi-lucioasa.
Sticla cu finisaje tip oglinda arata foarte bine, insa este un veritabil magnet pentru amprente si praf. Pe langa asta, sticla este si destul de alunecoasa. Trebuie avut mare grija atunci cand telefonul este manevrat fara husa (husa este inclusa in dotarea standard).
Nu doar design-ul elegant impresioneaza. Atunci cand smartphone-ul este ‘plimbat’ in mana, ramai cu un feeling de soliditate impecabila. Din orice parte ai prinde smartphone-ul, niciodata nu vei ramane cu senzatia ca device-ul poseda constructie fragila. Asta este ceva firesc si natural in cazul unui device tip flagship 🙂
Huawei Mate 30 Pro review romana
Apropo de soliditate, terminalul are la bord (ne scuzati expresia cliseu) protectia IP68 pentru durabilitate la apa si praf. Excelent 🙂
Ne indreptam din nou privirea spre camera foto quad. Putem observa ca ea iese un pic in afara corpului din sticla. In ceea ce priveste marginile telefonului, aici avem o rama metalica foarte subtire.
Pe marginea din partea stanga poate fi zarit butonul de pornire/oprire, care vine colorat in rosu.
In partea frontala sade un display superb dotat cu 6.53 inci care se extinde mult inspre margini. Din imaginea de mai sus ramai cu senzatia ca telefonul nu dispune de margini.
Aceasta senzatie dispare atunci cand observam butonul de power (vopsit in rosu). In partea de sus gasim camera selfie duala, senzorul de gesturi si senzorii de lumina ambianta si proximitate.
Camera selfie duala (senzorul TOF 3D) incorporeaza tehnologia Face ID. Din testele facute de noi, ea lucreaza eficient si rapid (deblocare rapida chiar si in conditii low-light).
Daca partea frontala este privita drept, ramai cu impresia ca display-ul nu se mai termina 🙂
Cu smartphone-ul inclinat, pot fi remarcate curburile ‘exagerate’ ale display-ului 🙂
Huawei Mate 30 Pro review romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Pe marginea metalica de sus gasim doua linii de antena, microfon (in partea stanga) si senzor infrarosu (in partea dreapta). Rama metalica poseda finisaje semi-lucioase si este elegant rotunjita la colturi. Din acest unghi putem observa cat de mult (de fapt cat de putin 🙂 ) iese camera in afara carcasei (din cauza fotografierii de aproape, imaginea nu sugereaza acest lucru).
Pe rama metalica de jos gasim insirate urmatoarele elemente (de la stanga spre dreapta): slotul Dual SIM, microfon, linie de antena, port USB C, alta linie de antena si difuzorul audio.
In ceea ce priveste partea de sunet a terminalului, din pacate nu avem sistem audio cu boxe/difuzoare stereo. Insa, difuzorul din dotare scoate un sunet bun (spre excelent).
Volumul este unul generos, astfel incat nu vei rata apeluri, notificari, mesaje etc. Pe partea de muzica, difuzorul se descurca foarte ok cu volumul apropiat de maxim. Daca volumul este dat la maxim, difuzorul incepe sa distorsioneze (inaltele sunt prea inalte, se pierde din bass).
Huawei Mate 30 Pro review romana
Un aspect interesant pe care noi l-am sesizat este ca atunci cand am ascultat muzia, am ramas cu impresia ca parca toata partea din spate emite sunet. O chestie foarte ciudata si cool 🙂
Pentru o auditie de nivel inalt, este indicat sa se conecteze castile USB C din dotare. Sunetul redat de acestea este unul excelent. Precum se poate observa, de pe terminal absenteaza jack-ul 3.5mm (in dotarea standard nu este inclus adaptorul USB C – jack 3.5mm).
Va precizam ca sunetul redat prin USB C este la calitate de 32 bit/384kHz (e nevoie de continut audio si casti pe masura).
Mergem mai departe si va precizam ca telefonul nu dispune de tasta fizica pentru ajustarea volumului. Reglarea volumului se face prin atingerea de doua ori a marginii de deasupra butonului de pornire/oprire.
Volumul poate fi ajustat si de pe cealalta margine (trebuie atins de doua ori in acceasi zona ca si pe partea cu butonul de pornire/oprire). Odata ce s-a atins de doua ori una din margini, in timp ce ecranul este activ, pe marginea display-ului apare ‘fereastra’ de volum.
Huawei Mate 30 Pro review romana
Sonorul este dat mai tare sau mai incet prin miscarea degetului in partea de sus sau in partea de jos a marginii. Vrem sa mentionam ca volumul nu poate fi reglat atunci cand telefonul se afla in meniul lock screen sau atunci cand display-ul este oprit.
In mare parte, aceasta modalitate de reglare a volumului este suficient de intuitiva. Odata ce ajustezi volumul de mai multe ori, te obisnuiesti 🙂 Atunci cand telefonul este utilizat in mod landscape, volumul este reglat la fel. Fereastra de volum isi face aparitia pe marginea de jos a display-ului.
Per total, noi suntem de parere ca smartphone-ul este impecabil pus laolalta iar design-ul este unul care reuseste sa capteze privirile 🙂
Huawei Mate 30 Pro review romana – GALERIE FOTO
Huawei Mate 30 Pro review romana – DISPLAY
Demaram acest capitol al review-ului prin a va ‘pune la curent’ cu partea de caracteristici a display-ului. Avem urmatoarele: panou OLED, diagonala de 6.53 inci, rezolutie FHD+, raport ecran-corp de peste 94%, spectru culoare DCI-P3, tehnologie HDR10, tehnologie Always On, 409PPI si protectie cu geam Corning Gorilla Glass 6.
La prima strigare, rezolutia FHD+ pentru un ecran de 6.53 inci pare a fi mica (poate exageram). Spunem asta in contextul in care avem de-a face cu un terminal tip nava amiral. Va precizam ca ‘batranul’ Huawei Mate 20 Pro poseda ecran dotat cu rezolutie Quad HD+.
Insa, dupa ce incepi sa pui la lucru display-ul, impresia ca rezolutia este mica dispare complet. Ca si claritate, afisajul se vede impecabil. La asta contribuie mult tehnologia OLED, care incanta privirea cu o imagine frumos colorata, dotata cu un contrast generos (spre foarte generos) si luminozitate excelenta.
Huawei Mate 30 Pro review romana
Este o reala placere sa butonezi ecranul acestui device. Indiferent de ceea ce faci, orice tip de continut se vede foarte bine. Datorita formatului inalt si usor ingust, ecranul telefonului este relativ usor de utilizat cu o singura mana.
Este imposibil sa ratezi ‘elefantul din camera’, in speta curburile foarte pronuntate. Datorita lor, cand display-ul este privit frontal, ramai cu impresia ca ecranul nu se mai termina 🙂
Curburile contribuie din plin la aspectul ireprosabil al display-ului. Marginile negre de pe laterale sunt extinse inspre rama metalica iar dungile negre de sus si jos sunt slim.
Fie ca faci surf pe net, te delectezi cu jocuri, instalezi aplicatii etc, acele curburi asigura o experienta vizuala foarte placuta.
Huawei Mate 30 Pro review romana
Va precizam ca zonele curbate ale display-ul raspund destul de bine la atingeri. Cateodata apar momente cand primul touch nu face nimic. La cel de-al 2-lea touch, zona curbata a ecranului raspunde la comanda.
Pe partea de luminozitate, ecranul se vede foarte bine in lumina de afara si satisfacator de bine in bataia directa a soarelui. Se vede ca avem de-a face cu un panou OLED high-end 🙂
In ceea ce priveste notch-ul, Huawei a reusit sa impace ambele tabere 🙂 Cei care nu indragesc acest trend de design, notch-ul poate fi eliminat rapid si usor din setari.
Avand in vedere statutul de flagship al terminalului, nu putea sa lipseasca scanner-ul pentru amprente incorporat in display (mai bine zis sub display). Scanner-ul este activat automat atunci cand ecranul este atins. Configurarea lui nu dureaza mult iar odata setat, senzorul de amprente nu dezamageste. Deblocarea se face foarte rapid.
Huawei Mate 30 Pro review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Si iata-ne ajunsi la unul dintre cele mai captivante capitole ale acestui review, in speta configuratia interna. Huawei Mate 30 Pro este cel mai puternic smartphone testat de noi. De altfel, smartphone-ul se numara printre cele mai rapide de pe piata.
In corpul zvelt si elegant se ascund urmatoarele componente hardware: 256GB ROM stocare tip UFS 3.0, 8GB RAM LPDDR4X, chipset Huawei Kirin 990 (2 x Cortex A76 2.86GHz + 2 x Cortex A76 2.09GHz + 4 x Cortex A55 1.86GHz), procesorul grafic cu 16 nuclee ARM Mali G76 si unitate NPU (neural-network procesing unit) pentru partea de AI (inteligenta artificiala).
Huawei Mate 30 Pro review romana – PERFORMANTA
Ca sa fim sinceri, multe nu sunt de spus pe partea de performanta. Telefonul pur si simplu zboara in orice fel de activitate (gaming, instalare/rulaj aplicatii, camera foto, browsing pe net, multitasking si asa mai departe).
Legat de stocarea UFS 3.0, conform benchmark-ului Androbench, ea este la fel de rapida ca si un SSD tip NVMe. Pe partea de ‘Sequential Read’, cei 256GB ROM au scos punctajul neverosimil de 1433.57 MB/s. Oau 🙂 In utilizarea de zi cu zi, asta se traduce in aplicatii care sunt instalate aproape instant 🙂
Mergem mai departe si va invitam cu tot dragul sa aruncati o privire peste testele sintetice realizate de noi 🙂
Huawei Mate 30 Pro review romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
ANDROBENCH
GEEKBENCH
SPEEDTEST
AIDA64
Huawei Mate 30 Pro review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Flagship-ul Huawei Mate 30 Pro ruleaza sistemul de operare Android 10 (interfata grafica EMUI 10). Interfata este una bine pusa la punct (ca functionare si din punct de vedere vizual).
Inainte de a face pasul catre partea cu setari, avem cateva mici observatii legat de interfata.
Daca se face swipe in partea dreapta atunci cand te afli pe pagina de Home, esti directionat catre o sectiune care afiseaza diverse informatii utile (stiri, buton search de contacte, aplicatii etc, statistica cu aplicatiile rulate etc).
Va precizam ca aceasta sectiune intitulata Huawei Assistant poate fi customizata/personalizata. Functia de Assistant poate fi activata sau dezactivata din setari.
Daca se face swipe down pe pagina de home (cat si pe restul ecranelor), pe ecran isi face aparitia un meniu pentru cautare rapida de aplicatii (si nu numai).
Un aspect pe care vrem sa il precizam este legat de meniul care afiseaza toate aplicatiile (app drawer). In app drawer, aplicatiile nu pot fi ordonate in functie de data instalarii. Programele sunt afisate in ordine alfabetica. In partea dreapta a app drawer este insirat alfabetul iar aplicatiile pot fi gasite prin selectarea literei corespunzatoare acelei aplicatii.
Huawei Mate 30 Pro review romana – INTERFATA
Huawei Mate 30 Pro review romana – SETARI
Pe partea de setari, vi le mentionam pe cele mai interesante.
In sectiunea ‘Home screen & wallpaper’ poate fi pornita/oprita si personalizata functia Always On (teme de ceas). In aceeasi sectiune mai avem ‘Magazine Unlock’ (afiseaza o imagine diferita in lock screen de fiecare data cand display-ul este activat), ‘Themes’ (teme) si ‘Wallpaper’.
Tot in ‘Home screen & wallpaper’ mai gasim ‘Home screen settings’ (activare/dezactivare Huawei assistant etc) si ‘Home screen style’ (se poate opta pentru afisarea aplicatiilor pe mai multe ecrane sau sub forma de app drawer).
In setarea ‘Display & brightness’ pot fi gasite cateva functii interesante. Avem functia ‘Dark mode’ (meniurile cu setari, bara cu notificari etc, devin negre/inchise la culoare) si ‘Screen resolution’ (setarea ecranului in rezolutie FHD+ sau HD+).
Sectiunea ‘Display & brightness’ mai include setarea ‘Notch’ (iti permite sa ascunzi sau nu notch-ul) si ‘Edges’ (iti permite sa setezi ca toate aplicatiile sa fie afisate sau nu pe marginile curbate ale display-ului).
In zona ‘Biometrics & password’ pot fi setate scanner-ul de amprente si tehnologia pentru deblocare faciala.
# Huawei Mate 30 Pro review romana
In sectorul ‘Accesibility features’ avem ‘Shortcuts & gestures’, care practic pune la dispozitie o selectie destul de larga de diverse scurtaturi si gesturi.
Dintre acestea, pe timpul testarii noi am utilizat cel mai mult functia de ‘Wake screen’, care odata activata, porneste ecranul cand device-ul este luat in mana. Asta in combinatie cu tehnologia pentru deblocare faciala, face ca telefonul sa fie deblocat rapid si comod 🙂 Va mentionam ca ecranul poate fi activat si prin dubla atingere (functie introdusa si facuta celebra de catre LG).
Si acum haideti sa facem pasul catre zona ‘System & updates’. Aici intalnim sectiunea ‘System’ navigation’ care iti permite sa setezi modul in care doresti sa controlezi telefonul. Avem gesturi, care sunt destul de intuitive. Pentru a merge ‘back’, se face swipe in mijlocul marginii din partea dreapta sau stanga.
Pentru a accesa sectiunea de Home, se face swipe in sus pe mijlocul marginii de jos a display-ului. Pentru a porni meniul de recent apps, se face swipe in sus pe mijlocul marginii de jos pana cand pe display isi fac aparitia aplicatiile din background.
La prima vedere, pare a fi complicata navigarea prin gesturi, insa va asiguram ca dupa cateva minute de utilizare, totul este floare la ureche 🙂
Daca navigarea prin gesturi nu este pe placul tau, atunci poti merge pe mana clasicelor butoane software (back, home, recent apps).
Huawei Mate 30 Pro review romana – APLICATII STOCK
Aici va invitam cu tot dragul sa aruncati o privire (sau mai multe 🙂 ) peste cum arata aplicatiile stock care vin preinstalate pe device.
THEMES (teme)
PLAYER VIDEO
GALLERY (galerie foto)
FILES (file manager)
CONTACTE, APELARE SI MESAJE
CALENDAR
BROWSER
MUSIC (player audio)
HEALTH (aplicatie sport)
Huawei Mate 30 Pro review romana – AppGallery
Si iata-ne ajunsi in cel mai sensibil/controversat punct al acestui review, in speta ecosistemul de aplicatii Huawei AppGallery. In mare parte, magazinul Huawei de aplicatii este binisor pus la punct. Insa, lipsa Google Play poate fi decisiva pentru unii.
In primul rand, pentru a putea instala aplicatii precum Facebook, Whatsapp, Twitter, OLX, eMAG, ZEDGE, Waze si multe altele, trebuie sa descarci APK-uri de pe diverse site-uri. Multe din aplicatiile foarte populare de pe Google Play nu se regasesc pe store-ul AppGallery.
O simpla instalare de benchmark AnTuTu este o operatiune destul de complicata. Prima data trebuie cautat si descarcat APK-ul de pe net iar apoi trebuie cautata si descarcata aplicatia AnTuTu 3Dbench. Problema instalarii aplicatiilor non-Google poate fi oarecum rezolvata prin instalarea aplicatiei APKPure. Ea iti pune la dispozitie un store bine populat cu programe.
Apoi, in ceea ce priveste aplicatiile Google, nu ai acces la Play store, Drive, YouTube, Maps, Gmail etc. Noi am rulat YouTube prin browser, ceea ce nu este deloc convenabil.
Va rugam sa ne scuzati expresia, insa lipsa aplicatiilor Google face ca telefonul sa fie un pic cam ‘schiop’. Din pacate, trebuie recurs la prea multe mici ‘trucuri’ pentru a avea pe telefon aplicatiile pe care obisnuiesti sa le folosesti pe un telefon cu Google Play.
# Huawei Mate 30 Pro review romana
In ceea ce priveste jocurile, hmmm… complicat. De pe AppGallery lipsesc titlurile de tip ‘blockbuster’. Singurele jocuri de acest gen disponibile pe store-ul Huawei sunt Asphalt 9, Fortnite si World of Tanks Blitz. Prea putin 🙁
Partea cu jocurile poate fi oarecum rezolvata cu aplicatia APKPure. Cu toate acestea, sunt mari sansele ca la unele jocuri sa primesti mesajul ‘Google Play Games is missing’.
Pe partea de aplicatii care nu au legatura cu jocurile, magazinul AppGallery include destul de multe programe interesante si utile. Insa, sunt multe aplicatii de tip ‘junk’. In prezent, AppGallery are zero sanse in a concura cu magazinul Google Play Store.
Noi credem ca situatia se va imbunatati in 2-3 ani. Insa, ramane de vazut cati developeri sunt dispusi sa dezvolte si sa intretina aplicatii pentru cea de-a 3-a platforma (Apple App Store, Google Play Store si Huawei AppGallery).
In ceea ce priveste instalatul propriuzis de aplicatii, atunci cand dai drumul la o instalare sau mai multe, AppGallery nu arata in bara de notificare ca aplicatia sau aplicatiile se instaleaza (Google Play afiseaza in bara de notificari cand instalezi ceva).
Va invitam sa parcurgeti screenshot-urile de mai jos pentru a va face o idee despre store-ul App Gallery.
Huawei Mate 30 Pro review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Poate cel mai impresionant segment hardware al flagship-ului Huawei este cel foto. Prima data ne indreptam focusul pe camera principala de tip quad.
Incepem cu partea de caracteristici
# Senzori – 40MP (Cine Camera, F1.8) + 40MP (SuperSensing Camera, F1.6, OIS) + 8MP (Telephoto, F2.4, OIS) + TOF 3D (adancime/bokeh)
# Functii – Optica Leica, tehnologie AI, functie OIS, functie AIS (stabilizare dezvoltata de Huawei), phase si contrast focus, filmare in 4K 60fps etc
In acest capitol de mare interes o sa incercam sa simplificam lucrurile cat de mult posibil 🙂 Speram sa reusim 🙂
# In modul foto standard (PHOTO) se pot captura niste imagini de o calitate excelenta in conditii de lumina buna, medie si usor scazuta. In acest mod, camera poate fi setata pentru a capta poze la rezolutie 40-megapixeli, pentru a captura poze la 10MP in format ultra-wide si pentru a capta poze cu zoom digital de pana la 30X.
Pozele realizate in 40MP se prezinta foarte bine ca si claritate, detaliu si bineinteles rezolutie. Legat de pozarea in ultra-wide, va mentionam ca senzorul de 40MP este de tip Quad Bayer care scoate poze cu rezolutia efectiva de 10MP.
Huawei Mate 30 Pro review romana
Lentilele cu unghi foarte larg permit fotografierea cu usurinta a unor peisaje largi sau cladiri voluminoase. Pozele ultra-wide arata foarte bine atat ca si claritate, cat si ca detaliu. Noi am ramas impresionati de capabilitatea de zoom.
Cele mai bune rezultate (din punct de vedere al calitatii imaginii) se obtin cu zoom-ul setat pana spre 25X. De aici incolo, imaginea este degradata ca si calitate. Spre exemplu, noi am filmat un bloc de la distanta foarte mare iar gratie functiei de zoom, am putut citi cu usurinta numarul de telefon care era pe un afis sus pe bloc.
# Pe langa modul de fotografiere standard (PHOTO), mai avem urmatoarele: apertura (background blurat), night (pozare pe timp de noapte), portrait (fotografiere de persoane cu fundalul blurat), pro (permite pozare in functie de setarile alese de tine), panorama, monochrome (poze alb negru), light painting (pozare pe timp de noapte cu efecte de lumina), HDR, moving picture, stickers (poze cu watermark) si documents (scanare de documente).
Huawei Mate 30 Pro review romana
Prima data vrem sa va precizam ca in randurile de mai jos puteti gasi o galerie foto in care am testat cateva din modurile foto insirate mai sus. Mergem mai departe si va prezentam parerile noastre despre cateva din cele mai cool moduri de pozare.
# Modul apertura permite captarea de imagini cu fundal blurat. Pozele realizate astfel arata bine, insa nu sunt conform asteptarilor. Noi am fi dorit ca obiectul pe care se focuseaza sa fie mai bine scos in evidenta. Pe langa asta, parca background-ul nu este suficient de bine blurat.
# Modul de pozare pe timp de noapte se comporta excelent. Camera reuseste cumva sa-si ia lumina chiar si intr-un spatiu foarte intunecat iar rezultatul sunt niste poze care arata foarte bine.
Va precizam ca din imagini lipseste zgomotul. Poate pozele night mode beneficiaza de cam multa procesare software, insa atat timp cat aceste imagini arata placut ochiului, chiar nu conteaza.
# In ceea ce priveste pozele panoramice, multe lucruri nu sunt de spus. Smartphone-ul poate captura niste panorame aspectuoase. Va mentionam ca este usor sa captezi astfel de poze.
# Despre modul monochrome (alb-negru) putem spune ca el este atractiv pentru cei care obisnuiesc sa-si manifeste creativitatea 🙂 Va precizam ca se pot captura poze monochrome cu background blurat si poze monochrome tip portrait.
Huawei Mate 30 Pro review romana
# Si iata-ne ajunsi la modul HDR. Gratie acestei functii, imaginile capturate capata un plus de culoare si contrast. Asta rezulta in niste poze foarte reusite 🙂
Pe partea de filmare, terminalul Huawei Mate 30 Pro este excelent pus la punct. Device-ul este capabil de urmatoarele:
# 4K 60fps (cu stabilizare), filmare slow-motion 1080p 960fps, slow-motion 720p 1920fps/7680fps, AR Lens (filmare animata), time-lapse 4K 30fps si dual-view (un senzor filmeaza normal iar celalalt filmeaza cu functia de zoom)
Va precizam ca in randurile de mai jos puteti gasi cateva sample-uri cu filmare 4K 60fps si filmare dual-view.
Gratie functiei de stabilizare, filmarea in 4K 60fps este impecabila. Filmarea este stabila, cursiva si de rezolutie foarte buna. Ce-ti poti dori mai mult ? 🙂
Huawei Mate 30 Pro review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
Pentru captura de selfie-uri, smartphone-ul pune la indemana o camera secundara duala 32MP (senzor wide, F2.0) + senzor TOF 3D (efecte adancime/bokeh si deblocare faciala).
Camera selfie duala poseda cateva functii interesante: night mode (pozare pe timp de noapte), mod portrait (background blurat), mod foto standard 32MP cu sau fara HDR, panorama si captura video 1080p 30fps cu sau fara HDR.
In mod evident ca lipsa capturii in 4K este un minus. Terminalele Samsung high-end sunt capabile de video selfie 4K. Macar daca era 1080p 60fps. Noi credem ca din partea unui high-end, selfie video in 1080p 30fps este cam slabut.
Senzorul foto de inalta rezolutie capteaza niste selfie-uri de o calitate foarte buna (chiar si conditii low-light).
Modul de noapte este fara indoiala unul de mare ajutor. Ecranul este luminat in alb (intensitatea nu supara ochii) iar chiar si in conditii de bezna, pozele captate arata mai mult decat decent 🙂
In ceea ce priveste modul portret, daca ai decorul potrivit in jur, se pot face niste selfie-uri cu look artistic 🙂
Facem pasul catre filmarea selfie iar tot ce putem spune este ca video-urile arata bine in luminozitate generoasa si binisor in conditii de lumina redusa. Pacat ca filmarea este limitata la 1080p 30fps.
Huawei Mate 30 Pro review romana – INTERFATA CAMERA FOTO
Gratie hardware-ului high-end (Kirin 990) aplicatia de camera foto se misca excelent. Chiar si cand se face zoom de pana la 30X, telefonul nu incetineste 🙂
Huawei Mate 30 Pro review romana – GALERIE FOTO
Tot ce ne ramane de facut in acest punct al articolului este sa va invitam cu tot dragul sa admirati pozele capturate de noi cu flagship-ul Huawei Mate 30 Pro. Va uram vizionare placuta 🙂
POZE REALIZATE IN MOD APERTURE (background blurat)
POZE REALIZATE IN MOD NIGHT (pozare pe noapte/lumina foarte scazuta)
POZE REALIZATE IN MOD PHOTO (rezolutie 40-megapixeli)
POZE REALIZATE IN MOD PHOTO (ultra wide 10-megapixeli)
POZE REALIZATE CU FUNCTIA DE ZOOM
POZE REALIZATE IN MOD PANORAMA
POZE REALIZATE IN MOD MONOCHROME (alb-negru)
POZE REALIZATE IN MOD MONOCHROME BOKEH (background blurat)
POZE REALIZATE CU HDR ACTIVAT
FILMARI
IN 4K 60fps
Sample 1
Sample 2
DUAL VIEW
Huawei Mate 30 Pro review romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul construit din materiale de lux este incorporat un acumulator performant dotat cu 4500mAh. Bateria dispune de urmatoarele tehnologii: fast charging 40W, wireless charging 27W si reverse wireless charging.
In ceea ce priveste incarcarea rapida prin USB C, rezultatele obtinute de noi sunt impresionante:
# Incarcare 0 – 50 % in 21 minute
# Incarcare 0-100 % in 62 minute
In ceea ce priveste celalalte doua tehnologii de incarcare, nu am avut la indemana PAD wireless si un alt device Huawei dotat cu wireless charging.
Pe partea de autonomie, bateria se descurca excelent. Dupa 9 ore si 33 minute de utilizare foarte intensa (YouTube, browsing pe net, AnTuTu, Geekbench, 3DMark, Asphalt 9, Real Racing 3, download torrente, instalare de aplicatii, rulaj film 4K, navigare prin interfata si setari etc), din baterie au mai ramas 10 procente. Spunem inca o data, excelent 🙂
In conditiile unei utilizari moderate-light, se pot atinge fara probleme 3 zile de autonomie (poate si mai mult).
In cazul in care se abuzeaza continuu de camera foto, bateria poate fi golita in cam 6-7 ore.
Huawei Mate 30 Pro review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
Precum era de asteptat, bolidul este excelent pus la punct pe partea de conectica.
# Functii si porturi
-WiFi 802.11 ac (wave2), WiFi Direct, WiFi Display, Bluetooth 5.1 (BLE, SBC, AAC, LDAC), port USB C 3.1 (incarcare si iesire audio), GPS dual band (L1 + L5)/AGPS/Glonass/BeiDou/Galileo dual band (E1 + E5a)/QZSS dual band (L1 + L5)
-NFC, deblocare faciala, scanner de amprente in display, Dual SIM, MicroSD (card NM max 256GB), 4G LTE Cat 21, Dual 4G
# Senzori
-Senzor de gesturi, giroscop, compas, proximitate, gravitatie, hall, infrarosu, lumina ambianta, barometru
Huawei Mate 30 Pro review romana – AMBALAJ SI ACCESORII
In cutia terminalului gasim incluse urmatoarele accesorii: incarcator 40W, cablu USB C, casti USB C, husa transparenta, manuale si cheita pentru slotul SIM. Avand in vedere statutul de flagship al device-ului si pretul, noi aveam asteptari mai mari legat de accesoriile incluse (un pad de incarcare wireless, o husa premium etc).
Despre husa va mentionam ca ea este realizata dintr-un plastic tare. Husa este de calitate decenta, insa nimic mai mult. Noi am fi preferat ca husa sa fie din TPU (plastic moale). Spunem asta deoarece daca husa nu este atasata finut si cu grija, exista riscul de a zgaria marginile metalice ale smartphone-ului.
Huawei Mate 30 Pro review romana – CONCLUZIE SI PRET
Si iata-ne ajunsi la finalul acestui lung review. Cu ce am ramas de pe urma testarii noului Huawei Mate 30 Pro ? Din punct de vedere hardware (chipset, stocare, display, camera foto, baterie etc), avem de-a face cu un device foarte special.
Aspectul foarte delicat este software-ul. Si aici nu ne referim la sistemul de operare Android 10 (interfata EMUI), care de altfel este bogat in functii si se prezinta excelent pe partea de optimizare. Marea problema o reprezinta lipsa aplicatiilor Google.
Huawei a incercat sa remedieze lipsa Google Play Store prin propriul sau ecosistem de aplicatii, in speta AppGallery. Ca sa fim sinceri, nu prea a reusit. In momentul de fata, AppGallery nu este suficient de bine pus la punct (lipsesc aplicatiile foarte populare pe Google Play). Suntem ferm convinsi ca situatia se va schimba radical intr-un an sau doi.
Huawei Mate 30 Pro review romana
Fara aplicatiile Google, telefonul este usor schiop (ne scuzati expresia). Exista metode de a instala Google Play Store (cautati pe YouTube), insa nu stim cat de indicat este sa se faca asta. Lipsa aplicatiilor de pe AppGallery poate fi partial remediata prin instalarea unei aplicatii gen APKPure.
Insa, noua nu ne prea convine faptul ca trebuie recurs la prea multe trucuri pentru a face ca device-ul sa functioneze dupa bunul plac. Ca sa concluzionam, daca poti trece cu vederea lipsa aplicatiilor Google, terminalul Mate 30 Pro este un high-end de top. Daca pui mare pret pe programele Google, atunci fa pasul catre smartphone-ul Huawei P30 Pro.
In ceea ce priveste pretul, smartphone-ul Huawei Mate 30 Pro este la vanzare pe site-ul Orange pentru suma de 3892 lei (pret standard).
PRO
- Design impecabil, materiale premium si constructie foarte solida; protectie IP68
- Display OLED excelent; design-ul curbat este unul de efect
- Configuratie foarte puternica – Kirin 990, UFS 3.0, 8GB RAM
- Sistem de operare Android 10 bine optimizat; interfata eleganta si diverse setari utile
- Reglarea volumului prin gesturi este intuitiva si destul de bine pusa la punct
- Camera principala quad foarte performanta
- Camera selfie scoate poze de calitate
- Baterie de 4500mAh cu wireless charging si fast charging 40W; incarcare foarte rapida si autonomie excelenta
- Scanner de amprente (incorporat in ecran) rapid si eficient
- Face Unlock-ul functioneaza excelent (chiar si in conditii low-light)
- Difuzorul audio emite un sunet de calitate (volum bun si claritate)
- Conectivitate bine pusa la punct
CONTRA
- Lipsesc aplicatiile Google
- Magazinul Huawei AppGallery inca nu este bine pus la punct
- Camera secundara nu stie filma in 4K; filmare doar in 1080p 30fps
- Husa oferita in dotarea standard este asa si asa
- Nu are difuzoare stereo
- Fara jack 3.5mm si fara adaptor USB C – jack 3.5mm
- Slot MicroSD compatibil doar cu carduri Huawei (sunt scumpe)
- Pret piperat