In acest moment suntem incantati sa va anuntam ca noua consola de gaming in 4K, Xbox One X, este disponibila la vanzare pe site-ul eMAG.ro la pretul rezonabil de 2199.99 lei.
Conform celor de la Microsoft, aceasta este cea mai puternica consola de gaming lansata vreodata. Daca privim specificatiile, este usor de inteles de ce gigantul american afirma acest lucru.
Suntem ferm convinsi ca intrebarea care sta pe buzele tuturor este cum sta ‘bolidul’ celor de la Microsoft in comparatie cu Playstation 4 Pro. Ei bine, vom detalia toate aspectele cheie in randurile de mai jos.
Xbox One X vs Playstation 4 PRO: din aceasta infruntare Xbox-ul iese castigator
Hardware-ul de pe noul Xbox este suficient de puternic pentru a rula jocuri la rezolutia nativa de 4K. Hardware-ul de pe PS4 Pro poate rula majoritatea titlurilor la rezolutie 4K scalata. Cateva jocuri pot fi rulate in 4K nativ.
Haideti sa vedem care sunt principalele diferente hardware intre cele doua device-uri.
Xbox One X
1. Procesor – octa-core AMD Jaguar tactat la 2.3GHz
2. Placa video – AMD Polaris 1.172 GHz, 6.0 TFLOPS
3. Memorie – 12GB GDDR5, latime de banda 326GB/s
Playstation 4 PRO
1. Procesor – octa-core AMD Jaguar 2.1GHz
2. Placa video – AMD Polaris 911MHz, 4.2 TFLOPS
3. Memorie – 8GB GDDR5, latime de banda 218GB/s
Daca la procesor diferentele intre cele doua console sunt relativ mici, apar mari discrepante la chipset grafic si memorie. Xbox One X are impresionanta putere grafica de 6.0 teraflopi.
Practic avem o placa grafica care ofera peformante comparabile cu ale placii video pentru sisteme desktop Nvidia Geforce GTX 1070. Vrem sa mentionam ca aceasta placa costa cam cat consola, in jur la 2200 lei.
One X dispune de 12GB RAM GDDR5 cu o latime banda maxima de 326GB/s. Asta in combinatie cu cei 6.0 teraflopi contribuie decisiv la capabilitatile de 4K nativ ale consolei.
Playstation 4 PRO este clar surclasat ca si putere video si latime de banda: 4.2 teraflopi si 218GB/s.
Haideti la lasam momentan specificatiile si sa ne concentram pe alte aspecte.
Design
Consola Xbox are design destul de similar cu al ‘batranului’ Xbox One S. Carcasa insa este de culoare neagra iar dimensiunile sunt cu o idee mai reduse. ‘Grilajele’ sistemului de racire sunt plasate pe ambele parti laterale si in spate.
Unitatea optica Blu-Ray este acum usor ascunsa vederii. Aceasta este asezata frontal sub marginea neagra. Pe Xbox One S, unitatea Blu-Ray este pozitionata direct in zona frontala a consolei.
Ca si aspect, putem spune ca One X arata elegant. Ne bucura faptul ca Microsoft a renuntat la finisajele de tip glossy, si a pus pe consola un plastic negru mat, pe care urmele de amprente nu sunt asa evidente.
In mare parte, controller-ul a ramas acelasi atat ca aspect cat si ca layout de butoane. S-au adus mici modificari in ceea ce priveste textura plasticului pe gamepad si culorile folosite pe butoane. La fel ca si pe Xbox One S, lipseste ‘caramida’ care furniza energie consolei. Aceasta este incorporata direct in device.
Conectivitate
Consola ofera optiuni foarte moderne pentru conectivitate. Dintre acestea vrem sa mentionam functia WiFi 802.11ac 2.4GHz + 5GHz, portul LAN de 1Gbps, cele 3 porturi USB 3.0 (unul in fata si doua in spate) si iesirea HDMI 2.0b. Rezolutia emisa prin HDMI este de 2160p la 60HZ. Mai pe ‘romaneste’, 4K cu 60 de cadre pe secunda.
Jocuri
Oricat de puternic ar fi hardware-ul unei console, fara jocuri bune aceasta este egal cu zero. La capitolul jocuri, noul Xbox One X nu dezamageste. Practic se pot rula toate titlurile lansate pe platforma Xbox One.
Dintre acestea, un numar important vor primi actualizari pentru a putea rula pe consola la rezolutie 4K: Rise of Tomb Raider, The Witcher 3, Halo 5, Quantum Break, Forza Horizon 3, Mafia 3, Gears of War 4 si multe altele.
In ceea ce priveste viitoarele lansari de jocuri, vrem sa mentionam cele mai importante titluri care vor functiona la rezolutie 4K: Need for Speed Payback, FIFA 18, Forza Motorsport 7, Wolfenstein 2 The New Colossus, Assassin’s Creed Origins, Crackdown 3, The Crew 2, Far Cry 5, Project Cars 2 etc. Lista completa cu jocuri o puteti gasi pe site-ul oficial Xbox.com.
Concluzie si pret
Xbox One X este fara indoiala consola momentului. Aceasta se bate de la egal cu cele mai puternice PC-uri de gaming si este oferita gamerilor la un pret destul de rezonabil. Consola este la vanzare pe site-ul eMAG.ro la pretul de 2.199 lei.
Avand in vedere capabilitatile de 4K nativ ale acestei console, pentru cea mai buna experienta de gaming este nevoie si de un televizor capabil de rezolutie 4K.
Din acest motiv va recomandam modelul Samsung 43KU6072, un televizor smart cu diagonala de 108 cm care este capabil de imagine 4K Ultra HD. Televizorul este la vanzare pe site-ul eMAG.ro la pretul excelent de 1799.99 lei.
Xbox One X specificatii full
- Procesor cu 8 nuclee AMD Jaguar tactat la 2.3GHz
- Placa video AMD Polaris 1.172GHz capabila de 6.0 TFLOPS, 40 CUs
- Rezolutie HDMI, framerate – 2160p @ 60HZ (4K 60fps)
- Compatibil cu HDR10
- 12GB RAM GDDR5, 326GB/s latime de banda
- Memorie Flash – 8GB
- Stocare de 1TB
- Unitate optica 4K UHD Blu-ray
- Sunet optimizat cu tehnologia audio Dolby Atmos
- Sursa interna cu putere de 245W
- Conectivitate: WiFi 802.11ac dual-band, WiFi Direct, port LAN 10/100/1000, 3 X USB 3.0, HDMI out 2.0b, HDMI in 1.4b, port infrarosu, S/PDIF, Kinect (via adaptor USB)
- 30 x 24 x 6 cm si 3.8 kg
- Accesorii: controller wireless, cablu HDMI capabil 4K, cablu USB, cablu alimentare