Uite Motorola Moto G7 review romana si pareri. Am avut placerea sa butonam ‘intens’ in ultima saptamana terminalul mid-range Moto G7. Astazi dorim sa va impartasim cu ceea ce noi am ramas dupa aceasta lunga ‘experienta’.

Spargem gheata prin a preciza ca smartphone-ul este un model mid-range atractiv care pune la dispozitie o configuratie ‘echilibrata’, diverse dotari atractive si un design premium.

Va reamintim ca noi am avut prilejul sa facem un review complet modelului de anul trecut, in speta terminalul Moto G6.

Moto G7 review romana

Motorola Moto G7 review romana – DESIGN

Moto G7 review romana

De indata ce smartphone-ul este ‘scos’ din ambalaj, primele aspecte care ies in evidenta sunt dimensiunea generoasa (telefonul este destul de inalt) si constructia eleganta din sticla.

Partea din spate este curbata destul de pronuntat inspre margini. In timpul testului am remarcat ca forma curbata ‘adera’ foarte bine in palma. Problema o reprezinta sticla in sine.

Fara indoiala, ea arata foarte bine gratie finisajelor cu tenta glossy ‘intensa’. Insa, ea este alunecoasa. Prin urmare, trebuie avut multa grija atunci cand device-ul este manevrat.

Partea buna este ca in dotarea standard, telefonul e oferit impreuna cu o husa din silicon, care rezolva acest mare inconvenient.

Moto G7 review romana

Sticla de pe spate arata excelent atunci cand este expusa la o sursa de lumina. In aceasta ‘zona’ a device-ului pot fi zarite urmatoarele ‘componente’ hardware: sistemul dual-camera, scanner-ul de amprente si microfonul (chiar in partea de jos).

Legat de scanner, el este simplu de setat/configurat iar ca si functionare, noi nu avem nimic de reprosat. Scanner-ul deblocheaza repede smartphone-ul. Din 10 deblocari, toate merg rapid si fara probleme.

Pentru deblocarea device-ului, se poate utiliza si functia de deblocare faciala, care la fel ca scanner-ul de amprente, este usor de setat.

Ca si functionare, tehnologia Face Unlock deblocheaza ‘eficient’ smartphone-ul daca lumina din jur are intensitate buna. Intr-un spatiu inchis intunecat pot aparea probleme. Bine ca exista solutie de ‘avarie’ (scanner amprenta 🙂 )

Moto G7 review romana

Partea frontala a device-ului poseda un look elegant si este dominata de un ecran cu diagonala ‘masiva’ de 6.2 inci. Marginile ecranului nu poseda curburi ‘evidente’.

Ca si ‘elemente’ hardware si de design, in partea de sus isi face simtita prezenta camera selfie 8-megapixeli, in partea de jos gasim un microfon iar langa microfon este ‘desenat’ logo-ul motorola.

Moto G7 review romana

Motorola Moto G7 review romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Moto G7 review romana

Constructia din sticla este una solida si ofera un feedback placut atunci cand smartphone-ul este tinut in mana. Conform producatorului, device-ul este durabil la stropiri cu apa. Noi nu am verificat acest aspect, insa e bine de stiut 🙂

Moto G7 review romana

La manevrare, telefonul se simte comod si ‘light’ atunci cand este ‘purtat’ in palma. Va precizam ca sticla care ‘imbraca’ display-ul este de tip Gorilla Glass. Cea de pe spate probabil este de tip 2.5D.

Moto G7 review romana

Pe dunga lucioasa din partea de jos sunt incorporate urmatoarele: difuzorul audio, portul USB C si jack-ul audio 3.5mm. In ceea ce priveste difuzorul, din pacate, sunetul redat de el este de calitate slaba.

Frecventele inalte sunt prea ‘ascutite’, basul lipseste cu ‘desavarsire iar calitatea in general nu este prea grozava. Ca si volum, putem spune ca difuzorul se descurca bine (notificarile sau tonul de apel sunt destul de clar auzite).

Pe marginea de sus isi fac aparitia un microfon si sloturile Dual SIM + MicroSD (ambele dedicate).

Pe marginea dreapta sunt ‘insirate’ butoanele de pornire/oprire si volum (ambele din plastic). La apasare, ‘tastele’ ofera o senzatie destul de placuta (nu lasa impresia de fragilitate). Vrem sa mentionam ca telefonul nu dispune de rame metalice.

Pe marginea stanga nu gasim nimic 🙂 Per total, smartphone-ul are o constructie eleganta si solida. Insa, este ‘obligatoriu’ ca device-ul sa fie purtat cu husa, care este prezenta in dotarea standard.

Spatele glossy arata foarte bine, insa este si foarte alunecos. Daca butonezi device-ul fara husa, trebuie sa ai grija deoarece telefonul poate fi scapat cu usurinta pe jos.

Motorola Moto G7 review romana – GALERIE FOTO

Motorola Moto G7 review romana – DISPLAY

Partea frontala este ‘dominata’ de un ecran tip LTPS LCD dotat cu un generos 6.2 inci. In ceea ce priveste restul de caracteristici, avem rezolutie Full HD+ (2270×1080 pixeli), 403PPI, format 19:9, protectie Corning Gorilla Glass 3 si ratie ecran-corp de peste 81 procente.

Moto G7 review romana

Display-ul nu este unul care sa exceleze, precum cel de pe terminalul Moto Z3 Play (panou Super AMOLED) . Insa, panoul LCD de pe smartphone-ul Moto G7 ‘emite’ o imagine cu rezolutie destul de ridicata, bine pixelata si viu colorata (speram ca va place rima 🙂 ).

Nemultumirea noastra se trage de la faptul ca ecranul nu este suficient de luminos pe timp de zi. Cu luminozitatea urcata la maxim, noi suntem de parere ca ecranul nu este suficient de lizibil intr-un spatiu exterior bine luminat.

Moto G7 review romana

Din punct de vedere vizual, ecranul ‘fura’ privirea gratie design-ului dotat cu margini slim, colturi stilat curbate si notch elegant/destul de subtil pozitionat in partea de sus.

Moto G7 review romana

In ceea ce priveste notch-ul, ne bucura faptul ca el poseda o dimensiune destul de redusa. Noua ne place forma ‘decupajului’ iar imaginea din jurul lui nu are tenta de negru.

Toate aplicatiile testate de noi au fost ‘compatibile’ cu notch-ul (display-ului din jurul decupajului este ‘umplut’).

Moto G7 review romana

DOTARI HARDWARE INTERNE

In corpul din sticla ‘respira’ niste dotari mid-range destul de puternice. Gasim chipset-ul octa-core 64-biti Qualcomm Snapdragon 632 1.8GHz, procesorul grafic Adreno 506, 4GB de memorie RAM (tip LPDDR3) si 64GB de stocare interna (tip eMMC 5.1).

Moto G7 review romana

PERFORMANTA

Ca sa fim sinceri, initial noi nu am fost prea incantati de faptul ca terminalul este ‘propulsat’ de chipset-ul Snapdragon 632.

Aceasta motorizare este una destul de moderna, insa are la baza procesorul grafic Adreno 506, care este utilizat si de ‘batranul’ procesor Qualcomm Snapdragon 625.

Insa, dupa ore bune de ‘butonare’, putem spune ca acea impresie initiala a disparut. Smartphone-ul Moto G7 reuseste sa asigure performante satisfacatoare intr-o ‘selectie’ cuprinzatoare de activitati.

Dintre aceste activitati enumeram ‘plimbare’ pe net, download si instalare de aplicatii, camera foto, benchmark-uri, navigare prin interfata, aplicatii de stiri, jocuri, aplicatii ‘social-media’ gen facebook sau twitter, multitasking si YouTube la 1080p 60fps.

Legat de gaming si multitasking, vrem sa va precizam cateva aspecte interesante. Noi am remarcat ca in momentul in care se acceseaza meniul de multitasking si se apasa ‘butonul CLEAR ALL’ pentru inchidere de aplicatii, aceasta ‘operatiune’ este realizata cursiv, rapid si fara urme sesizabile de lag.

La inceput va spuneam ca chipset-ul SD632 foloseste procesorul grafic Adreno 506. ‘Placa video’ face fata cu brio in activitati uzuale si in destul de multe jocuri.

Insa, procesorul grafic isi arata limitele atunci cand vine vorba de jocuri noi si pretentioase din punct de vedere hardware.

Moto G7 review romana

Noi am avut ocazia sa testam si smartphone-ul Moto G7 Power, care dispune de acceeasi motorizare Snpadragon 632. Acest terminal se descurca mai bine in gaming deoarece procesorul grafic Adreno 506 trebuie sa asigure resurse video unui display HD+.

Comportamentul slabut in gaming al smartphone-ului Moto G7 se datoreaza si display-ului dotat cu rezolutie FHD+.

Noi am testat jocul Asphalt 9 Legends, iar ceea ce s-a afisat pe display nu este ceva care sa se faca foarte placut. Imaginea redata este de rezolutie mica.

Banuim ca asta se intampla pentru ca telefonul sa poata rula jocul cu cat mai multe fps-uri pe secunda. Smartphone-ul Moto G7 clar nu este un device focusat pe gaming.

Pentru asa ceva este nevoie de un chipset ceva mai puternic, gen Snapdragon 636, care motorizeaza terminalul Moto Z3 Play.

Daca stam sa ne gandim bine, cel mai indicat pentru gaming este chipset-ul Snapdragon 660, care echipeaza potentul terminal Nokia 7 Plus.

Spunem asta in contextul in care terminalul Nokia poate fi gasit online pentru un pret atractiv (sub 1200 lei). Review-ul complet pentru terminalul Nokia 7 Plus il puteti citi aici.

TESTE SINTETICE

1. ANTUTU

2. GEEKBENCH

3. ANDROBENCH

4. SPEEDTEST.NET

5. AIDA64

Moto G7 review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Motorola Moto G7 ruleaza sistemul de operare Android 9.0 in versiune foarte apropiata de cea stock. Asta este un plus deoarece interfata software este una fluida, simpla, rapida si (cel mai important) usor de utilizat.

Exista cateva ‘customizari’ pe partea de functii. Aici facem referire la ‘Moto Actions’. Acestea pot fi caracterizate ca fiind o selectie de ‘comenzi’ a caror menire este sa faca utilizarea smartphone-ului mai placuta si mai interesanta. Avem urmatoarele:

  • Lift to unlock (prin ridicarea telefonului ecranul e activat iar el este deblocat prin intermediul functiei Face Unlock)
  • Media controls (tasta de volum poate fi utilizata pentru a trece la urmatoarea melodie)
  • Screenshot editor (iti permite sa faci diverse ajustari capturii de ecran sau ‘screenshot-ului’
  • Three finger screenshot (poti face captura de ecran prin atingerea ecranului cu 3 degete )
  • One Buton Nav (clasicele butoane software pentru navigare sunt inlocuite cu o bara software)
  • Fast flashlight (pornirea/oprirea lanternei prin miscarea smartphone-ului)
  • Quick capture (pornirea aplicatiei de camera prin rasucirea incheieturii)
  • Swipe to shrink (reducerea dimensiunii afisajului prin swipe down; functie utila cand smartphone-ul este utilizat cu o mana)
  • Pick up to silence (prin ridicarea telefonului, soneria este setata pe modul vibratie)
  • Flip for DND (prin asezarea smartphone-ului cu ecranul in jos este activat modul ‘Do Not Disturb’)

Moto G7 review romana

Dintre aceste functii, noi consideram ca cele mai simple ca si functionare, cat si cele mai ok ca si utilitate sunt ‘Lift to Unlock’ si ‘One Buton Nav’. Restul sunt interesante, insa noi le-am utilizat cam rar.

Pe langa functiile enumerate mai sus, mai avem Moto Display (Peek Display si Attentive Display) si Moto Voice (apelare si mesagerie prin comenzi vocale).

Functia Peek Display este utila deoarece activeaza partial ecranul (doar cand telefonul este ridicat) si iti ofera acces rapid la informatii ‘vitale’ precum ora, data si nivelul de incarcare al bateriei.

Putem spune ca functioneaza similar cu functia Samsung Always On. Diferenta este ca afisajul nu este tot timpul activ.

Functia ‘Attentive Display’ mentine ecranul pornit ‘non-stop’ atunci cand il privesti.

Motorola Moto G7 review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Pe spatele elegant si curbat inspre extremitati ‘locuieste’ o camera principala de tip dual dotata cu design elegant si caracteristici potente.

Sistemul dual-camera dispune de combinatia de senzori 12MP+5MP, lentile cu apertura F1.8, flash LED, focalizare automata tip PDAF, zoom digital de pana la 8x, auto-HDR, mod Portret (poze cu background blurat), mod Panoramic, mod Manual, poze tip RAW si tehnologie Google Lens pentru identificare de diverse obiecte.

Continuam cu functia de captare automata a zambetului, functia cinemagraf (poze in care o anumita zona se afla in miscare), spot color (accentuare in poze a unei anumite culori), filtre de imagine live, video slow-motion, video timelapse, functie de streaming pe YouTube si incheiem cu filmarea video 4K 30fps sau 1080p 30/60fps.

Moto G7 review romana

Moto G7 review romana

Din start vrem sa mentionam ca ‘aparatul foto’ dispune de o interfata software simpla, aerisita, rapida si placuta la utilizare. Pe partea de performanta, noi consideram ca sistemul dual-camera se comporta bine (spre foarte bine).

Comportamentul bun se remarca atunci cand se captureaza poze in conditii de luminozitate relativ scazuta (pe timp de zi).

Cand spunem relativ scazuta, ne referim la cazurile cand afara este destul de innorat sau soarele este ‘adapostit’ dupa niste nori. Imaginile captate in astfel de conditii nu ‘sufera’ in ceea ce priveste calitatea.

Cele mai bune fotografii se obtin atunci cand lumina din jur este de intensitate generoasa. Obiectele colorate mai intens (verdele de pe un gard viu, florile de diverse culori etc) sunt usor accentuate in poze iar rezultatul este o imagine foarte placuta privirii. ‘Faza’ cu accentuarea culorii are loc in special cand este activata functia HDR.

Un alt aspect care se remarca sunt pozele cu fundal blurat. Datorita camerei care reuseste sa scoata in imagini niste culorii vii si nuantate, pozele cu efect Bokeh arata interesant si cool.

In ceea ce priveste felul in care se ‘misca’ camera, functia PDAF focalizeaza imaginea repede iar poza este realizata rapid. Putem spune ca Motorola a exploatat excelent capabilitatile chipset-ului Snapdragon 632.

O alta ‘dovada’ in acest sens este capacitatea camerei de a realiza filmari la rezolutie 4K cu 30fps sau la 1080p cu 60 de cadre pe secunda. Legat de filmari, noi consideram ca sunt de calitate buna.

CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru selfie-uri, telefonul dispune de o camera frontala echipata cu urmatoarele: senzor de 8-megapixeli, auto-HDR, display flash, functie de infrumusetare, mod Portret (background blurat), functie de captare automata a zambetului, functie Cinemagraf, functie de poze selfie in grup, spot color, video slow-motion, video timelapse si video 1080p cu 30fps.

Senzorul de 8MP este capabil sa puna pe ‘tava’ niste poze selfie de calitate multumitoare. Functia de background blurat este utila si cool deoarece permite realizarea de niste selfie-uri cu look ‘iesit din comun’.

Daca in background, ‘peisajul’ este unul placut privirii, se pot obtine niste poze cu look ‘profesional’ (poate exageram un pic, insa pozele poseda un look atractiv).

Moto G7 review romana – GALERIE FOTO (POZE CAPTURATE CU AJUTORUL CAMEREI PRINCIPALE)

BATERIE SI AUTONOMIE

In carcasa din sticla se ‘ascunde’ un acumulator dotat cu capacitate de 3000mAh si tehnologie de incarcare rapida TurboPower cu putere 15W.

In urma testelor realizate de noi, putem spune ca tehnologia TurboPower este una eficienta. Noi am obtinut urmatoarele ‘rezultate’:

  • Incarcare de la 2% pana la 36% in 18 minute
  • Incarcare de la 36% pana la 53% in 10 minute
  • Incarcare de la 53% pana la 81% in 22 minute
  • Incarcare aproape full: 2% >>> 94% in 67 minute

Moto G7 review romana

In ceea ce priveste capacitatea de 3000mAh, pare si este cam putin. Insa, noi consideram ca acumulatorul face fata destul de bine dotarilor hardware prezente pe device.

Daca se ‘adopta’ un rulaj relativ ‘lejer’ care implica activitati de zi cu zi precum poze, muzica, navigare prin interfata etc, smartphone-ul duce o zi intreaga.

Daca se vorbeste destul de mult la telefon, 4G-ul este pornit, se asculta muzica wireless in casti sau boxa bluetooth si alte activitati care consuma ‘ceva’ energie, autonomia ‘pica’ spre 12-14 ore. Daca esti un gamer ‘inrait’, device-ul poate fi descarcat in sub 6 ore.

Legat de incarcator si cablu de incarcare, am remarcat un aspect interesant. Cablul are la ambele capete ‘mufe’ USB C iar portul USB din incarcator este tot de tip C.

CONECTIVITATE SI SENZORI

Moto G7 review romana

In ‘sectorul’ focusat pe conectivitate, smartphone-ul Moto G7 este bine pus la punct. Device-ul pune la dispozitie cam tot ce este necesar in ziua de azi. Avem urmatoarele elemente:

  • NFC, port USB C, scanner amprente, deblocare faciala, 4G LTE Cat 7, WiFi 802.11 a/b/g/n 2.4GHz + 5GHz, WiFi Hotspot
  • Bluetooth 4.2, GPS/AGPS/GLONASS/Galileo, slot Dual SIM, slot MicroSD (maxim 512GB), jack 3.5mm, Radio FM
  • Senzori – proximitate, accelerometru, lumina ambientala, giroscop, compas

AMBALAJ SI ACCESORII

Smartphone-ul este ‘impachetat’ intr-o cutie verzuie, in care sunt incluse urmatoarele accesorii – husa, cheita pentru slotul SIM, ‘manuale’, cablu USB C si incarcator.

Moto G7 review romana

Moto G7 review romana – CONCLUZIE SI PRET

Moto G7 review romana

Timpul petrecut alaturi de smartphone-ul Motorola Moto G7 ne-a convins ca avem de-a face cu un telefon mid-range elegant, bine echipat si suficient de potent. Exista cateva ‘parti’ nereusite, insa per total, noi va recomandam acest nou device Motorola.

In ceea ce priveste pretul, terminalul este disponibil online (Altex) pentru suma de 1100 lei. Noua ne place acest terminal, insa nu putem trece cu vederea pretul piperat.

Spunem asta in contextul in care excelentul mid-range Nokia 7 Plus poate fi gasit online pentru 1200 lei. Pentru 1000 lei, se poate achizitiona smartphone-ul Nokia 7.1 (Snapdragon 636, display FHD+ cu HDR).

PRO

  • Design elegant si constructie premium din sticla
  • Display FHD+ 6.2 inci; protectie Gorilla Glass 3
  • Configuratie suficient de potenta – Snapdragon 632 + 4GB RAM/64GB ROM
  • Stocare interna rapida
  • Sistem de operare Android 9.0 in versiune apropiata de cea stock; optimizare excelenta
  • Camera principala potenta
  • Camera selfie ok
  • In ciuda celor 3000mAh, bateria se descurca decent; tehnologie fast charging potenta
  • Conectivitate bine pusa la punct; USB C, NFC, Slot Dual SIM si MicroSD dedicate etc
  • Husa in dotarea standard
  • Scanner de amprente si deblocare faciala; ambele functioneaza rapid

CONTRA

  • Baterie de capacitate mica, 3000mAh
  • Difuzor audio slab
  • Display-ul nu este suficient de lizibil afara in lumina zilei
  • Chipset-ul grafic Adreno 506 nu prea face fata in jocuri noi cu cerinte ridicate
  • Pret piperat

Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G7 review romana gratie partenerului nostru de incredere Motorola Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).