Uite Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review in romana si opinii personale. Astazi avem o surpriza foarte placuta pentru cei care indragesc telefoanele flagship ridicol de puternice 🙂

Am avut ocazia sa butonam intens si indelungat noul si super interesantul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G.

Apelam la un pic de teasing si va mentionam ca telefonul este ultra high-tech :). El poseda un display mare si superb, prea multa memorie RAM 🙂 , conexiune 5G, baterie 5000mAh, camera cu zoom digital 100X etc. V-am pus inima pe jar (poate exageram) ? Noi suntem convinsi ca da 🙂

Asa ca, va invitam cu multa caldura sa descoperiti detalii cool si interesante despre toate acele elemente si multe alte aspecte pe parcursul acestui lung review marca GadgetLab.

Tinem sa va precizam ca noi am avut ocazia sa testam noul smartphone Samsung prin programul Orange Smartphone Tester. In regula.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – DESIGN

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Prima oara cand am tinut device-ul in mana, noi am remarcat dimensiunile foarte generoase. Asta este valabil in special ca si inaltime/lungime. Apoi, cel de-al 2-lea aspect pe care noi l-am remarcat este aspectul elegant al partii din spate.

In mare parte, zona din spate poseda un design curat. Spunem ‘in mare parte’ deoarece design-ul curat este perturbat profund (speram ca va place expresia 🙂 ) de catre modulul camerei principale. Mai multe despre acest aspect va relatam in cateva momente 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

‘Vopseaua’ gri pentru care a optat Samsung arata bine, insa daca noi am cumpara device-ul, clar am merge pe culoarea neagra.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Modulul camerei principale este imbracat cu sticla vopsita in negru iar spatele flagship-ului este pus laolalta din sticla Gorilla Glass 6. Datorita protectiei IP68, terminalului nu ii este frica de praf si scufundari in apa. Noi ne-am rezervat dreptul de a nu testa protectia IP68 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Sticla de pe spate poseda finisaje glossy, care arata placut in lumina zilei. Ce nu este asa placut e faptul ca spatele este un magnet de amprente si praf. Surprinde pe cineva acest aspect ? Nu credem.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Sticla Gorilla Glass 6 este curbata pronuntat inspre partile laterale. Curburile fac ca device-ul sa se aseze foarte comfortabil in mana utilizatorului. Ce nu este asa de comfortabil si linistitor e faptul ca spatele este foarte alunecos. Din acest motiv, este obligatoriu ca smartphone-ul sa fie purtat in husa.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Aspectul care ne deranjeaza destul de mult e faptul ca husa lipseste din dotarea standard. Oare de ce ? Telefonul in sine este unul dintre cele mai scumpe smartphone-uri Samsung. Husa premium nu avea voie sa lipseasca din dotarea standard. Din pacate, asta este strategia producatorului.

Vrei incarcator fara fir? Plateste. Vrei husa premium? Plateste. Asta este. Trecem mai departe deoarece scopul acestui articol nu este de a critica lipsa accesoriilor.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Si acum haideti sa facem pasul catre elefantul din camera, in speta modulul camerei principale. Precum se poate observa, el iese destul de mult in afara corpului din sticla. Insa, poza este poate un pic inselatoare.

Cand tii device-ul pe viu in mana, modulul se face observat, insa noua nu ni se pare ca iese exagerat de mult in afara. Impresia ca modulul iese mult in afara este usor accentuata/amplificata de catre inelul metalic (din partea de jos).

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Partea frontala contine un display dotat cu diagonala masiva de 6.9 inci. Afisajul dispune de sticla Gorilla Glass 6 iar ecranul este curbat subtil inspre partile laterale. Trebuie sa admitem ca datorita dimensiunii, flagship-ul Samsung are un aspect impunator (poate exageram un pic 🙂 ).

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Ecranele cu margini foarte curbate arata bine, insa noi apreciem faptul ca Samsung nu a mers pe mana acestui tip de design.

Un telefon cu diagonala atat de mare ar fi aratat usor ciudat cu niste margini curbate foarte evident. Pe langa aspectul ciudat, poate ca marginile foarte curbate ar fi facut din display unul dificil de manervat cu o singura mana.

Datorita inaltimii, iti trebuie maini mari pentru a putea butona telefonul cu o singura mana.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Pe marginea metalica glossy din partea de sus putem zari slotul Dual SIM Hybrid, o linie de antena si un microfon.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Pe marginea metalica de jos sunt adapostite de la stanga spre dreapta urmatoarele elemente: linie de antena, difuzor, port USB C, microfon si o alta linie de antena.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Remarcam faptul ca lipseste jack-ul 3.5mm. Cu partea de auditie in casti se ocupa portul USB C. Va precizam ca perechea de casti din dotarea standard suna destul de bine.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Apropo de sunet, terminalul dispune de doua difuzoare. Unul sade pe marginea metalica de jos iar altul deasupra ecranului. Ne pare bine sa va anuntam ca sunetul emis de cele doua boxe este unul de calitate. Muzica suna destul de bine iar clipurile video/filmele se aud foarte ok.

Va mentionam ca volumul este destul de puternic (boxele distorsioneaza usor la volum maxim). In ceea ce priveste basul, din pacate el cam lipseste. Avand in vedere dimensiunile telefonului, noi aveam asteptari mai mari din partea sistemului audio. Samsung putea pune niste difuzoare ceva mai potente.

Din imaginea de mai sus se poate observa ca peste display avem folie. Asta este binevenit 🙂

Pe marginea stanga a device-ului nu intalnim niciun buton. Din punctul nostru de vedere, curburile sticlei Gorilla Glass 6 arata foarte bine 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Pe marginea dreapta a dispozitivului suntem intampinati de catre butoanele de volum si pornire/oprire. Acestea lasa un feedback bun la apasare.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – GALERIE FOTO

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – DISPLAY

Noi consideram ca ecranul device-ului este unul dintre principalele puncte de atractie. Daca stam sa ne gandim bine, chiar si un Samsung mid-range de buget sta foarte bine atunci cand vine vorba de ecran 🙂

Cu noul Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung clar a scos toti asii din maneca 🙂 Gasim incorporat poate cel mai potent display montat vreodata pe un telefon Samsung. Prima data facem un pit-stop in zona focusata pe caracteristici.

Avem un display Dynamic AMOLED 2X inzestrat cu 6.9 inci, rezolutie Quad HD+ (3200×1440 pixeli) si 511PPI densitate pixeli. Mai avem format 20:9, raport ecran/corp de 90 procente, tehnologie HDR10+ si functie Always-On.

Mai vrem sa mentionam ca ecranul este invelit cu sticla Gorilla Glass 6. Aaaa… si inca ceva. Display-ul terminalului poseda rata refresh de 120Hz iar acest mod poate fi utilizat doar cu ecranul setat in FHD+ (2400×1080 pixeli). Daca ecranul este setat la rezolutia maxima (Quad HD+), rata de refresh este de 60Hz.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Demaram parerile personale prin a va scoate in evidenta impresiile noastre atunci cand ecranul ruleaza in mod Quad HD+ (rata refresh de 60Hz).

Calitatea imaginii este cu adevarat impresionanta. Combo-ul diagonala 6.9 inci + 3200×1440 pixeli este unul care incanta privirea 🙂 Culorile arata impecabil, negrul este unul foarte inchis iar nivelul de claritate este la cote foarte inalte. Toate acele aspecte fac ca utilizarea display-ul sa fie intodeauna o adevarata placere 🙂

Datorita dimensiunilor foarte generoase, ecranul este ideal pentru media (YouTube, gaming etc). Afisajul este inalt iar asta este foarte util daca iti petreci mult timp in aplicatii care necesita mult scrolling (Facebook, Google News etc).

Cu ecranul setat la rezolutie FHD+ si 120Hz putem spune ca experienta de utilizare este una foarte placuta. Gratie refresh-ului de 120Hz, totul este super cursiv pe ecran (scrolling, navigare prin interfata, animatii, meniuri etc).

In gaming, refresh-ul de 120Hz ajuta si nu prea. Noi ne-am jucat Asphalt 9 iar intre 60Hz si 120Hz nu prea am sesizat diferente in ceea ce priveste cursivitatea.

Refresh-ul inalt isi face pe deplin simtita prezenta in task-urile de zi cu zi. Spre exemplu, daca obisnuiesti sa instalezi frecvent aplicatii de pe Google Play, scrolling-ul prin categorii este foarte cursiv.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Ce sa mai zicem de web-browsing. Navigarea pe diverse site-uri cu mult continut este o reala placere gratie cursivitatii inalte. Cei care obisnuiesc sa petreaca mult timp pe Facebook/Twitter/Instagram, o sa aprecieze mult refresh-ul de 120Hz 🙂

In ceea ce priveste diferentele de calitate imagine intre modurile FHD+ si Quad HD+, in gaming acestea sunt evidente. Jocul Asphalt 9 arata cu mult mai bine atunci cand ruleaza pe device in modul Quad HD+. Cand ne-am jucat in FHD+, texturile si-au pierdut destul de mult din claritate.

In utilizarea de zi cu zi (navigare pe net, YouTube etc), diferentele de calitate imagine intre QuadHD+ si FHD+ nu sunt mari.

Perforatia din mijlocul partii de sus este una subtila/eleganta iar dupa doar cateva minute de utilizare, uiti ca este acolo 🙂

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Afisajul dispune de margini negre inguste pe toate cele 4 parti. Din imagini se poate observa ca display-ul este usor curbat inspre zonele laterale.

Precum v-am mentionat si in randurile de mai sus, datorita inaltimii generoase, afisajul este foarte potrivit in activitatile care necesita mult scrolling. Pe ecran incape mult continut pe verticala.

Petrecerea timpului liber cu filme sau YouTube este ceva aparte pe display-ul Quad HD+ de 6.9 inci. Practic, ai la indemana un mini home-cinema portabil 🙂

Continutul rulat (player video stock, YouTube) poate fi extins pe tot ecranul iar perforatia din partea de sus aproape ca nici nu o observi. Ea pare a fi decor din film 🙂

Facem pasul catre partea de luminozitate. Nu ne surprinde deloc faptul ca ecranul este unul foarte luminos. Nuantele inchise sunt suficient de lizibile in bataia directa a soarelui.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Acum este momentul propice sa facem pasul catre scanner-ul de amprente (de tip ultrasonic incorporat sub display). Primele zeci de minute de utilizare au fost cam frustrante. Senzorul reusea sa recunoasca amprenta dupa 3 sau 4 incercari.

Insa, vina a fost in totalitate a noastra. Noi nu am apasat suficient de tare pe senzor. Pentru ca scanner-ul sa identifice eficient si destul de rapid amprenta, degetul trebuie sa fie usor apasat pe icoana de amprenta. In acest mod, deblocarea decurge ok. Cu toate acestea, noi consideram ca deblocarea putea fi ceva mai rapida.

Tehnologia implementata de Samsung este inferioara celei de pe Huawei Mate 30 Pro. Senzorul de pe flagship-ul Huawei este unul foarte rapid si foarte precis. Va reamintim ca noi am testat Huawei Mate 30 Pro.

Ca tot am mentionat de segmentul deblocare, va precizam ca functia face unlock de pe terminalul Galaxy S20 Ultra 5G este rapida, bine optimizata si suficient de precisa. Smartphone-ul poate fi deblocat prin face unlock chiar si pe intuneric.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Tinem sa va precizam ca S20 Ultra 5G este cel mai puternic smartphone testat de noi si poate cel mai rapid device cu Android de pe piata.

Motorizarea flagship-ului este compusa din urmatoarele elemente: 12GB de RAM tip LPDDR5, 128GB ROM tip UFS 3.0, chipset Samsung Exynos 990 (7nm) si procesor grafic Mali G77 MP11 (11 nuclee grafice).

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – PERFORMANTA

Ca sa fim sinceri, multe lucruri nu sunt de relatat in acest punct al articolului. Terminalul se misca impecabil indiferent de ceea ce se ruleaza pe el. Insa, toata aceasta performanta vine cu un cost.

Partea din spate a telefonului se incalzeste destul de tare. Asta este valabil in momentele cand device-ul este solicitat la maxim (in utilizarea normala de zi cu zi nu sunt probleme).

In benchmark-ul AnTuTu, temperatura procesorului a atins peste 60 de grade, ceea ce este mult. Daca camera foto este utilizata intens, zona din spate iarasi devine destul de calda. De asemenea, gaming-ul intens si continuu face ca device-ul sa se incalzeasca destul de tare.

Dupa testari repetate in AnTuTu, noi am sesizat ca punctajul a cazut brusc cu 77.000 puncte (520.000 este scorul standard). Ce inseamna asta ? Cel mai probabil ca datorita temperaturii mari atinsa de chipset, CPU-ul/GPU-ul a intrat in ‘thermal throttling’ (frecventa CPU/GPU scade automat cu scopul de a ajuta chipset-ul sa se raceasca).

 

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – TESTE SINTETICE

ANTUTU

GEEKBENCH

ANDROBENCH

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

SPEEDTEST

AIDA64

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Smartphone-ul ruleaza sistemul de operare Android 10, peste care vine aplicata interfata Samsung One UI 2.0. Versiunea de Android prezenta pe device este bine optimizata (crash-urile sunt rare), ruleaza repejor iar interfata celor de la Samsung este bine pusa la punct.

Navigarea prin meniurile si setarile device-ului este simpla si intuitiva iar interfata arata placut din punct de vedere grafic.

Printre primele aspecte care noua ne-a atras atentia este meniul drop-down care acceseaza setarile rapide si zona cu notificari. Numarul de scurtaturi disponibile pentru diverse functii este cu adevarat impresionant.

Apropo de aplicatii nu neaparat junk, insa care nu ar trebui sa fie preinstalate pe device, acestea nu lipsesc. Avem Adobe Acrobat, Flipboard, Facebook, Netflix si inca cateva.

Legat de setari, acestea sunt din abundenta 🙂 In randurile de mai jos gasiti detaliate cateva din setarile care noua ni s-au parut interesante si cool 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – INTERFATA

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – SETARI

O sectiune foarte interesanta este cea de Display. Aici poti alege in doua moduri in care sa fie afisate meniurile cu setari: deja celebrul Dark mode si modul light (standard).

Avand in vedere faptul ca telefonul poseda display capabil de refresh 120Hz, nu puteam trece cu vederea setarea ‘Motion Smoothness’. Aici poti selecta intre 60Hz (modul standard) si 120Hz. Tinem sa va precizam ca display-ul poate functiona la 120Hz doar cand este setat la rezolutie FHD+.

Ecranul poate fi setat pentru a rula in 3 moduri: rezolutie HD+ (1600×720 pixeli), FHD+ (2400×1080 pixeli) sau WQHD+ (3200×1440 pixeli).

Un alt aspect interesant al sectiunii Display este functia ‘Edge Screen’. Ea contine 2 elemente: Edge panels si Edge lightning. Edge panels este un meniu care poate fi accesat de pe marginea din partea dreapta sus a ecranului. Meniul dispune de ferestre multiple care ofera acces rapid la diverse aplicatii, utilitare (compas, lanterna, boloboc) etc.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Edge lightning este o gaselnita foarte cool 🙂 Atunci cand primesti notificari, marginile telefonului sunt luminate (se pot alege diverse culori si moduri de iluminare). Se poate opta ca functia Edge lightning sa fie permanent activa, sa functioneze doar cand ecranul este pornit sau sa ruleze doar cand ecranul este oprit.

Pentru navigare, se poate alege intre clasicele butoane software (back, home si recent apps) si navigarea prin gesturi. Pe timpul testului noi ne-am simtit cel mai comfortabil cu butoanele software 🙂

O alta setare interesanta este functia Dynamic lockscreen. Prin activarea ei, de fiecare data cand accesezi meniul lock screen al telefonului, pe ecran apare o alta imagine (peisaje, animale de casa etc).

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Bineinteles cu nu lipsesc optiunile de personalizare ale functiei Always-On (diverse modele de ceas, culori, afisarea permanenta/prin atingerea ecranului/programata etc).

Avem si diverse gesturi care iti permit sa interactionezi rapid si cool cu device-ul (activarea ecranului prin ridicarea telefonului, activare ecran prin dubla atingere, ecranul ramane permanent activ atunci cand il privesti etc).

O alta chestie utila si interesanta este ca poti customiza felul in care functioneaza butonul de pornire/oprire. Prin dubla apasare, poti alege sa pornesti aplicatia favorita, poti opta sa pornesti camera sau poti alege sa pornesti asistentul vocal Samsung Bixby.

Functiile enumerate de noi sunt doar cateva din ceea ce pune la dispozitie terminalul. Numarul de setari disponibil este foarte generos 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Si iata-ne ajunsi la camera principala quad. Suntem convinsi ca sunteti nerabdatori sa aflati cum se comporta 🙂 Inainte de a va spune asta, vrem sa trecem in revista specificatiile tehnice ale camerei. Trebuie sa avem idee cu ce avem de-a face 🙂

# Senzori – 108MP (F1.8, wide) + 12MP (F2.2, ultra-wide) + 48MP (F3.5, telephoto) + senzor TOF 3D 0.3MP (F1.0, bokeh)

# Functii/dotari – zoom digital 100X, zoom hybrid optic 10X, focalizare rapida PDAF, tehnologie OIS, flash LED, filmare 8K 24fps, filmare 4K 60fps cu stabilizare, video slow-motion 720p 960fps, mod PRO (ajustarea manuala de setari)

# Alte functii/dotari – panorama, night (mod de pozare pe timp de noapte), live focus (background blurat), live focus video (captura video cu background blurat), hyperlapse, AR ZONE (filmare animata), functie scene optimizer (un fel de scene detection) etc

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Si acum haideti sa facem pasul catre experienta de utilizare. Din start va mentionam ca din pacate nu am reusit sa testam asa cum trebuie capabilitatile camerei.

Deoarece traversam o perioada dificila in care izolarea la domiciliu este obligatorie, noi ne-am conformat si nu ne-am supus unor riscuri inutile. Ne-am limitat in a poza imprejurimile domiciliului personal, fara a iesi afara din casa (locuiesc la bloc).

Atunci cand situatia o sa revina la normal, noi speram ca vom avea din nou ocazia sa intram in posesia unui S20 Ultra pentru a testa camera asa cum se cuvine (afara in spatiu larg). In regula.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Primul aspect pe care noi l-am remarcat atunci cand am inceput sa butonam camera device-ului este simplitatea interfetei si a meniurilor. Totul este usor si rapid de accesat. Excelent 🙂

Mergem mai departe si va prezentam cateva din modurile de fotografiere testate de noi. Bineinteles ca de indata ce ne-am apucat sa pozam, prima data ne-am indreptat tiptil si repejor catre modul de pozare 108MP. Pozele realizate astfel au rezolutia efectiva de 12000×9000 pixeli.

Nu lungim lucrurile inutil si va spunem ca fotografiile realizate astfel arata foarte bine (detaliu din belsug, claritate, luminozitate buna).

Datorita hardware-ului puternic, captura foto in 108MP este realizata rapid. De indata ce poza este capturata si faci click/touch pe ea ca sa o vizualizezi, imaginea este procesata (dureaza putin) iar ceea ce rezulta arata excelent 🙂

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Dupa ce ne-am saturat de modul 108MP, ne-am apucat sa fotografiem folosind functia de zoom (senzor foto 48MP). Va reamintim ca terminalul poseda tehnologie de zoom digital 100X. Pe hartie asta da foarte bine, insa la utilizarea reala, daca se depaseste 50X, imaginea nu arata prea grozav. Intr-un fel, asta era de asteptat.

In ceea ce priveste calitatea imaginii, pana la zoom 30X ea arata bine (spre foarte bine). De la 30X in sus calitatea imaginii scade, insa inca arata suficient de bine.

Noi banuim ca daca am fi testat functia de zoom afara in spatiu intins si larg, poate imaginea ar fi aratat destul de ok si cand se depaseste bariera de 50X.

Faptul ca telefonul iti permite sa apropii de tine un obiect aflat la distanta mare (spre foarte mare) cu o calitate a imginii satisfacatoare este destul de impresionant.

Spre exemplu, noi am facut zoom de pe balcon catre un alt balcon aflat la distanta mare. In imagine am putut admira cu usurinta termopanele si florile din ghiveci. Foarte tare 🙂

In ceea ce priveste fotografiile ultra-wide, camera din dotare (12MP) performeaza excelent. Pozele capturate de obiectivul camerei sunt un fel de mini-panorame. Unghiul foarte larg al senzorului (120 grade) permite captarea de cladiri inalte/late si peisaje foarte largi.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Referitor la modul Night pentru pozare pe timp de noapte, camera poate captura niste imaginii atractive. Insa, pentru asa ceva este obligatoriu ca in jur sa fie un minim de lumina (bec stradal sau ceva similar). In conditii de bezna totala, pozele sunt asa si asa. Era de asteptat.

Pentru bezna totala, cel mai indicat este sa se foloseasca modul foto standard (flash LED). Functia de flash LED nu este disponibila in modul Night.

In ceea ce priveste restul de moduri fotografiere, va invitam sa le descoperiti in randurile de mai jos la sectiunea galerie foto. Va dorim vizionare placuta 🙂

Facem pasul catre partea de filmare si va mentionam ca telefonul este capabil de captura video 8K 24fps. Pe hartie suna bine, insa in comparatie cu 4K, calitatea imaginii nu este cu mult mai buna.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Asta este valabil cand vizualizezi filmarea 8K pe telefon. Din pacate, in acest moment este foarte costisitor ca sa poti vedea filmarea 8K realizata de telefon pe un TV compatibil 8K. Acest combo are un pret de-a dreptul ridicol. Probabil ca pe un TV 8K, captura video 8K arata foarte bine.

Ce sa mai zicem de faptul ca o filmare 8K de 20 secunde are 200MB. Suntem convinsi ca in 2-3 ani, TV-urile si telefoanele capabile de 8K vor ajunge la un pret cat de cat normal. In acest moment, 4K este la putere 🙂

Apropo de filmarea in 4K, terminalul poate filma cu 60fps si cu functie de stabilizare. Putem spune ca filmarile realizate astfel arata foarte bine 🙂 In randurile de mai jos gasiti 2 video sample 4K 60fps. Din nou va uram vizionare placuta 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – CAMERA FOTO SECUNDARA

Pentru pozele selfie telefonul pune la indemana o camera frontala puternica. Ea dispune de urmatoarele: senzor 40-megapixeli, autofocus rapid, HDR, lentile cu apertura F2.2 si captura video in 4K 60fps.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Daca esti o persoana care pune mult accent pe fotografiile selfie, S20 Ultra 5G este o unealta foarte potrivita pentru asa ceva. Ce-i drept este o unealta foarte costisitoare 🙂

Senzorul de 40MP poate capta niste selfie-uri calitative chiar si in conditii low light. Pe timp de zi, selfie-urile capturate arata pe alocuri impresionant. In ceea ce priveste filmarea selfie 4K 60fps, ea este clar binevenita 🙂

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – INTERFATA CAMERA FOTO

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – GALERIE FOTO

POZE CU ZOOM

POZE ALB-NEGRU

MOD PANORAMA

MOD ULTRA-WIDE

MOD NIGHT

MOD FOOD

MOD BOKEH

MOD 108MP

MOD ASPECT RATIO FULL

FILMARI

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – BATERIE SI AUTONOMIE

In corpul lucios si elegant poate fi gasit un acumulator de 5000mAh dotat cu urmatoarele tehnologii: fast charging 45W (prin USB C), wireless charging 15W si power-bank/reverse wireless charging 9W.

Va mentionam ca noi nu am putut testa functia de incarcare wireless (nu am avut la indemana pad de incarcare) si functia de reverse wireless charging (nu am avut la indemana un alt device Samsung echipat la randul sau cu wireless charging).

Tinem sa va informam ca incarcatorul din dotare poate maxim 25W. Oare de ce nu este inclus in dotarea standard incarcatorul capabil de 45W? Asta este deja tipic pentru Samsung 🙁 Chiar si cu incarcatorul 25W, rezultatele obtinute de noi la incarcarea bateriei sunt destul de impresionante:

# 0 – 50% = 26 minute

# 50% – 100% = 35 minute

# Incarcare completa 0-100% = 61 minute

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Acumulatorul de capacitate mare reuseste sa tina piept cu brio potentului display de 6.9 inci 🙂 Cu telefonul setat la rezolutie Quad HD+ (3200×1440 pixeli, refresh 60Hz), in conditiile unui rulaj continuu si foarte intens, dupa 7 ore si 35 de minute, din baterie au mai ramas 10 procente.

Va precizam ca noi am stresat device-ul cu activitati precum Youtube, vizionare film 4K, gaming (Asphalt 9), download torente, benchmark-uri (AnTuTu, Geekbench etc), navigare pe net (Chrome, Opera), download/instalare aplicatii de pe Google Play si asa mai departe.

Pentru detalii complete in ceea ce priveste felul in care noi am utilizat device-ul, va invitam sa aruncati o privire peste screenshot-urile de mai jos.

Bineinteles ca nu am putut rata ocazia de a testa autonomia bolidului cu ecranul setat in rezolutie FHD+ (2400×1080 pixeli) si rata refresh de 120Hz 🙂 Dupa 7 ore de utilizare continua si foarte stresanta, acumulatorul a mai ramas cu 10%.

# Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Noi am pus la lucru flagship-ul Samsung cu o gama diversificata de activitati. Dintre acestea enumeram gaming (Asphalt 9), vizionare film 4K, YouTube, web-browsing, instalare aplicatii de pe Google Play, benchmark-uri (3DMark, AnTuTu) si navigare prin interfata.

Va invitam cu tot dragul sa va uitati peste screenshot-urile de mai jos pentru a gasi detalii complete despre utilizare.

Putem remarca faptul ca rata refresh de 120Hz are un impact destul de mare asupra autonomiei. Acumulatorul se descurca bine, insa nu putem trece cu vederea faptul ca autonomia este usor mai slaba decat atunci cand device-ul este setat la rezolutie Quad HD+ 60Hz.

Din cate am citit pe net, Samsung planuieste sa puna la dispozitie refresh-ul de 120Hz si atunci cand terminalul este setat la rezolutie de 3200×1440 pixeli (Quad HD+). Avand in vedere cum face fata bateria in FHD+ 120Hz, mai bine nu.

Per total, noi consideram ca telefonul se descurca bine pe partea de autonomie. Cu ecranul setat in QHD+ si 60Hz, se pot atinge peste 2 zile de utilizare light mixata cu moderata.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Noi am testat si felul in care utilizarea camerei quad consuma din baterie. Dupa peste 2 ore de utilizare relativ intensa, din baterie au mai ramas 59 procente. Destul de bine.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Din punct vedere al conectivitatii, smartphone-ul este excelent pus la punct (nimic surprinzator).

# port USB C (incarcare si iesire audio), NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (WiFi 6), Dual SIM Hybrid, conexiune 5G, conexiune 4G LTE Cat 20 (2Gbps donwload),  ANT+, Bluetooth 5.0

# GPS/AGPS/GLONASS/Beidou/Galileo, WiFi Direct, WiFi Hotspot, MicroSD (max 1TB)

Senzori – accelerometru, barometru, amprenta, miscare, geomagnetic, hall, lumina RGB, proximitate, compas, giroscop

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

In cutia dispozitivului pot fi intalnite urmatoarele accesorii: incarcator 25W, cablu USB C – USB C, casti USB C, rezerve casti, cheita pentru slotul Dual SIM si documentatie.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Nu putem sa nu ne intrebam inca odata de ce incarcatorul din dotare nu este cel de 45W ? Cel de 25W din dotarea standard este rapid, insa suntem convinsi ca timpii de incarcare erau cu mult mai redusi in compania incarcatorului 45W.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Ca tot ne aflam in zona de critici, mai avem ceva de adaugat. Avand in vedere pretul foarte piperat al telefonului, este complet aiurea faptul ca padul de incarcare wireless nu este inclus in dotarea standard.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana – CONCLUZIE SI PRET

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G review romana

Noul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G este fara indoiala un device foarte impresionant. Timpul petrecut alaturi de device a fost unul foarte placut. Insa, nu este totul doar lapte si miere.

Autonomia cu display-ul la 120Hz este mediocra iar la utilizare intensa, device-ul se incalzeste destul de tare. Apoi urmeaza pretul.

Va mentionam ca smartphone-ul Galaxy S20 Ultra 5G este la vanzare pe site-ul Orange pentru suma de 6589 lei (pret standard). Intelegem ca tehnologiile si componentele de top sunt costisitoare, insa 6600 lei este prea mult.

PRO

  • Design superb si solid (protectie IP68)
  • Display de top; rata refresh de 120Hz in modul FHD+
  • Configuratie foarte puternica – 12GB RAM LPDDR5, Exynos 990, UFS 3.0
  • Camera principala foarte potenta (senzor principal 108MP, senzor telephoto 48MP)
  • Camera selfie 40MP performanta (filmare 4K 60fps)
  • Acumulator de 5000mAh compatibil cu fast charging 45W si wireless charging; incarcare completa in 60 min
  • Autonomie buna in modul Quad HD+ 60Hz
  • Sistem de operare Android 10 excelent optimizat si bogat in functii
  • Difuzoare stereo care emit un sunet de calitate
  • Conectivitate generoasa – 5G, WiFi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax), NFC, barometru, Dual SIM, MicroSD etc
  • Functie face unlock rapida si bine optimizata (deblocare rapida inclusiv pe intuneric)

CONTRA

  • Fara husa in dotarea standard
  • Scanner-ul de amprente putea fi ceva mai rapid
  • La utilizare intensa, device-ul se incalzeste destul de tare
  • Incarcatorul din dotarea standard este de 25W; cel de 45W trebuie cumparat separat
  • Autonomie mediocra in modul FHD+ 120Hz
  • Pret piperat
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).