Iata Allview Soul X8 Pro review in romana si ganduri personale. Astazi avem ceva special pentru voi, dragii nostri cititori 🙂 In ultima perioada am fost prinsi cu testarea noului terminal mid-range Soul X8 Pro al firmei brasovene Allview.

Dupa lunga perioada de ‘probe’, azi suntem bucurosi ca putem sa va impartasim pe larg toate impresiile care noua ne-au ramas de pe urma butonarii terminalului Allview.

In buna traditie GadgetLab, recurgem la strategia de teasing si va spunem ca device-ul poseda un chipset mid-range performant, camera versatila, design/constructie premium, stocare UFS etc. Am reusit sa va starnim interesul ? Noi suntem convinsi ca da. Haideti sa dam drumul la treaba 🙂

Aaaa… sa nu uitam. Modelul de Soul X8 Pro primit de noi a venit la pachet cu castile wireless Allview Soul AV1. Tinem sa va spunem ca in cadrul acestui lung review este inclusa si recenzia pentru castile Soul AV1. Va dorim spor la lecturare 🙂

Allview Soul X8 Pro review in romana

Allview Soul X8 Pro review in romana – DESIGN

Allview Soul X8 Pro review in romana

Primul aspect remarcat de noi cand am luat telefonul pentru prima oara in mana a fost senzatia de soliditate/greutate. Acest feeling este emanat de catre constructia premium (sticla si metal).

Va mentionam ca asamblarea si finisajele sunt excelente. Ca si coloristica, partea din spate poseda o nuanta de gri care face pe plac privirii 🙂 Cu toate ca avem un spate din sticla, smartphone-ul se fixeaza bine atunci cand este tinut in mana/palma.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Pe spate, elementul predominant este camera principala, care e echipata cu 5 senzori. Ea ofera device-ului un aspect ‘profesional’ (daca se poate spune asa). Sub camera gasim logo-ul Allview iar in partea de jos avem inscriptia Allview Soul.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Ne mutam in partea frontala iar aici ne intampina un ecran dotat cu 6.67 inci si perforatie sus pe mijloc.

Allview Soul X8 Pro review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Allview Soul X8 Pro review in romana

Deasupra ecranului este amplasat difuzorul pentru apeluri. Noi am testat cateva convorbiri iar calitatea audio este una buna (volum destul de puternic, voci care se aud bine).

Allview Soul X8 Pro review in romana

Pe marginea metalica din partea de sus zarim (de la stanga spre dreapta) o linie de antena si slotul Dual SIM Hybrid.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Rama metalica din partea de jos include (de la stanga spre dreapta) linie de antena, grilaj in care este incorporat microfon, port USB C 3.0, difuzor audio, o alta linie de antena si jack 3.5mm.

Despre difuzorul audio va mentionam ca emite un sunet de calitate decenta. Volumul este destul de puternic, insa trebuie precizat ca la volum maxim, difuzorul distorsioneaza.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Pe rama metalica dreapta avem tasta pentru ajustare volum si butonul de pornire/oprire care incorporeaza scanner de amprente. In urma testarii facute de noi, putem spune ca scanner-ul este destul de rapid si precis.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Allview Soul X8 Pro review in romana

Va precizam ca telefonul poate fi deblocat si prin utilizarea functiei face unlock (deblocare faciala). Ne pare bine sa va anuntam ca functia este bine pusa la punct 🙂 Deblocarea faciala se face destul de repede inclusiv in conditii de bezna.

Va precizam ca deblocarea pe intuneric este posibila datorita functiei ‘Activare iluminare ecran in medii intunecate’. Cu functia activata, in intuneric ecranul este luminat in alb (lumina nu deranjeaza ochii) iar asta permite face unlock-ului sa isi faca treaba. Excelent 🙂

Allview Soul X8 Pro review in romana

Pe rama metalica stanga avem o linie de antena (in partea de sus; din pacate in poza se observa cam greu).

Allview Soul X8 Pro review in romana

Sistemul penta camera iese destul de mult in afara corpului din sticla. Va precizam ca rama metalica este un pic mai lata in zona unde sunt incluse tasta de volum si scanner-ul de amprente.

Sticla de pe spate poseda curburi elegante inspre partile laterale.

Ecranul este inconjurat pe margini de jur imprejur de catre o dunga neagra din plastic.

Allview Soul X8 Pro review in romana – DISPLAY

Allview Soul X8 Pro review in romana

Prima data haideti sa aruncam o privire peste specificatiile ecranului.

FISA TEHNICA

# Panou LCD de 6.67 inci si format 20:9

# Rezolutie de 2400×1080 pixeli si 395PPI

# Rata refresh de 60Hz

# Protectie Gorilla Glass 3 si sticla 2.5D

# Perforatie sus pe mijloc

# Tehnologii – HDR10 si LTPS

Dupa perioada indelungata petrecuta cu smartphone-ul, putem afirma fara nici o retinere ca display-ul este un LCD calitativ. Ce inseamna asta ?

Avem culori destul de vii/intense si placute ochiului, unghiuri bune de vizualizare, functie de luminozitate automata bine optimizata, raspuns rapid la atingeri si contrast bun.

Apoi, combinatia de rezolutie 2400×1080 pixeli + diagonala 6.67 inci este una reusita. Imaginea poseda claritate iar cei aproape 400PPI sunt garantia (daca se poate spune asa) unei imagini excelent populata de pixeli.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Cum stam cu luminozitatea ? Ecranul are lizibilitate excelenta in spatii interioare luminoase si lizibilitate buna in lumina de afara. Cum e cu luminozitatea in bataia soarelui ? Asta ramane sa descoperiti in randurile de mai jos 🙂

Pana in acest punct am avut doar lucruri pozitive de spus despre ecran 🙂 Pasim usor in directia cealalta si relatam ca pe noi ne deranjeaza usor faptul ca ecranul nu are refresh de peste 60Hz. Chipset-ul Helio G90T era suficient de puternic/rapid pentru a putea tine pasul cu un LCD de 90Hz. Pacat de oportunitatea irosita 🙁

Allview Soul X8 Pro review in romana

Datorita formatului 20:9, avem de-a face cu un display destul de inalt, care este foarte potrivit pentru scrolling. Mare pacat ca telefonul nu dispune de ecran 90Hz 🙁

Ecranul 20:9 este un bun companion si la vizionare de YouTube, filme pe HBO Go si/sau Netlix, gaming etc.

Allview Soul X8 Pro review in romana

In setarile ecranului gasim optiune de reglare temperatura culoare display. Asta este util 🙂 Legat de luminozitatea automata/adaptiva, Allview a optimizat bine aceasta functie.

Nu lipsesc functiile ‘de baza’ precum lumina de noapte, ajustare marime font si mascare notch in diverse aplicatii.

Se poate opta pentru navigare utilizand clasicele taste software (back, home, recent apps) sau navigare prin gesturi (este bine optimizata).

Va mentionam ca exista optiuni pentru activare ecran prin ridicare device si prin dublu tap. Ele sunt bine implementate 🙂 O chestie foarte utila este functia care iti permite sa blochezi smartphone-ul prin dublu tap pe ecran 🙂 Trebuie precizat ca pentru a bloca telefonul in acest mod trebuie sa faci dublu tap pe wallpaper-ul setat in fundal (meniul home).

Aaaa… si inca ceva. Allview a implementat un sistem de gesturi care iti permite sa pornesti aplicatii/functii prin ‘desenarea’ pe ecranul blocat a diverse litere. Dintre acestea, cateva gesturi sar peste amprenta si/sau peste codul pin (C – camera, O – lanterna, S – camera secundara). Allview a setat 5 astfel de gesturi.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Pe langa cele mentionate (C, O, S), mai avem e (gmail) si M (player audio). Cele 2 nu sar peste amprenta/cod pin. Mai sunt disponibile inca 5 iar acestea trebuie setate de utilizator (W, Z, V, V intors si >).

Trebuie sa precizam ca toate cele 10 gesturi pot fi setate dupa bunul plac. Noi ne-am ‘jucat’ destul de mult cu ele si va spunem ca sunt bine optimizate/implementate. Excelent 🙂

Atunci cand telefonul este pus la incarcat, pe ecran isi face aparitia o animatie cool 🙂 In ceea ce priveste meniul ‘unlock screen’, el este intuitiv.

Perforatia pozitionata sus pe mijloc are dimensiune destul de redusa. Trebuie mentionat ca pe fundal de alb, cu ecranul inclinat, in jurul perforatiei este sesizabila o usoara tenta de negru.

Si iata-ne ajunsi la partea de luminozitate in bataia soarelui. Lizibilitatea nu este grozava, insa se poate distinge ceea ce este afisat pe ecran.

Allview Soul X8 Pro review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Allview Soul X8 Pro review in romana

FISA TEHNICA

# Chipset MediaTek Helio G90T

# Procesor grafic ARM Mali G76 MC4

# 6GB de RAM tip LPDDR4X

# 128GB ROM tip UFS

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Hardware-ul prezent pe device este in alta liga in comparatie cu modelul precedent, in speta Soul X7 Pro. Tinem sa va reamintim ca noi am avut la testare terminalul Allview Soul X7 Pro.

Aaaa… si inca o chestie. Pana sa isi faca aparitia smartphone-ul Soul X8 Pro, titlul de cel mai potent smartphone Allview s-a aflat in posesia terminalului Soul X6 Extreme. Cum echipa GadgetLab a testat pe indelete acest device, va invitam cu multa caldura sa va delectati cu Allview Soul X6 Xtreme review romana.

Allview Soul X8 Pro review in romana – PERFORMANTA

De cand testam device-uri cu Android, ne-am lamurit de urmatorul aspect. Cand la capitolul performanta trebuie scris multe cuvinte, terminalul in cauza are lacune in ceea ce priveste performanta. Ne pare bine sa va relatam ca smartphone-ul Allview Soul X8 Pro nu se afla in aceasta situatie 🙂

Gratie hardware-ului mid-range potent, smartphone-ul are un comportament bun (spre excelent) in orice fel de aplicatie, orice scenariu (multitasking, camera, apelare, mesagerie, navigare prin setari/interfata etc), aproape orice joc si asa mai departe. Asa da 🙂

GAMING si BENCHMARK-URI

Apropo de gaming, inclusiv titluri pretentioase ca hardware gen Asphalt 9 ruleaza cu un numar bun de fps-uri. Singurul joc testat de noi care a pus in dificultate motorizarea Helio G90T este Genshin Impact.

Jocul are momente cand ruleaza destul de cursiv. Insa, sunt frecvente cazurile cand numarul de fps-uri este destul de scazut (nivelele cu view distance mare).

Ca si temperaturi, dupa ce s-au descarcat cei 10GB de date ai jocului Genshin Impact, spatele smartphone-ului (zona de sus unde e camera) s-a incalzit destul de tare.

In gaming efectiv (si benchmark-uri), spatele telefonului devine destul de cald (nu exagerat).

Allview Soul X8 Pro review in romana

Dupa testari repetate in AnTuTu, si-a facut aparitia ‘fenomenul’ de thermal throttling iar punctajul a scazut cu aproximativ 20.000 puncte.

Allview Soul X8 Pro review in romana – TESTE SINTETICE

ANTUTU

GEEKBENCH

ANDROBENCH

Allview Soul X8 Pro review in romana

SPEEDTEST

DEVICE INFO HW

CATEVA OBSERVATII

Este evident faptul ca chipset-ul MediaTek Helio G90T performeaza satisfacator. Avand in vedere acest aspect, noi am fost foarte curiosi sa vedem cum se compara chipset-ul MediaTek cu alte propulsoare (Snapdragon, Kirin).

Spre surprinderea noastra, chipset-ul Helio G90T este destul de apropiat ca si performante de propulsorul Huawei Kirin 810. Foarte tare 🙂 Apropo de propulsorul Kirin, tinem sa va reamintim ca echipa GadgetLab a testat smartphone-ul Huawei P40 Lite.

In ceea ce priveste comparatia cu motorizarea Snapdragon 730G, chipset-ul Helio G90T este superior. Excelent 🙂 Profitam de ocazia ivita si va invitam cu drag sa cititi Motorola Moto G9 Plus review in romana (are SD730G; device testat de catre echipa GadgetLab).

Propulsorul Helio G90T iese castigator si atunci cand este comparat cu chipset-ul Snapdragon 720G. Noi am testat un device echipat cu procesorul SD720G, in speta smartphone-ul Xiaomi Redmi Note 9 Pro (review).

Allview Soul X8 Pro review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Terminalul ruleaza sistemul de operare Android 11, peste care vine aplicata interfata Visual UI 4.0. Allview a dezvoltat un sistem de operare curat (fara aplicatii bloatware), bine optimizat, placut din punct de vedere grafic si destul de bogat in functii.

Dintre functii/aplicatii, vi le mentionam pe cele care ni s-au parut cele mai cool 🙂 Avem inregistrare ecran, functie de screenshot rapid in meniul drop-down cu notificari, functii de economisire a bateriei (salvare energie, mod extrem) si functie de operare display cu manusi. Inca nu am terminat 🙂

Va mai mentionam gesturile inteligente (raspuns la apel, intrerupere alarma, notificare inteligenta), afisare aplicatii sub forma de app drawer sau pe mai multe ecrane (ca la iPhone), asistentul vocal AVI, functie split screen (este usor de activat/utilizat), administrator sistem (iti permite sa cureti cache-ul, sa eliberezi RAM-ul, accesare functii de economisire baterie, management aplicatii) etc.

ASISTENT VOCAL AVI

Asistentul vocal AVI (disponibil in limba romana) este usor si rapid de configurat. Dupa ce acea operatiune este incheiata, accesarea lui se face foarte usor iar ca si utilizare, AVI percepe precis si destul de rapid comenzile vocale.

INTERFATA

SETARI

Allview Soul X8 Pro review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Allview Soul X8 Pro review in romana

SPECIFICATII PENTRU CAMERA

# Senzori – 64MP (Sony IMX682, pixel-binning – poze cu rezolutie efectiva de 16MP) + 8MP (wide, F1.89) + 5MP (macro) + 2MP (mono) + 2MP (bokeh)

# Functii/dotari – focalizare rapida PDAF, flash LED, HDR, mod bokeh, mod macro, mod mono (alb negru), mod ultra-wide, mod profesional, mod 64MP, mod night (pozare pe timp de noapte), zoom digital 5X, tehnologie AI, sticker, panorama, scanare QR, timer, filtre imagine, filmare 4K 30fps, video slow-motion etc

De cum am inceput sa testam camera device-ului, primul mod foto pe care l-am pus la lucru a fost cel de inalta rezolutie, in speta modul 64MP (rezolutie efectiva de 9248×6936).

Pozele realizate in acest mod se prezinta excelent pe partile de claritate, rezolutie si detaliu. In ciuda faptului ca HDR-ul nu este disponibil in modul 64MP, fotografiile poseda culori frumoase, naturale si bine nuantate.

Din testele facute de noi, modul 64MP se comporta cel mai bine in conditii bune si medii de luminozitate. Va mentionam ca in segmentele de captura si procesare, camera + chipset-ul Helio G90T fac o treaba buna 🙂 Captura foto este realizata repede iar partea de procesare software dureaza putin. Excelent 🙂

Allview Soul X8 Pro review in romana

Parasim modul 64MP si ne oprim in dreptul modului foto standard. Per total, fotografiile capturate cu modul standard arata bine. Rezolutia este buna, detaliul este destul de generos, contrastul-luminozitatea sunt ok iar culorile arata placut.

Insa, trebuie sa va mentionam cateva aspecte. Functia HDR mai are nevoie de optimizare. Spunem asta deoarece sunt momente cand HDR-ul intensifica un pic cam mult culorile.

Apoi, apar momente cand HDR-ul face ca imaginea sa-si piarda usor din culoare. Din cate am observat, acest comportament isi face aparitia cand afara este multa lumina in jur. Cu HDR-ul dezactivat, acele mici ‘ciudatenii’ dispar.

Aaaa… si inca o chestie. Cu HDR-ul activat, flash-ul LED nu este disponibil. Pe timp de zi asta nu este o problema 🙂 Un alt aspect remarcat de noi este ca uneori fotografiile captate dispun de distorsionare/blur in extremitatile laterale.

Insa, va precizam ca de cele mai multe ori, acel ‘fenomen’ nu isi face aparitia. Legat de viteza focalizare si captura foto, camera are un comportament bun 🙂

In modul foto standard, noi am testat si functia de zoom digital 5X. Calitatea pozelor este asa si asa.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Si acum haideti sa aruncam o privire peste modul ultra-wide. Senzorul de 8MP poseda unghi larg de filmare iar asta permite captarea cu usurinta de peisaje intinse, cladiri late/inalte, obiecte voluminoase etc.

De cele mai multe ori, calitatea foto este multumitoare (imagine clara de rezolutie buna, detaliu bine redat, culori placute, imaginea nu este stearsa/distorsionata la extremitati etc).

Insa, nu lipsesc aspectele specifice unei camere ultra-wide de telefon mid-range. Uneori apar momente cand pozele sunt usor blurate sau sterse in partile laterale.

Apoi, cand se fotografiaza de aproape cladiri inalte/late, uneori camera are tendinta de a distorsiona usor imaginea (cladirea apare inclinata). Trebuie sa precizam ca acele aspecte nu isi fac des aparitia iar asta este important.

Allview Soul X8 Pro review in romana

# Mergem mai departe si spunem cateva cuvinte despre modul foto bokeh (poze cu background blurat). Va relatam ca el performeaza bine 🙂

Obiectul pe care s-a focalizat este bine evidentiat, in cazul obiectelor de dimensiune mica/medie blur-ul este aplicat uniform, rezolutia la care este capturata poza (4608×3456) asigura claritate obiectului focalizat etc.

Pe timpul testarii, noi am sesizat ca atunci cand se pozeaza obiecte de dimensiune mare, blur-ul din background nu este aplicat uniform.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Si acum este randul modului foto macro. Camera poate captura niste poze de calitate buna (uneori spre foarte buna). Plantele/obiectele captate de senzorul 5MP arata clar, detaliat si frumos colorate. Apar mici probleme datorita focalizarii usor greoaie. Datorita acestui aspect, cateodata fotografiile captate sunt blurate.

# A sosit momentul sa ne focusam pe modul foto night (fotografiere pe timp de noapte). In conditii bune de lumina (banere luminoase, iluminare stradala etc), camera realizeaza niste poze de calitate decenta (uneori spre buna).

Fotografiile captate in acele conditii au zgomot redus, detaliu redat decent, culori placute, rezolutie ok). Daca in jur sunt putine surse de lumina, imaginile capturate au zgomot sesizabil, imaginea este blurata iar per total, calitatea foto este asa si asa. Va informam ca in modul foto night, captura si procesarea sunt realizate repede.

Nu facem pasul catre partea de filmare pana nu spunem cateva cuvinte si despre modul foto panorama. Fotografiile tip panorama sunt capturate foarte usor (cu device-ul tinut in mod portret). Ceea ce rezulta sunt niste poze in care regasim mult decor, rezolutie+detaliu bune si culori placute/naturale.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Iata-ne ajunsi la segmentul focusat pe filmare. Va mentionam ca smartphone-ul poate filma la rezolutie 4K 30fps sau 1080p 30fps. In ambele cazuri, functia de stabilizare (EIS) nu este disponibila.

Prima data mentionam cateva detalii despre filmarea pe timp de zi. Captura video 4K este una de calitate. Imaginea este clara, detaliata si destul de intens colorata. In ciuda faptului ca lipseste functia de stabilizare, filmarea nu tremura exagerat.

Apropo de culoare, avem o mica chestie de precizat. Pe timpul testarii (am prins o vreme foarte insorita) noi am filmat o zona cu multa verdeata. Cum schimbam directia de filmare a camerei, verdele isi schimba intensitatea (dintr-un unghi un verde spalacit, din alt unghi un verde foarte intens). Ciudat.

In ceea ce priveste filmarea 1080p, ea este decenta.

Legat de filmarea pe timp de noapte, aici am avut parte de o surpriza placuta 🙂 In conditii bune de lumina (cladiri iluminate, banere luminoase, iluminare stradala etc), filmarea 4K arata surprinzator de bine 🙂 (zgomotul este redus, nu exista screen tearing, imaginea nu palpaie, culorile arata bine, rezolutia/detaliul sunt ok).

Daca in jur nu prea sunt surse de lumina, filmarea 4K/1080p scade considerabil in calitate (mult zgomot). Nimic surprinzator.

CAMERA FOTO SECUNDARA

Allview Soul X8 Pro review in romana

SPECIFICATII

# Senzori – 32-megapixeli (incorporat in display sus pe mijloc)

# Functii/dotari – mod portret, functie Selfie Panorama (unghi de 76.4 grade), sticker, HDR, display flash, infrumusetare, timer, filtre imagine, mod bokeh, video 1080p etc

In ceea ce priveste camera selfie (32-megapixeli), suntem sinceri cu voi si va spunem ca nu am pus mult accent pe testarea ei (prioritate a avut camera principala). Din cele cateva teste facute de noi (pe timp de zi) au rezultat niste poze/filmari de calitate buna.

Va precizam ca in randurile de jos puteti gasi o galerie foto cuprinzatoare (include toate modurile foto testate de noi) si cateva filmari 4K si 1080p. Va dorim vizionare placuta 🙂

INTERFATA CAMERA FOTO

Allview Soul X8 Pro review in romana – GALERIE FOTO

MOD 64MP

MOD STANDARD

MOD STANDARD ZOOM 5X

MOD ULTRA-WIDE

MOD PANORAMA

MOD BOKEH

MOD MACRO

MOD NIGHT

MOD FILTRE IMAGINE

FILMARI

4K 30FPS

1080P 30FPS

4K 30FPS (noapte)

1080P 30FPS (noapte)

Allview Soul X8 Pro review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE

Allview Soul X8 Pro review in romana

In corpul premium realizat din sticla si metal este montat un acumulator echipat cu fast charging 18W si capacitate de 4000mAh. Prima data trecem in revista detalii despre timpii de incarcare.

# 3% – 50% in 33 minute

# Incarcare full in 2 ore si 19 minute

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Noi consideram ca incarcarea pana la 50 procente se face decent de rapid 🙂 Incarcarea completa se face cam lent.

Facem pasul catre segmentul de mare interes, in speta autonomia. Va precizam ca smartphone-ul se descurca decent, insa era loc de mai bine.

Cu bateria incarcata full, dupa 7 ore de rulaj intens si continuu, au mai ramas 6 procente. Nu-i rau, insa se putea mai bine. Trebuie mentionat ca pe timpul testarii, aplicatiile mari consumatoare de energie au fost cele de streaming (YouTube si Hbo Go). Dupa 3 ore si 40 minute de Youtube si HBO Go, de la 100%, smartphone-ul a mai ramas cam cu 55%.

Va invitam sa va uitati peste capturile de ecran de mai sus pentru a va face o idee precisa despre cum am utilizat device-ul.

Allview Soul X8 Pro review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

Allview Soul X8 Pro review in romana

Va informam ca terminalul lasa o impresie pozitiva pe partea de conectivitate 🙂

FISA TEHNICA

# WiFi 802.11 ac, Bluetooth 5.0, NFC, scanner amprente (pe lateral), deblocare faciala, USB C 3.0

# 4G, WiFi Direct, WiFi Hotspot GPS/AGPS/GLONASS/Galileo, Dual SIM Hybrid, MicroSD (256GB), jack 3.5mm, Radio FM

# Senzori – accelerometru, lumina, proximitate, pedometru, magnetometru (busola digitala)

O SCURTA OBSERVATIE

Va precizam ca dispozitivul nu poseda senzorul giroscop.

Allview Soul X8 Pro review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Allview Soul X8 Pro review in romana

In cutia terminalului gasim incluse urmatoarele accesorii: folie preaplicata, inca o folie, carpa pentru curatare, husa din plastic, incarcator, cablu USB C, casti, cheita pentru slotul SIM, manuale si certificat de garantie.

Despre husa din dotare va relatam ca este decenta, insa cam atat. La prima montare pe telefon, husa se ataseaza destul de greu. Ea asigura protectie partii din spate si marginilor de sus/jos. Din pacate, marginile laterale sunt destul de expuse.

Allview Soul X8 Pro review in romana – Allview Soul AV1

Va reamintim ca terminalul Soul X8 Pro primit de noi pentru testare a venit impreuna cu castile wireless (bluetooth) Allview Soul AV1.

Echipa GadgetLab ‘a pus la lucru’ castile iar pareri si impresii despre ele veti afla in cateva momente. Nu trecem mai departe pana nu va uram sa aveti parte de o lecturare placuta/relaxanta in continuare 🙂

DESIGN

Pe partea de design, castile lasa o impresie pozitiva. Ele arata elegant si poseda o asamblare solida/de calitate. Excelent 🙂

Zona de interior (daca se poate spune asa) a picioruselor etaleaza inscriptiile R si L (casca dreapta, casca stanga) si conectorii pentru incarcare.

Ne orientam privirea un pic mai sus si pe fiecare casca putem observa grilajul auriu care mascheaza difuzorul. Sub difuzor avem o perforatie, care probabil are legatura cu partea de redare sunet.

Partea de exterior a picioruselor include suprafata touch si 2 orificii (in care probabil sunt incorporate microfoanele).

DOCK DE INCARCARE

Statia/dock-ul de incarcare are un aspect placut si o carcasa din plastic. Va precizam ca plasticul este unul de buna calitate iar suprafata lui lasa un feeling placut la atingere.

In partea frontala a dock-ului avem butonul pentru conectare iar deasupra lui zarim un orificiu care gazduieste LED-ul ce semnaleaza incarcarea. In partea din spate este pozitionat portul USB C.

Zona de sus include de jur imprejur un ‘inel’ vopsit in auriu. Capacul dock-ului are suprafata texturata si include sus pe mijloc logo-ul Allview.

Cand dock-ul se incarca, led-ul se aprinde in albastru (pentru cateva momente; apoi ramane stins). Cand acumulatorul dock-ului este incarcat complet, LED-ul se face verde.

Dock-ul are usita rabatabila (se impinge in sus). Mecanismul de deschidere este destul de solid.

FUNCTIONARE, PERFORMANTE AUDIO SI AUTONOMIE

Conectarea castilor la telefon/tableta se face foarte usor. Se porneste conexiunea Bluetooth pe telefon iar apoi se deschide capacul dock-ului. Tot ce mai ramane de facut este sa apesi pe telefon butonul de connect.

Va precizam ca pozitionarea sau scoaterea castilor din dock se face destul de usor.

Allview Soul AV1 sunt niste casti de tip in-ear. Ele sunt comode, se fixeaza destul de bine in ureche si pot fi purtate fara grija atunci cand te deplasezi la pas. In ceea ce priveste activitatile sportive (alergare usoara), castile nu se fixeaza suficient de bine. Exista riscul ca ele sa cada din urechi.

Legat de suprafata touch a castilor, Allview a incorporat un sistem de gesturi usor de invatat (cateva dintre ele) si destul de bine optimizat. Avem dublu tap pentru pauzare muzica (rulata prin Youtube sau cu player audio), apasare simpla pentru raspundere la apel si activare AVI sau Google Assistant prin apasare indelungata.

Allview Soul X8 Pro review in romana

Restul de gesturi disponibile (ajustare volum, schimbare melodie) sunt usor complicate. Pentru a ajusta volumul (in muzica si apeluri) trebuie glisat degetul sus-jos pe suprafata touch (casca stanga). Cum castile nu se fixeaza perfect in ureche, ajustarea volumului cateodata merge, cateodata nu.

Pentru a schimba piesa (pe casca dreapta – glisare sus pentru piesa anterioara, glisare jos pentru piesa urmatoare) trebuie tinut de baza castii ca ea sa stea fixa iar apoi se gliseaza sus/jos pentru a schimba piesa. Acasa pe fotoliu asta este usor de facut. Insa, cand te afli in miscare intr-un spatiu aglomerat, acele gesturi sunt mult prea complicate.

Aaaa… si inca o chestie. Cand o casca este scosa din ureche, muzica este pauzata. Cand casca este pozitionata inpoi in ureche, muzica isi da drumul.

Inainte de a face pasul spre performantele audio, haideti sa aruncam o privire peste fisa cu specificatiile tehnice.

FISA TEHNICA

# Conectivitate Bluetooth 5.0 si sistem microfoane Dual MEMS

# Raza Bluetooth de pana la 10m

# Driver de 13mm

# Acumulator de 45mAh (per casca) si acumulator de 500mAh (dock)

# Banda frecventa – 20Hz – 20KHz

# Impedanta – 32ohm

# Control touch

# Compatibilitate cu asistentul vocal AVI si Google Voice

# Tehnologie de suprimare a zgomotului ambiental

# Compatibilitate cu Android si iOS

Allview Soul X8 Pro review in romana

Mergem mai departe si ne focusam pe segmentul de performante audio. Per total, castile suna bine (sunet clar, bass destul de puternic). Va precizam ca noi am testat calitatea audio cu muzica de pe YouTube si MP3-uri rulate cu player audio.

In YouTube, bass-ul nu este pronuntat (insa, se aude decent). Cand se ruleaza muzica cu player (am testat cu AIMP), dupa cateva ajustari ale setarilor audio, se poate obtine un bass destul de puternic.

Volumul disponibil este destul de generos. Insa, noi am fi preferat ca la volum maxim, castile sa sune un pic mai tare. In spatii aglomerate si pline de zgomot, castile se aud ok, insa un plus de volum era binevenit.

Castile suprimeaza decent zgomotul ambiental iar calitatea audio in convorbiri este una buna.

Legat de autonomie, castile se comporta bine. Cu volumul setat la aproximativ 80% si cu bateria full, noi am atins 6 ore si 10 minute de rulaj continuu (album MP3). Nu-i rau 🙂

Si acum vrem sa spunem cateva cuvinte despre incarcare. Dock-ul permite cateva incarcari. O incarcare se face in aproximativ 60 de minute. Dupa ce dock-ul este golit de energie, incarcarea full a acestuia dureaza in jur de 2 ore.

AMBALAJ SI ACCESORII

In cutia castilor gasim incluse cablul USB C, certificat de garantie si manual de utilizare.

Allview Soul X8 Pro review in romana – CONCLUZIE SI PRET

Allview Soul X8 Pro review in romana

Din punctul nostru de vedere, Allview Soul X8 Pro este un smartphone reusit. El nu are de ce sa se simta inferior in fata unui telefon de brand precum Moto G9 Plus. Asta spune multe despre cat de mult au evoluat telefoanele producatorului brasovean.

Aspectul unde Allview mai are un pic de lucrat este acumulatorul. In acest moment, bateria se comporta decent ca si autonomie, insa este loc de mai bine (video streaming-ul si gaming-ul descarca un pic cam repede bateria). Noi speram ca producatorul va lansa in curand un update care sa aduca imbunatatiri pe partea de autonomie.

In ceea ce priveste pretul, combo-ul smartphone Soul X8 Pro + casti wireless Soul AV1 este disponibil pe site-ul Allview pentru suma de 1400 lei. Hmmm…. tinem sa va informam ca la 1000 lei, smartphone-ul Moto G9 Plus este oferit la pachet cu casti wireless.

Daca punem la socoteala faptul ca Soul X8 Pro este un device recent lansat, noi suntem de parere ca pretul de 1400 lei pentru telefon + casti este destul de bun.

PRO

  • Design elegant si constructie premium (sticla si metal)
  • Display LCD de calitate
  • Hardware mid-range potent – Helio G90T, 6GB RAM+128GB ROM UFS
  • Chipset-ul Helio G90T se descurca bine in gaming
  • Baterie 4000mAh cu autonomie decenta; pana la 50%, incarcarea este destul de rapida
  • Per total, camera principala performeaza bine; senzor ultra-wide decent si filmare 4K calitativa
  • Modul night (pozare pe noapte) performeaza decent in conditii bune de lumina
  • In conditii bune de lumina, filmarea 4K pe noapte este decenta
  • Camera selfie destul de potenta
  • Sistem de operare Android 11 bine optimizat si destul de bogat in functii
  • Scanner de amprente precis si destul de rapid
  • Deblocarea faciala este bine optimizata; functioneaza bine pe intuneric
  • Conectivitate bine pusa la punct – NFC, USB C, WiFi 802.11 ac, jack 3.5mm, MicroSD etc
  • Cateva accesorii utile in dotarea standard – carpa curatare, folie, folie preaplicata, husa, casti cu fir
  • Smartphone-ul vine la pachet cu castile wireless Allview Soul AV1
  • Castile Allview Soul AV1 suna destul de bine; au o autonomie buna
  • Pret destul de bun

CONTRA

  • Pacat ca nu s-a optat pentru un ecran LCD 90Hz
  • Cu ecranul inclinat, in jurul notch-ului este sesizabila o tenta de negru
  • Ecranul putea fi ceva mai lizibil in bataia soarelui
  • In conditii de rulaj intens prelungit, spatele devine destul de cald (insa nu exagerat)
  • Functia HDR a camerei principale are nevoie de optimizare (uneori intensifica cam mult culorile; alteori le spalaceste)
  • Cu toate ca autonomia este decenta, era loc de mai bine
  • Incarcarea full este cam lenta (2 ore si 20 minute)
  • Husa oferita este dintr-un plastic tare; la prima montare, se ataseaza greu pe device

Am avut ocazia sa va aducem Allview Soul X8 Pro review in romana gratie partenerului nostru Allview Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).