Xiaomi 13 review in romana – DISPLAY
Va propunem sa demaram acest segment al review-ului prin a parcurge impreuna caracteristicile ecranului. Trebuie sa va avertizam ca ele sunt foarte, foarte bune 🙂
FISA TEHNICA
# Panou E6 AMOLED 6.36 inci cu suprafata plata
# Format 20:9 si rezolutie 2400×1080 pixeli
# 413PPI densitate pixeli
# Refresh AdaptiveSync 120Hz
# Rata touch sampling de pana la 240Hz
# Spectru culoare 100% DCI-P3 si culori pe 8 bit
# Tehnologii – Always-On, Pro HDR, Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG, TrueColor
# Luminozitate standard de 1200 niti; luminozitate maxima de 1900 niti
# Perforatie pozitionata sus pe mijloc
# Raport ecran/corp de 93.3%
# Protectie cu sticla Gorilla Glass 5
CATEVA OBSERVATII
Va precizam ca Xiaomi 13 este flagship-ul cu cel mai compact ecran testat de noi. Inainte de a butona acest device, cele mai compacte high end-uri testate au fost Motorola Edge 30 Fusion (6.55 inci) si Samsung Galaxy S20 FE 5G (6.5 inci).
Din start va spunem ca display-ul este unul impresionant 🙂 Imaginea redata arata absolut superb. Primul aspect pe care l-am remarcat atunci cand am inceput sa butonam ecranul este luminozitatea. Nu exageram de loc cand spunem ca ea este foarte, foarte buna 🙂 Parcurgem acest aspect mai in detaliu in josul paginii la sectiunea de luminozitate.
In ceea ce priveste restul de aspecte, totul este la superlativ 🙂 Avem culori vii/realiste si frumos nuantate, un negru inchis si foarte profund, raspuns excelent la touch/atingeri, unghiuri largi de vizualizare iar ‘setup-ul’ diagonala 6.36 inci + rezolutie 2400×1080 pixeli furnizeaza o imagine clara si generos pixelata.
Si acum vrem sa precizam cateva detalii despre un aspect pe care nu l-am parcurs niciodata in review-urile noastre. In ciuda faptului ca ecranul este foarte luminos, datorita senzorului de luminozitate automata excelent optimizat, chiar si dupa ore bune de utilizare (zi si noapte), noi nu ne-am simtit vederea obosita. Asta este important.
Xiaomi 13 review in romana
Si acum haideti sa aruncam o scurta privire peste partea de design. Ecranul dispune de niste margini negre foarte inguste, ceea ce este excelent 🙂
Display-ul poseda suprafata plata. Haideti sa exploram acest aspect in imaginile de mai jos 🙂
Observam faptul ca ecranul are suprafata aproape perfect plata (la extremitati unde sticla Gorilla Glass 5 se intalneste cu rama metalica exista o mica, mica crestatura 🙂 ).
La colturi, ecranul si rama metalica sunt frumos rotunjite.
Schimbam un pic unghiul si admiram suprafata plata a ecranului putin de mai sus 🙂
Xiaomi 13 review in romana
Notch-ul (pozitionat sus pe mijloc) este de mici dimensiuni.
Gratie diagonalei compacte (6.36 inci) si a formatului 20:9 (display inalt si relativ ingust), telefonul este destul de usor de butonat cu o singura mana. Pe langa asta, cele 2 ‘caracteristici’ sunt ideale pentru scrolling de continut media, pagini web etc.
Va precizam ca terminalul dispune de certificare DRM Widevine L1. Noi am testat platformele Hbo Max si Disney Plus iar fiecare din ele a rulat continutul in HD sau mai mult. In ceea ce priveste aplicatia Youtube, clipurile video cu HDR setate la 2160p 60fps se ruleaza si se vad impecabil.
Xiaomi 13 review in romana
In setarile display-ului, gasim 3 functii (super resolution, AI image enhancement si AI HDR enhancement) care imbunatatesc usor imaginea. Ca sa fim sinceri, cum ecranul din start este absolut superb, chiar nu are nevoie de acele mici imbunatatiri software.
Facem trecerea catre sectiunea de rata refresh a ecranului. Aici ne intampina 2 optiuni: default (refresh-ul este ajustat automat in functie de scenariul de utilizare) si Custom. Optiunea Custom iti permite sa ‘fortezi’ ecranul sa ruleze la 60Hz (pentru economisire baterie) sau 120Hz (pentru cursivitate maxima). Cu display-ul setat la 120Hz, absolut totul este super cursiv si fluent. La aceste 2 aspecte are o contributie majora ultra rapidul chipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2.
Cu modul dark selectat, negrul afisat de display prin meniuri si interfata arata superb.
Xiaomi 13 review in romana
Va precizam ca functia de ‘automatic brightness’ este excelent optimizata. Functia ajusteaza foarte fin luminozitatea ecranului. Spre exemplu, tranzitia de la lumina la intuneric (bec in camera aprins si apoi oprit) nu pune in dificultate senzorul de lumina ambientala. Ajustarea luminozitatii este realizata repede si fin.
Ne pare bine sa vedem ca pe device este prezenta functia DC dimming/anti flicker (ecranul nu plapaie atunci cand este filmat/pozat sau cand este utilizat in conditii vitrege de lumina ambianta).
In setarile display-ul, la sectiunea culori gasim diverse optiuni interesante. Culorile ecranului pot fi setate in 3 moduri: vivid, saturated sau original. Sub aceste 3 optiuni de culoare gasim functia ‘Advanced settings’. Ea pune la indemana cateva optiuni pentru afisare culori: original, DCI-P3, sRGB, ajustare RGB color space, ajustare HSV color space si ajustare contrast/gama.
Va precizam ca sectiunea de culori a ecranului mai ofera opiuni de ajustare temperatura culoare si activare adaptive colors (culorile sunt ajustate in functie de lumina ambianta).
Xiaomi 13 review in romana
Daca esti genul de persoana care petrece ore in sir noaptea cu ochii in ecranul telefonului, atunci functia ‘Reading mode’ o sa-ti fie foarte utila 🙂
In ceea ce priveste marimea textului afisat in interfata si meniuri, ne sunt oferite 6 presetari.
Sectiunea Always-On a terminalului ofera diverse optiuni cool pentru personalizare fereastra Always-On.
Temele de ceas din sectiunea Alway-On (sunt multe) arata foarte bine.
In fereastra Always On, notificarile sunt afisate clar si elegant.
Atunci cand intra notificari, se poate seta ca marginile device-ului sa fie luminate (iluminarea dureaza cateva secunde).
Xiaomi 13 review in romana
De pe telefon nu lipsesc clasicele functii raise to wake si double tap pentru activare display (sunt bine optimizate). O functie noua introdusa de Xiaomi este ‘detect gaze’ (cat timp privesti ecranul, el nu o sa fie blocat).
Fereastra lock screen este simpla, eleganta si bineinteles intuitiva.
Alte cateva chestii utile prezente in setarile ecranului sunt ‘pocket mode’ (gesturile sunt dezactivate cand telefonul este asezat in buzunar), ‘launch camera’ (pornire camera cu ecranul blocat prin apasarea de 2 ori a volume down) si ‘display charging animation after device is unlocked’ (afisarea animatiei de incarcare dupa deblocarea device-ului).
Xiaomi 13 review in romana
In partea de jos a ferestrei lock screen (stanga si dreapta) avem 2 comenzi rapide pentru pornire camera si lanterna.
Din sectiunea ‘Control center style’, meniul drop down cu notificari poate fi afisat in 2 moduri: old version (prin swipe down in partea de sus a ecranului sunt afisate setarile rapide si notificarile) sau new version (prin swipe down in stanga ecranului sunt afisate notificarile iar prin swipe down in dreapta sunt afisate setarile/comenzile rapide).
Prin activarea optiunilor prezente in ‘Additional cards’ (smart home), acestea sunt afisate chiar in partea de jos a meniului drop down cu functii/setari rapide si notificari (smart devices).
In setari se poate alege ca din fereastra lock screen sa fie afisate prin swipe down meniul cu setari rapide, meniul cu notificari si functia ‘Smart home’. O chestie utila 🙂
Xiaomi 13 review in romana
In partea de sus a ecranului (status bar) pot fi afisate elemente precum notificari, viteza WiFi/LTE, numele operatorului etc. In ceea ce priveste butonul care afiseaza nivelul de incarcare al bateriei, sunt disponibile 3 optiuni: buton grafic cu procentaj in afara, buton grafic cu procentaj la interior sau buton grafic fara procentaj.
Daca notch-ul nu iti este pe plac, din setari el poate fi ascuns/mascat simplu si rapid 🙂
Aplicatiile din telefon pot fi grupate in 3 moduri: clasic (aplicatiile sunt afisate pe mai multe ecrane), app drawer sau mod Lite (foarte potrivit pentru persoanele in varsta sau pentru pentru cei cu probleme de vedere).
Modul Lite simplifica interfata, afiseaza un numar redus de icoane iar dimensiunea font-ului este mare. Dezactivarea modului Lite se face rapid si usor.
Xiaomi 13 review in romana
Datorita combinatiei de ecran 120Hz + chipset super rapid, prin setarea ‘Animation speed’ pe ‘Fast’, parca totul isi ia zborul 🙂
Va mentionam ca in setarile ‘Home screen’ este prezenta functia Google Discover (prin swipe drepta din ecranul Home este afisat feed-ul google news).
Pentru navigare, avem clasicele butoane software (back, home, recent apps) sau gesturile. Va precizam ca navigarea prin gesturi este simpla si excelent optimizata.
Xiaomi a implementat pe baza butoanelor software si gesturilor (utilizate la navigare) un sistem de gesturi interesant si usor de utilizat.
Xiaomi 13 review in romana
O alta functie utila este ‘Lock Home screen layout’ (icoanele nu pot fi mutate). Sub aceasta functie gasim setarea ‘Icon size’. Daca preferi ca icoanele aplicatiilor instalate sa fie cat mai mari, acea setare o sa-ti faca pe plac 🙂
Va precizam ca aplicatiile afisate in meniul ‘Recents’ (aplicatii recente) pot fi grupate pe verticala sub forma de ferestre mici sau pe orizontala (ferestrele sunt ceva mai mari).
Optiunea floating windows (permite deschiderea de aplicatii sub forma de ‘fereastre plutitoare’) poate fi accesata simplu si rapid din partea de sus a meniului cu aplicatii recente.
Va precizam ca butonul de power al device-ului este setat in mod default sa porneasca functia Google assistant (apasare scurta de 0.5 sec). Pentru a accesa meniul de restart/oprire, butonul de power trebuie tinut apasat timp de aproximativ 3 secunde. Va precizam ca meniul de restart/oprire mai contine comenzile mod avion si mod silent.
Xiaomi 13 review in romana
Un alt aspect util si interesant inclus in setari este functia ‘Sidebar’ (acces rapid la aplicatii). Prin activarea functiei, in partea stanga a ecranului este afisata o bara (poate fi pozitionata sus/jos).
Daca se face swipe pe aceasta bara, pe ecran isi face aparitia o fereasta ingusta care ofera acces rapid la aplicatiile favorite. Mentionam ca in aceasta bara pot fi adaugate pana la 30 de aplicatii. Cam putine 🙂
Scanner-ul de amprente (incorporat in ecran) este simplu si rapid de setat/configurat. In ceea ce priveste deblocarea, procedeul este unul precis si rapid (spre foarte rapid).
Pe langa deblocare, scanner-ul de amprente mai poate fi utilizat pentru activitati/task-uri precum app lock (accesare aplicatii cu amprenta), privacy password, plati etc.
Xiaomi 13 review in romana
Apoi, poate fi setata inclusiv animatia care sa fie afisata in jurul senzorului de amprente atunci cand telefonul este deblocat.
‘Low light fingerprint unlock’ este o optiune foarte utila atunci cand device-ul este deblocat in conditii de bezna. Lumina icoanei de amprenta scade in intensitate atunci cand este activata acea functie.
Un aspect foarte cool al senzorului de amprente este capabilitatea de detectie puls 🙂 Insa, trebuie spus faptul ca rezultatele obtinute sunt pur orientative. Au fost momente cand la prima detectie pulsul a fost de 79 iar la a 2-a detectie, pulsul a depasit 100. La a 3-a detectie pulsul a fost de aproximativ 70.
Pentru deblocare, se poate utiliza si functia face unlock (deblocare faciala). Mentionam ca face unlock-ul este rapid si precis in conditii bune sau medii de luminozitate. Deblocare faciala nu functioneaza pe intuneric.
Xiaomi 13 review in romana
Revenim la partea de gesturi. Va precizam ca Xiaomi a implementat un sistem de gesturi in jurul butonului de power. Pe langa asta, producatorul a inclus si sistemul de gesturi intitulat ‘Back tap’.
Felul in care acestea functioneaza este foarte simplu. Prin dublu tap sau triplu tap pe spate in partea de sus se poate porni google assistant, se poate activa modul silent, se poate face un screenshot etc. O chestie utila 🙂
Din fericire, pe timpul testarii, afara am prins o vreme rezonabil de insorita. In aceste conditii, lizibilitatea ecranului este excelenta 🙂 Apoi, gratie celor 1900 niti, display-ul o sa fie perfect lizibil in bataia unui soare de vara.