Uite Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana si opinii personale. Se apropie weekend-ul iar cu aceasta ocazie avem ceva cool si interesant pentru cititorii/vizitatorii site-ului nostru 🙂

De ceva vreme butonam terminalul entry-level Redmi 9C NFC, care este pus laolalta de catre popularul brand chinezesc Xiaomi. Va mentionam ca avem de-a face cu un telefon elegant, bine echipat si accesibil (poate fi gasit online pentru suma de 500 lei).

Ne oprim aici cu partea introductiva si facem pasul catre ceea ce conteaza, in speta impresiile care ne-au ramas de pe urma utilizarii/butonarii acestui smartphone Xiaomi.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – DESIGN

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Ca sa fim sinceri, pe partile de design si constructie, noi nu am avut mari asteptari din partea device-ului. Insa, in ultimii ani lucrurile au evoluat mult in ceea ce priveste telefoanele entry-level.  Redmi 9C NFC este un telefon care poseda o constructie solida si finisaje elegante.

Spatele este realizat dintr-un plastic care imbina nuantele de negru si albastru. Gasim prezente striatii subtile care ofera un feeling placut la atingere. In mod deloc surprinzator, partea din spate retine usor urmele de praf si amprente.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Ramanem in zona din spate si ne focusam atentia pe elementele hardware incluse aici. In partea de sus spre stanga gasim camera principala care lasa impresia ca este de tip quad-camera. Ea este de fapt un sistem dual-camera.

Coboram ceva mai jos si intalnim scanner-ul de amprente. Din testele facute de noi, el livreaza o deblocare suficient de rapida si precisa. Spre partea de jos este inscriptionat logo-ul Redmi. Daca ar fi sa reprosam ceva scanner-ului, el putea avea o circumferinta ceva mai mare.

Va precizam ca pentru deblocare, smartphone-ul are si functie face unlock. In conditii de luminozitate buna si medie, deblocarea faciala functioneaza decent de rapid. Face unlock-ul nu functioneaza in conditii de intuneric.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Si acum este momentul sa aruncam o privire peste zona frontala. Aici este incorporat un ecran accesorizat cu diagonala de 6.53 inci si format inalt tip 20:9. In ciuda faptului ca device-ul este inalt si destul de lat, el se manevreaza/butoneaza relativ usor cu o singura mana.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – ALTE DETALII DE DESIGN

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Ecranul dispune in partea de sus de un notch in forma de V (daca se poate spune asa). Deasupra ecranului este pozitionat difuzorul pentru apeluri. Noi am testat cateva apeluri iar calitatea audio si volumul sunt bune.

 

Putem remarca faptul ca ecranul este inconjurat pe margini de jur imprejur de catre o dunga neagra din plastic.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Partea din spate este usor curbata inspre margini. Plasticul de pe margini nu a primit striatii, insa are cam aceeasi nuanta de negru + albastru regasita pe partea din spate.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Modulul sistemului dual-camera iese in afara corpului din plastic, insa nu cu mult.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Pe marginea din partea de jos sunt incorporate (de la stanga spre dreapta) un microfon, port MicroUSB si difuzorul audio. Legat de difuzor, el are un volum destul de ridicat iar calitatea audio este decenta pentru un astfel de device. Insa, nimic mai mult.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Pe dunga din partea de sus isi face aparitia jack-ul audio 3.5mm.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Pe marginea din partea stanga (sus) este inclus un slot triplu (Dual SIM + MicroSD). Asta este un plus 🙂

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

In partea dreapta gasim incorporate butoanele pentru volum si pornire/oprire. Va precizam ca in lista cu specificatii oficiale apare ca dispozitivul face fata la stropiri cu apa. Asta e binevenit 🙂

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – GALERIE FOTO

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – DISPLAY

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Ne indreptam privirea catre ecran si prima data va insiram detaliile tehnice ale acestuia.

SPECIFICATII

# Panou LCD 6.53 inci

# Rezolutie HD+ (1600×720 pixeli) si 269PPI densitate pixeli

# Raport ecran/corp de 81 procente si format 20:9

# Luminozitate de 400 niti

# Rata contrast de 1500:1

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Display-ul nu se evidentiaza cu ceva anume, insa pentru un telefon entry-level, noi suntem de parere ca ecranul este ok. Culorile arata decent, contrastul este rezonabil iar afisajul rapunde destul de rapid la touch.

Precum era de asteptat, unghiurile de vizualizare nu sunt prea grozave. Daca ecranul este inclinat, imaginea afisata isi schimba nuanta. Nimic surprinzator pentru un dispozitiv de acest gen.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Notch-ul din dotare este unul destul de subtil.

Daca notch-ul nu este pe placul tau, el poate fi ascuns din setarile device-ului.

Ca si lizibilitate, ecranul se vede destul de bine in lumina de afara. Lizibilitatea in bataia soarelui (un soare de luna Decembrie) este asa si asa.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – DOTARI HARDWARE INTERNE

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Smartphone-ul poseda o motorizare alcatuita din urmatoarele componente:

# Chipset Helio G35 (octa-core 2.3GHz)

# Procesor grafic PowerVR 8320 de pana la 680MHz

# 2GB de memorie RAM (LPDDR4x)

# 32GB de stocare interna (timp eMMC 5.1)

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – PERFORMANTA

Per total, nivelul de performanta livrat este ok. Insa, apar momente cand interfata se misca greoi. Banuim ca asta se datoreaza interfetei MIUI (versiunea 12.0.4) care uneori se dovedeste a fi cam prea mult pentru chipset-ul Helio G35.

Ea este incarcata de optiuni si setari iar asta nu se prea impaca cu capabilitatile propulsorului MediaTek. Apoi, aplicatiile pornesc usor greoi (in special la prima lansare).

Legat de gaming, am testat Asphalt 9 si Angry Birds 2. Asphalt 9 a avut momente cand a rulat destul de bine. Insa, atunci cand actiunea se intensifica, jocul incepe sa aiba blocaje.

Angry Birds 2 a rulat bine. Incarcarea intre niveluri este usor lenta.

Va precizam ca recent noi am realizat Motorola Moto G9 Play review. Pe partea de performanta, terminalul Motorola se descurca mult mai bine.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – TESTE SINTETICE

ANTUTU

GEEKBENCH

ANDROBENCH

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

SPEEDTEST

DEVCHECK

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – SISTEM DE OPERARE SI INTERFATA

Smartphone-ul Xiaomi ruleaza sistemul de operare Android 10, peste care vine aplicata interfata grafica MIUI 12.0.4. Numarul de setari disponibil este unul generos iar din punct de vedere grafic, interfata arata placut.

Insa, similar cu terminalul Xiaomi Redmi Note 9 (review), interfata are momente cand merge greoi. Noi banuim ca la asta contribuie 2 aspecte: chipset-ul insuficient de puternic si optimizarea, care putea fi mai buna.

Apoi, exista destul de multe aplicatii bloatware: WPS Office, TikTok, ShareMe, Opera, Note, Meteo, GetApps, Games, Facebook, eBay si inca cateva.

Inainte de a trece mai departe va invitam sa descoperiti in randurile de mai jos cum arata interfata si ce setari are device-ul. Va dorim vizionare placuta 🙂

INTERFATA

SETARI

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – CAMERA FOTO PRINCIPALA

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

SPECIFICATII PENTRU CAMERA

# Senzori – 13MP (F2.2) + 2MP (F2.4 bokeh)

# Functii/dotari – PDAF autofocus, HDR, flash LED, mod pro, mod portret, filtre de imagine, video 1080p 30fps etc

Din start va precizam ca telefonul nu dispune de multe moduri foto. Avem mod Pro (ajustare manuala de diverse setari imagine), mod standard si mod portret. Din testele facute de noi in modul foto standard, am remarcat ca senzorul foto 13MP este unul de calitate.

Pozele captate in conditii de luminozitate medie/buna/foarte buna, de cele mai multe ori arata placut. Imaginile au detaliu bun, culori realiste si rezolutie multumitoare. HDR-ul din dotare nu tinde sa exagereze cu accentuarea contrastului si a culorilor.

Tinem sa va precizam ca atunci cand se capteaza poze cu HDR, dureaza un pic pana cand acestea sunt procesate. Se apasa butonul de captura iar procesarea este indicata de care roata/cerculetul care se invarte de cateva ori. Cand se realizeaza fotografii fara HDR, captura foto este realizata repede.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Apropo de viteza, chipset-ul Helio G35 livreaza un nivel de performanta decent in aplicatia foto. Interfata se misca suficient de cursiv iar imaginea este focalizata destul de repede.

Am pus la treaba si modul foto portret iar rezultatele obtinute sunt interesante. Ne place faptul ca obiectul pe care s-a focalizat este clar si bine scos in evidenta fata de fundalul blurat. Apropo de background-ul blurat, intensitatea acestuia este decenta. Nu e nici prea putin si nici prea mult. Este undeva la mijloc 🙂

Pe partea de filmare lucrurile se prezinta decent. Telefonul poate face filmare la 1080p 30fps. Calitatea video nu este prea grozava, insa pentru un terminal entry-level este in regula.

In randurile de mai jos gasiti o galerie foto destul de cuprinzatoare si 2 filmari 1080p 30fps. Va invitam cu drag sa va uitati peste ele 🙂

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – CAMERA FOTO SECUNDARA

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

SPECIFICATII

# Senzor 5-megapixeli cu F2.2

# Dotari/functii – HDR, infrmusetare, filtre de imagine, mod portret, screen flash, video 1080p 30fps etc

Comportamentul camerei secundare este oarecum similar cu cel al camerei principale. In conditii de luminozitate buna, ea capteaza niste selfie-uri de calitate decenta.

INTERFATA CAMERA FOTO

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – GALERIE FOTO

MOD STANDARD

MOD PORTRET

FILMARI

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – BATERIE SI AUTONOMIE

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

In corpul terminalului (9mm in grosime) locuieste un acumulator de 5000mAh dotat cu incarcare 10W (prin port MicroUSB). Era de preferat portul USB C, insa avand in vedere profilul entry-level al telefonului, nu putem critica prea mult prezenta portului MicroUSB.

Inainte de a face pasul spre autonomie, va precizam detalii despre timpii de incarcare.

# 3% – 50% in 1 ora si 11 minute

# 50% – 98% 1 ora si 32 minute

# Incarcare full in aproximativ 2 ore si 43 minute

O SCURTA OBSERVATIE

Daca punem la socoteala cei 5000mAh, portul MicroUSB si incarcarea 10W, putem spune ca alimentarea full nu dureaza exagerat de mult.

Ca si autonomie, bateria de 5000mAh + chipset-ul Helio G35 performeaza bine. Cu bateria incarcata full, dupa aproape 10 ore si 30 minute de utilizare intensa si continua, din baterie au mai ramas 10 procente.

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – CONECTIVITATE SI SENZORI

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

In zona de conectivitate, smartphone-ul este bine pus la punct. Avem urmatoarele:

# WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Direct, WiFi Hotspot, Bluetooth 5.0, GPS/AGPS/GLONASS, NFC, port MicroUSB 2.0, Dual 4G, Dual SIM, MicroSD dedicat (max 512GB), jack 3.5mm, Radio FM (cu casti conectate)

# Senzori – accelerometru, lumina, proximitate, pedometru

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana – AMBALAJ SI ACCESORII

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

In cutia dispozitivului sunt incluse accesorii precum cheita pentru slotul SIM, manuale, incarcator 10W si cablu MicroUSB. Era binevenita o husa TPU.

CONCLUZIE SI PRET

Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana

Cu ce am ramas de pe urma testarii terminalului Xiaomi Redmi 9C NFC ? El inglobeaza cateva dotari care nu pot fi ignorate atunci cand vine vorba de telefoane de acest gen (entry-level/buget).

Bateria de 5000mAh este un mare atu (asigura o autonomie multumitoare), design-ul este placut, conectivitatea e bine pusa la punct, camerele isi fac treaba iar ecranul din dotare este decent.

In zona de configuratie interna, dotarile prezente (Helio G35) asigura niste performante ok in majoritatea cazurilor. In mod evident ca chipset-ul nu prea are capabilitati de gaming (aici ne referim la jocuri cu cerinte hardware mari). Insa, pot fi rulate in conditii rezonabile destul de multe titluri.

Concluzionam prin a spune ca telefonul este unul care noua ne-a lasat o impresie pozitiva. Ca si pret, smartphone-ul poate fi gasit online pentru suma de 500 lei, ceea ce nu-i rau deloc 🙂

PRO

  • Ecran decent
  • Design placut si constructie solida; durabilitate la stropiri cu apa
  • Configuratie multumitor de rapida pentru utilizare light si medie: Helio G35, 2GB RAM, 32GB
  • Baterie de 5000mAh; autonomie buna (spre foarte buna)
  • Sistem de operare Android 10 bogat in setari
  • Camere foto ok
  • Scanner de amprente precis si destul de rapid
  • Conectivitate bine pusa la punct
  • Pret bun

CONTRA

  • Interfata are momente cand se misca greoi; uneori aplicatiile pornesc greu
  • Port MicroUSB (nu este un minus decisiv pentru un entry-level)
  • Incarcare lenta
  • Fara husa in dotarea standard

Am avut ocazia sa va aducem Xiaomi Redmi 9C NFC review in romana gratie partenerului nostru Xiaomi Romania.

ABOUT THE AUTHOR:

Primul meu smartphone a fost HTC Evo 3D. Un super telefon la vremea lui si de care imi aduc aminte cu mare placere. In prezent, device-urile mele preferate sunt telefoanele high-end/mid-range (nu conteaza diagonala), tabletele si cam tot ce tine de 'ecosistemul' Android. Mentionez ca indragesc mult smartphone-urile cu capabilitati excelente pe partile de foto si video (nu cred ca sunt singurul :) ). In afara 'sferei' Android, imi plac device-urile audio (boxe, placi sunet).