Motorola Edge 40 review in romana – DISPLAY

Motorola Edge 40 review in romana

Haideti ca prima data sa parcurgem impreuna caracteristicile ecranului. Ele sunt foarte bune 🙂

FISA TEHNICA

# Panou OLED 6.55 inci cu margini curbate

# Format 20:9

# Rezolutie FHD+ (2400×1080 pixeli) si 402PPI

# Rata refresh de 144Hz si rata touch sampling de 360Hz

# Luminozitate maxima de 1200 niti

# Culori pe 8 bit si spectru culoare DCI-P3

# Tehnologii – HDR10+, redare HDR Amazon Prime, redare HDR Netlix

# Raport ecran/corp de peste 90%

# Amprenta in ecran (senzor amprente de tip optic)

# Perforatie pozitionata sus pe mijloc

CATEVA OBSERVATII

Va precizam ca display-ul terminalului este similar cu cel utilizat de catre modelul Motorola Edge 30 Fusion (testat de noi). Hmmm… daca stam sa ne gandim bine, ecranul lui Edge 40 are multe puncte comune cu cel al modelului anterior, in speta Motorola Edge 30 (review romana).

Apoi, ecranul de pe Edge 40 are multe aspecte comune si cu cel folosit de terminalul premium Xiaomi 12 Lite (testat de noi).

Motorola Edge 40 review in romana

Nu exageram cand spunem ca ecranul este impresionant. El este luminos, are culori superbe, negrul afisat arata impecabil, rezolutia FHD+ este perfect adecvata (imagine clara), diagonala compacta (6.55 inci) face ca ecranul sa fie usor de butonat iar raspunsul la atingeri/touch este foarte bun.

Pe langa acestea, ecranul ofera unghiuri largi de vizualizare, la utilizare indelungata panoul OLED nu oboseste ochii iar marginile negre sunt foarte inguste.

Motorola Edge 40 review in romana

Motorola Edge 40 review in romana

Setup-ul 6.55 inci + format 20:9 + rezolutie 2400×1080 pixeli este unul foarte reusit. Gratie acestor aspecte, ecranul este inalt, relativ ingust iar imaginea redata este foarte clara.

Acum haideti sa aruncam o privire peste marginile curbate ale display-ului. Observam ca Motorola nu a exagerat cu design-ul curbat. Din acest unghi, observam ca imaginea isi schimba usor nuanta chiar in dreptul curburii (este un pic mai deschisa). Acest aspect este sesizabil doar atunci cand privesti curbura de aproape.

Cu telefonul tinut in pozitie normala, acea schimbare de nuanta nu este sesizabila. Apoi, in ceea ce priveste felul in care marginile curbate precep touch-ul, nu sunt probleme din acest punct de vedere.

Motorola Edge 40 review in romana

Telefoanele cu ecran curbat au fost, sunt si vor fi mereu foarte elegante. Din aceste 2 imagini remarcam marginile negre foarte inguste. Excelent 🙂

Functia de adaptive brightness (luminozitate automata/adaptiva) este bine optimizata.

Modul dark pune excelent in valoare panoul OLED. Negrul este inchis si foarte profund.

In setari, avem optiune pentru ajustare marime font si marime interfata. Felul in care acestea sunt proiectate/gandite este foarte intuitiv.

In sectiunea culori a device-ului gasim cateva optiuni interesante.

Ne pare bine sa vedem ca Motorola a implementat pe device functia ‘Flicker prevention’ (ecranul nu o sa palpaie in conditii low light).

Motorola Edge 40 review in romana

In sectorul de refresh al display-ului gasim 4 optiuni: auto (refresh-ul este ajustat automat pana la 120Hz in functie de utilizare), 60Hz (refresh standard), 120Hz sau 144Hz.

Ca sa fim sinceri, era de preferat ca in locul optiunii de refresh 120Hz sa avem refresh de 90Hz (compromisul ideal intre cursivitate si consum de energie).

Cu display-ul setat sa ruleze la 144Hz sau 120Hz, pe ecran totul este rapid si super cursiv. La acest aspect are o contributie foarte importanta puternicul chipset Dimensity 8020. El tine pasul lejer cu refresh-ul maxim de 144Hz.

Senzorul de amprente (incorporat in ecran) se configureaza usor si in cativa pasi, este usor de gasit/atins si deblocheaza smartphone-ul rapid si precis. Excelent 🙂

Motorola Edge 40 review in romana

Functia Peek Display (activare ecran prin simpla atingere pentru vizualizare de informatii precum ora, data, notificari etc) ofera cateva teme de ceas (3 la numar) iar fiecare dintre ele arata elegant.

Notificarile sunt afisate clar si elegant in fereastra peek display. Interactiunea cu acestea este foarte intuitiva.

Motorola Edge 40 review in romana

Ecranul poate fi activat prin simpla atingere si/sau prin miscarea device-ului.

Atunci cand primesti apeluri, notificari etc, functia ‘Edge lights’ lumineaza marginile curbate ale display-ului. Efectul de iluminare este foarte cool 🙂

Motorola Edge 40 review in romana

Terminalul dispune de tehnologie Ready For, care ofera o experienta Android de tip desktop. Va precizam ca tehnologia functioneaza doar in mod wireless.

Motorola Edge 40 review in romana

Cum terminalul dispune de port USB C 2.0, utilizarea prin cablu a functiei Ready For nu este posibila. Va mentionam ca noi am testat in detaliu functia Ready For (in mod wireless si prin cablu) atunci cand am butonat nava amiral Motorola Edge 20 Pro.

Smartphone-ul nu duce lipsa de utilele functii Moto Actions. Aici mentionam cateva: celebra lanterna rapida, screenshot cu 3 degete, media controls, quick capture, lift to unlock etc.

In setarile dispozitivului poate fi gasita functia Sidebar. Ea este foarte utila. Functia ofera acces rapid la aplicatiile favorite (se face swipe pe bara pe bara pozitionata pe marginea dreapta a ecranului).

Apoi, in setarile sidebar se poate alege cum sa fie deschise acele aplicatii: in mod full screen sau in mod freeform (sub forma de fereastra plutitoare).

Pentru navigare, se pot alege gesturile sau clasicele butoane software. Gratie marginilor curbate si a ecranului de refresh inalt, navigarea prin gesturi este o reala placere.

Motorola Edge 40 review in romana

Ecranul poate fi blocat prin dublu tap (put display to sleep) in ecranul home sau meniul lock screen. Apoi, gratie functiei ‘Jump to lock screen’, ecranul poate fi activat prin dublu tap. Ambele functii sunt bine optimizate.

Aplicatiile de pe telefon pot fi grupate/aranjate sub forma de app tray/app drawer sau pot fi afisate toate direct pe ecranul home.

Motorola Edge 40 review in romana

Smartphone-ul nu duce lipsa de optiune pentru ajustare marime icoane.

Gratie functiei ‘Swipe Acces’, atunci cand se face swipe drepta din ecranul home, este afisat feed-ul Google News.

Motorola Edge 40 review in romana

Notch-ul (pozitionat sus pe mijloc) este de mici dimensiuni.

Motorola Edge 40 review in romana

Motorola Edge 40 review in romana

Gratie formatului 20:9, avem de-a face cu un ecran inalt si relativ ingust.

Smartphone-ul dispune de certificare DRM Widevine L1. Noi am testat platformele de filme Disney Plus si SkyShowtime iar ambele au rulat continutul in HD. In ceea ce priveste aplicatia YouTube, chipset-ul duce lejer clipuri video la 4K60fps (cu HDR).

Chiar si cu background inchis la culoare, luminozitatea ecranului in bataia directa a soarelui este buna.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).