Xiaomi 13 Pro review in romana – DISPLAY

Haideti sa demaram acest punct al review-ului cu parcurgerea caracteristicilor ecranului. Va ‘atentionam’ ca ele sunt foarte, foarte bune 🙂

SPECIFICATII

# Panou LTPO AMOLED curbat

# Diagonala de 6.73 inci

# Raport ecran/corp de aproape 90%

# Format 20:9 si rezolutie 3200×1440 pixeli

# 522PPI densitate pixeli

# Tehnologie AdaptiveSync Pro; refresh de pana la 120Hz

# Rata touch sampling de 240Hz

# Luminozitate standard de 1200 niti; maxim de 1900 niti

# Culori pe 10 bit si spectru culoare DCI-P3

# Protectie Gorilla Glass Victus

# Tehnologii: Always On, Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG

# Amprenta in ecran, perforatie sus pe mijloc

# Senzori de lumina ambianta la 360 grade

O SCURTA OBSERVATIE

Va informam ca display-ul utilizat de device este cel mai performant ecran intalnit de noi de cand testam telefoane.

Display-ul terminalului este unul impresionant 🙂 Panoul AMOLED high-end exceleaza la orice capitol/segment. Ecranul este foarte luminos, are culori care arata impecabil, rezolutia Quad HD+ livreaza o imagine foarte clara, negrul redat arata superb, raspunsul la touch/atingeri este instant, combinatia de refresh 120Hz + rezolutie Quad HD+ este irezistibila la utilizare (totul este super clar si ultra cursiv), la utilizare indelungata display-ul nu oboseste vederea etc.

Partea frontala a device-ului poseda niste margini negre cu profil foarte slim.

Xiaomi 13 Pro review in romana

Display-ul are margini laterale curbate (nu foarte mult). Curburile sunt ideale atunci cand se utilizeaza navigarea prin gesturi.

Haideti sa privim mai de aproape curburile ecranului 🙂 Acest tip de design este unul atractiv si foarte elegant 🙂

Diagonala mare de 6.73 inci + formatul 20:9 fac ca ecranul sa fie ‘accesoriul’ ideal pentru scrolling continut media (si nu numai).

Perforatia (gazduieste camera selfie de 32MP) este de dimensiune redusa.

Cu display-ul setat pe modul dark, negrul afisat este de calitate premium 🙂 (speram ca va place expresia).

Xiaomi 13 Pro review in romana

In sectiunea refresh a ecranului ne intampina 2 optiuni: default (refresh-ul este ajustat in functie de utilizare) sau custom (refresh-ul poate fi ‘fortat’ sa ruleze la 60Hz sau 120Hz).

Cu refresh-ul setat la 120Hz, absolut totul este ultra rapid si cursiv. Asta in combinatie cu navigarea prin gesturi face ca utilizarea device-ului sa fie extrem de placuta 🙂

In sectiunea culori a ecranului gasim diverse optiuni cool si interesante pentru personalizare.

Xiaomi 13 Pro review in romana

Functia de luminozitate automata este foarte bine optimizata (speram ca va place rima 🙂 ).

Functia reading mode ajuta mult daca obisnuiesti sa stai multe ore cu ochii in ecran (pe timpul noptii).

Xiaomi 13 Pro review in romana

In setari, rezolutia display-ul poate fi setata in 2 moduri – FHD+ (2400×1080 pixeli) sau WQHD+ (3200×1440 pixeli).

In sectiunea text size gasim 6 presetari pentru ajustare marime text.

Mentionam ca terminalul are certificare Widevine L1. Ca si platforme de filme, noi am rulat aplicatiile DisneyPlus si SkyShowtime. Ambele au rulat continutul in HD sau mai mult.

In ceea ce priveste aplicatia Youtube, gratie chipset-ului ultra rapid si a ecranului de top, rulajul si vizionarea de clipuri 4K 60fps cu HDR este o reala desfatare 🙂

Functia Always-on a smartphone-ului ofera diverse optiuni cool pentru personalizare look fereastra Always-On.

Xiaomi 13 Pro review in romana

Temele de ceas din setarile Always On (sunt multe) arata foarte bine.

Notificarile sunt afisate clar si elegant in partea de jos a ferestrei Always on. Atunci cand intra notificari, poate fi setat ca marginile display-ului sa fie luminate pentru cateva momente. Efectul de iluminare este destul de cool 🙂

Aplicatiile din telefon pot fi grupate/aranjate sub forma de app drawer sau in mod classic (toate aplicatiile apar pe ecranul home). Mentionam ca in aceasta sectiune poate fi gasita si functia’Lite mode’ (setare potrivita pentru persoanele in varsta sau pentru cei cu deficiente de vedere).

Xiaomi 13 Pro review in romana

In setarile Home screen gasim functiile Google discover (prin swipe dreapta din ecranul home este afisat feed-ul google news) si animation speed (fast, balanced, relaxed). Cu animatiile setate pe modul fast si cu refresh-ul la 120Hz, ramai cu impresia ca telefonul vrea sa decoleze 🙂

Pentru navigare, putem alege deja clasicele butoane software sau gesturile (sunt excelent puse la punct).

Pe baza butoanelor software, Xiaomi a integrat un sistem atractiv si intuitiv de scurtaturi si gesturi.

Din setari nu este absenta functia pentru ajustare marime icoane.

Xiaomi 13 Pro review in romana

Meniul home screen are in alcatuire diverse optiuni utile.

In ceea ce priveste meniul drop down cu notificari, avem 2 optiuni pentru afisare: versiunea old (prin swipe down este afisat meniul cu setari rapide si notificari) sau versiunea new (prin swipe down in dreapta este afisat meniul cu setari rapide si prin swipe down in stanga este afisat meniul cu notificari).

Butonul grafic care arata nivelul de incarcare al bateriei are cateva optiuni de customizare.

Daca inca nu te-ai obisnuit cu notch-ul, poti opta pentru mascarea/ascunderea lui.

Xiaomi 13 Pro review in romana

Display-ul poate fi activat utilizat deja clasicele functii double tap si/sau raise to wake. O chestie noua introdusa de Xiaomi este functia Detect gaze (cat timp privesti ecranul, el nu o sa se blocheze).

Meniul lock screen este simplu, elegant si bineinteles intuitiv.

Functia Floating windows (ferestre plutitoare) poate fi accesata din partea de sus a meniului recents. Utilizarea functiei este o activitate simpla, placuta si utila.

Xiaomi 13 Pro review in romana

Meniul de pornire/oprire poate fi accesat prin apasarea continua timp de aproximativ 3 secunde a butonului de power.

In setari gasim utila functie Sidebar, care ofera acces rapid la aplicatiile favorite (se face swipe pe bara afisata in partea stanga a ecranului).

Xiaomi 13 Pro review in romana

Senzorul de amprente este usor de configurat iar ca si functionare, el se comporta excelent (este rapid, precis). Ca si pozitionare, senzorul este asezat destul de sus. Asta il face usor de gasit si apasat/atins.

Senzorul de amprente poate fi utilizat si pentru detectare puls. Va precizam ca functia are rol pur orientativ. Au fost momente cand pulsul detectat a sarit cu mult peste 100. Dupa o alta detectare, pulsul a fost de 78.

In jurul apasarii butonului de power, Xiaomi a incorporat un sistem interesant de gesturi. Apoi, Back tap este un alt sistem de gesturi implementat de producator. Utilizarea acestui sistem este simpla si intuitiva (prin dublu tap activezi modul silent si prin triplu tap pornesti aplicatia de camera; combinatiile sunt diverse).

Xiaomi 13 Pro review in romana

Xiaomi 13 Pro review in romana

 

O chestie noua (si foarte utila) observata de noi este functia Ignore accidental touch on the edges (touch-urile neintentionate pe suprafetele curbate nu sunt inregistrate).

Aici avem 4 presetari: default, big area, small area sau custom (ajustarea manuala a marimii suprafetei touch pe zonele curbate unde touch-urile accidentale/neintentionate vor fi ignorate).

Functia pentru deblocare faciala functioneaza rapid in conditii bune si medii de luminozitate.

In lumina de afara, ecranul se vede excelent. Suntem convinsi ca lizibilitatea in bataia unui soare puternic de vara este foarte, foarte buna. Spunem asta in contextul in care display-ul are luminozitate mxima de aproape 2000 niti (1900).

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).