Azi avem o surpriza placuta pentru fanii de telefoane mid-range performante si destul de accesibile. In oferta Gearbest si-a facut aparitia potentul smartphone mid-range OPPO A3 la pretul de 359 dolari (in jur la 1500 lei cu transport rapid Expedited).
Noi consideram ca terminalul este un model destul de impresionant, insa ca orice gadget mid-range dispune de cateva elemente cu ‘tenta’ negativa. Prima data ‘insiram’ pentru voi cele mai tari aspecte hardware, ca apoi sa scoatem in evidenta punctele mai putin reusite.
# MOTOR CU MULTI CAI PUTERE
OPPO A3 este un telefon mid-range puternic. Am putea spune ca este foarte puternic, insa am exagera un pic. Terminalul dispune de componente de generatie noua.
Avem procesorul octa-core 64-biti MediaTek Helio P60 2.0GHz, chipset dual-core pentru inteligenta artificiala (se ocupa cu functiile camerelor foto, sistemul de operare si alte elemente), 4GB de memorie RAM si un impresionant 128GB ROM.
Vrem sa mentionam ca motorizarea Helio P60 este una rapida (performante similare cu SD660). P60 echipeaza telefoane performante precum UMIDIGI Z2 Pro sau ‘brasoveanul’ Allview Soul X5 Pro.
Alaturi de componentele de mai sus intalnim procesorul grafic ARM Mali G72 MP3 si acumulatorul de 3400mAh (dotat cu fast charging). Vrem sa mentionam ca chip-ul dual-core de inteligenta artificiala se ocupa si cu partea de ‘management’ energie.
Practic, din soft-ul device-ului se pot aloca extra resurse hardware unei aplicatii care este mare consumatoare de memorie RAM sau procesor.
Pentru gaming, terminalul dispune de mod ‘game acceleration’ care odata activat blocheaza notificarile, apelurile ca in timpul sesiunii de gaming sa nu fii intrerupt.
Noi ne declaram incantati de dotarile interne ale acestui device. Avem chipset puternic, multa memorie, resurse video generoase si baterie de capacitate mare.
# AFISAJ CU LOOK ‘A LA’ iPhone X
Pe langa dotari performante, smartphone-ul OPPO A3 este posesor de afisaj cu look impecabil (fara nici o exagerare) si caracteristici suficient de bune chiar si pentru cei mai ‘pretentiosi’ utilizatori.
Incepem cu design-ul partii frontale. Ea contine un display cu dimensiune impozanta, rame inguste si decupaj mic si stilat pozitionat in partea de sus. Practic toata partea din fata este ‘acoperita’ in proportie ‘covarsitoare’ de afisaj iar dovada perfecta in acest sens este ratia ecran-corp de 88 procente.
Referitor la decupaj, putem remarca ca el are dimensiune redusa. Celalalt producator chinez super important, Huawei, a adoptat pe ultimele sale modele precum Nova 3i, un decupaj cu marime destul de generoasa.
Practic, e o chestie de preferinta personala. Unii prefera look de iPhone X cu decupaj mic sau mare iar altii nu agreeaza de fel decupajul.
Acum haideti sa facem trecerea catre specificatii. Va asiguram ca merita. Avem panou LTPS IPS LCD de 6.2 inci cu format 19:9, rezolutie FullHD+ (2280×1080 pixeli), geam curbat si densitate pixeli de 405PPI (o valoare buna).
Noi suntem de parere ca ecranul poate ‘scoate’ o imagine de calitate excelenta. Diagonala generoasa este ideala pentru gaming si alte activitati relaxante si distractive.
# CAMERA PRINCIPALA NON-DUALA, CEEA CE ESTE IN REGULA
Va spunem inca de pe acum ca pe partea de foto, telefonul nu impresioneaza. Cu toate acestea, dotarile sunt perfect in regula pentru imagini de calitate buna (credem noi) si filmari de inalta rezolutie. Legat de filmari, aici telefonul dezamageste un pic. Se pot captura videoclipuri doar la 1080p cu 30fps. Pacat 🙁
Trecem peste acest aspect negativ si va mentionam dotarile unitatii foto principale. Gasim senzor CMOS de 16-megapixeli, functie AI care poate detecta 16 tipuri de peisaje, lentile cu apertura F1.8, PDAF, flash LED si HDR. Noi consideram ca ‘aparatul’ foto este suficient de potent pentru a te putea bucura de poze frumoase si luminoase.
Despre camera selfie de 8-megapixeli va precizam ca dispune si ea de functie AI (inteligenta artificiala), care poate detecta caracteristici precum sex, varsta, culoarea pielii etc, ca apoi sa ofere setarile potrivite pentru captura de imagine. Camera secundara mai dispune de apertura F2.2 si video 1080p.
# ALTE ASPECTE ATRACTIVE
Smartphone-ul OPPO A3 mai dispune de urmatoarele: tehnologie Face Unlock, sistem de operare Android 8.1 Oreo (interfata grafica ColorOS 5.0), carcasa cu look elegant si design slim. Legat de carcasa, avem rama metalica si spate lucios (probabil din policarbonat).
# CE NU NE PLACE LA DEVICE
Avand in vedere dotarile hardware premium, ne este greu sa intelegem de ce terminalul nu poseda port USB tip C. Din pacate, producatorul chinez s-a multumit sa puna pe dispozitiv batranul port MicroUSB 2.0. Bine macar ca portul este compatibil OTG.
Un alt aspect negativ este lipsa scanner-ului pentru amprente. Producatorul vrea sa compenseze absenta scanner-ului cu functia Face Unlock. Aceasta tehnologie este binevenita, insa e pacat ca telefonul nu a primit senzor amprente. In rest, toate bune si frumoase.
OPPO A3 – CONCLUZIE SI PRET
Terminalul OPPO A3 are 2 neajunsuri importante (Micro USB, fara senzor amprente), insa noi credem ca telefonul compenseaza cu restul de dotari, care din punctul nostru de vedere sunt excelente. Telefonul este la vanzare pe site-ul Gearbest.com pentru 359 dolari (in jur la 1500 lei) iar aici puteti gasi oferta completa.
Restul de specificatii pentru OPPO A3
- WiFi 802.11 ac dual-band, WiFi Display, Bluetooth 4.2, jack de 3.5mm, slot Dual SIM, slot MicroSD (max 256GB), 4G LTE Cat 13 600/100 Mbps, GPS/AGPS, Radio FM, giroscop, compas, pedometru (senzor care masoara numarul de pasi)
- 156 x 75.3 x 7.8 mm si 159 grame
- Accesorii: husa, casti
- Culori: rosu, negru
Via: Oppo.com