Uite Motorola Moto G50 review in romana. Astazi avem ceva cool pentru voi, dragii nostri cititori 🙂 Va informam ca de ceva timp butonam intens noul smartphone mid-range Moto G50. In acest lung articol va prezentam pe larg toate opiniile si gandurile care ne-au ramas de pe urma testarii terminalului Motorola.
Va mentionam inca din debutul review-ului ca device-ul are functie 5G, baterie potenta, chipset Snapdragon nou si destul de performant, ecran LCD 90Hz, stocare UFS, conectivitate moderna etc. Increzatori ca v-am atras atentia, haideti sa parcurgem impreuna acest nou review ‘marca’ GadgetLab 🙂
Motorola Moto G50 review in romana – DESIGN
Smartphone-ul etaleaza un aspect elegant si o constructie destul de solida. Avem un spate din plastic care a receptionat finisaje tip glossy.
Suprafata lucioasa arata bine in bataia luminii, insa ea retine usor urmele de amprente si praf. Surprinde pe cineva acest aspect ? Nu credem. Mergem mai departe si va spunem ca telefonul dispune de protectie la stropiri cu apa. Asta este binevenit 🙂
Ca si culoare, spatele este o combinatie de gri cu albastru. ‘Vopseaua’ are niste reflectii cool si interesante atunci cand device-ul este expus la o sursa de lumina. Pe spate in partea de sus putem observa 2 elemente hardware: scanner-ul de amprente si sistemul tri-camera. Ca si design, putem spune despre camera principala ca are un look modern.
Despre scanner-ul de amprente va spunem ca el este usor si rapid de configurat. Ca si functionare, senzorul deblocheaza destul de rapid smartphone-ul. Va informam ca scanner-ul este usor de gasit si apasat. Daca ar fi sa reprosam ceva, senzorul are circumferinta cam mica.
Pentru deblocare, smartphone-ul dispune si de face unlock (deblocare faciala). Functia are un comportament bun (deblocare destul de rapida) in conditii bune si medii de luminozitate. Face unlock-ul nu functioneaza pe intuneric. In conditii de lumina slaba, face unlock-ul merge greoi.
In partea frontala gasim un ecran dotat cu diagonala de 6.5 inci.
Motorola Moto G50 review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Smartphone-ul afiseaza un spate usor curbat inspre partile laterale. Pe margini avem o rama din plastic echipata cu finisaj non-glossy (daca se poate spune asa). Va spunem ca design-ul nu este de tip unibody.
Camera principala arata elegant si iese foarte putin in afara corpului din plastic. Excelent 🙂
In partea de jos gasim incluse (de la stanga spre dreapta) jack-ul audio 3.5mm, portul USB C, microfonul si difuzorul audio. Apropo de difuzor, el emite un sunet de calitate decenta (volum destul de generos, claritate rezonabila). Va precizam ca difuzorul distorsioneaza atunci cand volumul este urcat la maxim.
Pe marginea din partea de sus este incorporat cel de-al 2-lea microfon.
Display-ul este inconjurat pe margini de jur imprejur de catre o dunga neagra din plastic.
In partea de sus a ecranului sade difuzorul pentru apeluri. Noi am realizat cateva convorbiri iar calitatea audio este buna (voci clare, volum adecvat).
Pe marginea stanga in partea de sus este plasat slotul Dual SIM Hybrid.
Pe marginea dreapta avem insirate (de sus in jos) butonul Google Assistant, tasta de volum si butonul de pornire/oprire.
Motorola Moto G50 review in romana – DISPLAY
Demaram acest punct al review-ului prin a va prezenta specificatiile ecranului.
FISA TEHNICA
# Panou IPS LCD Max Vision 6.5 inci
# Rezolutie HD+ (1600×720 pixeli) si 269PPI
# Format 20:9 si notch sub forma de V
# Rata refresh de 90Hz
# Raport ecran/corp de 83%
O SCURTA OBSERVATIE
Ca si specificatii, ecranul terminalului este similar cu cel al smartphone-ului Motorola Moto G30.
Per total ecranul este decent. Culorile arata destul de bine, imaginea este suficient de clara iar raspunsul panoului LCD la atingeri este bun. Din pacate, ecranul sufera la unghiurile de vizualizare. Cu telefonul un pic inclinat, display-ul isi schimba nuanta.
Era de preferat un panou FHD+ ? Bineinteles. Insa, noi suntem de parere ca in configuratia actuala, display-ul este rezonabil.
Ca si design, afisajul poseda margini negre destul de inguste. Formatul inalt tip 20:9 este potrivit pentru activitati/continut care necesita mult scrolling.
Notch-ul din dotare are dimensiune destul de redusa. Pe fundal de alb, noi nu am sesizat tenta de negru in jurul notch-ului.
Cu functia ‘Peek display’ activata, ecranul poate fi activat prin ridicarea/miscarea device-ului. Functia este destul de bine implementata. Felul in care se interactioneaza cu notificarile primite in meniul ‘Peek display’ este unul simplu si intuitiv.
Motorola Moto G50 review in romana
Facem pasul catre rata refresh si va precizam ca ecranul poate fi setat sa functioneze in 3 moduri: auto (refresh-ul este ajustat automat in functie de ceea ce se ruleaza), 60Hz si 90Hz. Cu optiunea de 90Hz activata, totul devine cursiv pe ecran (interfata, navigare pe net, navigare prin Google Play, diverse aplicatii etc).
Insa, trebuie sa va mentionam ca in timpul utilizarii pot aparea momente cand refresh-ul de 90Hz nu isi face simtita prezenta. Aici ne referim la navigarea pe site-uri incarcate de continut, poze si reclame.
Va informam inca de pe acum ca smartphone-ul poseda chipset Snapdragon 480 5G. El livreaza niste performante multumitoare, insa in anumite momente chipset-ul nu este suficient de rapid pentru a tine pasul cu refresh-ul de 90Hz. Legat de gaming, noi nu am sesizat diferente de cursivitate intre modurile 90Hz si 60Hz.
Daca telefonul este orientat in mod landscape cu functia de autorotate dezactivata, in partea de jos isi face aparitia pentru cateva momente o icoana care odata apasata, orienteaza display-ul in pozitia dorita. O chestie utila si bine implementata 🙂
Meniul de oprire si restart este intuitiv si arata placut.
Va informam ca lizibilitatea ecranului in bataia directa a soarelui este asa si asa. Se poate distinge ceea ce este pe ecran, insa era binevenit un plus de luminozitate.
Motorola Moto G50 review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Moto G50 dispune de un propulsor alcatuit din componente mid-range destul de performante.
FISA TEHNICA
# Chipset Snapdragon 480 5G
# Procesor grafic Adreno 619
# 4GB RAM LPDDR4X si 64GB ROM tip UFS
Motorola Moto G50 review in romana – PERFORMANTA
Per total, chipset-ul Snapdragon 480 5G performeaza bine. Instalarea de aplicatii se face repejor, programele pornesc destul de repede, multitasking-ul este in regula etc.
Aspectul care pe noi ne-a surprins placut este performanta in gaming. Va precizam ca smartphone-ul foloseste acelasi procesor grafic ca si potentul chipset mid-range Snapdragon 750G, in speta Adreno 619. Datorita acestui aspect, jocuri pretentioase (cerinte hardware) precum Asphalt 9 ruleaza destul de cursiv.
Profitam de prilejul ivit ca sa va reamintim ca noi am testat Motorola Moto G 5G, terminal cu Snapdragon 750G.
Motorizarea Snapdragon 480 5G este destul de performanta, insa in anumite momente nu are suficienti de multi cai putere pentru a tine pasul cu refresh-ul de 90Hz.
Asta este valabil in special cand se navigheaza pe site-uri ‘grele’ (pline de continut, reclame, poze, flash etc). Scrolling-ul pe acele site-uri lasa impresia ca ecranul este setat la 60Hz.
Din punctul nostru de vedere, pentru ca un telefon cu ecran 90Hz sa performeze corespunzator in orice fel de activitate/aplicatie, el trebuie sa aiba cel putin un chipset precum 750G sau Snapdragon 765G.
In acest context, noi va invitam sa cititi recenzia noastra realizata pentru smartphone-ul Motorola Moto G 5G Plus (LCD 90Hz, chipset Snapdragon 765G).
GAMING
Motorola Moto G50 review in romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
GEEKBENCH
ANDROBENCH
SPEEDTEST
DEVICE INFO HW
Motorola Moto G50 review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Terminalul ruleaza sistemul de operare Android 11, care dispune de interfata apropiata de cea stock. Excelent 🙂 Va mentionam ca sunt prezente deja clasicele customizari/personalizari tipice unui device Motorola, in speta Moto Actions (lanterna rapida, peek display, screenshot cu 3 degete, multi-volume, swipe to split etc) si Styles (ofera cateva optiuni de personalizare a interfetei grafice).
Tinem sa va precizam ca terminalul nu duce lipsa de noile functii dedicate acumulatorului (optimized charging si overcharge protection). Noi ne-am intersectat pentru prima oara cu acestea atunci cand am testat terminalul Moto G30.
Per total, sistemul de operare are un rulaj cursiv neperturbat de evenimente neplacute (crash-uri, bug-uri) 🙂 In zona cu aplicatii preinstalate, includerea Facebook ne lasa un gust usor amarui. In rest, toate bune si frumoase 🙂
Va invitam sa descoperiti in capturile de ecran de mai jos cum arata interfata si care sunt cele mai cool setari 🙂
INTERFATA
SETARI
Motorola Moto G50 review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
SPECIFICATII PENTRU CAMERA
# Senzori – 48MP (quad-pixel, F1.7) + 5MP (macro, F2.4) + 2MP (bokeh, F2.4)
# Dotari/functii – PDAF (focalizare rapida), flash LED, HDR, mod macro, mod portret, spot color, night vision, panorama, mod pro, filtre imagine, fotografii active, timer, functie Google lens, video 1080p 30fps cu stabilizare, video 1080p 60fps etc
Prima data va etalam impresiile noastre despre cum performeaza modul foto standard (senzor 48MP cu functie quad pixel, poze cu rezolutie efectiva de 12MP). Va mentionam ca pe timpul testarii noi am prins afara o vreme insorita. Cu HDR-ul activat, senzorul 48MP captureaza niste imagini de calitate buna. Coloristica nu este exagerata (HDR-ul este eficient), nivelul de detaliu este bun iar pozele sunt clare. Va precizam ca focalizarea si captura foto sunt realizate destul de repede.
Acum haideti sa facem pasul catre modul foto portret. Acest mod de fotografiere este bine optimizat. Pozele capturate au un background blurat uniform, rezolutie si detaliu bune si niste culori destul de vii (HDR activat). Va mentionam ca nivelul de blur din background este ajustabil iar obiectul pe care s-a focalizat este bine scos in evidenta.
Si acum ne focusam atentia pentru cateva momente pe modul foto macro. Per total, pozele capturate arata decent (detaliu ok, culori bine redate, rezolutie destul de buna). Insa, trebuie sa precizam ca focalizarea este cam lenta iar datorita acestui aspect uneori ies fotografii blurate.
Motorola Moto G50 review in romana
Mergem mai departe si trecem in revista parerile noastre despre cum performeaza modul night vision (pozare pe timp de noapte). In conditii bune de luminozitate (iluminare stradala, banere luminoase etc), de cele mai multe ori camera capteaza niste poze care arata placut (zgomotul este redus, culorile arata bine, rezolutia este ok).
Daca in jur nu prea sunt surse de lumina, ceea ce rezulta de cele mai multe ori sunt niste fotografii usor blurate care arata asa si asa. Va precizam ca in modul night vision, dureaza un pic pana cand captura foto + procesarea sunt realizate.
In ceea ce priveste modul foto panorama, camera capteaza niste peisaje destul de bogate in detaliu, culoare si decor. Panoramele pot fi realizate cu telefonul tinut in modul portret, ceea ce este un plus 🙂
Inainte de a trece catre partea de filmare, va mentionam ca chipset-ul Snapdragon 480 ruleaza destul de cursiv aplicatia de camera foto.
Demaram segmentul de captura video prin a va spune ca telefonul nu poate filma la rezolutie 4K. Trebuie precizat ca aici nu este vina smartphone-ului, ci a chipset-ului Snapdragon 480, care poate maxim 1080p 60fps.
Motorola Moto G50 review in romana
In cazul lui Moto G50, noi am testat filmarea 1080 30fps (cu stabilizare) si 1080p 60fps.
Captura video 1080p 30fps cu stabilizare realizata pe timp de zi este una destul de buna. Imaginea este stabila, rezolutia FHD livreaza claritate si detaliu decente iar culorile arata placut.
Filmarea 1080p 60fps (pe timp de zi) are cursivitate, coloristica decenta, detaliu ok si rezolutie multumitoare. Cum in cazul capturii 1080p 60fps lipseste stabilizarea, filmarea are ceva tremur.
In cazul filmarii pe timp de noapte, captura video 1080p 60fps este de calitate decenta (spre buna). Filmarea este destul de clara, zgomotul e relativ redus iar culorile arata decent. Uneori apar mici probleme cu focalizarea, insa acestea nu deranjeaza prea tare.
Filmarea 1080p 30fps cu stabilizare realizata pe timp de noapte este slabuta. Apar probleme cu focalizarea, zgomotul este accentuat iar screen tearing-ul isi face usor simtita prezenta.
Va precizam ca in randurile de jos gasiti cateva filmari si o galerie foto care include toate modurile foto testate de noi. Va dorim vizionare placuta 🙂
Motorola Moto G50 – CAMERA FOTO SECUNDARA
SPECIFICATII
# Senzor – 13 megapixeli
# Dotari/functii – HDR, infrumusetare, display flash, mod portret, spot color, night vision, selfie in grup, filtre live, mod pro, video 1080p 30fps cu stabilizare etc
Din cele cateva teste facute de noi cu camera secundara (pe timp de zi), va precizam ca au rezultat niste poze de calitate multumitoare.
INTERFATA CAMERA FOTO
Motorola Moto G50 review in romana – GALERIE FOTO
MOD STANDARD
MOD PANORAMA
MOD PORTRET
MOD MACRO
MOD NIGHT VISION
MOD FILTRE IMAGINE
MOD SPOT COLOR
FILMARI
1080p 30fps (cu stabilizare)
1080p 60fps
1080p 30fps (cu stabilizare) pe noapte
1080p 60fps pe noapte
Spot Color (1080p 30fps)
Motorola Moto G50 review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul de 8.95mm, Motorola a ‘inghesuit’ un acumulator echipat cu 5000mAh si fast charging 15W. Pana aici toate bune si frumoase. Aspectul dezamagitor este ca incarcatorul oferit in dotarea standard are putere de doar 10W 🙁 Rezultatul acestei manevre destul de neinspirate este o incarcare lenta (0 – 100% in jur de 3 ore).
Daca telefonul a dezamagit pe partea de incarcare, el isi ia revansa atunci cand vine vorba de autonomie 🙂 Cu ecranul setat la refresh 90Hz si cu bateria incarcata full, dupa 11 ore de rulaj intens si continuu, acumulatorul a mai ramas cu 10 procente. Nu-i rau deloc 🙂
Avand in vedere cat de bine a performat device-ul la testul de autonomie pe 90Hz, noi nu am mai testat celalalte 2 moduri (ecran cu refresh pe auto sau pe 60Hz).
Motorola Moto G50 review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
In segmentul de conectivitate, mid range-ul Motorola este bine pus la punct 🙂
# 5G, 4G, NFC, USB C, WiFi 802.11 ac, WiFi Hotspot, Bluetooth 5.0, scanner amprente, deblocare faciala
# Dual SIM Hybrid, MicroSD, jack 3.5mm, buton Google Assistant, GPS/AGPS/GLONASS/Galileo
# Senzori – proximitate, lumina, accelerometru, giroscop, pedometru
Motorola Moto G50 review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII
In cutia dispozitivului intalnim urmatoarele accesorii: husa, incarcator, cablu USB C, cheita pentru slotul SIM si manuale.
Husa din dotare este una de calitate. Ea se monteaza usor si protejeaza bine partea din spate si marginile telefonului.
Motorola Moto G50 review in romana – CONCLUZIE SI PRET
Perioada petrecuta alaturi de smartphone-ul Moto G50 a fost una destul de placuta. Device-ul ofera un pachet cu dotari bine pus la punct, ceea ce este important 🙂
Dintre aceste dotari se fac remarcate bateria de 5000mAh (asigura o autonomie buna), design-ul elegant, capabilitatile bune de gaming si conectivitatea generos accesorizata.
Ca si parti slabe, mentionam incarcarea lenta si ecranul care sufera pe partile de luminozitate si unghiuri vizualizare.
Legat de pret, terminalul este la vanzare pe site-ul eMAG pentru suma de 980 lei. Daca punem la socoteala ceea ce ofera device-ul, noi consideram ca pretul este unul bun si corect.
Concluzionam acest review prin a spune ca Moto G50 este o optiune buna pentru cei care se afla in cautarea unui smartphone 5G accesibil.
PRO
- Per total, display-ul este decent; refresh 90Hz si rezolutie HD+
- Design elegant, constructie destul de solida si durabilitate la stropiri cu apa
- Configuratie mid-range destul de potenta – Snapdragon 480 5G, 4GB RAM, 64GB ROM tip UFS
- Gratie procesorului grafic Adreno 619, jocuri pretentioase gen Asphalt 9 ruleaza cursiv
- Baterie de 5000mAh compatibila fast charging 15W; autonomie buna cu ecranul setat la 90Hz
- Pe timp de zi, camera principala face poze si filmari de calitate; filmarea 1080p 60fps pe timp de noapte este decenta
- Camera selfie bine optimizata
- Conectivitate bine pusa la punct – 5G, 4G, NFC, USB C, jack 3.5mm, WiFi 802.11 ac etc
- Sistem de operare Android 11 bine optimizat
- Scanner-ul de amprente functioneaza bine (deblocare precisa si destul de rapida)
- Husa de calitate in dotarea standard
- Pret bun
CONTRA
- Unghiurile de vizualizare ale ecranului sunt asa si asa; display-ul are lizibilitate slaba in bataia directa a soarelui
- Incarcatorul din dotarea standard nu este de tip fast charger; incarcarea este lenta
- Filmarea 1080p 30fps (cu stabilizare, camera principala) realizata noaptea este slaba
- Chipset-ul Snapdragon 480 5G nu poate captura video 4K
- Device-ul vine cu aplicatia Facebook preinstalata
Am avut ocazia sa va aducem Motorola Moto G50 review in romana gratie partenerului nostru Motorola Romania.