Motorola Edge 30 review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
SPECIFICATII CAMERA PRINCIPALA
# Senzori – 50MP (pixeli 1,0 μm, tehnologie Omni PDAF, functie Quad Pixel, tehnologie OIS, F1.8) + 50MP (ultra-wide 118 grade, F1.5) + 2MP (adancime, F2.4)
# Functii/dotari – flash LED dual, auto HDR, timer, fotografii active, mod macro, mod ultra-wide, filtre imagine, functie Google Lens, mod portret, mod pro, cutout, mod spot color, mod night vision, cinemagraph, panorama, mod ultra res (standard si ultra-wide), dual-capture, tehnologie AI (shot optimization, smart composition, auto smile capture), video 4K 30fps, video 4K 30fps cu HDR10, video 1080p 60fps, video ultra wide 4K 30fps, video ultra-wide 1080p 60fps, macro video 4K 30fps, spot color video, dual-capture video, super slow-motion HD 960fps, functie de stabilizare etc
PARTEA FOTO
Incepem acest segment al review-ului prin a va spune cum performeaza modul de inalta rezolutie al celor 2 senzori de 50MP (standard/primar si ultra-wide).
Senzorul primar capteaza niste poze 50MP (rezolutie efectiva de 8192×6144 pixeli) de calitate excelenta (fara nici o exagerare).
Ca sa fim sinceri, pozele 50MP captate de Edge 30 sunt printre cele mai frumoase poze vazute de noi pe un telefon mid-range. Ce ne face sa afirmam asta ?
Fotografiile capturate au detaliu generos, o imagine foarte clara, culori vii, luminozitate buna etc.
Pe partile de viteza focalizare si viteza captura foto, camera (implicit smartphone-ul) se comporta excelent.
Haideti sa facem pasul catre senzorul ultra-wide. Si in cazul pozelor ultra-wide 50MP putem spune ca sunt printre cele mai reusite fotografii ultra wide vazute de noi pe un smartphone mid-range.
Nivelul de distorsionare la extremitatile laterale este foarte redus, culorile sunt vii/frumos intensificate, detaliul este bogat/excelent redat (daca se poate spune asa), rezolutia de 8160×6144 pixeli asigura claritate iar ca si capabilitate de captare lumina, senzorul 50MP face o treaba buna.
Motorola Edge 30 review in romana
Inca nu parasim cele doua moduri foto de inalta rezolutie. Va precizam ca noi am testat modul 50MP al senzorului primar si cu functile de zoom 2X si 4X aplicate (zoom digital).
La zoom 2X, calitatea imaginii scade, insa per total pozele arata destul de bine. La zoom 4X, fotografiile nu arata prea grozav.
Facem iarasi trecerea spre modul 50MP al senzorului ultra-wide. Va precizam inca de pe acum ca senzorul ultra-wide nu are functie Night Vision (pentru pozare pe timp de noapte).
In acest context, noi am fost foarte curiosi sa vedem cum se descurca modul 50MP ultra-wide pe timp de noapte. Relatam ca pozele sunt de calitate slaba (imagine stearsa si blurata).
Motorola Edge 30 review in romana
Parasim cu zambetul pe buze modurile de pozare de inalta rezolutie si ne indreptam atentia catre modul foto night vision al senzorului primar 50MP (fotografiere pe timp de noapte).
Suntem bucurosi sa va anuntam ca si el performeaza excelent. Aspectul remarcat de noi este comportamentul destul de impresionant in conditii slabe de luminozitate (putine surse de lumina in jur).
Cu un minim de lumina in jur, camera transforma noaptea in zi 🙂 (poate exageram). Datorita tehnologiilor implementate de Motorola (Omni PDAF – focalizare instantanee pe toti pixelii, de 32 de ori mai multi pixeli de focalizare), senzorul este capabil sa capteze poze luminoase chiar si in conditii foarte slabe de luminozitate.
Cum este calitatea imaginii ? Fie ca e vorba de poze captate in conditii bune sau slabe de lumina, calitatea imaginii este buna. In cazul fotografiilor Night Vision capturate in conditii bune de lumina, poate procesarea foto este o idee cam ‘agresiva’.
Motorola Edge 30 review in romana
Ce vrem sa spunem cu asta ? Imaginea lasa impresia de grafica din joc de PC. Insa, sa nu credeti ca pozele arata slab. Dimpotriva. Ele arata bine. Partea buna la procesarea un pic cam ‘agresiva’ este ca din poze, zgomotul lipseste cu desavarsire.
Va precizam ca pe timpul testarii, noi ne-am intersectat cu putine poze Night Vision blurate. Asta arata ca functia OIS este bine implementata.
Mentionam ca noi am testat modul Night Vision si cu functia de zoom 2X aplicata (zoom digital). Din pacate, calitatea imaginii scade mult.
Mergem mai departe si aruncam o privire peste modul foto macro. De cele mai multe ori, camera captureaza niste poze macro foarte frumoase (culori vii/intense, detaliu generos, rezolutie buna etc).
Pe timpul testarii, noi am remarcat ca sunt mici probleme cu partea de focalizare. Camera focuseaza si defocuseaza imaginea repetat iar focusul devine stabil dupa cateva secunde. Datorita acestui aspect, printre pozele macro reusite se strecoara si cateva blurate.
Motorola Edge 30 review in romana
Si acum este randul modului foto portret. In ciuda faptului ca senzorul de adancime are doar 2MP, fotografiile portret sunt clare si frumos detaliate. Pe langa asta, in fundal, blur-ul este aplicat uniform iar obiectul pe care s-a focusat este elegant scos in evidenta.
Continuam cu partea de pareri/impresii despre camera prin a spune cateva vorbe despre cum performeaza modurile foto standard si standard ultra-wide.
Pozele captate cu modul standard poseda rezolutia efectiva de 4096×3072 pixeli. La modul standard am remarcat cateva aspecte: focalizarea este foarte rapida, captura foto este instanta iar fotografiile captate au o luminozitate foarte buna. Si cum e cu restul de aspecte ? Multumitor 🙂
Pozele arata clar, sunt frumos colorate (HDR-ul este bine optimizat), detaliul este bun iar per total, calitatea imaginii este perfect ok 🙂
Motorola Edge 30 review in romana
In ceea ce priveste pozele ultra-wide standard, ele au rezolutia efectiva de 4096×3072 pixeli. Per total, pozele capturate cu acest mod foto arata bine. Insa, avem cateva precizari de facut.
Daca in obiectivul camerei bate soarele, pozele captate au raze luminoase (daca se poate spune asa). Apoi, parca pozele captate in bataia soarelui sunt si usor incetosate.
Legat de celalalte moduri foto testate (dual-capture, filtre imagine, panorama, spot color), pozele capturate arata cool si interesant 🙂
Daca dintre diversele moduri de pozare unul iti place mult si ajungi sa-l folosesti foarte des, atunci setarea ‘Keep last mode’ este foarte utila. Practic, camera porneste direct cu ultimul mod foto utilizat.
Motorola Edge 30 review in romana
Pe timpul testarii, setarea ne-a fost de mare ajutor. Spre exemplu: ajungeam intr-un loc cu decor frumos si faceam o poza cu modul 50MP.
Blocam telefonul si mergeam in cautarea unui alt loc in care sa testam camera. Odata ce am gasit locatia potrivita, deblocam telefonul iar camera pornea cu acelasi mod 50MP.
Realizam poza iar apoi porneam din nou in cautarea unei alte locatii pentru a face poza/poze 50MP. De indata ce am gasit decorul/locatia potrivita, deblocam din nou telefonul iar camera afisa acelasi mod 50MP. Ati prins ideea.
Precizam ca daca setarea ‘Keep last mode’ este debifata, la repornire, camera afiseaza in mod default functia ‘photo’ de pozare (modul standard).
PARTEA DE FILMARE
A sosit momentul sa analizam segmentul de filmare al camerei principale. Precizam ca noi am testat urmatoarele moduri: 4K 30fps, 4K 30fps cu HDR10, ultra-wide 4K 30fps, 1080p 60fps, ultra-wide 1080p 60fps si macro video 4K 30fps. Mentionam ca toate modurile scoase in evidenta dispun de stabilizare.
Demaram cu filmarea pe timp de zi. Captura video 4K 30fps este de calitate buna. Imaginea este stabila, clara, detaliata si realist colorata. Insa, tinem sa precizam ca filmarea nu este cursiva. Ea are mici intreruperi/sacadari usoare. Noi speram ca acest aspect va fi remediat de Motorola printr-un update software.
Captura video 4K 30fps cu HDR10 este interesanta. Functia HDR10 intensifica culorile, contrastul si luminozitatea. Ceea ce rezulta este o filmare care arata placut.
Calitatea video este buna iar functia de stabilizare isi face bine treaba. Din pacate, similar cu filmarea standard 4K 30fps, captura video 4K cu HDR10 nu este cursiva. Apar usoare intreruperi/sacadari.
Motorola Edge 30 review in romana
Filmarea ultra-wide 4K 30fps este una reusita. Calitatea video este buna, decorul din extremitatile laterale este bine redat (fara distorsionare) iar imaginea este stabila.
In ceea ce priveste cursivitatea filmarii, intreruperile/micile sacadari sunt mai reduse in comparatie cu filmarea 4K 30fps/4K 30fps HDR10.
Captura video 1080p 60fps se evidentiaza prin cursivitate si prin calitatea decenta a imaginii/filmarii.
Ramanem in teritoriul de filmare 1080p 60fps si spunem cateva cuvinte despre captura ultra-wide. Filmarea 1080p 60fps ultra-wide este stabila si are o calitate video destul de buna (pentru 1080p).
Incheiem cu filmarea pe timp de zi prin a spune cateva cuvinte despre captura video macro 4K 30fps. Ea arata bine, insa la fel ca si in cazul pozelor macro, apar mici probleme pe partea de focalizare. Camera focuseaza si defocuseaza imaginea repetat.
Motorola Edge 30 review in romana
Pe langa modurile video mentionate in randurile de mai sus, noi am mai testat dual-capture video (1080p 30fps) si spot color video (1080p 30fps). Filmarile arata interesant 🙂
Si acum este randul filmarii pe timp de noapte. Incepem cu captura video 4K 30fps. Filmarea arata destul de bine, insa sufera de pe urma fenomenelor de screen tearing si zgomot. Precizam ca zgomotul si screen tearing-ul sunt de intensitate usoara.
Trecem la filmarea 4K 30fps cu HDR10. In mare parte, ea arata bine. Din pacate isi face aparitia fenomenul de screen tearing. Precizam ca zomotul are intensitate redusa.
Noi speram ca Motorola va remedia problemele cu screen tearing-ul printr-un update software. Ar fi pacat sa nu o faca.
Motorola Edge 30 review in romana
Legat de filmarea ultra-wide 4K 30fps pe noapte, ea este slaba. Imaginea este incetosata si are screen tearing.
Filmarea 1080p 60fps aproape ca este lipsita de screen tearing, insa din pacate filmarea este usor blurata/incetosata. Aaaa… si inca o chestie.
Cand am filmat 1080p 60fps pe o alee iluminata (cu imprejurimi intunecate), si-a facut aparitia fenomenul de stroboscop (suprafata luminoasa plapaie).
In ceea ce priveste captura video ultra-wide 1080p 60fps, chiar si in conditii bune de luminozitate, ea este prea intunecata.
Va mentionam ca pe pagina urmatoare a review-ului gasiti o galerie cu toate modurile foto testate si diverse video samples. Va dorim vizionare placuta 🙂
CAMERA FOTO SECUNDARA
SPECIFICATII CAMERA FRONTALA
# Senzor 32-megapixeli, F2.25, pixeli 0,7 μm, tehnologie Quad Pixel
# Functii/dotari – Auto night vision, auto HDR, timer, filtre imagine, infrumusetare, mod portret, mod pro, mod spot color, cinemagraph, selfie in grup, dual-capture, tehnologie AI (selfie prin gest), video 4K 30fps, video 1080p 30fps, functie de stabilizare etc
Incepem prin a va spune ca in modul default, camera selfie este setata sa capteze poze la rezolutie 8MP (Quad Pixel). Camera are si mod foto de inalta rezolutie, in speta 32MP (rezolutie efectiva de 4896×6528 pixeli).
Noi am pus la treaba modul foto 32MP iar fotografiile capturate arata bine (rezolutie mare/claritate, detaliu generos, culori placute).
Motorola Edge 30 review in romana
In ceea ce priveste fotografierea selfie pe timp de noapte, camera dispune de functie Auto Night Vision. Daca in jur sunt multe surse de lumina, pozele selfie Night Vision arata bine. In conditii de luminozitatea slaba, calitatea foto scade.
Legat de filmare, camera frontala 32MP este capabila de captura 4K 30fps (fara stabilizare) si captura 1080p 30fps (cu stabilizare).
Noi am testat filmarea 4K iar calitatea video este una buna. In ciuda lipsei functiei de stabilizare, captura selfie 4K este decent de stabila.
Cand este utilizata camera selfie, conturul senzorului de 32MP este luminat in alb.