Weekend-ul este aici iar cu aceasta ocazie vrem sa va prezentam in detaliu impresiile noastre despre Xiaomi Redmi 5, un smartphone 18:9 de buget dotat cu corp metalic, hardware atractiv si pret accesibil. Redmi 5 este disponibil in acest moment la pretul atractiv de 130.99 dolari (628 lei cu taxe incluse).

DESIGN

De indata ce terminalul a fost scos din cutie, am ramas placut surprinsi de aspectul si constructia premium. Carcasa este in mare parte realizata din metal iar finisajele sunt excelente. Spunem in mare parte deoarece rama si zonele de sus/jos sunt din plastic.

Insa, va asiguram ca la atingere nu ramai cu impresia ca pe device exista plastic. Versiunea testata de noi este ‘vopsita’ in negru mat, culoare care ofera terminalului un aspect elegant, minimalist si stilat.

Spatele metalic este insa un magnet de amprente. Deoarece telefonul va fi purtat de cei mai multi dintre voi cu husa, nu ne legam prea mult de acest aspect. Spatele este frumos curbat pe margini si la colturi.

In partea de sus poate fi zarita camera principala de 12-megapixeli, al carei modul foto iese usor in afara carcasei. Sub camera isi fac aparitia flash-ul LED si scanner-ul pentru amprente.

Cititorul de amprente este foarte usor de setat iar el poate fi utilizat la deblocarea dispozitivului, procedura care se realizeaza aproape instant. In partea de jos gasim inscriptionat logo-ul MI.

Partea frontala este acoperita in intregime cu sticla Gorilla Glass usor curbata la margini. Ca si aspect, zona frontala arata foarte bine. La fel ca si spatele metalic, sticla este si ea un magnet de amprente.

Sub sticla se ascunde un ecran dotat cu format 18:9 si diagonala de 5.7 inci. Aspectul interesant este ca nu ramai cu impresia de device cu dimensiuni asa mari. Acesta este avantajul ecranului 18:9.

Afisajul este inalt si destul de ingust. In partea de sus a ecranului sunt pozitionate camera frontala de 5-megapixeli, difuzorul pentru apeluri si flash ‘soft-light’ pentru pozele selfie.

Daca nu este fixata husa din dotare, partea din spate este destul de alunecoasa. Combinatia de negru si spate metalic este foarte aspectuoasa iar atunci cand device-ul este tinut in mana, ramai cu impresia ca ai de-a face cu ceva premium si mult mai scump.

CONSTRUCTIE SI ALTE DETALII

Design-ul elegant se ‘asorteaza’ perfect cu asamblarea impecabila. Carcasa este solida si lasa un feedback placut la atingere. Design-ul este slim iar terminalul are o greutate apreciabila atunci cand il tii in mana.

Sa nu ne intelegeti gresit, smartphone-ul este departe de a fi greu (157 grame). Insa, se simte faptul ca device-ul este asamblat din materiale solide si de calitate.

Display-ul de 5.7 inci are un design ‘curat’ si aspectuos. Sticla lasa un feedback placut la atingere iar prezenta protectiei Gorilla Glass este fara indoiala linistitoare. Marginile laterale sunt curbate iar telefonul se muleaza perfect in palma.

Pe marginea dreapta sunt asezate butoanele pentru pornire/oprire si volum. Acestea ofera o senzatie placuta la apasare. ‘Tastele’ nu au pic de joc. Din acest unghi se oberva clar design-ul slim al smartphone-ului (7.7 milimetri).

Pe marginea dreapta (in partea de sus) este pozitionat slotul Dual SIM care poate fi utilizat in urmatoarele configuratii: 2 carduri SIM sau 1 card SIM + card MicroSD (pana la 128GB). Din acest unghi se poate observa si felul in care iese in afara carcasei modulul camerei principale.

Pe marginea de jos gasim portul MicroUSB 2.0, difuzor audio (in partea dreapta) si microfon, care este ascuns in spatele grilajului (partea stanga). Difuzorul din dotare are volum puternic, insa sunetul redat este de calitate slaba.

Pe marginea de sus pot fi observate jack-ul audio de 3.5mm, microfonul si senzorul infrarosu. Smartphone-ul are preinstalat aplicatie de telecomanda care prin intermediul senzorului infrarosu poate controla diverse tipuri de echipamente (televizor LCD, DVD, tv box etc).

Senzorul este o dotare care de obicei este prezenta doar pe smartphone-uri premium scumpe. Iata ca Xiaomi include aceasta functie inclusiv pe device-uri de buget.

Per total, smartphone-ul arata foarte bine si are o constructie solida. Chiar nu ramai cu impresia ca ai de-a face cu un smartphone de buget. Va invitam sa vizionati galeria foto de mai jos pentru a va face o idee legat de aspectul premium al terminalului.

GALERIE FOTO

ECRAN

Am ajuns la aspectul hardware cel mai important al smartphone-ului Xiaomi Redmi 5. Telefonul are un display 18:9 dotat cu diagonala de 5.7 inci, rezolutie HD+ (1440×720 pixeli) si densitate pixeli de 282PPI. Ecranul tip IPS LCD poseda tehnologie multi-touch, protectie Gorilla Glass si un raport screen-to-body de 75.9%.

Ecranul are un aspect superb, 4 laturi inguste iar calitatea imaginii este peste asteptari. Imaginea e suficient de clara, destul de puternic colorata, cu negru inchis si cu luminozitate buna pentru utilizare in spatii inchise. Afara in bataia soarelui, ecranul se vede acceptabil.

Pentru navigare sunt disponibile 3 butoane software (recent apps, home si back) care vibreaza la atingere. Display-ul percepe instant comenzile iar ‘butonarea’ lui este cu adevarat o placere.

La prima vedere ai putea crede ca diagonala de 5.7 inci si cei 1440×720 pixeli nu se impaca prea bine. Dupa un timp indelungat de utilizare putem spune ca ecranul in nici un caz nu poate fi considerat de mica rezolutie.

Unghiurile de vizualizare sunt bune iar sticla Gorilla Glass lasa o senzatie placuta la atingere. Ecranul este destul de inalt iar faptul ca are margini inguste ii ofera un look destul de special. Afisajul poate fi activat prin dubla atingere (functie care trebuie activata din setari).

Xiaomi Redmi 5 review – DOTARI HARDWARE INTERNE

Xiaomi Redmi 5 este un smartphone care dispune de o motorizare puternica. Este vorba despre procesorul octa-core Qualcomm Snapdragon 450 (Cortex A53) dotat cu frecventa de 1.8GHz si placa grafica Adreno 506.

Versiunea de Redmi 5 testata de noi are la bord combinatia de memorie 2GB RAM + 16GB ROM. Nu lipseste slotul MicroSD pentru extindere spatiului de stocare cu pana la 128GB.

PERFORMANTA

Chipset-ul Snapdragon 450 are performante similare cu excelentul procesor Snapdragon 625 iar acest aspect se vede. Terminalul se misca excelent in majoritatea cazurilor. Aplicatiile sunt instalate repede, multitasking-ul este fluent iar interfata grafica ruleaza si ea cursiv.

Cei 2GB de RAM sunt suficienti atat timp cat nu exagerezi cu aplicatiile in background. Cu pana la 10-12 aplicatii deschise in fundal, smartphone-ul nu intampina probleme.

Trecerea de la un program la altul sa face rapid iar deschiderea unei aplicatii anume se face suficient de repede. Daca sunt deschise in background intre 18-20 aplicatii, incep sa apara urme de incetineala.

Un aspect ciudat pe care l-am sesizat este felul in care porneste magazinul Google Play. La prima accesare, dureaza un pic pana programul este pornit. De indata ce aplicatia Google Play a fost deschisa si apoi inchisa, urmatoarea accesare va fi cu mult mai rapida.

Asta este valabil doar in cazul aplicatiei Play a celor de la Google. Cu restul de programe nu se intampina astfel de probleme. Descarcarea si instalarea de aplicatii decurge repede iar pornirea lor nu dureaza mult.

Instalarea de soft-uri mari gen jocuri (am testat jocul de curse Real Racing 3) se face intr-un timp destul de scurt. Dupa instalare, nu a durat mult pana jocul a fost incarcat. Numarul de fps-uri din timpul curselor este suficient de mare pentru o experienta placuta de gaming.

Web browsing-ul (cu Google Chrome) este placut deoarece paginile se deschid repede iar scrolling-ul prin site-uri este cursiv.

Per total, hardware-ul asigura performante foarte bune pentru un smartphone de buget. Exista cateva mici probleme, insa nimic major care sa ‘ruineze’ experienta la utilizare.

TESTE SINTETICE

Scorurile excelente obtinute in testele sintetice reflecta perfect performantele bune atinse in utilizarea reala de zi cu zi. Din start vrem sa mentionam ca smartphone-ul nu poseda conectivitate WiFi dual-band.

Telefonul dispune de WiFi 802.11 b/g/n 2.4GHz. Nu este o mare problema lipsa dual-band deoarece vitezele obtinute pe banda de 2.4GHz sunt foarte ok.

Se remarca si scorul foarte bun obtinut in celebrul benchmark AnTuTu: aproape 70.000 puncte. Mai multe detalii in randurile de mai jos.

1.Speedtest

2.AnTuTu

3. CPU-Z

4. Geekbench

SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Smartphone-ul Redmi 5 functioneaza cu sistemul Android 7.1.2 Nougat, care este dotat cu interfata grafica MIUI 9.5. Sistemul de operare ruleaza cursiv iar interfata este frumoasa din punct de vedere grafic.

Ce nu ne prea incanta este numarul mare de aplicatii tip bloatware. Unele din ele pot fi dezinstalate, insa multe din aplicatii nu pot fi dezactivate sau dezinstalate.

Sunt disponibile diverse optiuni de customizare iar interfata nu se afla la distanta prea mare de cea stock Android. Din pacate lipseste butonul software care afiseaza toate aplicatiile din telefon. Practic, programele sunt insirate pe mai multe ecrane.

CAMERA FOTO PRINCIPALA

Xiaomi Redmi 5 dispune de o camera principala non-duala echipata cu senzor de 12-megapixeli. Camera a receptionat urmatoarele functii: lentile cu deschidere F2.2, tehnologie PDAF pentru focalizare, flash LED, HDR, panorama, functie pentru detectare a chipului/zambetului si captura video la 1080p cu 30fps. Camera are un design atractiv, ea iesind usor in afara corpului din metal.

Camera scoate niste poze de calitate destul de buna. Culorile sunt usor spalacite, insa per total calitatea imaginii in poze este multumitoare.

In timpul sesiunii foto am remarcat doua aspecte: imaginea este focalizata repede iar pozele sunt capturate fara pic de intarziere. Cu HDR-ul activat, dureaza cam 2-3 secunde pana cand captura foto este finalizata.

De apreciat este faptul ca se pot face poze luminoase si cu lumina de intensitate mica in jur.

CAMERA FOTO SECUNDARA

Pozele selfie sunt realizate de camera secundara accesorizata cu senzor de 5-megapixeli. Camera este capabila de filmari la 1080p cu 30 de frame-uri pe secunda.

Camera selfie performeaza similar cu cea principala. Avem aproximativ aceleasi poze usor spalacite atunci cand vine vorba de culori. Sa nu ne intelegeti gresit, imaginile arata satisfacator, insa pe alocuri lipsesc nuantele intense de culoare.

Camera se descurca bine in diverse conditii de luminozitate. Daca este nevoie de un plus de iluminare, camera este dotata cu flash tip ‘soft light’. Flash-ul emite o lumina destul de ‘usoara’ pentru ochi iar pozele realizate astfel nu arata rau deloc.

CAMERE FOTO – interfata software

Aplicatia de camera foto are o interfata simplista care ofera acces rapid la toate functiile de baza (flash LED, HDR, efecte de imagine, buton de captura, buton pentru inregistrare video etc). Ecranul principal nu este ‘incarcat’ de loc iar meniul cu setari pune la dispozitie multe functii interesante si utile.

GALERIE FOTO (POZE REALIZATE CU CAMERA PRINCIPALA)

BATERIE SI AUTONOMIE

Smartphone-ul integreaza un acumulator Lithium-Polymer nedetasabil inzestrat cu un generos 3300mAh. Bateria dispune de tehnologie de incarcare 5V/2A. Incarcarea se face prin portul MicroUSB 2.0.

Din testele realizate de noi, in cazul unei utilizari moderate/intense, bateria duce fara probleme o zi intreaga. Daca se ‘exagereaza’ cu accesarea contului de Facebook, te delectezi cu jocuri mari consumatoare de resurse hardware sau vizionezi multe video-uri pe YouTube, sunt mari sansele sa trebuiasca sa pui telefonul la incarcat inainte de sfarsitul zilei.

In ceea ce priveste timpul de incarcare, de la 0 – 60 procente e nevoie cam de o ora iar o incarcare completa dureaza in jur la 2 ore si 20 minute. Putem spune ca e cam mult. Clar lipseste functia fast charging.

CONECTIVITATE

In zona de conectivitate, Xiaomi Redmi 5 sta foarte bine. Avem urmatoarele dotari: 4G LTE, slot Dual SIM, WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.2 LE, GPS/AGPS/GLONASS/BDS, radio FM, jack de 3.5mm si port MicroUSB 2.0 compatibil OTG (On-The-Go). Pe smartphone mai gasim scanner de amprente (pe spate), senzor infrarosu, giroscop, compas si accelerometru.

AMBALAJ SI ACCESORII

Terminalul este ‘ambalat’ intr-o cutie rosie de dimensiune destul de mica. La interior gasim accesorii precum husa TPU de culoare neagra, manual de utilizare, cablu MicroUSB si incarcator.

Xiaomi Redmi 5 review – CONCLUZIE SI PRET

Din punctul nostru de vedere, Xiaomi Redmi 5 este un smartphone excelent. Terminalul ofera o combinatie atractiva de design premium + dotari hardware bune + pret accesibil.

Noi consideram ca device-ul este un model perfect celor care cumpara pentru prima oara un smartphone, cat si pentru cei care doresc sa-si schimbe vechiul smartphone de buget cu unul nou si performant.

Telefonul este in acest moment la vanzare pe site-ul Gearbest.com pentru pretul de 130.99 dolari (in jur la 628 lei cu taxe incluse). Oferta completa o gasiti aici.

PRO

  • Corp solid realizat din metal; design premium
  • Display 18:9 cu design atractiv si rezolutie HD+; imagine de calitate si protectie Gorilla Glass
  • Configuratie suficient de puternica (Snapdragon 450 + 2GB RAM/16GB ROM)
  • Scanner de amprente usor/rapid de configurat; deblocare instanta
  • Camera principala destul de performanta
  • Camera selfie dotata cu flash; performante bune
  • Sistem de operare Android 7.1.2 excelent optimizat
  • Acumulator de 3300mAh cu autonomie buna
  • Conectivitate bogata; senzor infrarosu, MicroUSB cu OTG
  • Husa de culoare neagra (in ton cu carcasa)
  • Pret accesibil

CONTRA

  • difuzor audio slab
  • Nu are WiFi dual-band
  • Nu are fast charging
  • Multe aplicatii bloatware
ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).