Motorola Edge 30 Fusion review in romana – DISPLAY

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Prima data va propunem sa aruncam o privire peste caracteristicile ecranului. Va ‘avertizam’ ca ele sunt foarte bune 🙂

FISA TEHNICA

# Panou pOLED (LG) 6.55 inci, margini curbate

# Format 20:9, rezolutie FHD+ (2400×1080 pixeli) si 402PPI

# Raport ecran/corp de aproape 91%

# Spectru culoare DCI-P3 si culori pe 10 bit (peste 1 miliard de culori)

# Rata refresh de 144Hz

# Rata touch sampling de 360Hz

# Luminozitate maxima de 1100 niti

# Tehnologie HDR10+

# Protectie Gorilla Glass 5, start antiamprente

# Perforatie pozitionata sus pe mijloc

CATEVA SCURTE OBSERVATII

Va precizam ca ecranul device-ului are destul de multe aspecte similare cu panoul utilizat de catre terminalul Motorola Edge 30 (review). Apoi, daca stam sa ne gandim bine, display-ul are cateva caracteristici similare si cu ale panoului AMOLED de pe terminalul Xiaomi 12 Lite (review).

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Si cum ni se pare ecranul ? Foarte, foarte bun 🙂 Nu exageram deloc cand spunem asta. Display-ul are niste culori frumoase/vibrante, un negru superb si o imagine foarte clara.

Apropo de imagine, ‘setup-ul’ rezolutie 2400×1080 pixeli + diagonala relativ compacta de 6.55 inci se ‘asorteaza’ de minune 🙂

Diagonala face ca device-ul sa fie compact/usor de manevarat iar daca ne raportam la cei 6.55 inci, putem spune ca echiparea dispozitivului cu panou Quad HD+ nu isi avea rostul. Rezolutia FHD+ asigura 402PPI, ceea ce este o valoare perfect adecvata pentru un terminal high-end.

Ce mai este de spus despre display ? Are luminozitate excelenta, panoul percepe prompt atingerile si avem unghiuri largi de vizualizare/vizibilitate. Legat de design (margini curbate, notch), acest aspect il parcurgem in cateva momente 🙂

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Culorile intense gen rosu, mov sau roz sunt excelent redate de catre panoul pOLED.

Si acum este randul marginilor curbate 🙂 Curburile ofera device-ului un plus de eleganta iar in ceea ce priveste partea de functionalitate, nu sunt probleme in ceea ce priveste preceperea touch-ului in zonele curbate.

In ceea ce priveste imaginea, doar cu ecranul inclinat poate fi observata nuanta usor deschisa din dreptul curburilor. Insa, cine priveste astfel un ecran ? 🙂 Daca display-ul este privit frontal in pozitie normala, nu se observa absolut nimic. Trebuie spus faptul ca zonele laterale ale ecranului nu sunt curbate exagerat, ceea ce este bine.

Observam ca colturile display-ului sunt frumos rotunjite.

Haideti sa mai aruncam o ultima privire peste marginile curbate ale display-ului. Noi credem ca arata foarte cool 🙂

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Perforatia (pozitionata sus pe mijloc) este una eleganta si subtila.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Formatul 20:9 in combinatie cu marginile curbate asigura o experienta vizuala de top.

Gratie panoului pOLED impecabil, vizionarea de continut pe diverse platforme (youtube, disney plus etc) este o reala placere. In ceea ce priveste vizionarea de continut, certificarea DRM Widevine L1 permite vizionarea in HD. Va precizam ca noi am testat acest aspect cu aplicatiile Hbo Max si Disney Plus.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Functia Peek Display permite vizualizarea de informatii esentiale (ceas, data, notificari, apeluri pierdute, nivelul de incarcare al bateriei) prin simpla atingere a ecranului. Sectiunea Peek Display ofera cateva optiuni pentru personalizare fereastra Peek Display precum 3 teme de ceas si background animat. Din acest punct de vedere, noi am dori ca Motorola sa introduca mai multe teme de ceas.

Cele 3 teme de ceas oferite in sectiunea Peek Display arata foarte bine.

Notificarile intrate pe device sunt clar si elegant afisate in fereastra peek display. Interactiunea cu acestea este simpla si intuitiva.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

In setari gasim prezenta functia Edge lights. Prin activarea acesteia, marginile curbate sunt luminate atunci cand intra apeluri, cand porneste alarma si cand intra notificari.

Din setarile Edge lights, se poate opta ca marginile sa fie luminate doar cand telefonul este pozitionat pe masa cu ecranul in jos. Pe langa asta, functia ofera 5 culori pentru afisare: albastru, roz, portocaliu, verde si rosu.

Efectele luminoase oferite de functia Edge lights arata foarte bine 🙂 Prin pozitionarea device-ului cu ecranul in jos, efectele luminoase arata cel mai bine intr-un spatiu intunecat. Luminile sa vad destul de bine si la lumina zilei.

De pe device nu lipsesc deja clasicele si utilele functii Motorola: Attentive Display (ecranul ramane permanent pornit atunci cand il privesti), screenshot cu 3 degete, swipe to split (functie de split screen), screen record, quick capture (pornirea rapida a camerei prin miscarea incheieturii) si celebra lanterna rapida (pornirea lanternei prin 2 miscari rapide de bataie).

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

O functie cu care noi ne intersectam pentru prima oara este Custom shortcut. Ea ofera un sistem de gesturi foarte interesant. Prin dublu tap pe partea din spate sus se poate porni aplicatia audio recorder, Ready For sau se poate play/pause muzica.

Trebuie mentionat faptul ca exista optiune de setare pornire orice aplicatie de pe device. Excelent 🙂 Va precizam ca functia custom shortcut functioneaza doar atunci cand display-ul/device-ul este activat.

Functia ‘adaptive brightness’ (luminozitate automata/adaptiva) este destul de bine optimizata. Functia are momente cand intarzie un pic cu ajustarea sau ajusteaza un pic prea jos luminozitatea. Insa, per total functia ruleaza ok.

Din setarile meniului lock screen, pot fi ajustate cateva functii. Va precizam ca fereastra lock screen este una minimalista, eleganta si intuitiva.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Cu modul dark theme activat, negrul afisat in interfata arata superb.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

In ceea ce priveste marimea fontului, ne sunt oferite 4 presetari.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Apoi, legat de marimea elementelor din interfata, si aici sunt disponibile 4 presetari.

Daca esti genul de persoana careia ii place sa butoneze smartphone-ul dupa miezul noptii, atunci functia night light este de real ajutor.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

In sectiunea culori avem la indemana 2 optiuni pentru afisare culori: natural sau saturated. Aici gasim si optiune pentru ajustare temperatura culoare (rece, cald).

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Facem trecerea la segmentul de refresh al ecranului. Aici avem 3 optiuni: auto, 60Hz sau 144Hz. Cu display-ul setat la 144Hz, pe ecran totul devine ultra cursiv. Nu exageram cand spunem asta.

Va precizam ca responsabil cu mentinerea cursivitatii este performantul chipset Snapdragon 888 Plus. Hmmm… ecran pOLED 144Hz + chipset SD888 Plus. Combo-ul ideal ? Poate 🙂

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Ne pare bine sa vedem ca Motorola a inclus functia ‘flicker prevention’. Asta ajuta daca ecranul este utilizat in conditii de lumina foarte scazuta sau bezna (display-ul nu o sa palpaie).

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Meniul full screen permite in ce aplicatii doresti sa fie afisat sau nu notch-ul.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Pentru utilizare device, avem navigare prin gesturi (excelent optimizate) sau navigare utilizand clasicele ‘taste’ software (back, home, recent apps).

O chestie foarte utila este functia pentru ajustare sensibilitate a gestului de back pe ambele margini.

Senzorul de amprente este usor si rapid de configurat iar ca si functionare, senzorul este precis si rapid. Daca ar fi sa criticam ceva este pozitionarea un pic prea joasa a senzorului de amprente.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Pentru deblocare, se poate utiliza si functia face unlock. Deblocarea faciala functioneaza bine in conditii bune si medii de luminozitate. Pe intuneric, face unlock-ul nu merge.

Din setarile face unlock (skip lock screen) se poate opta ca dupa deblocare, device-ul sa sara peste fereastra lock screen si sa intre direct in home screen.

Cand face unlock-ul intra in actiune, in partea dreapta sus se aprinde o bulina verde (indica functionarea camerei selfie) iar in partea de jos ‘lacatul’ este in pozitie de deschis (asta este valabil cand functia skip lock screen este dezactivata).

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Cand functia de auto rotate este dezactivata iar telefonul este orientat in mod landscape, in partea de jos in colt isi face aparitia pentru cateva momente o icoana, care odata apasata roteste ecranul in pozitia dorita.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Aplicatiile din telefon pot fi afisate sub forma de app tray/app drawer sau pe ecranul/ecranele home (open).

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Sistemul de operare al dispozitivului nu duce lipsa de optiune pentru ajustare marime icoane.

Functiile allow home screen rotation si double tap to turn off screen sunt binevenite 🙂 Apoi, functia Swipe access iti permite sa accesezi feed-ul google discover prin swipe dreapta din ecranul home. Daca aceasta functie nu este pe placul tau, ea poate fi dezactivata.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Meniul de oprire/restart afisat pe mijlocul ecranului este elegant si mai contine comenzile mod urgenta si lockdown (amprenta este temporar dezactivata). Fereastra de oprire/restart poate fi accesata si cu butonul software din meniul swipe down cu setari rapide.

Cand telefonul este pus la incarcat, procedeul este indicat (speram ca va place expresia 🙂 ) in fereastra peek display. Cand incarcatorul este conectat, in partea de jos apare pentru cateva momente mesajul ‘Turbopower connected’.

Butonul din partea dreapta sus care afiseaza nivelul de incarcare al bateriei poate fi setat in 2 moduri: cu procentaj la exterior sau buton fara procentaj.

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Motorola Edge 30 Fusion review in romana

Daca ai o vedere sensibila la luminozitate, functia ‘extra dim’ o sa-ti fie de ajutor.

In lumina de afara, display-ul are o lizibilitate excelenta. Soarele prins de noi in aceasta perioada a anului nu este suficient de puternic pentru a pune probleme ecranului atunci cand vine vorba de lizibilitate. Insa, daca punem la socoteala cei 1100 niti ai ecranului, nu vor fi probleme de lizibilitate in bataia unui soare de vara.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).