Uite Xiaomi Redmi Note 9 Pro review in romana si opinii. In aceasta zi de weekend avem o surpriza foarte placuta pentru voi. In ultima saptamana am butonat intens noul terminal mid-range Redmi Note 9 Pro al firmei chineze Xiaomi iar in acest articol dorim sa va prezentam pe larg impresiile cu care noi am ramas de pe urma acelei experiente.
Va punem la curent cu faptul ca device-ul este cel de-al doilea terminal Xiaomi testat de catre echipa GadgetLab. Primul review pentru un telefon Xiaomi a fost realizat de noi pentru modelul mid-range de buget Redmi 5 (review-ul a fost publicat pe data de 27 Aprilie 2018).
Lasam nostalgia de-o parte si ne focusam pe subiectul zilei de azi. Spargem gheata si va informam ca Redmi Note 9 Pro poseda camera quad cu 64-megapixeli, baterie performanta, configuratie potenta, conectivitate bine pusa la punct etc. Suntem increzatori ca am reusit sa va trezim interesul 🙂
Nu mai lungim aceasta introducere si va invitam cu tot dragul sa va delectati cu acest nou si lung review marca GadgetLab. Sa aveti parte de o lectura placuta 🙂
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – DESIGN
Prima data cand device-ul ne-a intrat pe mana, ne-a surprins placut aspectul elegant al partii din spate. Aici avem sticla Gorilla Glass 5 inzestrata cu finisaje de tip oglinda.
In mod deloc surprinzator, sticla retine destul de usor urmele de amprente si praf. Va mentionam ca sticla este vopsita in albastru iar culoarea capata diverse nuante atunci cand device-ul este expus la o sursa de lumina.
Intr-un spatiu cu umbra, sticla de pe spate are culoare de albastru deschis. In partea de sus putem zari sistemul quad-camera, care este accesorizat cu un design modern si interesant. In partea de jos este inscriptionat logo-ul Redmi.
Tinem sa va precizam ca spatele glossy este destul de aderent cand device-ul este tinut/manevrat in mana.
Cand device-ul este expus la soare, culoarea albastruie primeste o nuanta intensa si usor inchisa. Noi credem ca arata foarte bine 🙂
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
Sticla Gorilla Glass poseda curburi usoare inspre partile laterale. Gratie acestora, telefonul se aseaza comfortabil in palma/mana ta. Din acest unghi remarcam faptul ca modulul sistemului quad-camera iese destul de mult in afara corpului din sticla.
Terminalul poseda dimensiune destul de generoasa. In ciuda faptului ca la interior se ascunde un acumulator de 5000, va informam ca design-ul este unul subtire (8.8mm).
Facem trecerea catre sectorul frontal iar aici suntem intampinati de catre un display mare acoperit cu folie (ea este preaplicata din fabrica) si accesorizat cu protectie Gorilla Glass 5. Afisajul este inconjurat pe margini de jur imprejur de o rama subtire din plastic (este vopsita in negru).
Dispozitivul poseda colturi frumos rotunjite iar ecranul are dimensiuni generoase atat pe latime, cat si pe inaltime.
Suntem convinsi ca deja ati remarcat perforatia din mijlocul partii de sus. In ea locuieste camera selfie echipata cu 16-megapixeli.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Pe muchia de deasupra ecranului este incorporat difuzorul pentru apeluri.
Va spunem ca intre cele 2 fasii de sticla Gorilla Glass 5 sade o rama din plastic colorata in albastru mat. Pe rama din stanga in partea de sus isi face aparitia slotul triplu (Dual SIM + MicroSD).
Pe rama din dreapta gasim urmatoarele elemente: tasta de volum si butonul de pornire/oprire, care incorporeaza scanner de amprente.
Apropo de scanner-ul pentru amprente, el functioneaza precis si destul de rapid. Va informam ca partea de configurare amprenta se realizeaza repede.
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
Pentru deblocare, dispozitivul pune la indemana si functie face unlock (deblocare faciala). In conditii bune si medii de luminozitate, face unlock-ul deblocheaza repede telefonul. In condtii low-light, deblocarea merge greoi.
Pe dunga din partea de jos sunt insirate (de la stanga spre dreapta) jack-ul audio 3.5mm, portul USB C, un microfon si difuzorul audio. Despre difuzor va spunem ca el suna foarte ok.
Volumul este puternic, sunetul nu este distorsionat la volum maxim iar calitatea audio este una buna. In anumite piese (in special trance sau house) difuzorul scoate un pic de bass.
Pe marginea din partea de sus avem (de la stanga spre dreapta) un alt microfon si senzorul infrarosu. Noi consideram ca includerea acestui tip de senzor este un mare plus 🙂
Per total, telefonul lasa o impresie pozitiva pe partea de design. Carcasa poseda o asamblare semi-premium solida iar felul in care terminalul este finisat e unul stilat/elegant.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – GALERIE FOTO
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – DISPLAY
Pasim in sectorul dedicat ecranului iar prima data scoatem in evidenta caracteristicile tehnice ale display-ului. Avem urmatoarele:
# Panou IPS LCD de 6.67 inci
# Format 20:9
# Rezolutie Full HD+ (2400×1080 pixeli)
# 395PPI densitate pixeli
# Raport ecran/corp de aproape 85 procente
# Rata contrast de 1500:1
# Protectie cu sticla Gorilla Glass 5
# Perforatie in partea de sus pe mijloc
Dupa lunga perioada in care am testat device-ul, putem spune fara probleme ca panoul IPS din dotare este unul bun. Culorile arata placut, imaginea este clara, contrastul este unul decent iar unghiurile de vizibilitate sunt ok.
Va mentionam ca datorita formatului inalt si destul de lat, afisajul este foarte potrivit pentru web browsing, aplicatii de shopping, aplicatii de stiri, social media etc.
Ca si design, ecranul dispune de suprafata plata si 3 margini negre subtiri. Marginea neagra de jos este o idee mai groasa.
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
Notch-ul tip perforatie este de mici dimensiuni si asigura partii frontale un design apropiat de full screen veritabil.
Partea unde panoul IPS sufera un pic este imaginea afisata in jurul perforatiei. Daca ecranul este usor inclinat, in jurul perforatiei apare o tenta de negru. Asta este valabil in special cand pe ecran este afisata imagine in alb.
Daca notch-ul tip perforatie nu este pe placul tau, el poate fi ascuns din setarile device-ului. Va precizam ca se poate opta pentru o parte de sus complet neagra sau una care afiseaza status bar-ul (ceas, nivelul de incarcare al bateriei, conexiune WiFi etc). O chestie utila 🙂
In ceea ce priveste luminozitatea ecranului, panoul IPS se comporta surprinzator de bine. Lizibilitatea in bataia directa a soarelui este decenta.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Smartphone-ul poseda o motorizare alcatuita din urmatoarele componente:
# Chipset Qualcomm Snapdragon 720G (octa-core 2.3GHz, 8nm)
# Procesor grafic Adreno 618
# 6GB RAM LPDDR4X 1866MHz configuratie dual-channel
# 128GB ROM tip UFS 2.1
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – PERFORMANTA
Gratie hardware-ului potent, smartphone-ul ruleaza cursiv orice fel de aplicatie. Aspectul ciudat pe care l-am remarcat este legat de efectele de animatie si tranzitie. Cand se navigheaza prin interfata, prin meniuri, cand inchizi sau deschizi o aplicatie etc, sunt dese momentele cand interfata grafica nu ruleaza cursiv.
Sa nu ne intelegeti gresit. Telefonul ruleaza bine absolut orice, insa efectele de animatie si tranzitie agata/sacadeaza destul de des. Asta ne face sa credem ca hardware-ul nu are nici o vina. Credem ca este ceva legat de optimizarea sistemului de operare si a interfetei grafice.
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
Noi am testat recent terminalul Motorola One Fusion Plus, care vine echipat cu chipset Snapdragon 730. Daca privim scorurile de mai sus obtinute in AnTuTu, chipset-ul SD730 este o idee mai slabut decat propulsorul Snapdragon 720G, care motorizeaza terminalul Xiaomi. In ciuda acestui aspect, interfata grafica de pe One Fusion Plus ruleaza mult mai cursiv.
Inainte de a trece mai departe, va precizam ca terminalul Redmi Note 9 Pro ruleaza cursiv pretentiosul joc Asphalt 9. Dupa gaming indelungat, spatele device-ului nu se incalzeste tare.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
GEEKBENCH
ANDROBENCH
SPEEDTEST
DEVCHECK
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul Xiaomi Redmi Note 9 Pro ruleaza sistemul de operare Android 10, peste care vine aplicata interfata grafica MIUI 11.0.4.
Precum v-am mentionat si in randurile de mai sus, pare ca interfata grafica mai are nevoie de putina optimizare. Animatiile si efectele de tranzitie au momente cand sacadeaza usor.
In ceea ce priveste partile de aspect grafic si setari, chiar nu avem ce sa reprosam sistemului de operare.
In zona cu setari, vrem sa va precizam cateva aspecte. Telefonul pune la dispozitie functii cool/utile precum app drawer, activare ecran prin dubla atingere, mod dark, optiune de mascare notch, activarea ecranului prin simpla ridicare a telefonului, navigare prin gesturi (este intuitiva), functie Game Turbo (pentru momentele cand te joci sau rulezi benchmark-uri), store Xiaomi pentru wallpapers, icoane si teme etc.
Va invitam cu multa caldura sa descoperiti din capturile de ecran de mai jos cele mai cool setari/functii ale terminalului Xiaomi.
INTERFATA
SETARI
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
Terminalul are in dotare un sistem quad-camera echipat cu design elegant si senzor de 64-megapixeli. Prima data va invitam sa aruncati o privire peste partea tehnica a camerei.
SPECIFICATII PENTRU SISTEMUL QUAD-CAMERA
# Senzori – 64MP (F1.89) + 8MP (ultra-wide F2.2) + 5MP (macro F2.4) + 2MP (bokeh F2.4)
# Dotari/functii – focalizare PDAF, flash LED, HDR, mod 64MP Ultra HD, mod portret, panorama, mod Pro (ajustarea manuala de setari), mod Night, mod ultra-wide, tehnologie AI, functie de infrumusetare, filtre de imagine, mod rafala, face recognition, watermark, video 4K 30fps, video 1080p 30fps sau 1080p 30fps ultra wide cu stabilizare, video 1080p 60fps, video slow-motion 720p 960fps etc
# Demaram cu partea de pareri si impresii prin a va preciza detalii despre modul de pozare 64MP Ultra HD. Fotografiile captate prin acest mod au rezolutia efectiva de 9280×6944 pixeli.
Va mentionam ca aceste poze de inalta rezolutie au in medie in jur de 25MB. In functie de complexitatea peisajului pozat, dimensiunea maxima a acestor poze poate urca pana spre 40MB.
Acest tip de poze exceleaza pe partile de detaliu si claritate. Cele mai bune rezultate se obtin in conditii favorabile de luminozitate. Va mentionam ca telefonul capteaza fotografiile 64MP suficient de repede. Aspectul usor ciudat pe care noi l-am remarcat este felul in care sunt realizate aceste poze.
La terminalul Motorola One Fusion Plus testat de noi, atunci cand se apasa butonul de captura foto in modul 64MP, interfata software iti indica faptul ca poza 64MP este procesata iar cand procesarea este gata, este finalizata captura foto.
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
Modul 64MP al terminalului Xiaomi Redmi Note 9 Pro nu functioneaza precum la One Fusion Plus. Se apasa butonul de captura foto si ramai cu impresia ca poza a fost deja realizata. Insa, poza este procesata pentru cateva secunde iar acest aspect nu este semnalat de interfata foto. Datorita acestui aspect, primele poze 64MP captate de noi nu au aratat nici cum.
Noi apasam butonul de captura si crezand ca poza este deja relizata, miscam device-ul sau ceva similar. Practic, cand se apasa butonul de captura foto, telefonul trebuie tinut fix pentru cateva secunde pentru a lasa partea de procesare sa isi faca treaba. Insa, odata ce ne-am obisnuit cu aceasta mica ciudatenie, totul a mers ca pe roate cu modul foto 64MP 🙂
# Facem pasul catre modul foto standard si va spunem ca el este bine optimizat. Camera poate face poze de calitate in diverse conditii de luminozitate, ceea ce este excelent.
Cu HDR-ul activat, pozele captata un plus de culoare, insa coloristica nu este exagerata. Este doar la fix 🙂 Imaginea este focusata repede iar captura foto este realizata aproape instant. Clar ca isi face simtita prezenta hardware-ul mid-range potent 🙂
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
# Si acum este randul modului foto ultra wide. Senzorul 8MP poseda unghi larg de filmare la 119 grade. Datorita acestui aspect, camera incadreaza cu usurinta cladiri inalte si foarte late chiar si de la apropiere. In ceea ce priveste calitatea foto, per total ea este buna.
Mai apar momente cand pozele ultra-wide sunt de rezolutie usor scazuta sau sunt usor blurate pe margini. Acest fenomen isi face aparitia atunci cand se fotografiaza peisaje incarcate cu vegetatie, obiecte, cladiri etc.
# Modul portret este destul de bine pus la punct. De cele mai multe ori, pozele bokeh (cu background blurat) capturate arata placut. Aspectul pe care l-am remarcat este ca senzorul de 2MP nu poate focaliza suficient de bine obiectele mici.
Background-ul este blurat, insa obiectul de dimensiune mica pe care ai fixat camera nu este suficient de bine scos in evidenta. Camera nu intampina astfel de probleme in cazul obiectelor de dimensiune mare.
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
# In ceea ce priveste modul foto macro, senzorul de 5MP al sistemului quad performeaza bine (spre foarte bine). Atunci cand camera este apropiata la cativa cm de o floare, dureaza destul de putin pana cand imaginea este focalizata.
Va mentionam ca atunci cand camera focalizeaza, asta este semnalat de interfata foto. O chestie utila. In majoritatea cazurilor, fotografiile macro sunt clare, frumos colorate si suficient de bogate in detaliu.
# Camera foto nu duce lipsa de moto foto Night pentru pozare pe timp de noapte. Am testat destul de mult timp acest mod foto si putem spune fara probleme ca el este bine pus la punct.
Cand se apasa butonul pentru fotografiere, procesarea intra in actiune iar spre bucuria noastra acest aspect este semnalat de interfata foto. Dureaza cateva secunde pana cand fotografia este realizata.
De cele mai multe ori, pozele captate cu modul Night arata placut. In poze, zgomotul este greu sesizabil iar software-ul nu retuseaza/finiseaza exagerat de mult imaginea.
In conditii de noapte, camera scoate niste poze frumoase atunci cand in jur exista ceva surse de lumina. Fara o sursa minima de lumina, pozele captate sunt destul de intunecate. Ceva normal.
# Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana
# Acum haideti sa ne focusam pentru cateva clipe pe modul foto panorama. Camera capteaza poze panoramice cu telefonul tinut in pozitia lui naturala (4:3 si nu landscape). Asta face ca panoramele sa fie capate usor si rapid. Fotografiile de acest gen arata placut.
# Si acum este momentul propice sa spunem cateva cuvinte despre cum filmeaza telefonul. Gratie chipset-ului Snapdragon 720G, camera este capabila de captura video 4K 30fps. Filmarile UHD sunt de calitate, insa functia de stabilizare nu este prea eficienta la filmarea 4K 30fps. Imaginea cam tremura.
Functia de stabilizare isi face bine treaba atunci cand se filmeaza in 1080p30fps sau 1080p 30fps ultra-wide. Va mentionam ca filmarea in 1080p arata destul de bine.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
Pentru selfie-uri, terminalul etaleaza o camera frontala 16-megapixeli, care sade elegant in display pe mijlocul partii de sus. Camera are la bord dotari precum selfie panorama, HDR, display flash, face recognition, functie de infrumusetare, mod portret, tehnologie AI, captura video 1080p 30fps etc.
Per total, camera frontala nu dezamageste. Selfie-urile captate de telefon in conditii de luminozitate buna arata bine (spre excelent). Senzorul de 16MP scoate niste poze clare, bine detaliate si realistic colorate.
In conditii low-light, calitatea foto este decenta. In conditii de bezna, display flash-ul ajuta mult.
INTERFATA CAMERA FOTO
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – GALERIE FOTO
MOD 64MP Ultra HD
MOD STANDARD
MOD ULTRAWIDE
MOD PORTRET
MOD NIGHT
MOD PANORAMA
MOD MACRO
FILMARI
Captura video 4K 30fps 1
Captura video 4K 30fps 2
Captura video ultra-wide 1080p 30fps cu stabilizare
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul slim si elegant se ascunde un acumulator echipat cu capacitate mare de 5020mAh si tehnologie fast charging cu putere 30W.
Incarcatorul oferit in dotarea standard este unul performant (capabil de maxim 33W).
Timpi de incarcare:
# 0% – 50% in 23 minute
# 50% – 100% in 48 minute
Incarcare full in 1 ora si 11 minute.
In ciuda celor 5020mAh, tehnologia fast charging 30W incarca repede bateria. Asa da 🙂
Referitor la aspectul de mare importanta, in speta autonomia, smartphone-ul se comporta foarte bine. Dupa 10 ore de utilizare foarte intensa si continua (rulaj film 4K cu VLC, YouTube, navigare pe net, download torrente, gaming, benchmarks, download si instalare aplicatii de pe Google Play etc), din baterie au mai ramas 10 procente (telefonul a fost incarcat complet).
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
Ne pare bine sa va anuntam ca telefonul este excelent pus la punct pe partea de conectivitate. Avem urmatoarele:
# NFC, USB C, Dual 4G, Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 ac, scanner de amprente pe lateral, face unlock, senzor infrarosu
# Slot triplu (Dual SIM + MicroSD), jack 3.5mm, WiFi Direct, WiFi Hotspot, GPS/AGPS/GLONASS/Beidou, Radio FM
# Senzori – accelerometru, proximitate, lumina, giroscop, compas, pedometru, gravitatie etc
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – AMBALAJ SI ACCESORII
Telefonul vine ambalat intr-o cutie destul de mare si solida. La interior gasim urmatoarele accesorii: incarcator 33W, cablu USB C, cheita pentru slotul SIM, manuale de utilizare si husa.
Husa furnizata in dotarea standard este una de calitate ok. Ea protejeaza bine partea din spate. In partea din fata, marginile husei urca usor deasupra ecranului iar asta iti permite sa asezi telefonul pe o suprafata tare cu ecranul in jos.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana – CONCLUZIE SI PRET
La finalul acestui review, putem spune fara nici un dubiu ca Xiaomi Redmi Note 9 Pro este un mid-range atractiv. Telefonul livreaza un pachet cu dotari generos si aproape complet. Smartphone-ul este elegant, performant, bine echipat, face poze de calitate, are autonomie buna etc.
Partile mai putin reusite sunt optimizarea interfetei grafice si imaginea afisata in jurul notch-ului, care poseda tenta de negru (vizibila in cazul imaginilor pe alb).
Legat de pret, versiunea testata de noi (128GB ROM) poate fi gasita online pentru suma de 1300 lei. Va precizam ca varianta cu 64GB costa 1200 lei. Noi consideram ca preturile sunt bune.
PRO
- Design elegant si materiale premium (Gorilla Glass 5 pe fata si spate)
- Display IPS cu luminozitate buna
- Configuratie mid-range performanta – Snapdragon 720G, 6GB RAM, 128GB ROM UFS 2.1
- Sistem de operare Android 10 bogat in functii si setari
- Camere performante
- Baterie de 5000mAh cu incarcare 30W; autonomie foarte buna si incarcare rapida
- Difuzor audio potent (volum puternic, claritate, tenta de bass)
- Scanner-ul de amprente functioneaza precis si destul de rapid
- Delocarea faciala este bine optimizata
- Conectivitate excelent pusa la punct – Slot Dual SIM, MicroSD dedicat, USB C, NFC, WiFi 802.11 ac, jack 3.5mm etc
- Husa in dotarea standard
- Pret bun
CONTRA
- Imaginea din jurul notch-ului are tenta de negru (vizibil in special cand display-ul afiseaza o imagine alba)
- Efectele de animatii si tranzitie din aplicatii, interfata grafica si meniuri ruleaza usor agatat/sacadat
Am avut ocazia sa va aducem Xiaomi Redmi Note 9 Pro review romana gratie noului nostru partener Xiaomi Romania.