Uite Nokia 4.2 review romana si opinii personale. Daca va era dor de un smartphone Nokia, atunci va aflati la locul si in momentul potrivit 🙂 In ultima saptamana am avut ‘oportunitatea’ sa butonam ‘amanuntit’ noul terminal entry level/mid-range Nokia 4.2.
Astazi vrem sa va prezentam cu ceea ce am ramas noi de pe urma testarii acestui terminal Nokia. ‘Spargem gheata’ prin a va mentiona ca avem de-a face cu un device care poseda design ‘semi-premium’, chipset destul de potent, sistem dual-camera si LED notificari incorporat in tasta de pornire/oprire. Ce parere aveti ? Noi credem ca ‘suna’ destul de bine.
Bineinteles ca lucrurile nu sunt doar lapte si miere, insa mai multe ve-ti descoperi pe parcursul acestui review. Haideti sa demaram cu partea estetica.
Nokia 4.2 review romana – DESIGN
Cu device-ul odata scos din ‘ambalaj’, pe maini ne-a intrat un ‘dispozitiv’ dotat cu design placut si constructie in mare parte premium. Spunem in mare parte deoarece spatele si fata sunt acoperite cu sticla 2.5D iar intre cele doua straturi din sticla sade o rama din plastic ‘inzestrata’ cu finisaje glossy.
Noi suntem de parere ca spatele terminalului arata destul de similar cu cel al smartphone-ului Nokia 5.1 Plus. Ca tot am mentionat de acest telefon, noi va invitam cu drag sa va ‘delectati’ cu articolul Nokia 5.1 Plus review.
Sticla din aceasta ‘regiune’ a smartphone-ului poseda design ‘plat’. Nu exista curburi evidente sau subtile inspre extremitati. Pe spatele device-ului pot fi zarite 3 sau mai bine zis 4 elemente.
Avem in partea de sus sistemul dual camera (care iese putin in afara corpului din sticla), scanner-ul pentru amprente, logo-ul Nokia si ‘sigla’ Android One.
Si acum haideti sa ne indreptam atentia catre zona frontala. Aici suntem ‘intampinati’ de catre un display elegant care ‘adopta’ diagonala de 5.71 inci. La fel ca zona din spate, fata ‘gadget-ului’ este acoperita cu sticla 2.5D ‘necurbata’ inspre extremitati.
Daca privim cu atentie imaginea de mai sus, putem observa ca afisajul dispune de margini inguste si notch subtil/elegant in partea de sus.
In interiorul notch-ului este incorporata camera secundara dotata cu senzor de 8-megapixeli. Pe marginea de jos (care este o idee mai lata) este ‘desenat’ logo-ul producatorului.
Nokia 4.2 review romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Si acum vrem sa va mentionam cateva detalii despre senzorul de amprente. El este relativ usor de gasit si apasat/atins. Pe partea de configurare, senzorul este setat usor si rapid. In ceea ce priveste deblocarea device-ului, scanner-ul de amprente este rapid si eficient.
Pentru deblocare, smartphone-ul poseda si functie Face Unlock (deblocare faciala). Aceasta functie ‘opereaza’ bine in conditii de lumina buna, medie si chiar scazuta, ceea ce este surprinzator 🙂 Deblocarea dureaza in jur de 2 secunde (poate spre 3 daca lumina din jur are intensitate scazuta).
La manevrarea dispozitivului, sticla de pe spate (cat si cea de pe fata) ‘adera’ destul de bine in palma. Sticla nu este foarte ‘alunecoasa’.
Pe marginea stanga (rama este din plastic), sunt asezate slotul triplu (slot Dual SIM + MicroSD) si butonul dedicat Google Assistant. Prin apasarea ‘tastei’ este lansat asistentul vocal al celor de la Google.
# Nokia 4.2 review romana
Putem spune ca el este util atunci cand vrei sa cauti ceva pe Google si iti este un pic lene sa tastezi 🙂 Vrem sa mentionam ca functia Google Assistant ‘functioneaza’ bine si prin setarea sistemului de operare in limba romana. Tasta Google Assistant este din plastic si ofera un feedback decent la apasare.
Pe marginea dreapta avem butonul de pornire/oprire si tasta de volum (ambele din plastic). La apasare, butoanele se simt destul de ok sub degete.
In ceea ce priveste butonul de pornire/oprire, el incorporeaza LED de culoare alba care se aprinde intermitent atunci cand primesti notificari. LED-ul ramane permanent aprins cand telefonul este pus la incarcat.
Vrem sa mentionam ca si smartphone-ul Nokia 3.2 dispune de buton pornire/oprire dotat cu LED alb. Noi suntem de parere ca LED-ul incorporat direct in tasta de pornire este un ‘concept’ interesant 🙂
Pe marginea de jos sunt ‘insirate’ un microfon, portul MicroUSB si difuzorul audio. Avand in vedere ca terminalul Nokia 5.1 Plus poseda port USB C, este oarecum dezamagitor faptul ca aceasta dotare ‘absenteaza’ de pe Nokia 4.2. Legat de difuzor, el are volum bun iar sunetul redat este de calitate rezonabila (basul lipseste cu desavarsire).
Pe marginea glossy de sus avem jack-ul audio 3.5mm si un alt microfon. Per total, terminalul Nokia poseda un aspect placut privirii, constructie destul de solida si butoane care lasa un feedback de ‘incredere’ la apasare (poate tasta de Google Assistant este o idee cam zgomotoasa la apasare).
Nokia 4.2 review romana – GALERIE FOTO
Nokia 4.2 review romana – DISPLAY
In ‘regiunea’ frontala este pozitionat un display TFT LCD dotat cu diagonala de 5.71 inci. Afisajul mai dispune de rezolutie HD+ (1520×720 pixeli), 295 PPI densitate pixeli, format 19:9, notch in forma de U si sticla 2.5D.
Ecranul este ‘in stare’ sa ‘afiseze’ o imagine de calitate. Culorile arata decent (spre bine), luminozitatea este ok (ecranul este rezonabil de lizibil in lumina de afara) iar rezolutia HD+ este suficienta pentru diagonala de 5.71 inci (imaginea este destul de clara si binisor ‘populata’ cu pixeli).
Legat de culori, daca la un moment dat ai avut pe mana un terminal cu ecran destul de performant (FHD sau Quad HD), anumite nuante (albastru, rosu) arata usor spalacit pe ecranul terminalului Nokia 4.2. In ciuda acestui aspect, noi ne ‘declaram’ multumiti de felul in care imaginea este redata de afisajul TFT LCD.
Legat de notch, acest ‘element’ estetic nu mai este demult o noutate. Apreciem faptul ca el nu incearca sa ‘fure’ prea mult atentia (are dimensiune redusa si forma de U subtila).
Nokia 4.2 review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Terminalul detine un propulsor format din urmatoarele componente hardware: chipset octa-core Qualcomm Snapdragon 439 2.0GHz, procesor grafic Adreno 505, 3GB de RAM (tip LPDDR3) si 32GB ROM (tip eMMC).
Nokia 4.2 review romana – PERFORMANTA
Per total, ‘setup-ul’ Snapdragon 439 + 3GB RAM/32GB asigura un nivel de performanta multumitor. Insa, apar uneori momente in care procesorul parca intarzie un pic in a ‘executa comanda’.
Noi am remarcat aceste ‘momente’ atunci cand am rulat aplicatia YouTube, cand am deschis o pagina web destul de incarcata cu continut (digisport.ro) si cand am deschis o aplicatie in timp ce in fundal se instala alt program.
Aceste mici pauze apar cand aplicatiile (in special cele care consuma multe resurse) sunt rulate pentru prima oara (dupa un restart, dupa oprire-repornire).
In rest, telefonul a rulat suficient de cursiv o gama larga de activitati – instalare programe de pe Google Play, multitasking, gaming, navigare pe net, camera foto, aplicatii de stiri (Google News), benchmark-uri etc.
Legat de gaming, noi am ramas surprinsi de faptul ca smartphone-ul poate rula in conditii decente jocul Asphalt 9.
Nokia 4.2 review romana – TESTE SINTETICE
AnTuTu
Androbench
Geekbench
Speedtest
Aida64
Nokia 4.2 review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Pe partea de sistem operare, fanii de Android full stock sunt la ei acasa. Avem Android 9.0 Pie in versiune Android One. Interfata arata ‘natural si firesc’, optimizarea este in regula iar modul in care se ‘misca’ OS-ul este unul rapid. Nimic surprinzator din partea unui smartphone Nokia 🙂
Nokia 4.2 review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Pe spatele din sticla sade ‘comod si elegant’ sistemul dual camera 13MP (F2.2)+2MP (F2.2). Camera este posesoare de dotari/functii precum flash LED, autofocus, auto HDR, mod Bokeh Live (permite ajustarea in timp real a efectului de blur in background), mod Pro (ajustarea manuala a diverse functii de imagine), tehnologie Google Lens, mod panorama, video timelapse si video 1080p cu 30fps.
Putem spune ca aparatul foto principal se comporta surprinzator de bine. Imaginea afisata pe ecran inainte de a realiza captura foto nu arata prea grozav (in lumina scazuta apare zgomotul).
Insa, odata ce poza este realizata/capturata, rezultatul este o imagine ‘naturala’ frumos colorata si bogata in detaliu. In conditii de lumina buna/generoasa, se pot face niste poze de o calitate buna (spre foarte buna). Chiar si fotografiile capturate in lumina scazuta arata decent.
Un alt aspect care se face remarcat sunt pozele cu efect Bokeh de blur in background. La fel ca si in cazul fotografierii ‘standard’, imaginea afisata de camera pe ecran inainte de captura foto arata usor ciudat.
Efectul de blur ajustabil in timp real pare ca nu este ‘raspandit’ acolo unde trebuie iar obiectul pe care tu vrei sa focalizezi nu este suficient de bine scos in evidenta.
Insa, odata ce captura foto este realizata, ceea ce rezulta este din nou surprinzator. Se pot captura niste poze cu efect Bokeh chiar interesante si atractive.
Nokia 4.2 review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
Pentru poze selfie, terminalul pune la dispozitie o camera frontala echipata cu senzor de 8-megapixeli. Camera are la bord urmatoarele functii/dotari: bokeh live, mod pro (ajustarea manuala a 4 tipuri de setari), display flash, auto HDR, functie de infrumusetare si video 1080p 30fps.
Din punctul nostru de vedere, este un plus faptul ca cei de la Nokia au optimizat camera pentru a captura poze selfie cu background blurat. Pozele realizate in acest mod arata chiar bine.
In ceea ce priveste pozele selfie capturate ‘normal’, trebuie lumina de intensitate buna pentru ca imaginea capturata sa arate bine. In lumina redusa, pozele au tenta de spalacit.
Nokia 4.2 review romana – GALERIE FOTO
Nokia 4.2 review romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul realizat in mare parte din sticla se ascunde un acumulator dotat cu capacitate de 3000mAh. Lipseste tehnologia fast charging iar alimentarea se face prin ‘clasicul’ port MicroUSB 2.0. Avand in vedere cateva din valentele premium ale device-ului, noi suntem de parere ca terminalul trebuia sa fie echipat cu USB C.
Telefonul foloseste tehnologie de incarcare cu putere de 5W. Incarcarea se face lent (spre 2 ore si 30 minute de la 0-100 procente).
Dupa 16 ore de standby, 11 ore de ecran activ (10 ore de YouTube, camera foto, navigare prin interfata), din 100 procente, bateria smartphone-ului a mai ramas cu 12 procente. Din punctul nostru de vedere, asta nu e rau deloc 🙂
Cu mici variatii, am repetat acest scenariu de utilizare si dupa aproape 10 ore de ecran pornit + 12 ore de standby, bateria a mai ramas cu 9 procente. Din nou spunem ca nu e rau deloc 🙂
In conditiile unei utilizari normale/moderate, smartphone-ul poate duce cu brio pana spre doua zile de utilizare.
Nokia 4.2 review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
In regiunea focusata pe conectivitate gasim o gama decenta cu dotari. Aspectul oarecum surprinzator este prezenta pe dispozitiv a conexiunii NFC. Asta este un plus 🙂
In ceea ce priveste restul de ‘echipamente’, avem slot MicroSD (max 400GB), slot Dual SIM, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS/AGPS/GLONASS/BeiDou, jack 3.5mm, Radio FM, port MicroUSB 2.0 (OTG), 4G LTE Cat 4, scanner de amprente, deblocare faciala si diversi senzori (lumina ambianta, proximitate, accelerometru). Pe partea de senzori, va precizam ca de pe device lipseste giroscop-ul.
Nokia 4.2 review romana – AMBALAJ SI ACCESORII
‘Exemplarul’ receptionat de noi pentru testare a venit cu urmatoarele accesorii: incarcator, cublu MicroUSB si documentatie. Este pacat faptul ca Nokia nu a inclus in dotarea standard o husa (era perfect ok una ieftina din silicon).
Nokia 4.2 review romana – CONCLUZIE SI PRET
Perioada petrecuta alaturi de noul Nokia 4.2 a fost una placuta. Dotarile hardware ‘livreaza’ un nivel bun de performanta, design-ul este unul elegant, camera principala este una de calitate iar autonomia este multumitoare. Partea nu prea grozava este prezenta pe device a portului MicroUSB.
Aspectul delicat este ca de obicei pretul. Din pacate, pretul de 800 lei de pe online-ul romanesc este prea mare. Spunem asta in contextul in care un terminal precum Moto G7 (care este superior din toate punctele de vedere) costa in jur de 850 lei.
Exemplul cel mai elocvent este terminalul Moto G7 Play, care poseda caracteristici similare cu modelul Nokia si pret de 550 lei. Va mentionam ca G7 Play dispune de USB C.
Ce sa mai spunem de smartphone-ul Moto G7 Power, care poseda 5000mAh, fast charging 15W, USB C, Snapdragon 632 si pret de 800 lei.
Pentru ca terminalul Nokia 4.2 sa devina cu adevarat atractiv, costul device-ului trebuie sa cada in jurul valorii de 600 lei (poate chiar sub aceasta suma).
PRO
- Design premium (sticla pe fata si spate)
- Display decent
- Configuratie destul de potenta: Snapdragon 439, 3GB RAM+32GB ROM; jocurile ‘pretentioase’ gen Asphalt 9 ruleaza decent
- Camera principala de calitate
- Camera selfie poate captura poze cu efect Bokeh
- Scanner de amprente rapid
- Deblocare faciala bine optimizata; functionare destul de rapida in conditii de lumina scazuta
- Conectivitate dotata cu cateva elemente atractive: NFC, slot triplu (Dual SIM+MicroSD)
- Tasta Google Assistant este utila
- LED de notificare incorporat in butonul de pornire/oprire
- Android 9.0 Pie in versiune Android One; rulaj cursiv si optimizare buna
- Baterie cu autonomie buna
CONTRA
- Fara husa in dotarea standard
- Port MicroUSB
- Fara fast charging; incarcare lenta
- Uneori apar momente cand telefonul intarzie un pic in a executa anumite comenzi
- Pret mare
Am avut ocazia sa va aducem Nokia 4.2 review romana gratie partenerului nostru Nokia Romania.