Uite Cat S75 review in romana si pareri. Acum ca weekend-ul este aici, avem pentru voi un device special si interesant 🙂 Este vorba despre primul smartphone rugged testat de catre echipa GadgetLab. Avem de-a face cu un terminal Cat iar modelul poarta denumirea de S75.
Va precizam acum pe debut de review ca smartphone-ul este super durabil, are profil decent de slim (pentru un rugged) si poseda hardware mid-range destul de performant. Cu aceste aspecte lamurite, inchidem partea introductiva cu cateva mici precizari.
Fiind primul nostru telefon rugged, ne-am decis sa demaram acest lung articol cu partea rugged a device-ului. Dupa ce terminam cu acest segment, review-ul o sa intre pe traiectoria sa normala (design, display, dotari hardware etc). Tot ce ne mai ramane de facut in acest punct este sa va uram o lectura cat mai placuta.
Cat S75 review in romana – DESIGN – INCEPEM CU PARTEA RUGGED
Haideti sa pornim la drum prin explorarea caracteristicilor rugged. Va ‘avertizam’ ca ele sunt foarte bune 🙂
FISA TEHNICA
# Protectii IP68 si IP69K; durabilitate la scufundari in apa (pana la 5 metri pentru 35 de minute), apa sarata, nisip, praf si noroi
# Carcasa din plastic dur + cauciuc cu certificare MIL STD 810H; durabilitate la temperaturi extreme, la soc, impact, vibratii, caderi (pe piatra/metal de la o inaltime de pana la 1.8 metri)
# Device-ul poate fi spalat cu sapun si dezifectanti
# Display protejat de sticla Gorilla Glass Victus (0.8mm grosime) si care poate fi utilizat cu maini umede sau manusi
# Conectivitate prin satelit (mesagerie, semnal SOS, dezvaluire locatie)
# Buton fizic programabil si buton fizic pentru semnal SOS
Cat S75 review in romana
Am pornit cu testele pentru durabilitate prin spalarea/stropirea device-ului sub un jet de apa. Bineinteles ca am curatat/spalat temeinic ambele parti 🙂 Va precizam ca dupa sesiunea de ‘udare’ care a durat cateva minute, terminalul s-a comportat de parca nu s-a intamplat absolut nimic 🙂
Smartphone-ul a ‘absorbit’ fara nici o problema apa la care a fost expus. E ceva aparte cand stii ca ai in mana un device pe care il poti stropi/spala dupa bunul plac 🙂
Acum haideti sa facem pasul catre testul de scufundare in apa. Avand in vedere faptul ca device-ul suporta apa adanca de pana la 5 metri (pentru 35 minute), testul nostru de scufundare a fost ‘floare la ureche’ pentru dispozitiv 🙂
Cat S75 review in romana
Cu telefonul pornit (display activat) si scufundat in apa, display-ul nu raspunde la touch. Acest aspect isi revine la normal cand smartphone-ul este scos din apa. Mentionam ca noi am lasat terminalul in recipientul din plastic (umplut cu apa) pentru aproximativ 15 minute.
Aaaa… sa nu uitam. Daca scufundarea (cu ecranul pornit) se face cu device-ul in pozitie orizontala, touch-ul display-ului este activat pentru cateva momente. Pentru a evita acest aspect, cel mai bine este ca device-ul sa fie scufundat in dunga.
Dupa scoaterea terminalului din apa, el detecta daca s-a infiltrat sau nu apa in portul USB C. Daca s-a infiltrat apa, pe display apare mesaj legat de acest aspect.
Doar trebuie sa scuturi device-ul de cateva ori, apoi lasat cateva minute ca portul USB C sa se uste (daca se poate spune asa) si totul revine la normal. Cat timp mesajul cu apa infiltrata in portul USB este afisat, device-ul nu trebuie pus la incarcat.
Legat de mesajele afisate, daca usita slotului SIM nu este inchisa corespunzator, pe ecran apare un mesaj legat de acest lucru.
Cat S75 review in romana
Apoi, daca terminalul a fost expus pentru un timp indelungat la apa, in setari exista functie ‘Expelling watter’, care emite prin difuzoare un sunet de frecventa joasa cu scopul de a elimina apa din difuzoare. O chestie foarte utila 🙂
Acum haideti sa facem pasul catre testarea la caderi/soc/impact. Suntem sinceri cu voi si va spunem ca noi nu am facut teste de impact pe suprafete foarte dure (beton, gresie, piatra etc).
Cum terminalul este un sample care trebuie returnat, am evitat testarea acestui aspect. Insa, nu ne-am ferit in a tranti device-ul pe pamant, pietris si lemn. Va precizam ca smartphone-ul a absorbit acele caderi ca si cum el ar fi fost aruncat/trantit pe o suprafata moale 🙂
Spatele (plastic dur + cauciuc) si partea frontala pot incasa praf/noroi din belsug iar dupa spalare si stergere, device-ul arata impecabil (fara zgarieturi, urme, pete etc). Foarte tare 🙂
Cat S75 review in romana
Ne indreptam privirea pentru cateva momente spre partea frontala. Apa se scurge foarte repede de pe ecran. Petele/urmele ramase pe display se sterg destul de usor. La fel este si cu partea din spate.
Mergem mai departe si aruncam o privire peste functiile celor 2 butoane fizice (SOS si buton programabil) prezente in setarile device-ului.
Tasta programabila (pe marginea stanga) poate fi utilizata cu aplicatii de tip ‘push to talk’ (apasa pentru a vorbi) disponibile pe Google Play.
Butonul fizic (de pe marginea stanga) poate fi utilizat si pentru pornirea aplicatiilor/task-urilor favorite. Spre exemplu, se poate seta ca prin dubla apasare a butonului sa porneasca browser-ul Chrome.
Pe langa asta, poti seta ca prin apasarea indelungata a butonului fizic sa raspunzi la apeluri. Combinatiile sunt nenumarate 🙂
Cat S75 review in romana
In ceea ce priveste butonul SOS pe marginea de sus, el poate fi setat pentru a emite semnal in 3 moduri (mesagerie prin satelit, prin intermediul sistemul de operare Android sau utilizand alte aplicatii).
Un aspect care merita pe deplin a fi mentionat este prezenta pe dispozitiv a LED-ului pentru notificari. Un mare plus si o chestie foarte utila pentru un device de acest gen.
Va precizam ca LED-ul este rosu atunci cand terminalul este incarcat si verde cand incarcarea este finalizata. Cand intra apeluri pierdute, mesaje, notificari etc, LED-ul devine albastru.
Si acum haideti sa parcurgem partea de mesagerie prin satelit. Va mentionam ca in dotarea standard, smartphone-ul este oferit cu un SIM care iti permite sa trimiti mesaje direct prin satelit.
Montarea SIM-ului se face rapid si usor. Daca SIM-ul nu este pozitionat corect in slot, pe display o sa-si faca aparitia un mesaj. O chestie utila 🙂
Cat S75 review in romana
Serviciul de mesagerie functioneaza prin intermediul aplicatiei ‘Bullitt’. Procedura de setare a aplicatiei este simpla si rapida.
Cu aplicatia gata setata, am trimis cateva mesaje (prin satelit) catre un alt device. Va precizam ca noi am testat mesageria de la apropiere si de la distanta (cativa km).
Mesajele intra rapid iar datorita transmiterii prin satelit, acestea pot fi trimise de pe orice colt al planetei. Nu esti limitat precum in cazul unei retele GSM.
Pe langa functie de mesagerie, va mentionam ca aplicatia ‘Bullitt’ mai include functii precum SOS, Check In si Tracking. Functia ‘Check In’ permite trimiterea rapida a unui mesaj de confirmare catre persoana draga (am ajuns, hai sa ne intalnim etc).
Atunci cand serviciul de mesagerie este activat de pe un terminal Cat S75, el este gratis pentru o perioada de 3 luni. Dupa expirarea acestei perioade, serviciul de mesagerie si celalalte functii costa. Detalii complete in ceea ce priveste preturile acestor servicii va invitam sa descoperiti pe pagina oficiala catphones.com.
Cat S75 review in romana
Aplicatia ‘Bullitt’ pentru mesagerie are o interfata simpla, eleganta si usor de utilizat.
In imaginea de mai sus observam cum arata paginea de profil utilizator a aplicatiei ‘Bullitt’. Din aceasta sectiune pot fi activate serviciile de mesagerie disponibile.
In ceea ce priveste constructia, durabilitatea si usurinta de a incasa praf/apa/caderi etc, terminalul Cat S75 este foarte impresionant.
Poate ca noi nu am testat la maxim capabilitatile rugged ale device-ului (caderi pe suprafete foarte dure). Insa, avand in vedere cat de usor a trecut terminalul peste testele realizate de noi, suntem convinsi ca smartphone-ul are un comportament similar si atunci cand vine vorba de utilizare hardcore (daca se poate spune asa).