Uite Huawei P40 Lite review in romana. Astazi avem ceva de mare interes pentru cei care indragesc telefoanele mid-range puternice si accesibile. In ultima saptamana am avut prilejul sa butonam intens noul mid-range P40 Lite.
In articolul de azi vrem sa va impartasim gandurile si impresiile cu care noi am ramas de pe urma testarii proaspatului smartphone Huawei.
Apelam la tactica de teasing/amagire si va spunem ca telefonul are un aspect elegant, hardware performant, baterie cu fast charging 40W, display mare si bun etc. Hmmm… Noi credem ca suna destul de bine 🙂
Huawei P40 Lite review romana – DESIGN
Cu telefonul extras din cutie, ne-a surprins placut design-ul elegant si simplist al partii din spate. Aici avem un plastic negru cu finisaje glossy.
Acestea arata bine, insa finisajul lucios retine foarte usor urmele de amprente si praf. Partea buna este ca plasticul glossy are o aderenta ok in palma (device-ul nu este alunecos).
Spatele poseda margini laterale curbate destul de pronuntat. Marginile de sus si jos au si ele un pic de curbura.
Spatele glossy arata stilat atunci cand este expus la o sursa de lumina sau intr-un spatiu/loc luminos. In partea de sus poate fi zarit sistemul quad-camera, sub el flash-ul LED iar inspre marginea de jos gasim inscriptionat logo-ul Huawei.
# Huawei P40 Lite review romana
Apropo de sistemul quad-camera, el are un design interesant si iese doar un pic in afara corpului. Excelent 🙂
Facem trecerea catre zona din fata iar aici descoperim un afisaj acoperit de folie (preaplicata standard), ceea ce este un plus.
Cu toate ca avem un terminal cu diagonala generoasa de 6.4 inci, el este destul de usor de manevrat/butonat cu o singura mana.
In partea de sus a ecranului este incorporat difuzorul pentru apeluri si notch-ul sau perforatia (cum doriti sa-i spuneti).
Sectorul frontal este acoperit cu sticla 2.5D, care este rotunjita subtil pe margini de jur imprejur.
Huawei P40 Lite review romana – ALTE DETALII DE DESIGN
Pe margini intalnim o rama neagra confectionata din plastic. Rama este finisata intr-o nuanta de negru mat. Pe marginea dreapta sunt insirate butonul pentru volum (are un feedback bun la apasare) si butonul de pornire/oprire, care incorporeaza scanner de amprente.
Senzorul de amprente este usor de setat si e rapid ca si functionare (spre foarte rapid). In ceea ce priveste pozitionarea sa pe lateral, nu suntem prea convinsi de utilitatea acestui tip de design.
Pana te obisnuiesti cu pozitia lui, o sa ai parte de multe atingeri/apasari accidentale. Ca si aspect, pozitionare pe lateral ofera partii din spate (si nu numai) un design curat si minimalist. Cu toate acestea, era de preferat ca scanner-ul sa fie plasat pe spatele smartphone-ului.
# Huawei P40 Lite review romana
Ca tot am mentionat de senzorul pentru amprente, device-ul poate fi deblocat rapid/usor si cu ajutorul functiei face recognition (deblocare faciala). Face unlock-ul functioneaza surprinzator de bine si in conditii low-light.
Pe marginea stanga in partea de sus gasim slotul Dual SIM Hybrid (2 nano SIM sau nano SIM+MicroSD). Va precizam ca telefonul este compatibil doar cu carduri MicroSD Huawei NM (care din pacate sunt scumpe).
In partea de jos intalnim (de la stanga spre dreapta) difuzorul audio, microfon, portul USB C si jack audio 3.5mm. Va precizam ca difuzorul din dotare sta bine ca volum. In ceea ce priveste sunetul emis, difuzorul se descurca decent (nimic mai mult).
Pe rama neagra din partea de sus gasim inca un microfon. Per total, smartphone-ul are un design placut, elegant iar asamblarea este una solida. Cu toate ca telefonul are rame si spate din plastic, cand tii telefonul in mana, nu ramai cu impresia de ieftin. Asta este important 🙂
Huawei P40 Lite review romana – GALERIE FOTO
Huawei P40 Lite review romana – DISPLAY
Partea frontala a terminalului are ca element dominant display-ul LCD dotat cu diagonala mare de 6.4 inci. Ecranul este inzestrat cu geam curbat 2.5D, rezolutie de 2310×1080 pixeli (FHD+), 398PPI densitate pixeli, margini negre subtiri, perforatie in partea stanga sus si raport ecran/corp de peste 83 procente.
Primul aspect pe care noi l-am sesizat este luminozitatea buna (spre foarte buna) pentru un panou tip LCD. Ve-ti descoperi in cateva clipe in randurile de mai jos ca ecranul este utilizabil afara in bataia soarelui. Pana ajungem acolo, bineinteles ca avem aspecte interesante de mentionat 🙂
Fara a lungi lucrurile inutil, va spunem ca display-ul smartphone-ului este unul care tinde spre excelent. Nuantele de negru nu sunt precum ale unui AMOLED mid-range (era de asteptat).
# Huawei P40 Lite review romana
Insa, in ceea ce priveste restul de aspecte (culori, unghiuri de vizualizare, rezolutie, claritate, raspuns la atingeri etc), ecranului i se poate acorda fara probleme nota 8.5.
Diagonala mare de 6.4 inci este foarte potrivita pentru gaming, citit de mail-uri, facebook, youtube si asa mai departe.
Ca si design, marginile sunt slim, marginea de sus este la fel iar rama neagra de jos iese un pic in evidenta. Colturile sunt elegant rotunjite iar geamul 2.5D care acopera display-ul este curbat finut inspre laterale.
Ramanem in zona dedicata design-ului si ne indreptam privirea spre notch sau perforatie. Ea este de mici dimensiuni iar dupa cateva minute de utilizare a display-ului, nu mai remarci perforatia 🙂 Insa, daca ea reuseste sa te deranjeze, notch-ul poate fi mascat/ascuns usor si rapid din setari.
Si iata-ne ajunsi in zona de luminozitate. Precum v-am mentionat in randurile de mai sus, panoul LCD care motorizeaza telefonul este unul luminos.
Afara in bataia soarelui, afisajul este rezonabil de lizibil. Nuantele inchise se vad acceptabil iar imaginile de culoare deschisa se vad binisor (ne referim ca si lizibilitate). Pentru un ecran LCD, putem spune ca lizibilitatea decenta in lumina soarelui este o surpriza placuta 🙂
Huawei P40 Lite review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE
Smartphone-ul ascunde sub capota o motorizare mid-range inzestrata cu multi cai putere. Avem urmatoarele:
# Chipset octa-core 7nm Huawei Kirin 810 2.27GHz
# Procesor grafic ARM Mali G52 MP6
# 6GB de memorie RAM (LPDDR4X)
# 128GB de stocare nativa (tip UFS 2.1)
Huawei P40 Lite review romana – PERFORMANTA
Ne pare bine sa va anuntam ca multe nu sunt de spus in ceea ce priveste felul in care se misca telefonul. Indiferent de ceea ce se face pe smartphone, totul ruleaza rapid si cursiv. Inclusiv jocurile care mananca multe resurse hardware precum Asphalt 9 sau Forza Street ruleaza bine (spre foarte bine).
Performanta excelenta din utilizarea de zi cu zi este confirmata si de catre scorul generos obtinut in benchmark-ul AnTuTu. Cu smartphone-ul setat sa ruleze in modul Performance, punctajul in AnTuTu s-a apropiat periculos de mult de 330.000 puncte.
Un fost flagship precum Galaxy S9 Plus (versiunea cu Snapdragon 845) obtine scorul de 350.000 puncte. Cu asta cred ca am spus totul 🙂
Un alt aspect impresionant este stocarea. Ea se misca rapid atat in utilizarea zilnica cat si in testarea sintetica. In benchmark-ul Androbench, stocarea UFS 2.1 a terminalului a obtinut peste 830MB/s, ceea ce este foarte impresionant.
Tinem sa va mentionam ca in conditii de stres maxim, telefonul nu se incalzeste tare.
Huawei P40 Lite review romana – TESTE SINTETICE
ANTUTU
GEEKBENCH
ANDROBENCH
SPEEDTEST
AIDA64
Huawei P40 Lite review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA
Smartphone-ul functioneaza cu sistemul de operare Android 10, peste care vine aplicata interfata grafica EMUI 10.0.1.
Cum deja am testat 2 terminale Huawei care nu au servicii Google, in speta P40 Pro si Mate 30 Pro, nu o sa intram din nou in detalii in ceea ce priveste magazinul de aplicatii Huawei AppGallery si absenta programelor Google. Va spunem doar atat: cu un pic de rabdare si timp, terminalul poate fi setat pentru a rula dupa bunul plac 🙂
Legat de interfata grafica, ea arata bine din punct de vedere grafic, este rapida si bine optimizata.
INTERFATA
SETARI
In zona cu setari, vrem sa va precizam cateva detalii despre cele mai interesante. In partea dedicata personalizarii (Home screen & wallpaper), avem functia ‘Magazine Unlock’, care afiseaza in meniul lock screen o imagine diferita de fiecare data cand ecranul este activat.
Tot aici poate fi gasita setarea Home screen style, care iti permite sa afisezi aplicatiile din telefon pe mai multe ecrane sau sub forma de app drawer (aplicatiile sunt grupate intr-un meniu dedicat).
Mergem mai departe si ne oprim un pic la Display & brightness. Aici ne-au atras atentia functia ‘Dark mode’ (meniurile au un background negru) si ‘Screen resolution’ (poti seta ecranul in rezolutie HD+ sau FullHD+).
Tot in sectiunea Display gasim setarea ‘Notch’, care iti permite sa maschezi perforatia din partea de sus a ecranului. Asta este o setare binevenita 🙂
# Huawei P40 Lite review romana
O alta setare interesanta este felul in care poate functiona senzorul de amprente (plasat pe lateral). Telefonul poate fi deblocat prin atingerea butonului de pornire/oprire (care incorporeaza scanner amprente) sau prin apasarea lui.
Ramanem in sectorul focusat pe deblocare si va mentionam cateva chestii interesante despre functia Face Recognition. Ea poate fi setata pentru a debloca telefonul complet sau partial (pentru deblocare trebuie sa faci swipe pe ecran).
In setarile device-ului este prezenta functia wake screen, care activeaza display-ul atunci cand telefonul este luat in mana. Aceasta functie lucreaza excelent in tandem cu deblocarea faciala 🙂
Pentru navigare, se poate opta pentru gesturi sau pentru clasicele taste software back, home si recent apps. Ca sa fim sinceri, noi ne-am simiti cel mai comfortabil cu butoanele software.
CAMERA FOTO PRINCIPALA
Prima data ne indreptam privirea catre specificatiile tehnice
# Sistem foto quad – 48MP (F1.8) + 8MP (ultra-wide, F2.4) + 2MP (depth/bokeh, F2.4) + 2MP (macro, F2.4)
# Functii/dotari – mod foto 48MP (8000×6000 pixeli), focalizare rapida, tehnologie AI image stabilization + mod Super night (pentru pozare pe timp de noapte), mod portret, AR Lens (poze si filmari cu diverse efecte de imagine si animatii), mod Pro, mod Panorama, HDR, time-lapse, moving picture (poze in care exista miscare), functie Super Macro (pentru fotografiere de la mica distanta), captura video 1080p 30fps etc
Conform specificatiilor tehnice, avem de-a face cu un sistem quad destul de puternic. Ne pare bine sa va informam ca asa si este 🙂
Din testele facute de noi, camera este in stare sa capteze niste poze de calitate buna (spre foarte buna) in conditii favorabile si medii de luminozitate. In conditii low-light si pe timp de noapte, pozele realizate arata multumitor.
Camera poseda diverse moduri pentru pozare iar noi am testat modurile care noua ni s-au parut cel mai interesante.
Prima data am pus la treaba functia foto 48MP. Imaginile capturate astfel au rezolutia nativa de 8000×6000 pixeli, ceea ce este destul de impresionant. Pozele 48MP sunt bogate in detaliu (ce surpriza 🙂 ), sunt clare (spre foarte clare), suficient de wide si bine colorate.
Camera focalizeaza repede imaginea iar captura foto + partea de procesare foto nu dureaza mult. In timpul testarii, noi am prins o vreme destul de inchisa (cer innorat). In ciuda acestui aspect, senzorul 48MP a fost capabil sa captureze imagini luminoase. Cam atat cu modul foto 48MP 🙂
# Huawei P40 Lite review romana
Continuam cu impresiile noastre despre camera foto si va precizam cum se comporta senzorul ultra-wide de 8-megapixeli. Din start va mentionam ca unghiul de filmare este unul larg de 120 grade. Gratie acestui aspect, se pot fotografia foarte usor si de aproape cladiri mari, late si inalte.
In ceea ce priveste calitatea pozelor realizate in modul ultra-wide, ea este buna in condtii de lumina de intensitate mare si medie.
In conditii low-light, atunci cand se face trecerea de la modul 48MP la modul ultra-wide 8MP, degradarea calitatii imaginii este evidenta. Insa, era de asteptat. Atat timp cat te limitezi in a face poze ultra-wide in condtii ok de lumina, nu o sa fie probleme 🙂
Mergem mai departe si ne focusam pentru cateva clipe pe modul de fotografiere cu HDR (poze cu rezolutie de 12MP). Va mentionam ca acest mod foto accentueaza placut si natural diverse nuante de culoare.
Ne place faptul ca pozele nu sunt exagerat de bogate in contrast si bineinteles culoare. Era ceva daca modul foto 48MP putea functiona cu tehnologia HDR activata. Per total, pozele HDR arata perfect ok 🙂
# Huawei P40 Lite review romana
Nu putem trece cu vederea modul de fotografiere night (pe timp de noapte). Daca in locul in care fotografiezi exista un pic de lumina, camera poate capta niste poze de o calitate buna.
Exista procesare software (nu exagerat de mult) iar aici ne referim la faptul ca imaginea este destul de finisata. Partea buna la functia de procesare este faptul ca zgomotul lipseste 🙂
Noi am testat si modurile de fotografiere aperture (background blurat) si super macro (pozare de la 4cm distanta). Daca decorul din jur este unul potrivit (gard viu, flori colorate, etc), se pot face niste poze cu look foarte artistic.
Legat de senzorul macro, noi am fi dorit ca el sa dispuna de mai mult decat 2MP. Pozele macro arata bine, insa mai multi megapixeli erau bineveniti.
Inainte de a face pasul catre partea de filmare, vrem sa va mentionam ca in modul panorama se pot realiza niste poze cool. Ne place faptul ca nu este nevoie de prea mult spatiu in jur pentru a capta o panorama interesanta.
Aspectul usor dezamagitor al camerei este captura video. Nu exista functie de stabilizare, captura este realizata la doar 1080p 30fps iar calitatea filmarii clar putea fi ceva mai buna.
In randurile de jos gasiti o galerie foto cuprinzatoare care include toate modurile foto testate de noi. Sub galeria foto puteti gasi si 2 video sample 1080p 30fps. Va dorim vizionare placuta 🙂
Huawei P40 Lite review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA
In perforatia din partea stanga sus este incorporata camera selfie de 16-megapixeli. Ca si functii/dotari, camera frontala poseda lentile F2.0, mod night (selfie-uri pe timp de noapte), mod portret, display flash, tehnologie AI, filmare 1080p 30fps etc. Putem spune ca avem o camera frontala suficient de bine pusa la punct 🙂
Senzorul 16MP este bine optimizat atat pentru pozare in luminozitate generoasa cat si pentru fotografiere in conditii slabe de lumina.
Camera frontala este capabila sa faca niste poze selfie reusite din toate punctele de vedere (detaliu bun, claritate decenta, culori bine nuantate etc).
In conditii de bezna totala, exista functia de display flash, care lumineaza ecranul in alb (lumina nu este suparatoare pentru ochi). Pozele realizate in acest mod arata destul de bine.
Huawei P40 Lite review romana – INTERFATA CAMERA FOTO
Huawei P40 Lite review romana – GALERIE FOTO
MOD PHOTO 48MP
MOD ULTRA-WIDE
MOD HDR
MOD APERTURE (BOKEH)
MOD PANORAMA
MOD NIGHT
MOD SUPER MACRO
Huawei P40 Lite review romana – FILMARI
Captura in 1080p 30fps 1
Captura in 1080p 30fps 2
Huawei P40 Lite review romana – BATERIE SI AUTONOMIE
Terminalul este posesor de baterie echipata cu capacitate de 4200mAh si tehnologie fast charging 40W. Va spunem ca acest setup a fost imprumutat direct de la nava amiral P40 Pro.
Profitam de ocazia ivita si va lansam invitatia de a citi review-ul nostru compus pentru flagship-ul Huawei P40 Pro. Va uram sa aveti parte de o lectura cat mai placuta 🙂
Revenim la subiectul zilei de astazi, in speta P40 Lite, si va furnizam detalii despre timpii de incarcare.
# Incarcare 0% – 50% – 22 minute
# Incarcare 50% – 70% – 10 minute
# Incarcare 70% – 100% – 32 minute
# Incarcare full – 64 minute
Remarcam faptul ca incarcarea 0 – 70 procente se face foarte rapid (32 minute). O incarcare completa in 64 minute pentru un acumulator de 4200mAh nu e rau deloc 🙂
Dupa 7 ore si 20 minute de utilizare intensa si continua, din baterie au mai ramas 10 procente. Ca sa fim sinceri, noi ne asteptam ca device-ul sa depaseasca 8 ore de utilizare intensa si continua.
Spunem asta in contextul in care chipset-ul Kirin 810 este pe 7nm iar bateria dispune de un generos 4200mAh. Insa, nu are rost sa fim prea critici. Peste 7 ore de forja continua nu este rau deloc 🙂
Daca se merge pe un rulaj light + moderat, bateria duce 2 zile fara probleme (poate mai mult).
Va invitam sa aruncati o privire peste screenshot-urile de mai sus pentru a va face o idee despre cum am testat autonomia device-ului.
Huawei P40 Lite review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI
Facem pasul catre conectivitate si va informam ca telefonul este atractiv pus la punct. Avem urmatoarele elemente: NFC, USB C, Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 ac, WiFi Direct, WiFi Hotspot, slot Dual SIM, slot MicroSD (compatibil doar cu carduri Huawei NM), jack 3.5mm si GPS/AGPS/GLONASS/QZSS/Galileo.
La dotari focusate pe conectivitate mai putem trece functia face unlock (deblocare faciala) si scanner-ul de amprente (pozitionat pe lateral).
Parasim conectivitatea si ne oprim in dreptul senzorilor. Smartphone-ul dispune de proximitate, lumina, busola, gravitatie, accelerometru, pedometru si hall.
Huawei P40 Lite review romana – AMBALAJ SI ACCESORII
Exemplarul de P40 Lite receptionat de noi pentru testare a venit cu urmatoarele accesorii: folie (aplicata pe display), incarcator 40W, cablu USB C, casti si cheita pentru slotul SIM.
Va mentionam ca pe site-ul Huawei Romania se precizeaza ca in dotarea standard sunt incluse atat manualul de utilizare cat si o husa protectoare (tip TPU).
Huawei P40 Lite review romana – CONCLUZIE SI PRET
Per total, noi suntem de parere ca noul Huawei P40 Lite este un smartphone mid-range atractiv. Daca esti un utilizator care pune mult focus pe partea de performanta, telefonul nu o sa te dezamageasca.
Legat de absenta aplicatiilor Google, pentru un device Huawei asta nu mai este ceva neobisnuit. Cu un pic de rabdare, telefonul poate fi configurat asa cum iti doresti.
Ca si design, noi credem ca telefonul este destul de bine pus la punct. Poate erau de preferat niste materiale ceva mai premium in locul ramei si spatelui din plastic. Insa, suntem convinsi ca in acest mod pretul era cu totul altul. Apropo de pret, telefonul poate fi gasit online (emag) pentru 1100 lei, ceea ce nu este rau deloc 🙂
PRO
- Design elegant si constructie solida
- Display LCD FHD+ de calitate; are luminozitate buna
- Configuratie hardware puternica: Kirin 810, 6GB RAM, 128GB UFS 2.1
- Baterie 4200mAh cu fast charging 40W; incarcare foarte rapida si autonomie buna
- Camera principala potenta pe partea de foto
- Camera selfie destul de performanta
- Sistem de operare Android 10 bine optimizat
- Scanner de amprente rapid; deblocare faciala rapida si bine optimizata
- Conectivitate bine pusa la punct: NFC, USB C, WiFi 802.11 ac, jack 3.5mm etc
- Folie preaplicata in dotarea standard
- Pret bun
CONTRA
- Camera principala poate filmare la maxim 1080p 30fps; calitatea video este asa si asa
- Spatele glossy este magnet de amprente si praf
- Pozitionarea pe lateral a scanner-ului de amprente duce la multe apasari accidentale
- Cardurile MicroSD Huawei NM sunt scumpe
- Fara aplicatii Google
Am avut ocazia sa va aducem Huawei P40 Lite review romana gratie noului nostru partener Huawei Romania.