Uite Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana si impresii. Ne pare bine sa va informam ca astazi avem ceva foarte special pentru voi, dragii nostri cititori ๐ In ultimele 2 saptamani am avut pe mana noul flagship Galaxy S21 Ultra al celor de la Samsung.
In acest review va prezentam pe larg si in detaliu toate impresiile si parerile care noua ne-au ramas de pe urma indelungatei perioade de testare.
Recurgem la procedura de teasing si va spunem ca telefonul poseda un ecran AMOLED QHD+ de 120Hz, chipset performant si nou nout, camera performanta, memorie din belsug, aspect elegant si asa mai departe.
Oare am reusit sa va captam focusul ? Noi suntem convinsi ca da ๐ Inainte de a trece la treaba, tinem sa va mentionam ca telefonul ne-a fost livrat pentru review gratie campaniei #imiplace derulata de catre operatorul Orange.
Noi va invitam cu drag sa descoperiti toate ofertele speciale la o gama diversificata de telefoane mobile, tablete si diverse alte gadget-uri puse la dispozitie de catre campania #imiplace si de catre magazinul online al celor de la Orange. In regula.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – DESIGN
Smartphone-ul capteaza atentia prin design-ul minimalist modern si elegant. Intreg device-ul este inchegat din sticla si metal iar asamblarea este una impecabila. Va precizam ca sticla de pe ambele parti este de tip Gorilla Glass Victus (se spune ca este cea mai rezistenta sticla Gorilla Glass; bine de stiut ๐ ).
Sticla de pe spate nu poseda finisaje glossy iar pe noi personal acest aspect ne bucura ๐ Sticla a receptionat finisaj mat care nu este un magnet de amprente si praf. Excelent ๐
Tinem sa va precizam ca smartphone-ul nu duce lipsa de protectie IP68 (durabilitate la apa si praf). Ca sa fim sinceri, noi ne-am abtinut in a testa cat de durabil este device-ul la apa ๐
Mergem mai departe si ne indreptam privirea catre camera principala. Ea etaleaza un design interesant cu mult focus pe high-tech. Noi suntem de parere ca arata foarte bine ๐ Spre marginea de jos gasim inscriptionat logo-ul producatorului.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Tinem sa va spunem ca partea din spate este cam alunecoasa iar asta indeamna ca device-ul sa fie purtat cu husa. Din pacate, ea nu este inclusa in dotarea standard. La manevrare, telefonul lasa un feeling placut de greutate si soliditate.
Facem trecerea catre sectorul frontal iar aici ne intampina un ecran accesorizat cu perforatie sus pe mijloc si diagonala generoasa de 6.8 inci.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Deasupra ecranului gasim plasat unul din cele 2 difuzoare. Noi am testat cateva convorbiri telefonice iar calitatea audio este una buna (volum puternic, voci clare).
Afisajul este curbat usor inspre marginile laterale. Daca privim cu atentie, remarcam faptul ca ecranul este imbracat cu folie. Va precizam ca folia este de buna calitate.
Rama metalica ca inconjoara telefonul de jur imprejur dispune de finisaje glossy. Rama este foarte solida iar asta permite ca device-ul sa fie manevrat cu incredere (daca se poate spune asa).
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Pe marginea metalica de jos sunt insirate (de la stanga spre dreapta) o linie de antena, cel de-al 2-lea difuzor audio, portul USB C 3.1, microfon, slotul Dual SIM si o alta linie de antena. Apropo de sistemul audio (compus din 2 difuzoare), el livreaza un volum generos iar calitatea audio este multumitoare.
Va mentionam ca atunci cand se asculta muzica de pe YouTube, boxele suna cel mai bine cu volumul apropiat de valoarea maxima (sunet clar, bass redat decent, volum suficient). Cu telefonul tinut in mod landscape, exista separare stereo iar ea este decenta.
Cu volumul urcat la maxim, frecventele inalte sunt usor accentuate iar bass-ul se pierde un pic. Noi am testat boxele si in filme/jocuri iar calitatea audio este buna (spre foarte buna).
Va precizam ca difuzoarele din dotare sunt optimizate de AKG si poseda tehnologie Dolby Atmos. Noi am testat difuzoarele cu functia Dolby Atmos activata iar sunetul redat este cu o idee mai bun decat sunetul redat in mod standard (fara Dolby Atmos). In jocuri, functia Dolby Atmos livreaza un sunet placut ๐
Aaaa… si inca o chestie. Smartphone-ul nu are jack 3.5mm (audio prin port USB C). Prin portul USB C, sunetul este redat la calitate 32-bit/384kHz. Bine de stiut ๐
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Pe marginea metalica de sus gasim 2 microfoane.
Ne indreptam privirea catre partea din spate iar aici observam ca sticla este curbata pe marginile laterale. Sticla se imbina perfect cu rama metalica.
Zona din spate care incorporeaza camera principala a primit un design cool ๐ Avem o rama metalica care este ‘lipita’ de marginile camerei principale in partea de sus si in partea laterala. Practic avem o forma de L. In aceasta forma de L, camera iese foarte putin deasupra ramei metalice.
In ceea ce priveste partea laterala dreapta si partea de jos ale camerei, acestea ies destul de mult in afara corpului din sticla. Din punctul nostru de vedere, este interesant si atractiv ceea ce a realizat Samsung cu design-ul camerei principale ๐
Pe marginea metalica stanga sunt incorporate in partea de sus 2 linii de antena (din pacate acestea sunt greu de observat in poza realizata de noi).
Pe marginea metalica stanga zarim butonul de pornire/oprire si tasta de volum. Va precizam ca intre cele 2 butoane este incorporata o alta linie de antena (din nou ea nu poate fi observata in poza).
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – GALERIE FOTO
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – DISPLAY
Demaram acest punct al review-ului prin a va etala caracteristicile ecranului. Va ‘avertizam’ ca ele impresioneaza ๐
FISA TEHNICA
# Panou Dynamic AMOLED 2X de 6.8 inci
# Rezolutie Quad HD+ (3200×1440 pixeli) si 515PPI densitate pixeli
# Format 20:9
# Raport ecran/corp de aproape 90 procente
# Rata refresh de 120Hz; refresh adaptiv
# Luminozitate de 1500 niti
# Compatibilitate S Pen
# Protectie Gorilla Glass Victus
# Perforatie sus pe mijloc
# Tehnologii – HDR10+, Always On, scanner de amprente ultrasonic incorporat in ecran
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Va precizam ca ‘batranul’ Samsung Galaxy S20 Ultra 5G poseda si el ecran capabil de rata refresh 120Hz. Insa, smartphone-ul S20 Ultra poate rula in 120Hz doar atunci cand ecranul este setat la rezolutie FHD+.
Va informam ca noul Galaxy S21 Ultra poate functiona la 120Hz cu ecranul setat la rezolutia maxima, in speta 3200×1440 pixeli. Foarte tare ๐ Tinem sa mentionam ca refresh-ul este unul adaptiv, el fiind ajustat in functie de continutul rulat pe ecran.
In momentele statice (ecran always-on, afisare poza/wallpaper etc), refresh-ul poate cobora pana spre valoarea de 10Hz. Cand actiunea se intensifica pe ecran (scrolling, gaming si alte activitati de acest gen), refresh-ul urca pana la 120Hz.
Atunci cand vine vorba de calitatea imaginii, totul este la superlativ ๐ Luminozitatea este excelenta, culorile sunt vii si intens nuantate, negrul este unul inchis si foarte profund (tipic pentru un AMOLED high-end), panoul raspunde instant la atingere/atingeri iar rezolutia de 3200×1440 pixeli livreaza o imagine cu o claritate de invidiat ๐ Indiferent de activitate/aplicatie, este o reala placere sa butonezi ecranul acestui device ๐
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Ca si design, ecranul poseda margini negre slim (spre foarte slim).
In ceea ce priveste curburile laterale , Samsung a optat pentru un display cu design apropiat de cel al smartphone-ului Samsung Galaxy S20 FE 5G. Spunem apropiat si nu similar deoarece ecranul de pe S21 Ultra are curburi subtile si nu este complet plat precum cel de pe terminalul S20 FE.
Datorita display-ul de top, terminalul este o masinarie pentru consum media (gaming, youtube, filme pe netflix/hbo go, poze etc).
Gratie formatului inalt tip 20:9 si diagonalei care atinge 6.8 inci, display-ul este ideal pentru web browsing, twitter, facebook, navigare prin ofertele magazinelor online etc (activitati care implica mult scrolling).
Si iata-ne ajunsi la elefantul din camera, in speta rata de refresh. Ecranul poate fi setat sa ruleze in doua moduri: standard (refresh 60Hz) si adaptive (refresh de pana la 120Hz).
Cu display-ul setat pe adaptive, totul devine super rapid si super cursiv: animatii, tranzitii, scrolling prin meniuri, scrolling aplicatii/galeria foto/agenda telefonica/magazine online/fisiere PDF etc.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Se poate opta pentru 2 moduri in care imaginea sa fie afisata pe ecran: vivid (accentueaza culorile) si natural. Pe timpul testului, ‘vivid’ a fost presetarea noastra favorita ๐ Daca doresti sa customizezi un pic imaginea ecranului, acest lucru poate fi realizat in setarile ‘Advanced’.
In ceea ce priveste navigarea, poti alege pentru butoane software sau pentru navigare prin gesturi. Datorita refresh-ului de 120Hz, este o reala placere sa navighezi prin interfata, aplicatii etc utilizand gesturile ๐
Perforatia (pozitionata sus in partea de mijloc) este mica si subtila. Excelent ๐
In setarile device-ului, exista functia ‘Edge panels’ care poate fi accesata prin swipe pe butonul software pozitionat pe marginea laterala (acel buton poate fi pozitionat pe oricare din cele 2 margini; pozitia butonului poate fi ajustata).
Functia ‘Edge panels’ pune la indemana fereastra/ferestre care ofera acces rapid la aplicatiile favorite. O chestie cool/utila ๐
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Ecranul always-on poate fi personalizat dupa bunul plac (exista diverse culori si teme de ceas).
Notificarile sau mesajele/apelurile ratate sunt elegant afisate direct in meniul always-on (se poate opta si pentru neafisarea lor).
Senzorul de amprente (ultrasonic) incorporat in display este unul rapid si precis. Insa, trebuie sa va mentionam ca apasarea degetului pe scanner trebuie sa fie destul de ferma. De multe ori cand am pozitionat degetul pe senzor fara al apasa ferm, deblocarea nu s-a realizat.
Pentru deblocare, smartphone-ul dispune si de functie face recognition (deblocare faciala). Ne pare bine sa va anuntam ca deblocarea faciala functioneaza bine inclusiv pe intuneric ๐
Cand telefonul este pus la incarcat, pe ecran isi face aparitia pentru scurt timp o animatie cool. Din setarile device-ului se poate opta ca pe ecranul always-on sa fie afisate informatii despre incarcare (procentul de incarcare la care s-a ajuns, cat a mai ramas pana la incarcarea completa). Asta este util ๐
Ca sa fim sinceri, datorita vremii usor nefavorabile, noi nu am reusit sa testam asa cum trebuie lizibilitatea ecranului in lumina de afara.
In conditii de vreme inchisa, display-ul are o lizibilitate foarte buna. Avand in vedere luminozitatea maxima de 1500 niti, noi suntem increzatori ca ecranul este perfect lizibil in bataia unui soare puternic de vara.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Smartphone-ul are la bord o motorizare high-end alcatuita din urmatoarele componente:
# Chipset Samsung Exynos 2100 (5nm, octa-core 2.9GHz)
# Procesor grafic ARM Mali G78 MP14
# 12GB de memorie RAM tip LPDDR5
# 256GB ROM tip UFS 3.1
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – PERFORMANTA
In acest punct al review-ului nu avem multe lucruri de relatat. Combinatia de hardware foarte potent + ecran de 120Hz ruleaza impecabil orice aplicatie si joc ๐
Cum se comporta chipset-ul in ceea ce priveste temperatura ? Noi consideram cam mai bine decat propulsorul Exynos 990 care echipeaza ‘invechitul’ Galaxy S20 Ultra 5G.
Insa, in momentele in care chipset-ul Exynos 2100 este forat destul de tare cu benchmark-uri, partea din spate a device-ului devine destul de calda (nu exagerat).
In ceea ce priveste gaming-ul, telefonul se incalzeste, insa nu atat de tare precum o face in timpul rulajului de benchmark-uri. Utilizarea foarte intensa a camerei principale incalzeste partea din spate a terminalului, insa nu exagerat.
GAMING
Pentru gaming, smartphone-ul pune la indemana functia Game Booster. Ea poate fi accesata din meniul drop-down cu notificari. Game Booster ofera cateva functii/informatii utile precum acces rapid la aplicatiile favorite, monitorizare temperatura, autonomia oferita de acumulator, realizarea de screenshot etc.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
Punctajul de 628.309 atins in benchmark-ul AnTuTu este destul de impresionant. Cu toate acestea, in AnTuTu, chipset-ul Kirin 9000 de pe Mate 40 Pro se comporta semnificativ mai bine decat motorizarea Exynos 2100.
Kirin 9000 atinge scorul de 686.230 (aproape 58.000 puncte in plus fata de Exynos 2100). Va reamintim ca noi am testat motorizarea Kirin iar in acest context va invitam cu tot dragul sa cititi Huawei Mate 40 Pro review (articol stufos compus de catre echipa GadgetLab ๐ ).
In ciuda faptului ca Mate 40 Pro se descurca mai bine in AnTuTu, la utilizarea de zi cu zi si in gaming, noi nu am sesizat diferente de performanta intre chipset-urile Samsung Exynos si Huawei Kirin. Ele performeaza similar.
Dupa testari repetate in benchmark-ul AnTuTu, chipset-ul Exynos 2100 a urcat mult in temperatura (62 de grade) iar fenomenul de thermal-throttling si-a facut aparitia. Datorita acestui aspect, de la aproape 630.000 puncte, scorul in AnTuTu a coborat la 488.787 puncte.
GEEKBENCH
ANDROBENCH
SPEEDTEST
DEVICE INFO HW
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Terminalul functioneaza cu sistemul de operare Android 11, care a receptionat interfata grafica OneUI 3.1. Primul aspect care ne-a atras atentia este numarul foarte generos de setari.
Navigarea prin setari si configurarea lor este o activitate relaxanta, simpla si intuitiva. In ceea ce priveste interfata, ea are grafica frumoasa iar cu ecranul setat pe 120Hz, interfata se misca super rapid.
Optimizarea este bine pusa la punct (noi nu ne-am intersectat cu bug-uri/crash-uri) iar update-urile de sistem operare sunt destul de frecvente (in perioada de 2 saptamani in care noi am testat device-ul au venit 2 update-uri mari; in jur de 500, 600MB fiecare).
In ceea ce priveste aplicatiile tip bloatware, acestea sunt destul de multe: suita de aplicatii Samsung (SmartThings, Health, Galaxy Wearable, Smart Switch, Galaxy Store si inca cateva), Microsoft Office, Microsoft Outlook, Linkedin, Facebook si inca cateva.
Nu trecem mai departe pana nu va invitam sa va uitati peste screenshot-urile de jos pentru a descoperi cum arata interfata si care sunt cele mai cool setari. Va dorim vizionare placuta ๐
INTERFATA
SETARI
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA
SPECIFICATII PENTRU CAMERA
# Senzori – 108MP (PDAF, OIS, F1.8) + 10MP Telephoto (Dual Pixel AF, F2.4) + 10MP Telephoto (Dual Pixel AF, F4.9) + 12MP Ultra-wide (Super Speed Dual Pixel AF, unghi 120 grade, F2.2)
# Functii/dotari – zoom optic 3X/10X, zoom digital de pana la 100X, mod single take, mod ultra-wide, mod 108MP, HDR, filtre de imagine, functie scene optimizer, focus enhancer, timer, mod pro, mod panorama, mod food, mod night, mod portret, mod video portret, mod pro video, mod super slow mo 720p 960fps, video 8K 24fps, video 4K 60fps, video ultra-wide 4K 60fps, video super steady 1080p 60fps etc
Demaram cu parerile noastre despre camera principala prin a va spune cum performeaza modul foto 108MP. El impresioneaza prin calitatea foto excelenta: imagine clara si foarte detaliata, culori excelent redate iar HDR-ul este eficient (culorile nu sunt nuantate exagerat).
Tinem sa va precizam ca modul 108MP captureaza poze cu rezolutia efectiva de 12000×9000 pixeli. Oau ๐ Ca si dimensiune, o poza de 108MP urca pana la 40MB iar dimensiunea medie a unei poze de acest gen este de aproximativ 30MB. Cum se descurca modul 108MP pe partile de viteza focalizare si captura foto ? Va informam ca bine. Focalizarea este realizata aproape instant iar captura foto este efectuata repede.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Noi am testat modul 108MP si cu functia de zoom 2X aplicata. Exista o foarte usoara scadere in calitate (in comparatie cu modul 108MP fara zoom), insa per total pozele arata foarte bine.
Facem pasul catre modul foto standard si va informam ca el este optimizat excelent. Asta inseamna focalizare rapida, captura foto realizata aproape instant, imagine frumos detaliata, culori placute si rezolutie care livreaza claritate suficienta (4000×3000 pixeli).
Ce se mai poate spune despre modul foto standard ? El se comporta bine in diverse conditii de luminozitate iar HDR-ul aplicat este numai la fix (culori suficient de bine nuantate).
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Si acum este momentul propice sa aruncam o privire (sau mai multe) peste functia de zoom a camerei principale. Va reamintim ca ‘aparatul’ foto este capabil de zoom optic 10X. Peste aceasta valoare avem zoom digital (urca pana la 100X).
Pozele captate la zoom 5X arata multumitor. Imaginea este suficient de clara iar culorile si detaliul arata perfect decent. Va precizam ca zoom-ul este realizat cursiv iar functia OIS isi face eficient treaba.
Mergem mai departe si va spunem cum performeaza functia de zoom 10X. In comparatie cu modul zoom 5X, exista o usoara scadere in calitate, insa per total calitatea imaginii se mentine la un nivel bun.
Urcam zoom-ul la 15X si va spunem ca pozele captate astfel arata decent. Fata de modurile zoom 5X si 10X, clar ca exista o scadere in ceea ce priveste calitatea imaginii. Insa, fotografiile inca arata binisor.
Ne pare bine sa va anuntam ca pozele poseda o calitate perfect rezonabila chiar si atunci cand zoom-ul este urcat la valoarea de 20X. Cu zoom-ul urcat atat de mult, functia OIS mentine imaginea destul de stabila. Nu-i rau ๐
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Daca se urca spre zoom 30X, calitatea imaginii scade semnificativ. Insa, inca avem niste poze care arata destul de ok. Destul de impresionant ๐
Urcam zoom-ul la valoarea de 40X si va spunem ca pozele arata asa si asa. Calitatea foto este acceptabila, insa nimic mai mult. Cum se comporta functia OIS la zoom 40X ? Rezonabil. Imaginea misca un pic, insa nu este ceva foarte deranjant.
De la zoom 40X incolo pozele capata aspect de pictura in ulei (sunt sterse). Era de asteptat. Din punctul nostru de vedere, felul in care se comporta camera pana la zoom 20X este destul de impresionant. Daca vrei poze cu zoom care sa arate bine (spre foarte bine), functia de zoom nu trebuie sa depaseasca valoarea de 10X.
Parasim functia de zoom si ne focusam pentru cateva momente pe modul foto ultra-wide. Va precizam ca pozele ultra-wide sunt reusite. Imaginea nu sufera de distorsionare (zone blurate) inspre marginile.
Lentilele cu unghi larg de filmare la 120 grade capteaza/incadreaza peisaje intinse si cladiri/obiecte foarte voluminoase iar calitatea imaginii este una satisfacatoare (rezolutie buna, detaliu destul de generos, culori placute).
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Si acum hadeti sa ne focusam atentia pe modul de pozare night (fotografiere pe timp de noapte). Va precizam ca modul night este disponibil in modurile standard si ultra-wide de pozare. Prima data este randul modului night standard. Nu exageram deloc cand spunem ca pozele arata spre excelent.
Chiar si in spatii cu putine surse de lumina, camera capteaza niste poze luminoase, clare, lipsite de zgomot si frumos detaliate. Daca ar fi sa criticam ceva, dureaza cam mult pana cand partea de captura foto + procesare este realizata.
Facem trecerea catre modul foto night ultra-wide si va mentionam ca el performeaza destul de bine. Insa, trebuie sa va spunem ca pozele captate sunt usor blurate/distorsionate inspre extremitatile laterale. La fel ca si in cazul modului foto night standard, partea de captura foto + procesare dureaza o idee cam mult.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Ne indreptam atentia catre modul foto Single take (cu o singura apasare de buton, camera capteaza poze standard, ultra wide, cu filtre, filmari scurte etc). Noi ne-am ‘jucat’ destul de mult cu acest mod foto iar ceea ce rezulta sunt niste fotografii/filmari destul de cool ๐
Va precizam cand atunci cand se apasa butonul de captura, dureaza cam 10 secunde procedura de fotografiere/filmare iar in acest timp este recomandat smartphone-ul sa fie miscat in diverse unghiuri/pozitii.
Si acum este randul modului foto portret. Si acest mod foto este bine (spre excelent) optimizat ๐ Obiectul pe care s-a focalizat este bine scos in evidenta, blur-ul din background este aplicat uniform iar calitatea imaginii este buna.
Nu facem pasul spre partea de filmare pana nu spunem cateva cuvinte despre modul foto panorama. Va precizam ca se pot captura panorame standard si panorame ultra-wide. Modul panorama standard face niste poze reusite. Obiectivul camerei capteaza mult peisaj/decor iar calitatea imaginii este multumitoare.
Modul panorama ultra-wide captureaza niste peisaje foarte cuprinzatoare. Acest mod foto este foarte potrivit atunci cand te afli in vacanta (la munte sau la mare). Despre calitatea foto avem doar lucruri pozitive de spus (detaliu bun, culori placute, rezolutie generoasa etc).
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
Parasim partea de foto a camerei principale si ne indreptam atentia care zona de filmare. Va precizam ca noi am testat urmatoarele moduri de filmare: 4K 60fps, 4K 60fps ultra-wide, 4K 60fps zoom 2X, 8K 24fps si Super Steady 1080p 60fps (cu stabilizare).
Incepem cu filmarea pe timp de zi. Modul 4K 60fps scoate niste filmari de calitate buna (spre foarte buna). Filmarea este clara, bine detaliata, are stabilitate buna iar cele 60fps livreaza cursivitate.
Noi am testat filmarea 4K 60fps si cu functia de zoom 2X aplicata. Per total, calitatea foto se mentine la un nivel decent. Insa, clar exista o scadere in calitate. Cel mai vizibil aspect este prezenta imaginii usor blurate.
Despre modul de filmare 4K 60fps ultra-wide avem doar lucruri bune de spus. Obiectivul camerei capteaza mult decor/peisaj iar filmarea poseda detaliu bun, culori placute, stabilitate perfect ok, cursivitate (gratie celor 60fps) si rezolutie buna.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana
In ceea ce priveste filmarea 8K 24fps, din punctul nostru de vedere, in acest moment ea nu este foarte relevanta. In primul rand, este nevoie de hardware foarte performant si foarte scump pentru a vizualiza continutul 8K (la rezolutie nativa) in conditii bune. Aici ne referim in special la televizoare.
Legat de filmarea Super Steady 1080p 60fps, ea exceleaza atunci cand vine vorba de stabilitate. In contextul in care filmarea are rezolutie de doar 1080p, putem afirma despre calitatea video ca este surprinzator de buna. Stabilizarea excelenta + cele 60fps livreaza o filmare cursiva si foarte stabila. Nu-i rau ๐
Aspectul dezamagitor al camerei este filmarea pe timp de noapte. Clipurile video 4K 60fps sunt pline de zgomot iar imaginea este usor blurata.
Filmarea 4K 60fps ultra-wide captata pe timp de noapte este slaba. Din nou imaginea este plina de zgomot iar culorile sunt sterse.
Legat de filmarea Super Steady 1080p 60fps, ea este modesta. Imaginea este blurata si zgomotoasa (daca se poate spune asa).
Tinem sa va mentionam ca in randurile de jos gasiti o galerie care cuprinde toate modurile foto/video testate de noi. Va dorim vizionare placuta ๐
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
SPECIFICATII PENTRU CAMERA
# Senzor de 40MP (PDAF, F2.2, unghi de filmare 80 grade)
# Functii/dotari – mod single take, mod 40mp, filtre de imagine, HDR, timer, mod wide, mod night, mod portret, mod video portret, video 4K 60fps etc
Admitem ca noi nu am acordat multa atentie camerei secundare (ne-am focusat mai mult pe camera principala). Insa, din cele cateva teste facute de noi, pozele selfie captate in modul 40MP arata excelent ๐
Va precizam ca atunci cand se comuta pe camera selfie, conturul perforatiei este luminat in alb (pentru 1,2 secunde).
INTERFATA CAMERA FOTO
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – GALERIE FOTO
MOD 108MP
MOD 108MP ZOOM 2X
MOD STANDARD
MOD STANDARD ZOOM 5X
MOD STANDARD ZOOM 10X
MOD STANDARD ZOOM 15X
MOD STANDARD ZOOM 20X
MOD STANDARD ZOOM 30X
MOD STANDARD ZOOM 40X
MOD ULTRA-WIDE
MOD SINGLE TAKE
MOD PANORAMA
MOD PANORAMA ULTRA-WIDE
MOD PORTRET
MOD NIGHT
MOD NIGHT ULTRA-WIDE
MOD FILTRE IMAGINE
FILMARI
4K 60FPS
4K 60FPS ZOOM 2X
4K 60FPS ULTRA-WIDE
8K 24FPS
Super steady 1080p 60FPS
4K 60FPS NOAPTE
4K 60FPS ULTRA-WIDE NOAPTE
Super steady 1080P 60FPS NOAPTE
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE
In corpul premium (masoara 8.9mm) este incorporat un acumulator echipat cu urmatoarele: capacitate de 5000mAh, tehnologie fast charging cu putere 25W, tehnologie wireless charging 15W si tehnologie reverse wireless charging 4.5W.
Incepem cu partea de impresii prin a va spune ca incarcatorul nu este inclus in dotarea standard. Nasol ๐
Din fericire pentru noi, am avut la indemana un incarcator Samsung 25W iar asta ne-a permis sa testam viteza incarcarii.
# 0% – 50% in 28 de minute
# 50% – 100% in 40 de minute
# Incarcare full in 68 minute
O SCURTA OBERVATIE
Pentru un acumulator de 5000mAh, timpii de incarcare sunt buni.
AUTONOMIE CU ECRANUL SETAT LA REZOLUTIE QHD+ SI REFRESH DE 120Hz
Si acum haideti sa facem trecerea spre autonomie. Cu bateria incarcata full, dupa 9 ore si 12 minute de utilizare intensa si continua, din acumulator au mai ramas 10 procente. Avand in vedere felul in care ecranul a fost setat (rezolutie QHD+ si refresh 120Hz), noi suntem de parere ca autonomia este multumitoare.
AUTONOMIE CU ECRANUL SETAT LA REZOLUTIE QHD+ SI REFRESH DE 60Hz
Cu acumulatorul incarcat la 100 procente, dupa 10 ore si 35 minute de utilizare intensa si continua, din acumulator au mai ramas 9 procente. Din nou suntem de parere ca autonomia este una multumitoare.
CONSUM BATERIE IN CAZUL UTILIZARII INTENSE A CAMEREI PRINCIPALE
Va informam ca inainte de a incepe testarea camerei principale, noi am activat din setarile smartphone-ului optiunea ‘Enhanced processing’ (functie care accelereaza viteza de procesare pentru aplicatii; consuma extra baterie).
Cu bateria incarcata full, dupa 3 ore si 7 minute de utilizare intensa si aproape continua a camerei principale, din acumulator au mai ramas 9 procente.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
Precum era de asteptat, telefonul este excelent pus la punct in segmentul de conectivitate.
FISA TEHNICA
# 5G, 4G LTE Cat 20, NFC, Bluetooth 5.2, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, port USB C 3.2
# WiFi Direct, WiFi Hotspot, Dual SIM, GPS/AGPS/GLONASS/BEIDOU/Galileo
# Senzori – accelerometru, barometru, giroscop, geomagnetic, hall, proximitate, lumina, gravitatie, pedometru
# Altele – Samsung Dex/Wireless Dex, ANT+, Samsung Pay
# Lipsuri – fara slot MicroSD, fara jack 3.5mm
CATEVA SCURTE OBSERVATII
Va mentionam ca smartphone-ul este compatibil cu tehnologia eSIM. Pe langa asta, pe device este disponibil serviciul Number Share furnizat de Orange (iti permite sa folosesti acelasi numar pe diverse device-uri).
Tinem sa mentionam inca o data ca terminalul este compatibil cu tehnologia 5G. Va reamintim ca telefonul ne-a fost trimis pentru testare de catre Orange. Pentru cei interesati, operatorul asigura acoperire 5G pe toata suprafata municipiului Bucuresti.
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII
Din pacate, smartphone-ul dezamageste tare atunci cand vine vorba de accesorii. In cutia device-ului sunt incluse urmatoarele: documentatie, cheita pentru slotul SIM si cablu USB C. Lipsesc castile si incarcatorul. Urat din partea Samsung ca procedeaza in acest fel ๐
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G review in romana – CONCLUZIE SI PRET
Noul Galaxy S21 Ultra este un flagship care reuseste sa impresioneze. Smartphone-ul exceleaza la multe segmente hardware. Avem un display impecabil, design frumos/elegant, hardware performant (spre foarte performant), camere excelente, conectivitate generoasa etc.
Insa, nu este totul doar lapte si miere. Smartphone-ul filmeaza slab pe timp de noapte, lipsa incarcatorului si a castilor este de neiertat iar pretul de achizitie este foarte piperat.
Inainte de a incheia, tinem sa va precizam ca terminalul Samsung Galaxy S21 Ultra 5G este la vanzare pe site-ul Orange pentru suma de 5300 lei.
PRO
- Design superb si constructie foarte solida; protectie IP68 (durabilitate la apa si praf)
- Display impecabil; rezolutie 3200×1440 pixeli si rata refresh de 120Hz
- Ecranul are luminozitate excelenta
- Configuratie hardware puternica (spre foarte puternica) – chipset Exynos 2100, 12GB RAM, 256GB ROM UFS 3.1
- Baterie de 5000mAh; autonomie buna in modul Quad HD+ si refresh de 120Hz; incarcare decent de rapida
- Sistem de operare Android 11 excelent optimizat si foarte bogat in setari
- Camera principala performanta; poze de calitate pe timp de zi/noapte si filmare excelenta pe timp de zi
- Camera selfie de calitate
- Difuzoare stereo destul de potente
- Scanner de amprente (incorporat in ecran) rapid si precis
- Deblocare faciala rapida; functioneaza bine pe intuneric
- Conectivitate bine pusa la punct – 5G, 4G, WiFi 802.11 ax, Bluetooth 5.2, USB C 3.1 etc
- Folie display (preaplicata) in dotarea standard
CONTRA
- In momentele de utilizare foarte intensa (benchmark-uri), chipset-ul Exynos 2100 atinge 62 de grade (in AnTuTu)
- Filmare slaba pe timp de noapte
- Modul foto night ultra-wide mai are nevoie de ceva optimizare
- Fara incarcator si casti in dotarea standard
- Lipsesc slotul MicroSD si jack-ul 3.5mm
- Lipseste husa
- Pret foarte piperat