Ieri a fost anuntat smartphone-ul mid-range de buget Xiaomi Redmi 6. Dupa doar cateva ore de la debutul oficial al terminalului, Redmi 6 este listat la vanzare pe site-ul Geekbuying.
Versiunea dotata cu 3GB RAM+32GB ROM costa 166 dolari (797 lei cu taxe incluse). Modelul echipat cu 4GB RAM+64GB ROM are pret de 200 dolari (960 lei cu taxe incluse).
Terminalul poseda un pachet atractiv si generos de dotari. Din aceasta cauza, am decis sa realizam pentru voi un ghid care sa va ajute in achizitionarea acestui nou telefon.
Pentru fanii Xiaomi si nu numai, iata pareri si top 5 motive pentru care acest terminal isi merita locul pe lista voastra de cumparaturi.
1. CONFIGURATIE CU MULTI CAI PUTERE: Helio P22 si 4GB RAM
Xiaomi Redmi 6 este fara indoiala un smartphone mid-range puternic iar acest aspect se datoreaza componentelor de cea mai noua generatie.
Terminalul are la bord propulsorul octa-core MediaTek Helio P22 MT6762 si 4GB de memorie RAM. Continuam cu 64GB ROM si procesorul grafic PowerVR GE8320 tactat la frecventa de 650MHz.
Ca sa va faceti o idee legat de performantele chipset-ului Helio P22 (Cortex A53), ne putem astepta ca el sa fie usor inferior popularului Helio P23. Cu toate acestea, placa grafica PowerVR GE8320 poseda arhitectura similara cu placile grafice care motorizeaza smartphone-urile Apple iPhone.
Datorita acestui aspect, noi credem ca chipset-ul grafic ARM Mali G71 MP2, care motorizeaza procesorul Helio P23, este poate ceva mai slabut decat placa PowerVR a chip-ului Helio P22.
Prin urmare, ne putem astepta din partea smartphone-ului Redmi 6 sa scoata in AnTuTu un scor cuprins intre 70.000-75.000 puncte. Asta nu este rau deloc.
Smartphone-ul este disponibil si in versiune echipata cu 3GB de RAM si 32GB de memorie interna. Indiferent de modelul pentru care se opteaza, ai la indemana memorie mai mult decat suficienta.
Companionul numarul 1 al acestor componente este acumulatorul Lithium-Polymer nedetasabil inzestrat cu 3000mAh. Bateria foloseste tehnologie de incarcare 5V1A (nu are fast charging).
2. DISPLAY 18:9 CU SPECIFICATII MULTUMITOARE
Terminalul a receptionat din partea Xiaomi un display care va face pe plac celor care nu prea indragesc phablet-urile mari. Spunem asta deoarece ecranul poseda diagonala de ‘doar’ 5.45 inci.
Panoul IPS LCD este de tip 18:9 si poate rezolutie HD+ (1440×720 pixeli). Deoarece avem o diagonala relativ mica pentru un panou 18:9, densitatea de pixeli per inci are valoarea buna de 295PPI.
Afisajul are un design elegant, margini destul de inguste si este imbracat cu un strat de sticla 2.5D, care este usor curbata la toate cele 4 laturi. Pe site-ul oficial Xiaomi se mentioneaza ca ecranul poseda un raport screen-to-body de 80.5%, ceea ce este o valoare foarte buna.
Ecranul include diverse functii utile precum mod de noapte, mod care protejeaza vederea si mod luminos pentru spatii cu multa lumina ambientala. Alte detalii tehnice interesante sunt rata contrast de 1000:1 si tehnologia multi-touch (banuim ca in 10 puncte).
3. SISTEM DUAL-CAMERA SI CONECTIVITATE OK
Xiaomi intodeauna a pus un focus pronuntat pe dotarile foto atunci cand vine vorba de telefoane mid-range. Xiaomi Redmi 6 este ‘mandrul’ posesor al unui sistem dual-camera destul de potent dotat cu AI (inteligenta artificiala) si perechea de senzori 12MP+5MP.
Partea de inteligenta artificiala se ocupa cu efectul Bokeh in timp real, infrumusetarea pozelor, traducere de text, conversie valutara (cel putin asa este precizat pe site-ul oficial) si alte cateva chestii interesante.
Din punctul nostru de vedere, camera duala 12MP+5MP are suficient de multe functii pentru a putea scoate poze de calitate.
Avem sistem PDAF pentru focus rapid al imaginii, lentile cu apertura F2.2, flash LED, HDR, EIS (stabilizare electronica a imaginii) si captura video in 1080p cu 30 de cadre pe secunda.
Merita precizat faptul ca telefonul poate filma in slow-motion la rezolutie 480p (640×480 pixeli) cu 120fps. Bine de stiut 🙂
Si acum haideti sa vedem cum sta terminalul in departamentul pentru conectivitate. In buna ‘traditie’ GadgetLab, incepem cu cele mai moderne dotari. Avem scanner de amprente (pe spate) si Dual 4G LTE (conexiune 4G pe ambele cartele SIM).
In ceea ce priveste dotarile clasice, gasim urmatoarele: slot MicroSD (pana la 256GB), slot Dual SIM, jack de 3.5mm, port MicroUSB 2.0 cu OTG, GPS/AGPS/GLONASS/Beidou, Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, Hotspot si Radio FM.
Per total, telefonul sta bine ca si dotari de conectivitate. Noi personal avem doua nemultumiri: terminalul nu are USB tip C si WiFi dual-band.
Intelegem ca Xiaomi recurge la asta pentru a pastra pretul la un nivel cat mai scazut, insa avem de-a face cu un telefon mid-range si nu entry-level, iar pentru un telefon din 2018 nu este prea ok ca acele dotari sa lipseasca.
4. CAMERA SECUNDARA CU FACE UNLOCK; SISTEM ANDROID 8.1
Smartphone-ul Xiaomi Redmi 6 a primit o camera secundara de 5-megapixeli dotata cu inteligenta artificiala (infrumuseteaza pozele, efect Bokeh de blur in background) si tehnologie Face Unlock pentru deblocarea smartphone-ului prin recunoastere faciala.
Clar, doua functii utile. Camera selfie dispune de lentile cu deschidere F2.2 iar filmarile se pot face in 1080p cu 30fps, ceea ce este in regula.
Legat de software, producatorul chinez nu a recurs la nici un compromis si a pus pe dispozitiv noul sistem de operare Android 8.1 Oreo (interfata grafica MIUI 9). Vrem sa mentionam ca actualizarea la interfata grafica MIUI 10 va fi disponibila in curand.
5. DESIGN SLIM SI ELEGANT
De obicei, Xiaomi isi echipeaza terminalele mid-range cu corpuri metalice, insa noul model face exceptie de la regula. Avem o carcasa din policarbonat cu design atragator si profil slim de 8.3 milimetri. Carcasa arata foarte bine iar finisajele nu lasa impresia ca terminalul nu dispune de corp metalic.
In mod evident am fi preferat o constructie metalica, insa asamblarea din policarbonat are cateva avantaje: nu se zgarie usor precum metalul, nu este un magnet de amprente si nu conduce caldura precum metalul.
Xiaomi Redmi 6 – CONCLUZIE SI PRET
Noul smartphone Xiaomi Redmi 6 este fara indoiala un model interesant. Insa, avand in vedere cateva din compromisurile facute (fara USB C, fara WiFi dual-band, corp din policarbonat), in acest moment preturile sunt o idee cam mari: 3GB RAM+32GB ROM – 797 lei cu taxe incluse; 4GB RAM+64GB ROM – 960 lei cu taxe incluse.
Din punctul nostru de vedere, versiunea cu 3GB RAM ar trebui sa coste sub 700 lei iar varianta cu 4GB RAM in jur la 800 lei. Este doar o chestiune de timp pana cand preturile vor ajunge la aceste niveluri.
Sursa: Mi.com